Uitzicht op de skyline van Rotterdam

De Skyline van Rotterdam is de hoogste en ook het meest herkenbare vergezicht van Nederland. De hoge wolkenkrabbers, kantoorgebouwen, appartementencomplexen en de Euromast geven de Maasstad de allure van een wereldstad. Zeker in combinatie met de grote arm van de Maas en het havengebied aan de Noordzee. Ook de Erasmusbrug kan hier natuurlijk zelden in ontbreken.

Vanaf boven het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

Aan de noordwest zijde van de Kralingse Plas is een klein gedeelte ingericht voor naaktrecreatie. Rechts op de foto. Het gebied is aangegeven met borden. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand. Een klein gedeelte is grasweide. Op het strand zijn geen voorzieningen aanwezig.

Molens aan de Kralingse Plas

Vroeger stonden in en om Rotterdam veel molens. Rond 1900 moeten er vanuit De Ster meer dan 150 molens zichtbaar geweest zijn. Ten noordwesten stonden meer dan 70 grote molens die de polders langs de Rotte drooghielden en in de richting van het centrum stonden de stadskorenmolens. Verder stonden direct aan de Kralingse Plas nog een aantal molens. Van deze molens zijn er maar een klein aantal over.

Het hertenkamp is aan de oostzijde van het bos

Aan de oostzijde van het bos bevindt zich het hertenkamp, waar damherten en pauwen rondlopen. In de buurt van het hertenkamp staan ook enkele volières. De acht boswachters die in het bos werkzaam zijn, geven voorlichting en verzorgen de dieren en volières.

Uitzicht over de Kralingse Plas

Het is soms moeilijk te beseffen dat je in zo grote wereld stad als Rotterdam. Toch de gelegenheid hebt om even te onthaasten. Het Kralingse Bos is zo unieke plek waar je zelfs naakt kan recreëren.

Het naaktstrandje in de herfst

Wanneer de dagen korte en kouder worden. Verandert ook het kleurpalet van het Kralingse Bos. Je kunt weliswaar niet meer naakt zonnen, maar een wandeling en van de natuur als omgeving genieten kan altijd.

Het naaktstrandje vanuit de lucht

Vanaf boven zie je links het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Het is niet echt groot, maar een heerlijke plek om een dagje naakt te recreëren. In de zomermaanden wordt deze gezellige plek veel bezocht.

Uitzicht vanaf het naaktstrandje op de Kralingse Plas

Het Kralingse Bos heeft misschien wel de rol van Central Park in New York. Het is dan genieten van de rust op slechts enkele minuten verwijderd van het drukke stadsleven!

Ingang naaktstrandje

De foto die je ziet is genomen in één van wintermaanden. Je ziet dat de Kralingse Plas bedekt is met ijs. Het kleurenpalet onderscheid zich in dat van de zomermaanden, maar is mooi om te zien. Wandelen langs de waterlijn van de Kralingse Plas is een aanraden.

Genomen aan de zijkant richting uitkijktoren The Boathouse

Het langer aanlegsteiger in de Kralingse Plas is niet alleen geschikt om op te wandelen of om er vanaf te duiken, maar voorziet in de zomermaanden een komen en gaan van bootjes.

Winter in het Kralingse Bos

Even lekker naar buiten. Dat kan zowel in de zomer als in de winter. Het Kralingse Bos heeft het allemaal. Genoeg te doen voor jong en oud.

Ingang naaktstrandje

Achter de ingang is het toegestaan naakt te recreëren. Je ligt beschut en je kan er naaktzonnen en zwemmen. Een kijkje nemen mag altijd, maar besef wel dat wanneer je blijft de dress code alles uit is. Zowel plezierig voor jezelf als voor de bezoekers van het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

 

Alles wat dood is rapen we op

Die visstand in augustus 2018 is een drama. Hoe dat komt is een raadsel. Palingen, snoekbaarzen en vogels, velen hebben de afgelopen weken het loodje gelegd in de rivieren in de regio Rijnmond. De oorzaak van hun dood wordt nog onderzocht, maar in de tussentijd moeten alle dode exemplaren wel uit het water worden gevist. “Alles wat dood rond drijft, wordt opgeraapt en gaat in de blauwe kliko.”

De vissen worden overal in en rondom uit het water gehaald. “De dieren liggen in het water, op de stortbermen, op de zetstenen, in het riet, of aan een wilgentak. Het ligt eigenlijk overal op de oevers.”

Inmiddels zijn duizend palingen uit het water gehaald. Daarbij komen nog vogels, zwanen en andere soorten vissen.

Opvallend is dat veel dode palingen in de rivieren dood gaan.

Een fijn klusjes is het niet volgens een adviseur van Rijkswaterstaat. “Het stinkt wel. Maar ik ben blij dat het wel gebeurt. Het moet wel gebeuren, die vissen moeten het water uit en van de kant.”

Rijkswaterstaat heeft die opdracht niet alleen gegeven omdat de dode beesten de rivieren vervuilen en de stank tegen te gaan. “Mocht er iets van een ziekte zijn dan is het goed dat besmetting niet verder gaat en zoveel mogelijk de dode beesten geruimd worden. Wat dat betreft is het heel goed dat ze van de oevers worden weggehaald en worden afgevoerd.”

De dieren worden naar het laboratorium gebracht, omdat het nog onduidelijk is wat precies de reden is dat de beesten dood zijn gegaan.”We hebben de afgelopen weken veel warm weer en droogte gehad. Je denkt al snel dat het daar mee te maken kan hebben: watertemperatuur en zuurstoftekort. 

De beesten zijn in het laboratorium voor onderzoek en we kijken uit naar de resultaten.

Rijkswaterstaat doet onderzoek naar de oorzaak van de grote hoeveelheid dode palingen die worden gevonden in de rivieren in de regio Rijnmond. Ook andere soorten dode vissen worden regelmatig aangetroffen in het rivierwater.

“Het is een probleem dat zich in heel Nederland voordoet”, voor de zekerheid wordt onderzoek gedaan”.

De dode vissen worden dagelijks opgeruimd door de medewerkers van Rijkswaterstaat. Er zijn inmiddels 800 palingen, 100 voornen en brasem, 20 snoekbaarsen en 30 vogels uit het water gehaald.

De palingen en andere dode vissen zijn aangetroffen in de Hollandse IJssel, de Lek, de Dordtse Kil, de Nieuwe Maas en de Nieuwe Merwede.

Het onderzoek wordt z.s.m. kenbaar gemaakt. Wordt vervolgd.

Bron video: RTV Rijnmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.