Uitzicht op de skyline van Rotterdam

De Skyline van Rotterdam is de hoogste en ook het meest herkenbare vergezicht van Nederland. De hoge wolkenkrabbers, kantoorgebouwen, appartementencomplexen en de Euromast geven de Maasstad de allure van een wereldstad. Zeker in combinatie met de grote arm van de Maas en het havengebied aan de Noordzee. Ook de Erasmusbrug kan hier natuurlijk zelden in ontbreken.

Vanaf boven het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

Aan de noordwest zijde van de Kralingse Plas is een klein gedeelte ingericht voor naaktrecreatie. Rechts op de foto. Het gebied is aangegeven met borden. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand. Een klein gedeelte is grasweide. Op het strand zijn geen voorzieningen aanwezig.

Molens aan de Kralingse Plas

Vroeger stonden in en om Rotterdam veel molens. Rond 1900 moeten er vanuit De Ster meer dan 150 molens zichtbaar geweest zijn. Ten noordwesten stonden meer dan 70 grote molens die de polders langs de Rotte drooghielden en in de richting van het centrum stonden de stadskorenmolens. Verder stonden direct aan de Kralingse Plas nog een aantal molens. Van deze molens zijn er maar een klein aantal over.

Het hertenkamp is aan de oostzijde van het bos

Aan de oostzijde van het bos bevindt zich het hertenkamp, waar damherten en pauwen rondlopen. In de buurt van het hertenkamp staan ook enkele volières. De acht boswachters die in het bos werkzaam zijn, geven voorlichting en verzorgen de dieren en volières.

Uitzicht over de Kralingse Plas

Het is soms moeilijk te beseffen dat je in zo grote wereld stad als Rotterdam. Toch de gelegenheid hebt om even te onthaasten. Het Kralingse Bos is zo unieke plek waar je zelfs naakt kan recreëren.

Het naaktstrandje in de herfst

Wanneer de dagen korte en kouder worden. Verandert ook het kleurpalet van het Kralingse Bos. Je kunt weliswaar niet meer naakt zonnen, maar een wandeling en van de natuur als omgeving genieten kan altijd.

Het naaktstrandje vanuit de lucht

Vanaf boven zie je links het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Het is niet echt groot, maar een heerlijke plek om een dagje naakt te recreëren. In de zomermaanden wordt deze gezellige plek veel bezocht.

Uitzicht vanaf het naaktstrandje op de Kralingse Plas

Het Kralingse Bos heeft misschien wel de rol van Central Park in New York. Het is dan genieten van de rust op slechts enkele minuten verwijderd van het drukke stadsleven!

Ingang naaktstrandje

De foto die je ziet is genomen in één van wintermaanden. Je ziet dat de Kralingse Plas bedekt is met ijs. Het kleurenpalet onderscheid zich in dat van de zomermaanden, maar is mooi om te zien. Wandelen langs de waterlijn van de Kralingse Plas is een aanraden.

Genomen aan de zijkant richting uitkijktoren The Boathouse

Het langer aanlegsteiger in de Kralingse Plas is niet alleen geschikt om op te wandelen of om er vanaf te duiken, maar voorziet in de zomermaanden een komen en gaan van bootjes.

Winter in het Kralingse Bos

Even lekker naar buiten. Dat kan zowel in de zomer als in de winter. Het Kralingse Bos heeft het allemaal. Genoeg te doen voor jong en oud.

Ingang naaktstrandje

Achter de ingang is het toegestaan naakt te recreëren. Je ligt beschut en je kan er naaktzonnen en zwemmen. Een kijkje nemen mag altijd, maar besef wel dat wanneer je blijft de dress code alles uit is. Zowel plezierig voor jezelf als voor de bezoekers van het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

 

Rotterdam wel of niet schoon

Veel bewoners in Rotterdam en er buiten hebben te maken met vieze lucht. De stad moet schone worden en wil klimaatneutraal zijn.

Het is echt waar, Rotterdam is een vieze stad. De stad is zelfs veruit de meest vervuilende van het hele land. Dat moet veranderen, sterker: omgebogen worden. ‘Een klimaat neutrale stad. Een groene en gezonde stad met schone lucht voor iedereen’.

De politiek wil met een serie van maatregelen de uitstoot van CO2 in deze collegeperiode ombuigen in een dalende trend. Met als doel om in Rotterdam 49 procent minder CO2 uit te stoten in 2030 (ten opzichte van 1990) en klimaatneutraal te zijn in 2050.

“En daar willen we iedereen bij betrekken”. “De startnotitie is bedoeld als een eerste aanzet voor een discussie met de hele stad. Eerst met de gemeenteraad natuurlijk. En daarna ook met de rest van de stad. We willen alle plannen en goede ideeën samenbrengen in een Rotterdams klimaatakkoord.”

Uiteraard zal daarbij heel veel aandacht uitgaan naar de haven van Rotterdam, voor negentig procent verantwoordelijk voor de vervuiling. “De haven is als eerste aan zet. De vervuiler betaalt, is het uitgangspunt.”

Maar iederéén in Rotterdam gaat iets merken van de ambitieuze plannen op het stadhuis. We gaan volledig van het gas af. Rotterdam krijgt in de toekomst alleen nog energie van wind (er komen meer, ook grote, windmolens in en rond de stad) en zon (ruim baan voor initiatieven van bewoners om gezamenlijk zonnepanelen te gebruiken, én meer zonnepanelen op daken van overheidsgebouwen).

Erg belangrijk, en ingrijpend voor ons allemaal, wordt energievoorziening via industriële restwarmte. Dat geldt voor iedereen, de hele stad. En dat zal niet even in een jaartje voor mekaar zijn. Er zijn vijf voorbeeldwijken aangewezen waar ergens tussen nu en vier jaar de straten op de schop gaan om stadsverwarming aan te leggen: Bospolder-Tussendijken, Prinsenland/Lage Land, Reyerdijk en omgeving, Pendrecht en Rozenburg: “In overleg natuurlijk. In die wijken gaan we komend jaar met de bewoners in gesprek.”

Gemeente Rotterdam meldt op basis van metingen van onderzoeksbureau TNO en milieudienst DCMR. Dat de lucht in Rotterdam in de afgelopen drie jaar schoner is  geworden. Zo stoot verkeer 40 procent minder roet uit dan drie jaar geleden en ligt de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) 16 procent lager.

“Een forse verbetering, die vooral ten goede komt aan de gezondheid van de Rotterdammers”, aldus de wethouder van Duurzaamheid en Mobiliteit. 

Elke verbetering is er natuurlijk één, maar er is nog een lange weg te gaan, zegt een medewerker van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Hij waarschuwde samen met 168 andere artsen al eerder voor de luchtkwaliteit in Nederland.

“12 duizend vervroegde overlijdens door luchtverontreiniging, dat is enorm. Daar moeten gewoon maatregelen tegen genomen worden. De gezondheidswinst per persoon is lastig te meten, maar op groepsniveau weet je dat iedere verlaging van de verontreiniging verbetering geeft.”

Sloopregeling
Volgens de gemeente is de schonere lucht vooral het gevolg van de succesvolle sloopregeling. De milieuzone, dus het weren van dieselauto’s van voor 2001 en benzineauto’s van voor 1992,  heeft ook effect gehad. Daarnaast is ingezet op meer laadpunten voor elektrisch rijden, schone stadslogistiek en schonere brandstof voor vrachtwagens, bussen en ( commerciële ) scheepvaart.

De maatregelen moeten wel worden voortgezet om de luchtkwaliteit ook de komende jaren nog verder te verbeteren. Zo staat sinds 2016 niet langer de autobereikbaarheid centraal, maar is er meer oog voor fietsverkeer en openbaar vervoer.

Ook is Rotterdam voorstander van scherpere landelijke milieumaatregelen, waarover de staatssecretaris nog een besluiten moet nemen.

Nog even vies
“De wethouder juicht een beetje te vroeg”, zegt Adem in Rotterdam. Bewonersgroep ‘Adem in Rotterdam’ uit de wijk Middeland strijdt al jaren voor schone lucht. De bewoners hebben kritiek op de resultaten die zijn gepresenteerd. “Het rapport wijst aan dat er minder vuile auto’s zijn, maar er is niet gemeten dat er minder vuile lucht is.”

De vuile lucht in de stad is nog altijd even vies. “Er zijn een aantal meetkastjes van het RIVM en die geven nog steeds aan dat er nog te veel vuile lucht is in Rotterdam, meer dan wettelijk is toegestaan.”

Na het lezen van dit artikel ben je vast nieuwsgiering wat je nu inademt. Doe de check

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.