In Rotterdam is de Buurt AED-actie van start gegaan. Het is belangrijk om iemand snel te kunnen reanimeren, maar dan moet je wel weten waar een AED in de buurt hangt. In het Kralingse Bos zou zo voorziening d.m.v. een herkenningsboord of signalering eveneens goed uitkomen. Op de site van de Hartstichting is dat op te zoeken. De actie is dan niet voor niets. Het is belangrijk snel te kunnen handelen als iemand onwel wordt, en daarbij is een AED onmisbaar. Hopelijk denken mensen hetzelfde en willen meedoen aan deze actie. Zes minuten zone Wekelijks worden gemiddeld 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dat gebeurt in 70% van de gevallen thuis en onverwachts.

De kans op overleving is groter als er snel hulp komt, omstanders direct starten met reanimeren en binnen zes minuten een AED wordt ingezet. Maar die is niet altijd in de buurt of toegankelijk. Veel apparaten hangen op plekken die niet 24/7 bereikbaar zijn; in gebouwen die ’s avonds of in het weekend gesloten zijn. “Sinds de start van het platform in maart namen ruim 1000 buurtbewoners het initiatief om een actie in de buurt te starten,” zegt Marianne Spoelstra van de Hartstichting. “Vaak zijn dat mensen die in hun directe omgeving een hartstilstand hebben meegemaakt. Ze beseffen dat je met snelle hulp en de inzet van een AED het leven van een mens kunt redden.

Via Buurt AED is het eenvoudig om met de buurt een AED aan te schaffen.” Met BuurtAED kunnen buurtbewoners samen hun buurt veiliger maken. Enerzijds door een bestaande AED te registeren bij het reanimatieoproepsysteem, anderzijds door met elkaar een AED aan te schaffen. Via het platform BuurtAED.nl kunnen particulieren en organisaties een crowdfunding actie starten om gezamenlijk met bijvoorbeeld de buurt, bos, park, wijk, school een BuurtAED te kopen.

De actie wordt voor een deel gesponseerd  “Buurt AED is onderdeel van de langjarige samenwerking met de Hartstichting”. “Volgens Henk Valk is de oplossing samenwerken om ieders hart zo sterk mogelijk te houden, zodat iedereen het maximale uit het leven kan halen.” Hogere overleving De Hartstichting wil ervoor zorgen dat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen zes minuten de juiste hulp krijgen, zodat meer mensen kans op overleven hebben. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van circa 170.000 burgerhulpverleners en 30.000 AED’s. Jaarlijks kunnen zij zo 2.500 levens redden. Voor meer informatie: hartstichting.nl

Buurt AED-actie in Rotterdam
Getagd op: