De eekhoorn in het Kralingse Bos hoeft niet te worden gevangen, maar mag voorlopig blijven. Dat zegt boswachter Henk Suurbach. Voor het eerst in bijna 20 jaar zit er sinds kort weer een eekhoorn in het bos.

Het gaat om een Amerikaanse rode eekhoorn die waarschijnlijk is ontsnapt of door iemand is gedumpt. Omdat het om een exotische soort gaat, was er even sprake van dat hij snel moest worden gevangen en mogelijk zelfs afgemaakt.

Volgens boswachter Suurbach kan het dier vooralsnog niet veel kwaad, zolang het in zijn eentje blijft en zich niet voortplant. Wel zegt de gemeente dat uiteindelijk naar een andere oplossing moet worden gezocht, omdat het dier schade kan aanrichten en nestkastjes zou kunnen leegroven.

De eekhoorn zou dan naar een opvang voor exotische dieren kunnen worden gebracht. De laatste keer dat een eekhoorn werd gezien in het Kralingse Bos, was begin deze eeuw, maar toen ging het om inheemse Europese eekhoorns. Tot die tijd zat er een grote groep eekhoorns, die zo tam was dat het publiek de diertjes kon voeren.

Volgens Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum waren ook deze eekhoorns niet vanzelf in het bos terecht gekomen, maar waren ze ooit uitgezet.   

Bron: RTV

Gevolgen als je inheemse soorten ongemoeid laat.

Een ambtenaar is momenteel druk met het schrijven van een motivatie waarom deze eekhoorn moet worden gevangen en hoe de gemeente dat wil aanpakken. Daarna volgt het aanvragen van een ‘vangvergunning’.

,,Het gaat nog maanden duren voordat we dat beestje gevangen hebben”, voorspelt boswachter Henk Suurbach. ,,Als we hem al ooit vangen.” Volgens Jenny Kleve van de Eekhoornopvang Nederland in Huizen is er maar één manier om een eekhoorn te vangen: een vangkooi met wat lekkers erin om hem (of haar) te lokken.

,,Het wordt een opgave, want eekhoorns zijn slim.” Eieren De gemeente gaat ervan uit dat het om één exemplaar gaat. Wat voor ellende die solist kan opleveren, is een vraag die mensen zich wellicht stellen.

,,Hij eet niet alleen beukennootjes en eikeltjes”, zegt Suurbach. ,,In de periode dat de zangvogels op het nest zitten, eet ‘ie ook eieren en jonkies op. Dat willen we niet. Bovendien is hij nu maar alleen; in een eekhoornopvang kan deze eekhoorn met vriendjes en vriendinnetjes spelen.” KIeve vindt het vangen verstandig. ,,Je weet niet wat de gevolgen zijn voor inheemse soorten als je exoten ongemoeid laat.‘’

Bron: AD

Eekhoorn mag voorlopig blijven!
Getagd op: