Uitzicht op de skyline van Rotterdam

De Skyline van Rotterdam is de hoogste en ook het meest herkenbare vergezicht van Nederland. De hoge wolkenkrabbers, kantoorgebouwen, appartementencomplexen en de Euromast geven de Maasstad de allure van een wereldstad. Zeker in combinatie met de grote arm van de Maas en het havengebied aan de Noordzee. Ook de Erasmusbrug kan hier natuurlijk zelden in ontbreken.

Vanaf boven het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

Aan de noordwest zijde van de Kralingse Plas is een klein gedeelte ingericht voor naaktrecreatie. Rechts op de foto. Het gebied is aangegeven met borden. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand. Een klein gedeelte is grasweide. Op het strand zijn geen voorzieningen aanwezig.

Molens aan de Kralingse Plas

Vroeger stonden in en om Rotterdam veel molens. Rond 1900 moeten er vanuit De Ster meer dan 150 molens zichtbaar geweest zijn. Ten noordwesten stonden meer dan 70 grote molens die de polders langs de Rotte drooghielden en in de richting van het centrum stonden de stadskorenmolens. Verder stonden direct aan de Kralingse Plas nog een aantal molens. Van deze molens zijn er maar een klein aantal over.

Het hertenkamp is aan de oostzijde van het bos

Aan de oostzijde van het bos bevindt zich het hertenkamp, waar damherten en pauwen rondlopen. In de buurt van het hertenkamp staan ook enkele volières. De acht boswachters die in het bos werkzaam zijn, geven voorlichting en verzorgen de dieren en volières.

Uitzicht over de Kralingse Plas

Het is soms moeilijk te beseffen dat je in zo grote wereld stad als Rotterdam. Toch de gelegenheid hebt om even te onthaasten. Het Kralingse Bos is zo unieke plek waar je zelfs naakt kan recreëren.

Het naaktstrandje in de herfst

Wanneer de dagen korte en kouder worden. Verandert ook het kleurpalet van het Kralingse Bos. Je kunt weliswaar niet meer naakt zonnen, maar een wandeling en van de natuur als omgeving genieten kan altijd.

Het naaktstrandje vanuit de lucht

Vanaf boven zie je links het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Het is niet echt groot, maar een heerlijke plek om een dagje naakt te recreëren. In de zomermaanden wordt deze gezellige plek veel bezocht.

Uitzicht vanaf het naaktstrandje op de Kralingse Plas

Het Kralingse Bos heeft misschien wel de rol van Central Park in New York. Het is dan genieten van de rust op slechts enkele minuten verwijderd van het drukke stadsleven!

Ingang naaktstrandje

De foto die je ziet is genomen in één van wintermaanden. Je ziet dat de Kralingse Plas bedekt is met ijs. Het kleurenpalet onderscheid zich in dat van de zomermaanden, maar is mooi om te zien. Wandelen langs de waterlijn van de Kralingse Plas is een aanraden.

Genomen aan de zijkant richting uitkijktoren The Boathouse

Het langer aanlegsteiger in de Kralingse Plas is niet alleen geschikt om op te wandelen of om er vanaf te duiken, maar voorziet in de zomermaanden een komen en gaan van bootjes.

Winter in het Kralingse Bos

Even lekker naar buiten. Dat kan zowel in de zomer als in de winter. Het Kralingse Bos heeft het allemaal. Genoeg te doen voor jong en oud.

Ingang naaktstrandje

Achter de ingang is het toegestaan naakt te recreëren. Je ligt beschut en je kan er naaktzonnen en zwemmen. Een kijkje nemen mag altijd, maar besef wel dat wanneer je blijft de dress code alles uit is. Zowel plezierig voor jezelf als voor de bezoekers van het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

 

Winterdip

Het is de laatste dagen grijs, koud en af en toe nat. Voor velen is het geen weer om vrolijk van te worden. In de winter zijn mensen gevoelig voor lusteloosheid en somberheid. Dit is op te lossen met veel licht, zegt hoogleraar chronobiologie van het Erasmus MC.

 “De biologische klok in ons lichaam heeft een omlooptijd die niet gelijk is aan 24 uur”, legt de hoogleraar uit. “Die klok zorgt ervoor dat onze slaap- waakcyclus en onze stofwisseling netjes zijn afgestemd op het moment van de dag.” Die van nature ingebouwde klok kijkt niet naar de tijd, maar naar licht.

Bij een wintertip heb je zonlicht nodig of vitamine D.

Zodra de dagen korter en donkerder worden, voelen mensen dat. “Op een gegeven moment worden de dagen dusdanig somber dat we denken dat dat de reden is dat mensen in een winterdip raken. Dip of depressie?

Verschillende symptomen kunnen duiden op een winterdip. Mensen die last hebben van de dip slapen onder andere minder, kunnen zich minder goed concentreren, voelen zich lusteloos en moe. Het Kenniscentrum Winterdepressie stelde een lijst op met symptomen van een winterdip of depressie. Als je aan vijf symptomen van die lijst voldoet, spreek je van een winterdepressie in plaats van een dip.

Waarom de ene persoon wel last heeft van zo’n dip en de ander niet, is lastig te verklaren. “We zijn allemaal verschillend en dus ook die biologische klok is bij iedereen anders”, zegt de hoogleraar. Om van de dip af te komen, moeten je ogen veel licht registreren. “Op een zonnige zomerse dag krijg je 10.000 lux binnen, op een kantoor is dat nu zo’n 500 lux per dag. Dat is wel een wezenlijk verschil. Om meer licht tot je te krijgen, kun je voor een speciale lamp gaan zitten of een speciaal brilletje dragen.” De speciale brilletjes zenden blauw licht de ogen in. “Het licht hoeft dus niet op je hele lichaam te komen, als je ogen het maar registreren.”

Volgens de expert maakt het ook niet zoveel uit of het licht van de zon of van lampen komt, als het maar fel is. “En de zon is wel fel, dus wat dat betreft te prefereren boven een lamp.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.