Aandacht!

Staatsbosbeheer

Het is onze natuur.  Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 265.000 ha natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten.

Vanaf 1 januari 2017 beheren ze ook de recreatiegebieden van 7 natuur- en recreatieschappen in Zuid-Holland en Zeeland. In 2018 zijn enkele gebieden overgegaan naar Staatsbosbeheer en naar gemeenten. Wil je meer informatie over Staatsbosbeheer kijk dan is Staatsbosbeheer.nl

Grote cruiseschepen naar Rotterdam

Er komen héle grote schepen naar Rotterdam, en heel erg veel. In 2019 komen er meer cruiseschepen dan ooit naar Rotterdam. Op 5 januari vaart het ms Oceana onze stad binnen en dat is slechts een vroeg voorproefje van het échte cruiseseizoen dat eind februari pas van start gaat. Vanaf dat moment is er elke week weer minstens één cruiseschip per week in de maasstad. Waaronder een flink aantal héle grote. ‘Het eerste half jaar 2019 komen grote schepen (>3000 passagiers) naar Rotterdam’. Waaronder: AIDAperla, Regal Princess, Azura (P&O), MSC Preziosa, AIDAprima, ms Britannia (P&O). Naast grote cruiseschepen komen ook kleinere schepen!

Rotterdammersvoorelkaar is een website waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Hulp vragen of iemand hulp bieden wanneer jou dat uitkomt.

Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij jou in de buurt. Betrouwbaar, gemakkelijk en gratis! Heb je hulp nodig? Dan kun je op Rotterdammersvoorelkaar eenvoudig een vraag plaatsen. Je kunt ook jouw hulp aanbieden door jezelf te registreren en een aanbod te plaatsen of te reageren op een hulpvraag.

Het gebruik van Rotterdammersvoorelkaar is betrouwbaar en veilig en we gaan altijd zorgvuldig met je gegevens om. Je gegevens worden ook niet gebruikt voor commerciële doeleinden of aan andere partijen verstrekt zonder dat hier vooraf aan jou toestemming voor is gevraagd.

Doe mee en kijk voor meer informatie op Rotterdammersvoorelkaar.nl

Verlichting in Rotterdam

Door Antoinette Stas

Onze stad is mooi, daar is iedereen het wel over eens. Maar in de donkere maanden is Rotterdam nóg fraaier. Neem nu de prachtig uitgelichte Hef, het Wereldmuseum en Het Witte Huis, of Zadkine’s beeld De Verwoeste Stad dat altijd in de schijnwerpers staat. Openbare verlichting is nodig voor verkeers- en sociale veiligheid, maar met licht kan nog veel meer.

De Hef van Rotterdam

Bijna ongemerkt legt de gemeente met slimme verlichting de nadruk op de sterke punten van onze stad, zoals de Maasoever en bijzondere architectuur. Dat en nog veel meer staat in het Lichtplan Rotterdam. “Dit plan is een wereldwijd voorbeeld. Waar andere steden alleen lichtplannen maakten voor het verfraaien van de binnenstad, hebben wij een strategie en aanpak voor de openbare verlichting in de gehele stad geformuleerd”, licht het Stadsbeheer toe. “En afspraken over het beheer”, vult zijn collega  aan.

“Er waren zo’n 400 soorten armaturen, 50 soorten lichtmasten en 50 soorten lampen. Bij vervanging gebruiken we nu altijd standaardmaterialen, dat maakt het onderhoud een stuk efficiënter. Er zijn daarbinnen wel ‘specials’: bijvoorbeeld voor historische kernen zoals in Overschie, Delfshaven en Charlois is er speciale straatverlichting die past bij de sfeer.” Nachtelijke uren: “Een zeer belangrijk aspect is duurzaamheid.

In 25 jaar tijd is in Rotterdam het jaarlijkse energiegebruik voor openbare verlichting van 40 miljoen naar 24 miljoen kilowattuur. Dat is dankzij andere lampen zoals LED, maar ook door het dimmen van verlichting op doorgaande routes. In de nachtelijke uren, als er weinig verkeer op de weg is, verminderen we het licht met 50 procent. En in woonbuurten gaan we meer en meer gebruik maken van dynamisch dimmen. Dan is de straatverlichting gedimd totdat er een voetganger, fietser of auto door de straat beweegt.” Van geel naar wit “.

Door: 24 Liquid Media

Burgers spreken ons aan als we op andere verlichting overgaan”, er is in de loop der jaren wel het een en ander veranderd aan de kleur van het schijnsel. “Het licht in Rotterdam is van heel geel via een beetje geel naar warm wit gegaan, en er is nu minder omgevingslicht. Als ik dat tijdens bewonersavonden uitleg, begrijpt men dat heus wel.

Ik ben overigens heel blij met reacties, vooral over kapotte straatverlichting. Dat kan men op allerlei manieren melden: via de website van de gemeente, de Buitenbeter-app of door te bellen met 14 010. Daarbij moet men altijd wel het nummer van de lichtmast doorgeven! Ja, het is fijn dat burgers ons weten te vinden, want daar doen we het toch voor.”

Voedselbank professioneler

De Voedselbank Rotterdam is een grote en dynamische vrijwilligersorganisatie, waar per week zo’n 60.000 kilo etenswaar wordt herverdeeld onder gezinnen die het (even) niet breed hebben.

Met liefde en toewijding zorgen vrijwilligers ook in 2019 dat daarvan 7600 gezonde en gevarieerde pakketten worden samengesteld. Maar er gebeurt meer op de locatie in de Keilehaven. Naast een kantoor is er ook een flink distributiecentrum. Daar arriveert voedsel, wordt het tijdelijk opgeslagen maar ook vaak weer verder vervoerd.

Daar komt heel wat bij kijken. Herverdelen Door overschotten van supermarkten en telers opnieuw te verdelen, bestrijden de 400 vrijwilligers van de Voedselbank armoede in Rotterdam maar ook ver daar buiten. Tegelijk wordt verspilling tegen gegaan, waardoor het milieu minder wordt belast. De Voedselbank Rotterdam levert ook aan zo’n 27 collega-voedselbanken. Daarvoor is een degelijk wagenpark nodig, brandstof en natuurlijk een goede logistieke planning.

Door fondswerving, donaties en de juiste vrijwilligers lukt het dit volgens de wettelijke normen uit te voeren. Vrijwilligers Bij de Voedselbank Rotterdam is iedereen vrijwilliger, inclusief de directie. Dat zorgt voor een hecht team dat op elkaar rekent en van aanpakken weet, want op elke ochtend worden zomaar 700 boodschappenkratten gevuld. Net als veel andere vrijwilligersorganisaties wordt ook de Voedselbank Rotterdam steeds professioneler. Zoals bijvoorbeeld de voorbereidingen die op dit moment getroffen worden voor vernieuwing van de logistieke software.

Hiermee kan actueler ingespeeld worden op de actualiteit. Helpen? Bij de Voedselbank Rotterdam draait alles om vrijwilligers. Zij zijn van levensbelang voor de organisatie en in het bijzonder voor de kwaliteit van de voedselpakketten. Iedereen kan iets betekenen in dit intensieve proces en is van harte welkom om een keer te komen praten over welke functies er beschikbaar zijn. Kunt u een handje helpen? Wat hebben we nodig?

Omdat de Voedselbank een relatief groot bedrijf is hebben we vrijwilligers nodig op allerlei gebied. Naast de mensen die de voedselpakketten samenstellen in onze productieruimte hebben we ook planners om de zaken voor te bereiden. Maar ook chauffeurs met groot en klein rijbewijs voor de distributie van de pakketten en het ophalen van de grondstoffen. Winkelpersoneel voor onze kringloopwinkel en magazijnmedewerkers. Om dat allemaal goed te laten functioneren hebben we op de ondersteunende afdelingen, zoal ICT, Financiën, Fondsen- en voedselwerving, Cliëntenadministratie en personeelszaken ook gekwalificeerde vrijwilligers nodig voor de lopende zaken en projecten.

Op dit moment heeft de Voedselbank vooral leidinggevenden nodig, die in staat zijn de werkzaamheden van kleine groepen vrijwilligers te coördineren. Dat aantal kan variëren van enkele vrijwilligers, die een specifieke taak hebben, tot groepen van 20 vrijwilligers, die zich met in- en ompakwerkzaamheden bezig houden. Als één van de bovenstaande activiteiten je aanspreekt kijk dan eens op onze website of neem contact op met de afdeling personeelszaken van de Voedselbank 010-7271071.

Bron: Voedselbank Rotterdam