De kans is groot dat deze diertjes ook voorkomen in De Rotte en de Kralingse Plas. De woorden ‘Rivierkreeft’, ‘plaag’ en ‘probleem’ zijn voor visser Matthijs een doorn in het oog. Hij verdient met onder meer deze diertjes zijn geld, onder het mom: “If you can’t beat them, eat them!” Want, rivierkreeftjes zijn lekker om te eten!

Kreeft en kaviaar, wat wil een mens nog meer?” grapt visser André. Hij vist de diertjes uit de polders van Hardinxveld-Giessendam voor Matthijs. “Ik doe dit nu al zo’n 25 jaar. Vandaag heb ik zo’n 20 tot 25 kilo aan rivierkreeftjes door mijn handen gehad. Dat zijn zo’n 32 diertjes per kilo”.

Bron: RTV Krimpenerwaard

Matthijs runt een Visserijbedrijf en baalt van het imago waarmee de dieren te kampen hebben: dat van probleemdieren. Het is volgens hem juist een veelbelovende markt waar hij graag zijn geld in verdient. “China heeft ze een aantal jaren geleden ook bewust geïmporteerd voor de consumptiehandel en daarin gaat zo’n 50 miljard per jaar om. Waarom zou dat bij ons niet kunnen? Er zijn vele groepen, zeker de horeca, die daar enthousiast van wordt. Die groep wordt alleen maar groter”, voorspelt hij.

“De opbrengst ligt ongeveer tussen de acht en vijftien euro per kilo”. “Dat hangt natuurlijk van het aantal af dat je verkoopt, maar ook of je het aan de groothandel levert of juist aan particulieren.” Zelf vindt hij het in ieder geval een smakelijk hapje. “Je kunt ze op allerlei manieren eten. Je kunt ze zelfs rauw eten, maar de mooiste manier is toch wel de Louisiana-style. Dat is met aardappeltjes, mais en dan de kreeft languit over de tafel en dan peuzelen met z’n allen. Op z’n Amerikaans”, legt hij nagenoeg watertandend uit.

Rivierkreeftjes
Getagd op: