Uitzicht op de skyline van Rotterdam

De Skyline van Rotterdam is de hoogste en ook het meest herkenbare vergezicht van Nederland. De hoge wolkenkrabbers, kantoorgebouwen, appartementencomplexen en de Euromast geven de Maasstad de allure van een wereldstad. Zeker in combinatie met de grote arm van de Maas en het havengebied aan de Noordzee. Ook de Erasmusbrug kan hier natuurlijk zelden in ontbreken.

Vanaf boven het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

Aan de noordwest zijde van de Kralingse Plas is een klein gedeelte ingericht voor naaktrecreatie. Rechts op de foto. Het gebied is aangegeven met borden. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand. Een klein gedeelte is grasweide. Op het strand zijn geen voorzieningen aanwezig.

Molens aan de Kralingse Plas

Vroeger stonden in en om Rotterdam veel molens. Rond 1900 moeten er vanuit De Ster meer dan 150 molens zichtbaar geweest zijn. Ten noordwesten stonden meer dan 70 grote molens die de polders langs de Rotte drooghielden en in de richting van het centrum stonden de stadskorenmolens. Verder stonden direct aan de Kralingse Plas nog een aantal molens. Van deze molens zijn er maar een klein aantal over.

Het hertenkamp is aan de oostzijde van het bos

Aan de oostzijde van het bos bevindt zich het hertenkamp, waar damherten en pauwen rondlopen. In de buurt van het hertenkamp staan ook enkele volières. De acht boswachters die in het bos werkzaam zijn, geven voorlichting en verzorgen de dieren en volières.

Uitzicht over de Kralingse Plas

Het is soms moeilijk te beseffen dat je in zo grote wereld stad als Rotterdam. Toch de gelegenheid hebt om even te onthaasten. Het Kralingse Bos is zo unieke plek waar je zelfs naakt kan recreëren.

Het naaktstrandje in de herfst

Wanneer de dagen korte en kouder worden. Verandert ook het kleurpalet van het Kralingse Bos. Je kunt weliswaar niet meer naakt zonnen, maar een wandeling en van de natuur als omgeving genieten kan altijd.

Het naaktstrandje vanuit de lucht

Vanaf boven zie je links het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Het is niet echt groot, maar een heerlijke plek om een dagje naakt te recreëren. In de zomermaanden wordt deze gezellige plek veel bezocht.

Uitzicht vanaf het naaktstrandje op de Kralingse Plas

Het Kralingse Bos heeft misschien wel de rol van Central Park in New York. Het is dan genieten van de rust op slechts enkele minuten verwijderd van het drukke stadsleven!

Ingang naaktstrandje

De foto die je ziet is genomen in één van wintermaanden. Je ziet dat de Kralingse Plas bedekt is met ijs. Het kleurenpalet onderscheid zich in dat van de zomermaanden, maar is mooi om te zien. Wandelen langs de waterlijn van de Kralingse Plas is een aanraden.

Genomen aan de zijkant richting uitkijktoren The Boathouse

Het langer aanlegsteiger in de Kralingse Plas is niet alleen geschikt om op te wandelen of om er vanaf te duiken, maar voorziet in de zomermaanden een komen en gaan van bootjes.

Winter in het Kralingse Bos

Even lekker naar buiten. Dat kan zowel in de zomer als in de winter. Het Kralingse Bos heeft het allemaal. Genoeg te doen voor jong en oud.

Ingang naaktstrandje

Achter de ingang is het toegestaan naakt te recreëren. Je ligt beschut en je kan er naaktzonnen en zwemmen. Een kijkje nemen mag altijd, maar besef wel dat wanneer je blijft de dress code alles uit is. Zowel plezierig voor jezelf als voor de bezoekers van het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

 

Heemtuin in Rotterdam

Eind jaren 1960 werd aan de noordoever van de Kralingse Plas een Heemtuin aangelegd van 1,1 ha. De tuin kent een oase aan rust en geeft meerdere uitzichten op de Kralingse Plas. Tijdens het wandelen op de steigers hoor je het gekletter van de Kralingse Plas en maak je kennis met de natuur. Naast veel (water)vogels, die zich laten horen en zien zijn er veel bloemen en planten te spotten. In de zomermaanden zie je die meer dan in de wintermaanden, maar elk seizoen heeft zo zijn verrassing. Bij een bezoek aan de Heemtuin, met kleine kinderen is begeleiding en toezicht belangrijk i.v.m. het water.

We zetten de belangrijkste onderdelen van  de Heemtuin op een rijtje

  • Een veenmoeras met veel planten die een rol spelen bij de verlanding, zoals waterscheerling en gele lis
  • Een riet- en lisdoddenveld langs de oevers van het veel onrustiger water van de Kralingse Plas, met o.a. planten als de kleine lisdodde en de grote egelskop
  • Natte en droge graslanden met diverse vakken, waarin verschillend beheer wordt toegepast
  • Een ruigtkruidenrand en een struweel met veel besdragende struiken, die de overgang vormen tussen grasland en bos
  • Jong bos (eiken en essen) en ouder bos met o.a. klimop, kamperfoelie en een ondergroei van varens en b.v. de kleine maagdenpalm
  • Stinzenmilieu in een open bostype, dat vooral in de vroege lente heel mooi is met winteraconieten, sneeuwklokjes en longkruid
  • Dijk, bestaande uit twee verschillende gedeelten; aan de zuidkant is het talud met keien verhard, terwijl zich aan de noordkant een niet verharde kleihelling bevindt met o.a. agrimonie, kraailook en madelieffijnstraal
  • Ook aan dieren wordt gedacht: voor de vogels zijn er nestkastjes opgehangen en voor amfibieën is een poel aangelegd.

In 2001 werd het moeras met enkele honderden vierkante meters uitgebreid, waardoor de route langer is geworden en er meer natuur is te zien.

De tuin wordt onderhouden door medewerkers van Stichting Landschapsonderhoud Rotterdam (SLR), ondersteund door vrijwilligers.

De foto’s van de Heemtuin zijn genomen in februari 2018

Ligging en bereikbaarheid
De Heemtuin is gelegen aan de noordelijke oever van de Kralingse Plas.

Openbaar vervoer: vanaf NS-station Rotterdam CS, metro tot de Voorschotenlaan. Vandaar is het ca. 1 km lopen.

Op de plattegrond van het Kralingse Bos is de Heemtuin duidelijk aangegeven.

Toegang
Gratis. Honden en fietsen zijn niet toegestaan.

Contactpersoon:
J. Verkerke – medewerker gemeentewerken Rotterdam, T.: 010-2060415

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.