Uitzicht op de skyline van Rotterdam

De Skyline van Rotterdam is de hoogste en ook het meest herkenbare vergezicht van Nederland. De hoge wolkenkrabbers, kantoorgebouwen, appartementencomplexen en de Euromast geven de Maasstad de allure van een wereldstad. Zeker in combinatie met de grote arm van de Maas en het havengebied aan de Noordzee. Ook de Erasmusbrug kan hier natuurlijk zelden in ontbreken.

Vanaf boven het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

Aan de noordwest zijde van de Kralingse Plas is een klein gedeelte ingericht voor naaktrecreatie. Rechts op de foto. Het gebied is aangegeven met borden. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand. Een klein gedeelte is grasweide. Op het strand zijn geen voorzieningen aanwezig.

Molens aan de Kralingse Plas

Vroeger stonden in en om Rotterdam veel molens. Rond 1900 moeten er vanuit De Ster meer dan 150 molens zichtbaar geweest zijn. Ten noordwesten stonden meer dan 70 grote molens die de polders langs de Rotte drooghielden en in de richting van het centrum stonden de stadskorenmolens. Verder stonden direct aan de Kralingse Plas nog een aantal molens. Van deze molens zijn er maar een klein aantal over.

Het hertenkamp is aan de oostzijde van het bos

Aan de oostzijde van het bos bevindt zich het hertenkamp, waar damherten en pauwen rondlopen. In de buurt van het hertenkamp staan ook enkele volières. De acht boswachters die in het bos werkzaam zijn, geven voorlichting en verzorgen de dieren en volières.

Uitzicht over de Kralingse Plas

Het is soms moeilijk te beseffen dat je in zo grote wereld stad als Rotterdam. Toch de gelegenheid hebt om even te onthaasten. Het Kralingse Bos is zo unieke plek waar je zelfs naakt kan recreëren.

Het naaktstrandje in de herfst

Wanneer de dagen korte en kouder worden. Verandert ook het kleurpalet van het Kralingse Bos. Je kunt weliswaar niet meer naakt zonnen, maar een wandeling en van de natuur als omgeving genieten kan altijd.

Het naaktstrandje vanuit de lucht

Vanaf boven zie je links het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Het is niet echt groot, maar een heerlijke plek om een dagje naakt te recreëren. In de zomermaanden wordt deze gezellige plek veel bezocht.

Uitzicht vanaf het naaktstrandje op de Kralingse Plas

Het Kralingse Bos heeft misschien wel de rol van Central Park in New York. Het is dan genieten van de rust op slechts enkele minuten verwijderd van het drukke stadsleven!

Ingang naaktstrandje

De foto die je ziet is genomen in één van wintermaanden. Je ziet dat de Kralingse Plas bedekt is met ijs. Het kleurenpalet onderscheid zich in dat van de zomermaanden, maar is mooi om te zien. Wandelen langs de waterlijn van de Kralingse Plas is een aanraden.

Genomen aan de zijkant richting uitkijktoren The Boathouse

Het langer aanlegsteiger in de Kralingse Plas is niet alleen geschikt om op te wandelen of om er vanaf te duiken, maar voorziet in de zomermaanden een komen en gaan van bootjes.

Winter in het Kralingse Bos

Even lekker naar buiten. Dat kan zowel in de zomer als in de winter. Het Kralingse Bos heeft het allemaal. Genoeg te doen voor jong en oud.

Ingang naaktstrandje

Achter de ingang is het toegestaan naakt te recreëren. Je ligt beschut en je kan er naaktzonnen en zwemmen. Een kijkje nemen mag altijd, maar besef wel dat wanneer je blijft de dress code alles uit is. Zowel plezierig voor jezelf als voor de bezoekers van het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

 

Antikapitalischtische daad!

Op 15 en 16 Oktober 2016 is het weer Kunstroute in Kralingen

Het hele programma is te zien op www.kunstroutekralingencrooswijk.nl

Wat valt er te zien?
Manuel Kneepkens maakt voornamelijk tekeningen op A-4 formaat. Waarom het formaat A-4? Ik ben een dichter die tekent. Niet een tekenaar die dicht A-4 is het formaat van een bladzij.

Hoe ga ik te werk?
Het begint met een ‘gedachteloze’ (intuïtieve) krabbel. Soms in een vergadering of tijdens een telefoongesprek komt het idee tot leven. Die tekening wordt dan meestal ingekleurd met acrylverf.

Heb ik een vooropleiding gehad?
Nee, ik ben een autodidact. De enige begeleiding die ik ooit gehad heb – als middelbaar scholier – is die van tekenleraar Henk Fonville op de Tekenclub van het Bernardinuscollege in Heerlen. Maar dat is inmiddels lang geleden…

Wat kost een A-4 tekening en waarom is dat zo weinig?
Het gros van de A-4 tekeningen gaan voor de materiaalprijs de deur uit, 20 euro. Ik vind het nu eenmaal leuk om tenminste eenmaal per jaar een anti-kapitalistische daad te stellen. Je moet wat in deze barre tijd en niet idereen heeft veel geld. Dat maakt het een stuk toegankelijke.

manuel_kneepkens

Het motto van een en ander blijft daardoor (gedachtig het woord van Vincent van Gogh, die de vurige wens koesterde, dat zijn werk ooit bij ieder arbeidersgezin aan de muur zou hangen – het is ‘enigszins’ anders gelopen…): ‘Iedereen in de Rijnmond een Kneep aan de muur, dat maakt pas gelukkig!’

Hoeveel A-4 tekeningen zijn er?
Het streven van deze pensionisto – nooit pensionado zeggen – want dan lig je op rug in Benidorm… – was: iedere dag een ‘goede’ tekening maken. Dat is niet gelukt. Ja, zeg, ik ben Picasso niet! Maar de productie is niettemin hoog. Als pensionisto wordt je nu eenmaal niet meer afgeleid door ‘trivialiteiten’ als een baan, vaderschap, politiek, etc. 165 tekeningen , die ‘goed’ zijn bevonden c.q. ‘ermee door kunnen’ zijn dus in de aanbieding.

Wat staat er op die A-4 tekeningen?
Veel dierentekeningen dit jaar (40). Ook veel zeemeerminnen en andere (half)naakten. Verder clowns, juristen, medici, fietsers, dichters, boektitels, the usual suspects.

Wat is het Kunstroute-adres?
Het adres is: Manuel Kneepkens
Voorschoterlaan 137
3062 KL Rotterdam

Tel. 010 4142591
mankneep@upcmail.nl