Bloot

Nationale Toplessdag op zondag 26 augustus 2018

Hopen dat het weer komende zondag meezit. Maar het kan je haast niet ontgaan zijn dat er een levendige toplessdiscussie gaande is in Nederland. Heel veel vrouwen (én mannen) zijn klaar met de nieuwe preutsheid en vinden het tijd om topless zonnen terug te brengen in het Nederlandse strandbeeld.

BlootGewoon!, de belangenbehartiger voor iedereen die het fijn vindt om zo nu en dan bloot te ontspannen, heeft daarom zondag 26 augustus uitgeroepen tot Nationale Toplessdag.

Helaas zijn de weervoorspellingen voor aankomende zondag niet al te best voor een potje zonnebaden op het strand. Toch wil men met deze dag een statement maken voor iedereen die meer vrijheid wil in de manier waarop we op het strand ontspannen. 

Als jij je er ook prettig bij voelt om topless te zonnen, doe dan mee aan de Nationale Toplessdag op jouw favoriete strand. Of sluit je aan bij het team, dat te vinden is om 14.00 uur op het strand van Zandvoort, aan de zuidkant van de boulevard, net na Strandpaviljoen Havana aan Zee.


België zoekt tweede plek voor naaktstrand

Het naturisme in België bloeit. De Federatie heeft meer leden dan voorheen. Die stijgende belangstelling is onder meer ook zichtbaar op het naaktstrand van Bredene, het enige officiële in het land. Daar is de ruimte soms schaars te noemen, en is de federatie opzoek naar uitbreiding elders.

,,We zijn een vragende partij voor een tweede naaktstrand”, vertelt federatie-voorzitter Koen Meulemans aan de krant. ,,Tijdens de zomer ligt 1.000 man tegen elkaar op een strookje van 400 meter in Bredene. Bij vloed lijken we wel haringen in een ton. We zijn in gesprek met enkele kustgemeenten.” Namen worden niet genoemd, omdat de gesprekken nog lopen. Wordt dus vervolgd.


In de documentaire The Great British Skinny Dip komen verschillende mensen aan het woord over hun hobby naturisme. Zo ook de 60-jarige Christine Wright. Doordat iemand erachter kwam dat ze naturist was, moest ze haar baan als schoolhoofd stopzetten.

In de documentaire vertelt de Britste Christine dat ze haar hobby jarenlang geheim hield. “Ik heb altijd mijn privéleven privé gehouden, omdat de meeste leraren dat doen”, zegt Christine tegen Daily Mail. “Want ze zouden het raar vinden als ze wisten dat ik mijn kleding uittrek. Sommige mensen denken dat als je naturist bent, je ook een pedofiel bent.”

‘Om mij pijn te doen’

“Ik heb het er op mijn werk nooit over gehad, totdat een bemoeial het ging rondbazuinen”, zegt Christine. “Die belde mijn werkgevers en vertelde dat ik naturist was, om mij pijn te doen.”

Christine moest daardoor vervroegd met pensioen, maar is nu een trotse naturist. Ze voert campagnes, werft mensen om met zijn allen te gaan naaktzwemmen en probeert de vooroordelen rondom haar hobby te verminderen.

Meer mensen moet meedoen
“Soms denk ik dat we in dezelfde positie zitten als de homogemeenschap twintig jaar geleden”, zegt ze. “We overtreden er geen wetten mee, maar sommige mensen vinden ons onfatsoenlijk. En de minderheid die tegen ons ingaat lijkt meer gehoor te krijgen dan de mensen die ons tolereren.”

Toen Christine vroeger aan het naaktzwemmen was, kwamen de mensen er gezellig bij. Nu wordt meteen de politie gebeld en dat vindt ze zonde. “Ik wil het juist delen, ik vind het leuk om te doen en ik wil dat meer mensen meedoen. Het is het beste gevoel ooit om in de natuur naakt te zijn, zoals het hoort.”

De documentaire The Great British Skinny Dip is uitgezonden op Channel 4 in Groot-Brittanië.


Moet je altijd bloot zijn?

Nee, natuurlijk niet. Als het koud is mag je ook op een naaktstrand en naturistenterrein gewoon je kleren aan. Niemand zal in zijn blootje buiten gaan zitten als het 10 graden is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op een warme dag je kleding aanhoudt. Je gaat immers niet voor niets naar een naturistenterrein! Kijk om je heen wat op het betreffende terrein gebruikelijk is of vraag er naar. Andere bezoekers helpen je graag.

Sommige (verenigings)campings hanteren wat striktere regels over bloot zijn. Dat kan vooral met tieners lastig zijn. Informeer vooraf bij een beozek aan een naturistenterrein als je er niet zeker van bent.

Nog steeds taboe
Het naturisme heeft wel een beetje een imagoprobleem. En dat geldt vooral voor de openbare naaktstranden. Omdat iedereen er vrij bloot mag rondlopen, trekt het soms gluurders en exhibitionisten aan. Berucht zijn de naaktstranden aan zee, waar in de duinen soms dingen gebeuren die niets met het basisidee van het naturisme te maken hebben. Vanwege de seksuele associaties die veel mensen hebben met het naakt zonnen of zwemmen, blijft het naturisme een beetje in de taboesfeer hangen.

‘Voor mensen die gewend zijn aan geklede recreatie is de associatie tussen bloot en seks vrij sterk’. Maar seks is juist geen drijfveer voor naturisten, zegt de NFN. Als je er eenmaal aan gewend bent, verdwijnt juist die associatie tussen seks en bloot, menen zij. Zoals het gezegde “Bloot slaat dood”.

Mooi of niet?
Een ander veelgehoord bezwaar tegen naaktrecreatie is dat blote lichamen zo lelijk zijn. Mensen zijn er in het algemeen niet aan gewend om naakte lichamen te zien. De meeste lijven voldoen eenmaal niet aan het westerse schoonheidsideaal. Ieder mens is anders en ieder lichaam ziet er anders uit. Door veel verschillende mensen bloot te zien krijg je juist een veel realistischer beeld van het naakte lichaam dan je vaak op tv en in tijdschriften ziet, volgens naturisten.

Nog altijd worstelen naturistenterreinen met vragen: of ze mensen met piercings in bijvoorbeeld tepels, schaamlippen en penis wel moeten toelaten. Juist omdat zulke lichaamsversieringen de nadruk leggen op seksuele lading van het naakt zijn. In mindere mate doet dat dilemma zich voor bij het al dan niet accepteren van zogeheten smoothies, dat zijn mensen die hun schaamhaar scheren.

Naturisten tips:

  • Probeer eerst een bezoekje aan de sauna. Daar is de afspraak dat iedereen naakt is en val je niet op.
  • Kijk of het je bevalt om naakt te zijn. Blijf je je ongemakkelijk voelen, dan is het misschien niets voor jou en ben je gewoon gelukkiger in zwembroek of bikini.
  • Bevalt het je wel, ga dan eens naar een naaktstrand, liefst een officiële, waar ook controle is.
  • En ga de eerste keer samen met iemand die al langer naakt recreeërt.

Een lijst met officiële naaktstranden is te vinden op de site.


The Bunyadi permanent een naaktrestaurant!

restaurant-iIn het voorjaar 2016 opende in Londen het naaktrestaurant The Bunyadi. Dit werd een groot succes. In de tijd dat het open was kwamen meer dan 45.000 bezoekers hun maaltijd in hun blootje eten. Er was zelfs een wachtlijst voor het pop-uprestaurant. Niet verwonderlijk dat de eigenaar op zoek is naar een nieuwe locatie voor een permanent naaktrestaurant.

De man achter naakt dineren restaurant The Bunyadi vertelde dat hij van plan is om binnen zes maandeneen permanente locatie te vinden waar hetzelfde principe geldt als in het pop-up restaurant: bloot dineren, sfeervolle met kaarsen verlichte tafels die afgescheiden worden door een bamboescherm én een verbod op het gebruik van mobiele telefoons. Dat er gezond, biologisch en vooral ook smakelijk voedsel geserveerd wordt hoeft volgens hem geen betoog.

Op menig naturistenterrein is het een gebruikelijk beeld: restaurantgasten die in hun blootje eten, al dan niet in de openlucht. In steden vind je dergelijke eetgelegenheden veel minder, en daar willen ze in Londen verandering in brengen. In pop-uprestaurant The Bunyadi kun je vanaf juni 2016 helemaal terug naar de basis en mag je ook naakt dineren.

The Bunyadi is dus een succes, maar klanten zijn niet verplicht om naakt te dineren: het restaurant wordt opgedeeld in tweeën: een pure, naakte sectie, en een deel voor geklede gasten. Klanten krijgen badjassen, kleedkamers en kastjes ter beschikking.


Waarom yoga zo goed voor je is

yogaWat is yoga? Een aantal jaar geleden werd yoga vooral in verband gebracht met religie, tradities en moeilijke poses die eigenlijk alleen maar goed uitgevoerd konden worden door ervaren yogi. Tegenwoordig is het beeld van yoga veranderd. Yoga is populair omdat je lichaam er soepeler van wordt – zonder dat je daarvoor op je hoofd hoeft te gaan staan en omdat je geest er rustiger van wordt. Zonder dat je daarvoor uren in dezelfde positie hoeft te zitten. Yoga heeft met alles uit iets extra’s toegevoegd?

Yoga is een levensfilosofie, maar wordt steeds meer los gezien en is daardoor steeds toegankelijker voor iedereen. Steeds meer mensen ‘ontdekken’ yoga. Het is ook makkelijk om aan yoga te doen. Er zijn honderden yogascholen, maar ook ontelbare filmpjes op Youtube waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. En vergeet niet de vele yogaboeken die uitgebracht zijn en waar zowel beginners als gevorderen mee aan de slag kunnen. Zelf aan de slag gaan, of het nu in een school of thuis is. De basisprincipes van yoga zijn makkelijk te leren. Je bent zelf verantwoordelijk voor je lichamelijk- en geestelijk welzijn. Yoga helpt je dan ook het beste in jezelf naar boven te brengen en je bewuster te worden van je innerlijke kracht.

Waarom naakt aan yoga doen?

1. Je krijgt een positiever beeld van je lichaam. Vooral vrouwen voelen zich vaak ontevreden met hun lijf: te dik, te dun, te lang, te klein en een kwabje hier of pukkel daar. En dan natuurlijk die buik, die borsten, die taille… Wie yoga doet leert zichzelf accepteren. Wie bloot yoga doet zal ook sneller het lichaam accepteren voor wat het is. Schoonheidsidealen zijn opgelegd en door yoga naakt te beoefenen ontdek je dat je je daar niet aan hoeft te confirmeren. Je bent goed zoals je bent, met alle unieke kenmerken die je hebt.

2. Door in je blootje yoga te beoefenen krijg je volgens andere blote yogi een nog diepere staat van ontspanning van lichaam en geest en raak je meer in harmonie met de energie die door je lichaam stroomt.

3. Wanneer het weer het toelaat en je kunt yoga naakt buiten beoefenen profiteer je ook nog eens van het zonlicht. Dit bevordert de aanmaak van vitamine D. Ook komen er endorfines vrij die je stemming verbeteren. Ook mensen met bepaalde huidaandoeningen hebben profijt bij zonlicht. De combinatie bloot en yoga is dus niet alleen prettig, maar ook heilzaam.

4. Naakte yoga is goed voor je portemonnee. Je hoeft je immers niet te hullen in – soms prijzige – yogakleding ;-). Ook is er geen strijd wie het leukste yogapakje aanheeft: je lichaam is immers de mooiste verpakking die je hebt.

Filmpje van Nude Yoga Girl


Fotoangst bij topless zonnen

topless-zonnenZo’n driekwart van de Nederlandse vrouwen zont het liefst topless. Maar een groot deel van hen (41 procent) houdt uiteindelijk op het strand het bikinibovenstukje aan. Waarom? Ze zijn vooral bang dat foto’s van hun borsten op internet terechtkomen, zo is gebleken uit onderzoek van de website LotteLust onder 500 vrouwen.

Over de achtergronden van de ontdekte terughoudendheid stelt de redactie van de website: ,,Met het idee dat iedereen vandaag de dag beschikt over een smartphone en dus stiekem foto’s kan maken, voelen vrouwen zich niet vrij om topless te gaan zonnen.” Wat helpt, is steun uit de naaste omgeving. Besluit een vrouw op het strand haar boezem bloot te stellen of indien naakt aan de zonnestralen, dan voelt een derde van de ondervraagden zich hierdoor dermate gesteund en wordt het bovenstukje eveneens afgelegd. Echter, een belangrijk deel van de ondervraagde groep kiest ervoor om alleen in het buitenland topless te zonnen.

Taboe
toplessZo concludeert een vrouwen website dat topless zonnen een taboe aan het worden is en dat het lichaam van de vrouw steeds vaker wordt geseksualiseerd. ,,Zorgwekkende ontwikkelingen die slechte invloed kunnen hebben op jonge vrouwen.” De belangrijkste redenen voor vrouwen om topless te zonnen is overigens het voorkomen van tan lines (65 procent). Verder voelt 10 procent er zich sexy door en 6 procent doet het onder het mom van ‘als mannen het mogen, mogen vrouwen het ook’.

De ontwikkeling rond smartphones en andere beelddragers, die vrij onzichtbaar kunnen worden gebruikt, leidt bij een ander deel van de vrouwen juist tot een verschuiving richting naaktstranden, in zowel binnen- als buitenland. ,,Mensen voelen zich nog steeds wel prettig zonder al te veel kleren aan,” zei Maaike Brugman van de Naturisten Federatie Nederland vorig jaar tegen de Dagelijkse Standaard, ,,maar zijn bang gefotografeerd te worden en dientengevolge op het internet te belanden. Op een bloot strand denkt men klaarblijkelijk meer privacy te hebben, en minder last van pottenkijkers.” Volgens de woordvoerster van de belangenorganisatie van naturisten blijkt naakt recreëren onverminderd populair. Bijna twee miljoen Nederlanders kiezen in de vakantie wel eens voor zo’n relaxmoment, aldus Brugman.


Preutsheid jongeren zien niets in naturisme

Bij naturistenvereniging Zeelandia in Ritthem merken ze het al jaren: er komen steeds minder jongeren. “Het lijkt alsof veel mensen toch de preutsheid terug krijgen”.

Zegt secretaris Els de Hoon.

Bloot
Op de camping van vereniging Zeelandia is dat goed te zien. Veel oudere echtparen, weinig jonge gezinnen. “De boel vergrijst”, zegt Els de Hoon, “maar gelukkig komen er vaak kleinkinderen met opa en oma mee. En die komen later misschien weer wel.”

Jammer
Ook naturistische zwemvereniging Delta Natuur betreurt de vergrijzing van de vereniging. “We doen er alles aan om meer jonge mensen aan te trekken”, zegt voorzitter Mike van Lieshout, “maar dat is heel lastig.”

Optimistisch
Willem Smallegange van naturistische boerencamping Smalleganges Dijk in Burgh-Haamstede is optimistischer: “Ik zie toch een nieuwe trend, er komt weer meer belangstelling van jongeren”. Aan zijn kleine boerencamping met vijftien plaatsen is dat nu niet te zien. Momenteel staan er enkel oudere gasten.

Back to basic
“Af en toe komen er weer jonge campinggasten”, zegt Willem Smallegange, “Dat heeft te maken met de trend ‘back-to-basic’. Jongeren letten steeds meer op hun ecologische footprint en willen terug naar de kern.” We blijven optimistisch aldus  de oudere op naturistenvereniging Zeelandia.


Naturisten willen ook in 2016 een naaktstrand

De Nederlandse Federatie van Naturistenverenigingen wil ook in 2016 een naaktlocatie op het Almeerderstrand. De naturistenorganisatie heeft dat aangegeven bij de gemeente Almere.

Door de verbreding van de A6 is het naaktstrand bij het Zilverstrand buiten gebruik. Vorig jaar werd als alternatief het hondenstrand aangeboden als tijdelijke naaktlocatie.

De naturistenvereniging wil dat er ook komend jaar een uitzondering komt op dat deel van het Almeerderstrand. De gemeente is daarover in overleg met Staatsbosbeheer, de eigenaar van het terrein.


toplessIs topless zonnen uit 

De afgelopen jaren was topless zonnen een taboe geworden. Hoe de vooruitzichten zijn voor 2016 is afwachten. Slechts 5 procent van alle vrouwen voelt zich nog geroepen om het topje uit te laten. 3 op de 4 vrouwen zont liever niet op het op het texielstrand, maar in een veilige omgeving zolals in de eigen tuin of balkon.

Dat blijkt uit onderzoek over zongedrag. Vooral jonge meiden houden liever de bikini aan. Vrouwen onder de 50 en er boven zien minder problemen om naakt te zonnen.bekini

Over het algemeen weet de huidige vrouw hoe zij verantwoord moet zonnen. 1 op de 2 ligt niet langer dan een uur in de zon, 87 procent drinkt veel water en vrijwel alle vrouwen smeren zich gretig in.

Slechts 13 procent weet onvoldoende over verantwoord zonnen.

Wat is er zo leuk aan een zonnebad? Het overgrote deel komt tot rust in de zon en neemt de tijd om bijvoorbeeld een boek te lezen. Naast ontspanning, heeft zonnen ook een sociale functie. 1 op 5 wil bijpraten in de zon. Het merendeel houdt meer van lezen, puzzelen en Sudoku-puzzels ontrafelen.


Is naturisme oubollig?

Veel mensen praten tegenwoordig over ‘de vergrijzing van het naturisme’, alsof naturisme oud en krakkemikkig is, en gedoemd te verdwijnen, als we niet met zen allen voluit voor ‘verjonging’ gaan.

Waar velen aan voorbij gaan, is dat de hele maatschappij veroudert (denk hierbij even aan de Rolling Stones ;-). Dus een krampachtige verjonging-om-de-verjonging (wat dat ook zou mogen inhouden), zelfs indien helemaal doorgezet, zal netto niks opbrengen. 

‘Verjonging’ wordt immers al te vaak ingevuld als ‘verbreding’, wat impliciet inhoudt dat we van die oubollige concepten als ‘bevorderen van zelfrespect, respect voor de natuur en respect voor anderen’ af moeten, en al helemaal van het ‘gemeenschappelijk naakt als kenmerk’, want dat laatste is in de ogen van velen de reden waarom jongeren niet naar de naturisten terreinen komen. De redenering is dan; laat ze toch hun kleren aanhouden, dan worden het vanzelf naturisten (en anders komen ze niet). 

We moeten ook vooral niet meer over naturisme spreken, maar wel over ‘naaktrecreatie’, want dat is breed en toegankelijker.

Daar valt ook wel wat over te zeggen. 

Over naaktrecreatie moeten we ons immers geen zorgen maken; Nog nooit hebben mensen zo massaal naakt gerecreëerd als nu; de sauna’s zitten overvol en er komen er steeds bij. Weinig mensen liggen wakker van de officiële naaktstranden of de buurman die naakt in zijn eigen omheinde tuin rondloopt. Dus wat dat betreft, (tenzij je in je blote kont over straat wil lopen, en de occasionele overlast op de stranden daargelaten) bestaat er een groot maatschappelijk draagvlak. Om streep loos bruin te worden kan je op heel veel plekken terecht.

Maar wat naturisme inhoudt, dat weten zo onderhand blijkbaar nog alleen de mensen op de verenigingsterreinen. Er komen te weinig nieuwe mensen bij. En dat is jammer. Als ze willen concurreren met sauna’s en wellness centra en campings-met-vertier-en-grote-glijbanen, zouden terreinen immense investeringen moeten doen. Maar daar draait het uiteindelijk niet om. 

De kracht van het naturisme schuilt precies in het aanbieden van een niet-commerciële, duurzame, ecologische, kindvriendelijke en sociale vrijetijdsbesteding. 

Maar net die troeven worden vandaag meer en meer onder de mat geveegd, ook door naturistenorganisaties, als zijnde ‘oubollig’ en ‘niet van deze tijd’. En dat terwijl allerlei tendensen in de maatschappij juist het tegenovergestelde zouden moeten doen vermoeden;

In Gent slaan jonge gezinnen aan het moes tuinieren, ecotoerisme zit in de lift, kinderen worden op natuurkamp gestuurd om terug aansluiting te krijgen met de natuur, jonge gezinnen wonen in steeds krappere flatjes en zijn opzoek naar een beetje groen om hun vrije tijd in door te brengen, co-housing projecten worden steeds meer gemeengoed, mensen praten over zelfvoorzienend wonen en willen hun ecologische voetafdruk verkleinen, ook bij de keuze van hun vakantiebestemming, meer en meer mensen komen alleen te staan en zijn opzoek naar een zinvolle tijdsbesteding (vergeet ook de ouderen als doelgroep niet, dat zou heel stom zijn aangezien de hele maatschappij dus vergrijst), het schoonheidsideaal wordt meer en meer bekritiseerd, en ga zo maar verder. Daarnaast zijn er helaas ook een aantal negatieve ontwikkelingen (waar momenteel vooral de sauna’s succes door boeken); vrouwen die worden lastiggevallen omdat ze in de publieke ruimte een stukje vel ‘teveel’ laten zien, laat staan dat ze nog durven topless te zonnen. Sommige passanten zien naaktstranden als hun persoonlijke speeltuin! 

Naturisten waren al ecologisch, duurzaam, bezig met respect voor het eigen lichaam toen de meerderheid die begrippen nog niet eens kende en er alleszins heel lacherig over deed. Maar net nu (een deel van) de maatschappij daar ook klaar voor is, pleiten velen ervoor de principes van het naturisme overboord gooien en gaat men voor ‘streep loos bruinen’ of ‘graag naakt zijn’ als voornaamste bindende factor. Hiermee ga je geen mensen op de terreinen krijgen. Streep loos bruin worden kunnen ze ergens anders ook.

Een flauw afkooksel van het naturisme, en dat in een tijd waar ook en vooral jonge mensen terug opzoek zijn naar authenticiteit.

Is het een gemiste kans?

Bron: Karin


bodypaintBodypainting Day 2015

Bodypainting Day is ooit begonnen in New York en in korte tijd uitgegroeid tot een waanzinnig succes. Amsterdam was ook aan beurt en zo werden op 15 augustus 25 naaktmodellen door 15 verschillende bodypaint-artiesten getransformeerd tot levende kunstwerken!

Het thema van het bodypainten is “What the World Needs Now…” en is ontworpen om artiesten aan te moedigen hun visie te delen over wat zij vinden dat wat de wereld beter kan maken. Het begint met het delen van hun talent en kustwerken te laten zien aan de wereld!


Naaktstrand Zoetermeer

Overzicht van het oude naaktstrandje

De handtekeningenactie van de bezoekers van Noord-Aa heeft tot een eerste gesprek tussen gemeente, vaste bezoekers geleid. Samen bezochten zij op 20 oktober een aantal potentiële locaties in het recreatiegebied. Het was duidelijk en positief dat de gemeente een aantal van de wensen van de naaktrecreanten ter harte had genomen.

Maar zoals het hoort, zagen de naaktrecreanten ook nog wel een aantal haken en ogen. Naaktrecreanten en gemeente blijven daarom voorlopig in overleg op zoek naar een voor alle partijen goede oplossing.

Eind augustus haalden verontruste naaktrecreanten binnen enkele dagen 150 handtekeningen op om te protesteren tegen de voorgenomen herinrichtingsplannen voor het recreatiegebied Noord Aa in Zoetermeer. Behalve dat het naaktstrand er in oppervlakte en voorzieningen op achteruit zou gaan, zou het ook gaan grenzen aan de officiële homo-ontmoetingsplaats (HOP). Dit gaat ten koste van het familiekarakter van het huidige naaktstrand.

Wordt vervolgd


Florida wil Europese nudisten

Een gemeente in de Amerikaanse staat Florida wil Europese nudisten ertoe verleiden hun zomervakantie daar te vieren.

Pasco County tast in eerste instantie in de buidel voor een advertentiecampagne in Duitsland, aldus een woordvoerder woensdag.

Maar andere Europese landen zijn ook een grote en lucratieve markt met miljoenen nudisten”. De campagne moet in 2012 beginnen, maar het is nog niet duidelijk hoe de advertenties eruitzien. Volgens Pasco County zijn ze netjes ”en in zekere zin grappig”.

Het zonnige Pasco County staat al langer bekend als de nudistenhoofdstad van de Verenigde Staten. De plaats wil niet alleen naaktrecreanten lokken, maar gaat later ook werven in onder meer Groot-Brittannië.


Naaktmodel trekt geen bekijks

Een poedelnaakt model reisde met de trein in de ochtendspits van het Duitse Düsseldorf.

Maar het meisje trok nauwelijks bekijks. Gevalletje ‘kunstenaar slaat plank mis’?

De stunt was bedacht door de Zwitserse kunstenaar Milo Moire. Hij bedacht het kunstproject om de reizigers eens iets echts ongewoons voor te schotelen tijdens hun dagelijkse reis naar hun werk. Helaas kijkt niemand op of om.

Op het naakte lichaam van zijn model had hij de kledingsstukken geschreven die ze eigenlijk hoorde te dragen. Zo stonden er woorden als ‘slip’, ‘bra’ en ‘shirt’ op haar velletje te lezen.

Moire filmde de avonturen van zijn naakte model, alleen beleefde ze niets. Ze kocht keurig een kaartje, vond een zitplaats en liep tijdens haar overstap zonder problemen met de meute mee naar een ander perron. Met het kunstproject wilde hij de forenzen aanzetten tot een andere manier van denken. Maar of dat is gelukt?


Wel of geen badkleding in sauna

saunaWie naar de sauna wil moet tegenwoordig eerst goed op de website kijken en of dat al of niet bloot kan. Zomaar spontaan je handdoek inpakken is er niet meer bij met al die badkledingdagen die je tegenwoordig steeds vaker hebt. Voor de sauna’s en wellnessresorts een goede zaak: zo trekken ze ook bezoekers die anders niet naar de sauna zouden gaan. Voor mensen die boot in de sauna heel gewoon vinden is het minder leuk.


Naturistencamping houdt blote open dag

Nooit ’s ochtends meer twijfelen voor de kledingkast, na een duik in het water niet meer een nat zwempak lopen en, natuurlijk, prachtig bruine billen. Naturisme heeft zo zijn voordelen, zo bleek op de open dag van camping Natukreek in Zwartewaal.

Bijna 2 miljoen mensen in Nederland recreëren wel eens naakt in de sauna, op het naakstrand of op een naturistencamping. Maar nog lang niet voor iedereen is bloot zo doodgewoon. Daarom was het afgelopen zondag ‘blootgewone zondag’ in Zwartewaal: om blootlopers in spé kennis te laten maken met het naakt zijn in de buitenlucht.

Bron: RTV Rijnmond