reuzenberenklauwDe jaarlijkse strijd tegen de reuzenberenklauw is begonnen. Een herder trok met tweehonderd schapen het Kralingse Bos in om de gevaarlijke plant te laten verslinden. De schapen zijn slechts één van de wapens die worden ingezet tegen de soms metershoge plant, die bij aanraking flinke huidirritatie of zelfs brandwonden kan veroorzaken. De gemeente Rotterdam wil af van de reuzenberenklauw en zet onder meer snoeiploegen in om de verspreiding van de plant tegen te gaan.

Explosieve groei
Het ‘groene gevaar’ blijkt echter weerbarstig. ”Het volgende jaar groeit het weer terug op de oude wortel”, voorspelt een woordvoerster van de gemeente. ”Als bloemen zaad vormen, verspreidt het zich”, vervolgt ze. ”En het heeft echt een explosieve groei. Dat is niet volledig tegen te houden.”

Sap
De reuzenberenklauw duikt niet alleen op in het bos, maar soms ook in tuinen of naast wegen. Vooral het sap van de plant is gevaarlijk, zegt stadsbotanicus Remko Andeweg. De expert durft de plant op de regenachtige maandagmiddag gewoon aan te raken. Dan is de reuzenberenklauw opvallend genoeg ongevaarlijk.

Zon
”Gisteren zou ik het niet gedaan hebben”, legt hij uit. De echte boosdoener is het sap dat uit de plant komt. ”Dat sap maakt je huid overgevoelig voor directe zonnebestraling.” Wie het sap op een zonnige dag over zich heen krijgt, doet er goed aan naar een kraan te snellen. ”Als je het heel snel afwast, kun je het tegengaan” Een goede tip om te weten.

Lekkernij
Niet iedereen wil af van de plant. De schapen in het Kralingse Bos beschouwen de reuzenberenklauw als een lekkernij. ”Ze verslinden het gewoon”, vertelt de herder. Toch zijn zelfs de schapen niet immuun voor de negatieve effecten van het sap. Na een scheerbeurt kunnen de dieren volgens de herder ”een beetje verbranden”.

reuzenberenklauw pijn
Dit kan het resultaat zijn als je in aanraking komt met een reuzenberenklauw. Wees dan voorzichtig.
Gevaarlijke reuzenberenklauw
Getagd op: