De gemeente Rotterdam ziet geen bezwaren tegen het gebruik van lanthaan tegen blauwalg in de Kralingse Plas. Het middel Phoslock, dat bestaat uit bentoniet klei waaraan het metaal lanthaan is toegevoegd, heeft juist voordelen boven het storten van zand op de bodem.

Dat schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraad, na vragen van de Partij voor de Dieren. De fractievoorzitter heeft zorgen om gebruik van het fosfaatbindende middel, dat hij vergelijkt met een chemisch experiment. Hij vreest dat lanthaan kan zorgen voor vissterfte, iets wat eerder al gebeurde door gebruik van waterstofperoxide.
Hoewel een onderzoek naar Phoslock nog niet is afgerond, is men al enthousiast.

,,Er zijn goede ervaringen opgedaan in andere plassen”. Bovendien hoeft de bodem van de plas met een laagje van slechts één centimeter te worden afgedekt, waardoor een ton lanthaanklei nodig is. Gebruik je zand, dan is een laag van 25 centimeter noodzakelijk en daardoor een hoeveelheid van 200.000 kubieke meter. Aanbrengen van Phoslock kan in de winter in twee maanden tijd, bezanding duurt één jaar, met grote overlast voor gebruikers en omgeving.”

Gemeente ziet voordelen in nieuwe aanpak blauwalg
Getagd op: