Zowel bezoekers als werkenden in het Kralingse Bos zijn het zat. Wederom blauwalg in de Kralingse Plas. Opnieuw is het water van de plas met blauwalg vervuild. Het is onverantwoord om in de plas te zwemmen onlangs, dat er nog geen zwemverbod is. Het nodigt niet uit om een duik in de Plas te nemen.

“Het ziet er uit als erwtensoep”, zegt Randy van den Brandhof. De eigenaar van Jachtwerf Kralingen baalt enorm van de groene drab die nu op het water ligt. “Je begint het ook te ruiken.”

Volgens de ondernemer zijn de gebruikers van de plas de dupe van de alg. “Klanten in de haven klagen steen en been en komen niet meer vanwege de stank. Het recreatieve van de plas wordt hierdoor om zeep geholpen”.

Voorzitter Jan Kreek van het Kralings Plas Overleg (KPO) beaamt dat. Namens alle gebruikers van de plas keurt hij het plan af dat de gemeente en het Hoogheemraadschap hebben voor een structurele aanpak van de blauwalg. Zij willen een laag zand op de bodem van de plas leggen. Dat kost ongeveer 5,5 miljoen euro. “Een fout idee,” zegt hij stellig.

Het KPO stelt iets anders voor. “Zuig al het zand en slib op tot aan de veenlaag. Gooi er wat mosseltjes en vissen in en laat het verder met rust zodat de natuur zijn werk kan doen,” besluit voorzitter Kreek.

De gemeente laat weten de blauwalg die nu op het water ligt op te zuigen en de kwaliteit van het water te controleren. Zodat men toch van het Kralingse Bos kan genieten.

Zou het onderstaande filmpje de oplossing zijn voor het blauwalg probleem in de Kralingse Plas.

Indigo Sadon & Martijn Hereijgers hebben voor de opleiding watermanagement een vlog gemaakt over de waterkwaliteit in de Kralingse Plas.

 

KPO heeft oplossing voor blauwalg
Getagd op: