Uitzicht op de skyline van Rotterdam

De Skyline van Rotterdam is de hoogste en ook het meest herkenbare vergezicht van Nederland. De hoge wolkenkrabbers, kantoorgebouwen, appartementencomplexen en de Euromast geven de Maasstad de allure van een wereldstad. Zeker in combinatie met de grote arm van de Maas en het havengebied aan de Noordzee. Ook de Erasmusbrug kan hier natuurlijk zelden in ontbreken.

Vanaf boven het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

Aan de noordwest zijde van de Kralingse Plas is een klein gedeelte ingericht voor naaktrecreatie. Rechts op de foto. Het gebied is aangegeven met borden. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand. Een klein gedeelte is grasweide. Op het strand zijn geen voorzieningen aanwezig.

Molens aan de Kralingse Plas

Vroeger stonden in en om Rotterdam veel molens. Rond 1900 moeten er vanuit De Ster meer dan 150 molens zichtbaar geweest zijn. Ten noordwesten stonden meer dan 70 grote molens die de polders langs de Rotte drooghielden en in de richting van het centrum stonden de stadskorenmolens. Verder stonden direct aan de Kralingse Plas nog een aantal molens. Van deze molens zijn er maar een klein aantal over.

Het hertenkamp is aan de oostzijde van het bos

Aan de oostzijde van het bos bevindt zich het hertenkamp, waar damherten en pauwen rondlopen. In de buurt van het hertenkamp staan ook enkele volières. De acht boswachters die in het bos werkzaam zijn, geven voorlichting en verzorgen de dieren en volières.

Uitzicht over de Kralingse Plas

Het is soms moeilijk te beseffen dat je in zo grote wereld stad als Rotterdam. Toch de gelegenheid hebt om even te onthaasten. Het Kralingse Bos is zo unieke plek waar je zelfs naakt kan recreëren.

Het naaktstrandje in de herfst

Wanneer de dagen korte en kouder worden. Verandert ook het kleurpalet van het Kralingse Bos. Je kunt weliswaar niet meer naakt zonnen, maar een wandeling en van de natuur als omgeving genieten kan altijd.

Het naaktstrandje vanuit de lucht

Vanaf boven zie je links het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Het is niet echt groot, maar een heerlijke plek om een dagje naakt te recreëren. In de zomermaanden wordt deze gezellige plek veel bezocht.

Uitzicht vanaf het naaktstrandje op de Kralingse Plas

Het Kralingse Bos heeft misschien wel de rol van Central Park in New York. Het is dan genieten van de rust op slechts enkele minuten verwijderd van het drukke stadsleven!

Ingang naaktstrandje

De foto die je ziet is genomen in één van wintermaanden. Je ziet dat de Kralingse Plas bedekt is met ijs. Het kleurenpalet onderscheid zich in dat van de zomermaanden, maar is mooi om te zien. Wandelen langs de waterlijn van de Kralingse Plas is een aanraden.

Genomen aan de zijkant richting uitkijktoren The Boathouse

Het langer aanlegsteiger in de Kralingse Plas is niet alleen geschikt om op te wandelen of om er vanaf te duiken, maar voorziet in de zomermaanden een komen en gaan van bootjes.

Winter in het Kralingse Bos

Even lekker naar buiten. Dat kan zowel in de zomer als in de winter. Het Kralingse Bos heeft het allemaal. Genoeg te doen voor jong en oud.

Ingang naaktstrandje

Achter de ingang is het toegestaan naakt te recreëren. Je ligt beschut en je kan er naaktzonnen en zwemmen. Een kijkje nemen mag altijd, maar besef wel dat wanneer je blijft de dress code alles uit is. Zowel plezierig voor jezelf als voor de bezoekers van het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

 

Kralingse Bos ‘verzuipt’

De Kralingers balen: de grond rond de Kralingse Plas in Rotterdam is in hun ogen een moeras geworden. Hele stukken bos staan onder water. Boomwortels rotten weg, waardoor bomen bij stevige wind omvallen.

Bewoners luiden de noodklok. De afdeling Stadsbeheer van de gemeente bevestigt het bestaan van een waterprobleem in het bos. Boosdoener is de hevige regenval van afgelopen herfst en winter. ,,Het omvallen van de bomen is een gevolg van de hoge waterstand en de heel heftige storm”, laat een woordvoerder weten.

In het bos worden greppels versneld hersteld om te zorgen dat het water beter wordt afgevoerd. Er komt een onderzoek naar de toekomst van percelen. ,,Dat is nodig om een meerjaren beheerplan voor het bos op te stellen. Bedoeld om te kijken hoe we met een steeds hogere grondwaterstand om moeten gaan met de verschillende boomsoorten in het bos”, aldus Stadsbeheer.

Miljoenen
Kralingers vinden dat te laat. ,,Er had al lang een plan voor de lange termijn moeten liggen”Het heeft vooral met een structureel budget te maken. Om dit bos gezond te maken, zijn miljoenen nodig. En dat mag ook wel: er is jaren niets aan gedaan, op wat cosmetische ingrepen na.”

De oud-bestuurder van deelgemeente Kralingen-Crooswijk is een liefhebber van het Kralingse Bos. De huidige situatie – afgezaagde takken, omgevallen bomen in grote plassen water – doet hem pijn. ,,Ik zie met lede ogen aan hoe het bos verzuipt. Op het Buitenom-paadje zijn de toppen uit de bomen gezaagd. Het geeft een bijna kaal beeld. Het Statige Laantje midden in het bos noem ik ook wel de Dode Bomen Allee.”

Rond een boom, die horizontaal ligt, is een greppel gegraven. Er zijn enkele knotwilgen geplant. ,,De insecten, paddenstoelen en het mos zijn interessant voor kinderen. Dat heeft nog een educatief karakter.” Het beeld dat mij schetst én aantoont, is somber. ,,Dit bos is zieltogend. Zonder perspectief.”

Bron: AD