Uitzicht op de skyline van Rotterdam

De Skyline van Rotterdam is de hoogste en ook het meest herkenbare vergezicht van Nederland. De hoge wolkenkrabbers, kantoorgebouwen, appartementencomplexen en de Euromast geven de Maasstad de allure van een wereldstad. Zeker in combinatie met de grote arm van de Maas en het havengebied aan de Noordzee. Ook de Erasmusbrug kan hier natuurlijk zelden in ontbreken.

Vanaf boven het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

Aan de noordwest zijde van de Kralingse Plas is een klein gedeelte ingericht voor naaktrecreatie. Rechts op de foto. Het gebied is aangegeven met borden. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand. Een klein gedeelte is grasweide. Op het strand zijn geen voorzieningen aanwezig.

Molens aan de Kralingse Plas

Vroeger stonden in en om Rotterdam veel molens. Rond 1900 moeten er vanuit De Ster meer dan 150 molens zichtbaar geweest zijn. Ten noordwesten stonden meer dan 70 grote molens die de polders langs de Rotte drooghielden en in de richting van het centrum stonden de stadskorenmolens. Verder stonden direct aan de Kralingse Plas nog een aantal molens. Van deze molens zijn er maar een klein aantal over.

Het hertenkamp is aan de oostzijde van het bos

Aan de oostzijde van het bos bevindt zich het hertenkamp, waar damherten en pauwen rondlopen. In de buurt van het hertenkamp staan ook enkele volières. De acht boswachters die in het bos werkzaam zijn, geven voorlichting en verzorgen de dieren en volières.

Uitzicht over de Kralingse Plas

Het is soms moeilijk te beseffen dat je in zo grote wereld stad als Rotterdam. Toch de gelegenheid hebt om even te onthaasten. Het Kralingse Bos is zo unieke plek waar je zelfs naakt kan recreëren.

Het naaktstrandje in de herfst

Wanneer de dagen korte en kouder worden. Verandert ook het kleurpalet van het Kralingse Bos. Je kunt weliswaar niet meer naakt zonnen, maar een wandeling en van de natuur als omgeving genieten kan altijd.

Het naaktstrandje vanuit de lucht

Vanaf boven zie je links het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Het is niet echt groot, maar een heerlijke plek om een dagje naakt te recreëren. In de zomermaanden wordt deze gezellige plek veel bezocht.

Uitzicht vanaf het naaktstrandje op de Kralingse Plas

Het Kralingse Bos heeft misschien wel de rol van Central Park in New York. Het is dan genieten van de rust op slechts enkele minuten verwijderd van het drukke stadsleven!

Ingang naaktstrandje

De foto die je ziet is genomen in één van wintermaanden. Je ziet dat de Kralingse Plas bedekt is met ijs. Het kleurenpalet onderscheid zich in dat van de zomermaanden, maar is mooi om te zien. Wandelen langs de waterlijn van de Kralingse Plas is een aanraden.

Genomen aan de zijkant richting uitkijktoren The Boathouse

Het langer aanlegsteiger in de Kralingse Plas is niet alleen geschikt om op te wandelen of om er vanaf te duiken, maar voorziet in de zomermaanden een komen en gaan van bootjes.

Winter in het Kralingse Bos

Even lekker naar buiten. Dat kan zowel in de zomer als in de winter. Het Kralingse Bos heeft het allemaal. Genoeg te doen voor jong en oud.

Ingang naaktstrandje

Achter de ingang is het toegestaan naakt te recreëren. Je ligt beschut en je kan er naaktzonnen en zwemmen. Een kijkje nemen mag altijd, maar besef wel dat wanneer je blijft de dress code alles uit is. Zowel plezierig voor jezelf als voor de bezoekers van het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

 

Is het groen in het Kralingse Bos nog veilig!

Het volgende bericht is geschreven door John Postmus en werd ingezonden aan www.dehavenloods.nl. John maakt zich zorgen over de gevolgen die de komst van de wijk Nieuw Kralingen zal hebben op het groen in het Kralingse Bos.

‘Recentelijk kreeg ik inzage in het rapport ‘Concept gebiedsvisie Nieuw Kralingen’. Als Rotterdammer in hart en nieren heb ik kennis genomen van het voornemen t.a.v. deze nieuwe wijk. Mijn eerste indruk was goed wat betreft de invulling van de locatie pal naast het Kralingse Bos. Echter bij nader inzien raakte ik meer en meer ontsteld!

Want wat blijkt nu: de locatie van de zuidelijke begrenzing van de nieuwe wijk zal een grote aanslag betekenen op het aanwezige groen en bomen! Volgens de dwarsprofielen in het rapport (2x afb. pag. 45) t.h.v. de Bosdreef, zal de genoemde begrenzing langs de zuidelijke baan van de Bosdreef lopen en volgens het alternatieve profiel, bijna tot het zuidelijke fietspad! Dit houdt in dat al het groen en de bomen van de behoorlijk brede middenberm van de Bosdreef, maar ook het groen en de bomen aan weerszijden van het noordelijke fietspad en mogelijk tot aan het zuidelijke fietspad, opgeofferd zal worden! In de dwarsprofielen zijn duidelijk de geplande huizen met hun tuinen over het bestaande groen getekend!

De ontwikkelaars geven in het rapport toe dat er bomen gerooid zullen worden, maar zeggen daarbij dat er meer bomen voor terug komen in de nieuwe wijk (pag. 45). Dit kan wel zijn, maar dat rechtvaardigt helemaal niet het verlies van groen en bomen van het Kralingse Bos, dat van alle burgers is van Rotterdam! Bovendien zal de gemiddelde Rotterdammer straks niets te zoeken hebben in de nieuwe (dure) wijk.

Kortom, om het Kralingse Bos te sparen dient de zuidelijke begrenzing van de nieuwe wijk op te schuiven tot aan de strook groen aan de noordwestzijde van het noordelijke fietspad, inclusief de afscheidingssloot (waar deze aanwezig is).

Ook op een andere manier zal beduidende bomenkap in het Kralingse Bos plaatsvinden als het aan de ontwikkelaars ligt. Want zij willen voor de nieuwe wijk op vier plaatsen z.g. zichtlijnen (afb. pag. 34) creëren, zodat de bewoners vanuit hun wijk dieper het bos in kunnen kijken, of op een locatie zelfs helemaal tot aan de Kralingse Plas! Het is onduidelijk hoeveel bomen voor het vrijmaken van de zichtlijnen opgeofferd zullen worden, wat mij wel beangstigd. Één ding is zeker, de beslotenheid en de intimiteit van het bos zal in dat gedeelte danig worden aangetast!

Als u zich realiseert dat het niet lang meer duurt dat de oudste bomen van het Kralingse Bos 100 jaar worden en dat juist door haar ouderdom, het bos steeds geliefder en populairder wordt, dan begrijpt u ook, dat niet één plan het rechtvaardigt om ook maar één boom van het bos, óns bos, neer te halen!

Een ander aspect is de gewenste verlegging van de Bosdreef. Hoewel ik begrijp waarom de ontwikkelaars deze willen verleggen, d.w.z. het naadloos laten aansluiten van de wijk op het bos, is dit toch niet verstandig. De huidige aansluiting van de Bosdreef op de Boezemstraat, is de meest logische om een goede verkeersafwikkeling te hebben.

Ik hoop van harte dat de politiek het bovenstaande meeneemt in haar besluitvorming t.a.v. het project Nieuw Kralingen.’

Door: John Postmus

Bron: De Havenloods

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.