Uitzicht op de skyline van Rotterdam

De Skyline van Rotterdam is de hoogste en ook het meest herkenbare vergezicht van Nederland. De hoge wolkenkrabbers, kantoorgebouwen, appartementencomplexen en de Euromast geven de Maasstad de allure van een wereldstad. Zeker in combinatie met de grote arm van de Maas en het havengebied aan de Noordzee. Ook de Erasmusbrug kan hier natuurlijk zelden in ontbreken.

Vanaf boven het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

Aan de noordwest zijde van de Kralingse Plas is een klein gedeelte ingericht voor naaktrecreatie. Rechts op de foto. Het gebied is aangegeven met borden. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand. Een klein gedeelte is grasweide. Op het strand zijn geen voorzieningen aanwezig.

Molens aan de Kralingse Plas

Vroeger stonden in en om Rotterdam veel molens. Rond 1900 moeten er vanuit De Ster meer dan 150 molens zichtbaar geweest zijn. Ten noordwesten stonden meer dan 70 grote molens die de polders langs de Rotte drooghielden en in de richting van het centrum stonden de stadskorenmolens. Verder stonden direct aan de Kralingse Plas nog een aantal molens. Van deze molens zijn er maar een klein aantal over.

Het hertenkamp is aan de oostzijde van het bos

Aan de oostzijde van het bos bevindt zich het hertenkamp, waar damherten en pauwen rondlopen. In de buurt van het hertenkamp staan ook enkele volières. De acht boswachters die in het bos werkzaam zijn, geven voorlichting en verzorgen de dieren en volières.

Uitzicht over de Kralingse Plas

Het is soms moeilijk te beseffen dat je in zo grote wereld stad als Rotterdam. Toch de gelegenheid hebt om even te onthaasten. Het Kralingse Bos is zo unieke plek waar je zelfs naakt kan recreëren.

Het naaktstrandje in de herfst

Wanneer de dagen korte en kouder worden. Verandert ook het kleurpalet van het Kralingse Bos. Je kunt weliswaar niet meer naakt zonnen, maar een wandeling en van de natuur als omgeving genieten kan altijd.

Het naaktstrandje vanuit de lucht

Vanaf boven zie je links het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Het is niet echt groot, maar een heerlijke plek om een dagje naakt te recreëren. In de zomermaanden wordt deze gezellige plek veel bezocht.

Uitzicht vanaf het naaktstrandje op de Kralingse Plas

Het Kralingse Bos heeft misschien wel de rol van Central Park in New York. Het is dan genieten van de rust op slechts enkele minuten verwijderd van het drukke stadsleven!

Ingang naaktstrandje

De foto die je ziet is genomen in één van wintermaanden. Je ziet dat de Kralingse Plas bedekt is met ijs. Het kleurenpalet onderscheid zich in dat van de zomermaanden, maar is mooi om te zien. Wandelen langs de waterlijn van de Kralingse Plas is een aanraden.

Genomen aan de zijkant richting uitkijktoren The Boathouse

Het langer aanlegsteiger in de Kralingse Plas is niet alleen geschikt om op te wandelen of om er vanaf te duiken, maar voorziet in de zomermaanden een komen en gaan van bootjes.

Winter in het Kralingse Bos

Even lekker naar buiten. Dat kan zowel in de zomer als in de winter. Het Kralingse Bos heeft het allemaal. Genoeg te doen voor jong en oud.

Ingang naaktstrandje

Achter de ingang is het toegestaan naakt te recreëren. Je ligt beschut en je kan er naaktzonnen en zwemmen. Een kijkje nemen mag altijd, maar besef wel dat wanneer je blijft de dress code alles uit is. Zowel plezierig voor jezelf als voor de bezoekers van het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

 

Oplossing blauwalg nabij!

De gemeente Rotterdam start na de zomer van 2018 met de aangekondigde grootscheepse aanpak van blauwalg in de Kralingse Plas. Er komt een laag zand op de bodem die moet voorkomen dat de recreatieplas opnieuw geteisterd wordt door de ziekmakende bacteriën.
De hele operatie kost 5,5 miljoen euro.

“Vanaf het najaar wordt er echt mee begonnen en dan hopen we het jaar erna klaar te zijn”, zegt wethouder Eerdmans. “Dus zwemmen in 2019, maar misschien moeten we uitgaan van zwemmen in de Kralingse Plas in 2020. Dan is het water geschikt.”

De terugkerende blauwalg is al jaren een doorn in het oog van bezoekers van de Kralingse Plas. Iedere zomer zitten de ziekmakende bacteriën weer in het water, juist als veel Rotterdammers en niet Rotterdammers willen zwemmen. De oorzaak is het fosfaat in het water.

Eerder experimenteerde men met waterstofperoxide tegen de bacterie. Maar het blondeermiddel hielp nauwelijks en bleek funest voor de visstand. Met als gevolg een terugloop van de visstand in de Kralingse Plas.

Dat blijkt uit een steekproef door deskundigen in september 2017.
In de afgelopen jaren zat er nog 50 tot 100 kilo vis per hectare in de Kralingse Plas. Dat steeg tot bijna 200 kilo, twee jaar geleden. Nu is er nog maar 6 kilo vis per hectare, aldus de deskundigen.

Aluminiumchloride
Naast het storten van zand zal de gemeente ook aluminiumchloride aan het water toevoegen. Dat moet ervoor zorgen dat het fosfaat op de bodem blijft en niet naar boven komt.

GroenLinks maakt zich zorgen over de gevolgen van aluminiumchloride in het water. Extra onderzoek is nodig om te bepalen op eventuele schadelijke gevolgen van de stof.

Wat aluminiumchloride precies doet zie je in het onderstaande filmpje.

Voorzitter Jan Kreek van het Kralings Plas Overleg (KPO) beaamt deze aanpak. Namens alle gebruikers van de plas keurt hij het plan af dat de gemeente en het Hoogheemraadschap hebben voor een structurele aanpak van de blauwalg. “Een fout idee,” zegt hij stellig.

Het KPO stelde eerder voor. “Zuig al het zand en slib op tot aan de veenlaag. Gooi er wat mosseltjes en vissen in en laat het verder met rust zodat de natuur zijn werk kan doen.

De gemeente laat weten dat de blauwalg in de Kralingse Plas een structureel probleem is die moet worden opgelost.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.