De geboorteplek van Kaat Mossel, het oudste gebouw rondom Blaak, een rondje studentenleven of op ontdekkingstocht door het Oude Noorden. Met de app Rotterdam Routes herontdekt je de stad, de verhalen en de geschiedenis. Een leuke (en veilige) manier om op eigen houtje op pad te gaan.

De app Rotterdam Routes biedt uitkomst. Zonder dat je jezelf met grote groepen hoeft te mengen, wordt je door de stad geloodst.

Rotterdam Routes heeft een kleine twintig routes uitgestippeld: van de Jazzroute tot de Studentenroute en van een rondje street-art tot een wandeling langs de roots van Rotterdamse iconen als Kaat Mossel, Bep van Klaveren en Erasmus.

Uitgestippeld
We beginnen deze keer bij de Willem de Kooning Academie, de hogeschool voor kunsten en design aan de Blaak. De school is vernoemd naar de in Rotterdam geboren kunstschilder en is meteen een van de oudste panden rondom de Blaak. In de app, waarop de route voor je staat uitgestippeld, vertelt een stem meer over het gebouw en de school. Bijvoorbeeld dat deze vanwege de betonnen binnenconstructie het bombardement van 1940 heeft overleefd en al in de achttiende eeuw diende als wisselkantoor.

Op die manier wordt een wandeling ook nog leuk en leerzaam. Zelfs als Rotterdammer leer je veel nieuwe dingen over de binnenstad, maar ook over buurten als het Oude Noorden, Delfshaven en Hoek van Holland. We vervolgen onze route richting de bekende iconen als de Markthal en de Laurenskerk. Vooral leuk voor mensen van buiten Rotterdam die de stad komen bezoeken of er hebben gewoond.

Uiteindelijk kruist de route van mijn gekozen wandeling ‘Oud en Nieuw Rotterdam’ die van de Streetart. Fascinerend. In steegjes, verstopt in hoekjes waar je normaal niet hoeft te komen voor je eten, kleren of boodschappen, barst Rotterdam van de straatkunst. Zeker rondom de Witte de With en de West-Kruiskade. De graffiti aan de Westewagenstraat is zo’n verborgen pareltje. Rotterdamse artiesten als Edward Teeuw, Marijn Gronert en kunstenaars die luisteren naar de namen Thor, Ox Alien en I am Eelco hebben de kale muren verrijkt met graffiti in allerlei soorten en maten.

Nadenken
Zo hebben we, ondanks dat we er normaliter zonder nadenken langs zouden lopen, toch weer wat nieuws ontdekt in een binnenstad die gevoelsmatig weinig geheimen meer kent. De app Rotterdam Routes bewijst dat er bijna voor iedereen nog wel een verrassing in de Maasstad zit. En dat is een geruststellende gedachte: op Rotterdam ben je dus nooit helemaal uitgekeken.

De app Rotterdam Routes is gratis te downloaden via de Appstore en Google Play. Naast een routekaart voorziet de app ook in gesproken en geschreven uitleg over Rotterdamse highlights.

Bron: AD

Geheimen van de binnenstad!
Getagd op: