Die visstand in augustus 2018 is een drama. Hoe dat komt is een raadsel. Palingen, snoekbaarzen en vogels, velen hebben de afgelopen weken het loodje gelegd in de rivieren in de regio Rijnmond. De oorzaak van hun dood wordt nog onderzocht, maar in de tussentijd moeten alle dode exemplaren wel uit het water worden gevist. “Alles wat dood rond drijft, wordt opgeraapt en gaat in de blauwe kliko.”

De vissen worden overal in en rondom uit het water gehaald. “De dieren liggen in het water, op de stortbermen, op de zetstenen, in het riet, of aan een wilgentak. Het ligt eigenlijk overal op de oevers.”

Inmiddels zijn duizend palingen uit het water gehaald. Daarbij komen nog vogels, zwanen en andere soorten vissen.

Opvallend is dat veel dode palingen in de rivieren dood gaan.

Een fijn klusjes is het niet volgens een adviseur van Rijkswaterstaat. “Het stinkt wel. Maar ik ben blij dat het wel gebeurt. Het moet wel gebeuren, die vissen moeten het water uit en van de kant.”

Rijkswaterstaat heeft die opdracht niet alleen gegeven omdat de dode beesten de rivieren vervuilen en de stank tegen te gaan. “Mocht er iets van een ziekte zijn dan is het goed dat besmetting niet verder gaat en zoveel mogelijk de dode beesten geruimd worden. Wat dat betreft is het heel goed dat ze van de oevers worden weggehaald en worden afgevoerd.”

De dieren worden naar het laboratorium gebracht, omdat het nog onduidelijk is wat precies de reden is dat de beesten dood zijn gegaan.”We hebben de afgelopen weken veel warm weer en droogte gehad. Je denkt al snel dat het daar mee te maken kan hebben: watertemperatuur en zuurstoftekort. 

De beesten zijn in het laboratorium voor onderzoek en we kijken uit naar de resultaten.

Rijkswaterstaat doet onderzoek naar de oorzaak van de grote hoeveelheid dode palingen die worden gevonden in de rivieren in de regio Rijnmond. Ook andere soorten dode vissen worden regelmatig aangetroffen in het rivierwater.

“Het is een probleem dat zich in heel Nederland voordoet”, voor de zekerheid wordt onderzoek gedaan”.

De dode vissen worden dagelijks opgeruimd door de medewerkers van Rijkswaterstaat. Er zijn inmiddels 800 palingen, 100 voornen en brasem, 20 snoekbaarsen en 30 vogels uit het water gehaald.

De palingen en andere dode vissen zijn aangetroffen in de Hollandse IJssel, de Lek, de Dordtse Kil, de Nieuwe Maas en de Nieuwe Merwede.

Het onderzoek wordt z.s.m. kenbaar gemaakt. Wordt vervolgd.

Bron video: RTV Rijnmond

Alles wat dood is rapen we op
Getagd op: