fietsHet rondje Rotterdam en Kralingse Bossen voert langs molens, een landhuis, de Euromast, de haven en door de prachtig aangelegde Kralingse Bossen. Deze liggen om de Kralingse Plas heen. Het gebied vormt samen 200 hectare aan bos- en grasland met water, een aangenaam contrast met de drukte van de havenstad.

De haven van Rotterdam is het grootste haven- en industriecomplex van Europa en is mogelijk nog bekender dan de hoogste toren van Nederland die in dezelfde stad staat: de Euromast. Een stelsel van havenbekkens en bedrijfsterreinen, direct gesitueerd aan de Noordzee, wordt 24 uur per dag gebruikt voor de aan- en afvoer en op- en overslag van goederen. De haven heeft geen belemmeringen als sluizen, bruggen of getijdebeperkingen. Wereldwijd worden zo’n 1.000 havens verbonden met Rotterdam. Deze haven is zelfs ooit de grootste ter wereld geweest tot hij werd ingehaald door Shanghai.

Molen De Speelman werd in de vroege jaren ’70 gebouwd ter vervanging van een andere molen; De Hoop. Het is een stellingmolen die nu dienst doet als kantoorpand. Van dinsdag tot en met zaterdag is de molen te bezoeken. Molen De Graankorrel is een andere windmolen in het Rotterdamse Delfshaven. De molen werd gebouwd in 1716, maar in 1921 na een storm onttakeld. Oorspronkelijk heette de molen ‘De Rouketel’, maar werd in 1846 omgedoopt tot ‘Liefdadigheid’, tot hij in 1868 de naam ‘De Graankorrel’ kreeg. De molen maalde mout tot moutschroot voor distilleerderijen. Korenmolen De Distilleerketel heeft een turbulent verleden. De molen is een rijksmonument, ook al was er na twee branden, één vond plaats in 1899, de ander in 1940, niet veel meer van over dan een kale romp. In 1984 werd de molen herbouwd en wordt hij op de traditionele manier gebruikt: om meel en graan mee te malen. Molen Zandweg is goed te zien van achter de bomen uit de omgeving. Na jaren van verwaarlozing besloot de gemeente Rotterdam hem in de vroege jaren ’60 geheel te renoveren.Dat was een behoorlijke klus, want de stelling (balie), kap en het wiekenkruis moesten geheel vernieuwd worden. In de molen bevinden zich verschillende oude onderdelen van andere molens uit de regio. De molen is op zaterdagmiddag geopend en in het winkeltje dat er in gevestigd is, kan je diverse meelproducten kopen. Molens De Ster en De Lelie zijn de enige nog werkende snuif- en specerijenmolens in Nederland en zijn regelmatig op donderdag en elke tweede zaterdag van de maand te bezichtigen. De Ster wordt als eerste op schrift vermeld in een oud testament uit 1830. De molen heet dan nog ‘De Nieuwe Star’, maar brandt in 1865 af. Met onderdelen van een molen uit de regio wordt De Ster herbouwd en ingericht als snuif- en specerijenmolen. Tegenwoordig is De Ster een werkend museum. De Lelie is ouder dan De Ster, de eerste vermelding dateert van 1777. De molen heette toen ‘De Ezel’ en werd gebruikt bij het wassen van katoen.

Ook landhuis De Oliphant, dat ook aan onze route ligt, is een gebouw met een rijke historie. In 1591 werd het landhuis gebouwd om het aanzien en de invloed van zijn landheer uit te drukken. Hij zou actief zijn geweest in de invoorhandel en stamde af van een oud, edel en trots geslacht. Dat is af te zien aan het gebouw, dat met het achtkantige torentje lijkt op een klein kasteel. Tegenwoordig wordt dit imposante landhuis gebruikt voor feesten, partijen, vergaderingen en andere bijeenkomsten.

De Euromast is met zijn 185 meter de hoogste toren in Nederland die open is voor publiek en Rotterdams’ bekendste gebouw.
In 1960 werd de toren neergezet, vlakbij de ingang van Maastunnel. Een strategische locatie; wie over de toenmalige snelwegen naar Rotterdam reed, zag het gebouw in de verte oprijzen en boven de stad uitsteken. In de loop der jaren zijn er andere gebouwen rondom de toren gebouwd. Een aantal daarvan steekt nu zelfs boven de Euromast uit.

Tour de la fiets
Getagd op: