Na behandeling met waterstofperoxide is de visstand in de Kralingse Plas met 93 procent gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam.

De peroxide werd twee keer in de plas gespoten als middel tegen de bacterie blauwalg. Daarbij werd de voorgeschreven dosis overschreden. Uit onderzoek blijkt dat daardoor veel plankton is beschadigd en een groot deel van de vissen zijn gestorven. Er zou voor de vissen te weinig voedsel zijn.

Oppositiepartijen zijn woest. De Partij voor de Dieren eist excuses van verantwoordelijk wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte, dierenwelzijn Leefbaar). ,,De wethouder dierenwelzijn is dus verantwoordelijk voor de hongerdood van vele duizenden vissen’’, zei PvdD-raadslid Jeroen van der Lee vandaag in de gemeenteraad.
 
GroenLinks is eveneens woest over de behandeling van de blauwalg. ,,en zegt: U heeft op alle fronten gefaald’’ ,,Dit is geklungel van de bovenste plank. U bent hiervoor uitgebreid door ons voor gewaarschuwd.’’ De PvdA zegt woest over de sterke terugloop van het aantal vissen in het water. ,,U heeft het probleem van de blauwalg niet opgelost, maar drie keer zo erg gemaakt’’, zei raadslid Barbara Kathmann. ,,De blauwalg is niet opgelost en het ecosysteem is compleet vernield.’’

De oppositie wil binnenkort in de raad Eerdmans nogmaals ter verantwoording roepen over de vissterfte. Eerdmans zelf stelt dat mogelijk ook het maaibeleid in de plas en de hoge visstand in 2015 heeft gezorgd voor een sterke terugloop.

Een meerderheid van de raad wil dat er een structurele oplossing komt tegen de blauwalg. Dat kost echter ruim 5 miljoen euro. Zowel de Provincie als het Hoogheemraadschap willen waarschijnlijk meebetalen aan die aanpak.
 
Hoogleraar Jef Huisman, verbonden aan de UvA en aangedragen door Arcadis, het bedrijf dat de waterstofperoxidebehandeling heeft uitgevoerd, stelt dat de daling ook veroorzaakt kan zijn door zuurstoftekort in oktober 2015

Volgens Eerdmans zou de vissterfte ook andere oorzaken kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld de nieuwe maaimethode in de plas.

Rel vissterfte in de Kralingse Plas
Getagd op: