Rond de tweehonderd bomen staan op omwaaien in het Kralingse Bos
Tijdens de storm is het extra opletten in het Kralingse Bos. Rond de tweehonderd zieke en dode bomen staan op omwaaien. De gemeente Rotterdam waarschuwt.

De gemeente is begonnen met het kappen van 249 zieke en dode essen, want de kans dat deze omvallen of de takken afbreken is groot. „Over drie weken zijn we klaar’’, zegt de boomadviseur bij de gemeente Rotterdam.

„Let daarom extra goed op in het Kralingse Bos’’, waarschuwt een woordvoerder van Stadsbeheer. Zodra het KNMI code oranje uitgeeft, wordt deze waarschuwing een advies om het Kralingse Bos niet in te gaan.

Essentaksterfte
„Kijk, deze kroon is helemaal dood.’’ En wijst naar boven. Een lange, smalle stam, gemarkeerd met een oranje stip, mondt uit in meerdere takken. Ze zien er broos uit en hebben geen bladeren meer. Dat komt door de schimmel Hymenoscyphus fraxineus.

De es staat tussen een ruiterpad en een autoweg in. „Gevaarlijk, want de zieke es ‘snoeit zichzelf’. Enorme dode takken breken dan af, zeker bij harde wind’’, zegt de boomadviseur. „Daarom moeten we de essen weghalen.’’

Enorme dode takken breken dan af, zeker bij harde wind

Biodiversiteit
Als er een nestje in de es zit, wordt de boom niet gekapt. In dat geval wordt het pad in de buurt van de boom afgezet.

Voor de essen die gerooid zijn, komen geen nieuwe in de plaats. Zo kan het omliggende groen uitgroeien. Volgens de boomadviseur zal de recreant daardoor, naast dat de 249 bomen verspreid staan, niet merken dat er bomen weg zijn.

Van het gekapte hout maakt de gemeente stammen, die worden gebruikt om de afbakening van de parkeerstroken langs de Beatrixlaan te vervangen. Ook blijven er stammen en takken in het bos liggen. Dieren en insecten kunnen deze gebruiken als schuilplek en er kunnen nieuwe plantjes ontstaan.

Oppassen voor omwaaiende bomen
Getagd op: