Teveel stress!

Wat kan je doen om stress te verminderen, maar ook te voorkomen? Hoe ontstaat stress eigenlijk en hoe weet je of je stressgevoelig bent of niet? Wat kan je doen om je stressniveau te verlagen.

Stress is een gevoel van spanning, alertheid, nervositeit en daaruit volgt een reactie zoals een verhoogde hartslag of zweethanden. Stress ontstaat bijvoorbeeld door een hoge werkdruk of bij een overlijden van een dierbare.

Kan je ziek worden van stress? Ja, dat kan. “Langdurige stress kan uitmonden in overspanning en dat kan overgaan in een burn out. Dat kenmerkt zich door lichamelijke vermoeidheid. Je krijgt dan een soort verankering van psychische stress in het lichaam. Dat zou kunnen overgaan in een depressie.” Hart- en vaatziekten hebben een relatie tot stress. “Dat is wetenschappelijk onderzocht. Het heeft te maken met het samenknijpen van de aderen.

“Stressgevoelig De ene persoon is stressgevoeliger dan de ander. Je bent stressgevoelig als je een kort lontje krijgt, of een keer overspanning hebt gehad, of bij stress minder goed slaapt, maar ook als je een keer een depressie hebt gehad. “Er zijn ook mensen die in situaties van drukte of stress meer alcohol, slaapmiddelen of pijnstillers gaan gebruiken.”

Wie heeft last van stress? Met name ouderen en jongeren hebben last van stress. Bij ouderen komt dat vaak door technologische ontwikkelingen, bij jongeren gaat het vooral om studie- en partnerkeus.

Wat kan je doen? Laat uitzoeken of je stressgevoelig bent. Zo ja, ga dan meer bewegen, ga wandelen, eet goed en neem je rust. Heb je veel te doen op je werk? Ga even een rondje lopen om je hoofd leeg te maken. Thuisgekomen na een drukke dag? Ga lekker op de bank of op je bed liggen. Voldoende rust nemen is belangrijk, dus zorg dat je genoeg slaapt.

Ga vooral om met echte vrienden in plaats van Facebookvrienden en zet je telefoon gewoon is uit. We krijgen elke dag heel veel prikkels, ook via onze sociale netwerken. Zorg dat je niet de hele dag bezig bent met wat er gebeurt op sociale media.

Muziek kan je in een compleet andere stemming brengen, dus zet eens wat rustige muziek op. Over het algemeen ontspant muziek, maar kies dan wel voor jazz of andere rustige muziek. Humor ontspant ook, dus merk je dat er een stressvolle situatie is, maak dan een grap.

Mindfulness, yoga en meditatie kunnen je helpen om te ontstressen en tot jezelf te komen. Dagje Kralingse bos kan ook geen kwaad. Leg de lat eens wat lager en denk aan jezelf.

Als je hele hoge eisen aan jezelf stelt kan dat leiden tot veel stress als je die eisen niet haalt.

Boom valt in de prijzen

Hij viste vorig jaar nog achter het net bij de Europese Boom van het Jaar-verkiezing, maar nu heeft de Rotterdamse Breytenbachplataan alsnog een prijs op zak.

De ruim 150 jaar oude boom aan de Westersingel heeft een prijs gewonnen waardoor hij de komende drie jaar voor 15.000 euro aan extra aandacht krijgt. De wedstrijd is een initiatief van Bomenwacht Nederland, een bedrijf dat in opdracht van onder andere gemeenten onderzoek doet naar de gezondheid van bomen.

Om de zoveel tijd vraagt het bureau het publiek welke boom wel wat extra aandacht kan gebruiken. Een jury beoordeelt alle inzendingen en kiest dan een winnaar uit. Ditmaal waren er acht inzendingen. De 16 meter hoge plataan is de enige boom die het bombardement overleefde. In de jaren 60 kon op het nippertje kap worden voorkomen. Dankzij verankeringen, nieuwe kademuren en beluchtingskokers staat de boom er nog altijd goed bij.

Hij wordt weleens de duurste boom van Rotterdam genoemd. Zijn naam dankt hij aan de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach, die hem in 1986 uitriep tot ‘Het monument van de onbekende dichter’. De plataan dong vorig jaar ook mee naar de titel Europese Boom van het Jaar, maar die eer kwam toe aan de fluitende kurkeik is het Portugeese Alejento.

Staatsbosbeheer

Het is onze natuur.  Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 265.000 ha natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten.

Vanaf 1 januari 2017 beheren ze ook de recreatiegebieden van 7 natuur- en recreatieschappen in Zuid-Holland en Zeeland. In 2018 zijn enkele gebieden overgegaan naar Staatsbosbeheer en naar gemeenten. Wil je meer informatie over Staatsbosbeheer kijk dan is Staatsbosbeheer.nl

Grote cruiseschepen naar Rotterdam

Er komen héle grote schepen naar Rotterdam, en heel erg veel. In 2019 komen er meer cruiseschepen dan ooit naar Rotterdam. Op 5 januari vaart het ms Oceana onze stad binnen en dat is slechts een vroeg voorproefje van het échte cruiseseizoen dat eind februari pas van start gaat. Vanaf dat moment is er elke week weer minstens één cruiseschip per week in de maasstad. Waaronder een flink aantal héle grote. ‘Het eerste half jaar 2019 komen grote schepen (>3000 passagiers) naar Rotterdam’. Waaronder: AIDAperla, Regal Princess, Azura (P&O), MSC Preziosa, AIDAprima, ms Britannia (P&O). Naast grote cruiseschepen komen ook kleinere schepen!

Rotterdammersvoorelkaar is een website waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Hulp vragen of iemand hulp bieden wanneer jou dat uitkomt.

Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij jou in de buurt. Betrouwbaar, gemakkelijk en gratis! Heb je hulp nodig? Dan kun je op Rotterdammersvoorelkaar eenvoudig een vraag plaatsen. Je kunt ook jouw hulp aanbieden door jezelf te registreren en een aanbod te plaatsen of te reageren op een hulpvraag.

Het gebruik van Rotterdammersvoorelkaar is betrouwbaar en veilig en we gaan altijd zorgvuldig met je gegevens om. Je gegevens worden ook niet gebruikt voor commerciële doeleinden of aan andere partijen verstrekt zonder dat hier vooraf aan jou toestemming voor is gevraagd.

Doe mee en kijk voor meer informatie op Rotterdammersvoorelkaar.nl

Verlichting in Rotterdam

Door Antoinette Stas

Onze stad is mooi, daar is iedereen het wel over eens. Maar in de donkere maanden is Rotterdam nóg fraaier. Neem nu de prachtig uitgelichte Hef, het Wereldmuseum en Het Witte Huis, of Zadkine’s beeld De Verwoeste Stad dat altijd in de schijnwerpers staat. Openbare verlichting is nodig voor verkeers- en sociale veiligheid, maar met licht kan nog veel meer.

De Hef van Rotterdam

Bijna ongemerkt legt de gemeente met slimme verlichting de nadruk op de sterke punten van onze stad, zoals de Maasoever en bijzondere architectuur. Dat en nog veel meer staat in het Lichtplan Rotterdam. “Dit plan is een wereldwijd voorbeeld. Waar andere steden alleen lichtplannen maakten voor het verfraaien van de binnenstad, hebben wij een strategie en aanpak voor de openbare verlichting in de gehele stad geformuleerd”, licht het Stadsbeheer toe. “En afspraken over het beheer”, vult zijn collega  aan.

“Er waren zo’n 400 soorten armaturen, 50 soorten lichtmasten en 50 soorten lampen. Bij vervanging gebruiken we nu altijd standaardmaterialen, dat maakt het onderhoud een stuk efficiënter. Er zijn daarbinnen wel ‘specials’: bijvoorbeeld voor historische kernen zoals in Overschie, Delfshaven en Charlois is er speciale straatverlichting die past bij de sfeer.” Nachtelijke uren: “Een zeer belangrijk aspect is duurzaamheid.

In 25 jaar tijd is in Rotterdam het jaarlijkse energiegebruik voor openbare verlichting van 40 miljoen naar 24 miljoen kilowattuur. Dat is dankzij andere lampen zoals LED, maar ook door het dimmen van verlichting op doorgaande routes. In de nachtelijke uren, als er weinig verkeer op de weg is, verminderen we het licht met 50 procent. En in woonbuurten gaan we meer en meer gebruik maken van dynamisch dimmen. Dan is de straatverlichting gedimd totdat er een voetganger, fietser of auto door de straat beweegt.” Van geel naar wit “.

Door: 24 Liquid Media

Burgers spreken ons aan als we op andere verlichting overgaan”, er is in de loop der jaren wel het een en ander veranderd aan de kleur van het schijnsel. “Het licht in Rotterdam is van heel geel via een beetje geel naar warm wit gegaan, en er is nu minder omgevingslicht. Als ik dat tijdens bewonersavonden uitleg, begrijpt men dat heus wel.

Ik ben overigens heel blij met reacties, vooral over kapotte straatverlichting. Dat kan men op allerlei manieren melden: via de website van de gemeente, de Buitenbeter-app of door te bellen met 14 010. Daarbij moet men altijd wel het nummer van de lichtmast doorgeven! Ja, het is fijn dat burgers ons weten te vinden, want daar doen we het toch voor.”

Voedselbank professioneler

De Voedselbank Rotterdam is een grote en dynamische vrijwilligersorganisatie, waar per week zo’n 60.000 kilo etenswaar wordt herverdeeld onder gezinnen die het (even) niet breed hebben.

Met liefde en toewijding zorgen vrijwilligers ook in 2019 dat daarvan 7600 gezonde en gevarieerde pakketten worden samengesteld. Maar er gebeurt meer op de locatie in de Keilehaven. Naast een kantoor is er ook een flink distributiecentrum. Daar arriveert voedsel, wordt het tijdelijk opgeslagen maar ook vaak weer verder vervoerd.

Daar komt heel wat bij kijken. Herverdelen Door overschotten van supermarkten en telers opnieuw te verdelen, bestrijden de 400 vrijwilligers van de Voedselbank armoede in Rotterdam maar ook ver daar buiten. Tegelijk wordt verspilling tegen gegaan, waardoor het milieu minder wordt belast. De Voedselbank Rotterdam levert ook aan zo’n 27 collega-voedselbanken. Daarvoor is een degelijk wagenpark nodig, brandstof en natuurlijk een goede logistieke planning.

Door fondswerving, donaties en de juiste vrijwilligers lukt het dit volgens de wettelijke normen uit te voeren. Vrijwilligers Bij de Voedselbank Rotterdam is iedereen vrijwilliger, inclusief de directie. Dat zorgt voor een hecht team dat op elkaar rekent en van aanpakken weet, want op elke ochtend worden zomaar 700 boodschappenkratten gevuld. Net als veel andere vrijwilligersorganisaties wordt ook de Voedselbank Rotterdam steeds professioneler. Zoals bijvoorbeeld de voorbereidingen die op dit moment getroffen worden voor vernieuwing van de logistieke software.

Hiermee kan actueler ingespeeld worden op de actualiteit. Helpen? Bij de Voedselbank Rotterdam draait alles om vrijwilligers. Zij zijn van levensbelang voor de organisatie en in het bijzonder voor de kwaliteit van de voedselpakketten. Iedereen kan iets betekenen in dit intensieve proces en is van harte welkom om een keer te komen praten over welke functies er beschikbaar zijn. Kunt u een handje helpen? Wat hebben we nodig?

Omdat de Voedselbank een relatief groot bedrijf is hebben we vrijwilligers nodig op allerlei gebied. Naast de mensen die de voedselpakketten samenstellen in onze productieruimte hebben we ook planners om de zaken voor te bereiden. Maar ook chauffeurs met groot en klein rijbewijs voor de distributie van de pakketten en het ophalen van de grondstoffen. Winkelpersoneel voor onze kringloopwinkel en magazijnmedewerkers. Om dat allemaal goed te laten functioneren hebben we op de ondersteunende afdelingen, zoal ICT, Financiën, Fondsen- en voedselwerving, Cliëntenadministratie en personeelszaken ook gekwalificeerde vrijwilligers nodig voor de lopende zaken en projecten.

Op dit moment heeft de Voedselbank vooral leidinggevenden nodig, die in staat zijn de werkzaamheden van kleine groepen vrijwilligers te coördineren. Dat aantal kan variëren van enkele vrijwilligers, die een specifieke taak hebben, tot groepen van 20 vrijwilligers, die zich met in- en ompakwerkzaamheden bezig houden. Als één van de bovenstaande activiteiten je aanspreekt kijk dan eens op onze website of neem contact op met de afdeling personeelszaken van de Voedselbank 010-7271071.

Bron: Voedselbank Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.