70s3Veertig jaar geleden geleden werd in Kralingen het eerste openlucht-popfestival van Nederland gehouden. Een terug blijk op het Holland Pop festival van 1970. Herinneringen aan dit legendarische Nederlandse flower power-tijd.

Drie dagen in juni 1970 stonden in het Kralingse Bos wereldacts als Santana, Jefferson Airplane en Canned Heat. Het festival wordt beschouwd als het definitieve begin van de jongeren- en popcultuur in ons land en het betekende de doorbraak van poporganisator Mojo.

 

holland2Bedacht in een doorzonwoning

Veertig jaar later is het bijna niet voor te stellen dat dit allereerste grootscheepse feest van seks, drugs en rock ’n roll in Nederland bedacht en voorbereid is in een doorzonwoning in Ommoord. De 37-jarige George Knap wilde iets bijzonders doen in het kader van de manifestatie C70. Samen met de toen 22-jarige Berry Visser besloot hij naar twee festivalterreinen te kijken: het eiland Brienenoord en het Kralingse Bos.

In ruim drie maanden werd het festival uit de grond gestampt. De politie tolereerde drugs binnen de hekken, maar alcohol werd geweerd. Amerikaanse bands als Jefferson Airplane, The Byrds, Canned Heat en Santana werden via een Londense agent geboekt. Het programma werd aangevuld met Engelse bands als Pink Floyd en Soft Machine.

Ton Hermans nam op 26-27 en 28 juni 1970 vele filmbeelden op met zijn 8 mm filmcamera. De beelden zijn op YouTube te zien. Sinds kort vanaf een bepaalde leeftijd te zien. Het hier onderstaande beeldmateriaal is afkomstig uit het gemeente archief en geeft een bescheiden weergaven dan van het oorspronkelijke gehouden feest van destijds.

 

Niet uit de kosten
poster_2Het festival kostte 1 miljoen gulden. Dit bedrag werd geleend van Coca Cola en gedacht werd dat met 50.000 bezoekers het festival wel uit de kosten zou komen. Uiteindelijk kwamen er 100.000 mensen, maar uit de kosten kwamen George en Berry niet. De Nederlandse bands die na het concert betaald zouden worden, kregen geen gage. Visser ging vervolgens door met Mojo, maar moest wel anderhalf jaar lang de helft van de opbrengst afdragen. Daarna groeide zijn bureau als kool en werd hij alleenheerser in Nederland.

Hier onder een kleine foto impressie. Indien nog oude foto’s in uw bezit zijn m.b.t. tot het festival zijn die welkom.

Het Kralingse Bos, dat ooit als Kralinger Hout het levenslicht zag. Een groene long in Oost, begin vorige eeuw door G.J. de Jongh als park bij de ‘Noorderplas’ bedacht, en na ophoging vol gepoot met in Noord-Brabant gekweekte eiken.

De Rotterdamse schooljeugd werd daarbij ingezet op speciale boomplantdagen. Veel exemplaren was geen lang leven beschoren. Want tijdens de Hongerwinter verdween nogal wat Kralings hout in de kachels van de Rotterdammers.

Het zou uiteindelijk tot 1953 duren tot deze zalige lap natuur officieel werd geopend. Het bos groeide en bloeide, en stond er al aardig prominent bij toen hier in 1970 het legendarische Holland Pop Festival neerstreek. Daar bij die molens (De Ster en de De Lelie) werd door vele tienduizenden de wereldvrede gepredikt en benevelden hele ladingen hasj het brein der bezoekers, die half of geheel naakt hun lange haren lieten wapperen.

Heden ten dage is het Kralingse Bos een multicultureel park geworden. Vrijwel elke vierkante meter staat in het teken van recreatie en vermaak, met véél horeca, een (naakt)strandbad, een kinderboerderij, een klimbos, een groot arsenaal aan fiets- en wandelpaden, een hertenkamp, volières en natuurlijk de onweerstaanbare charmes van Moeder Natuur zélf.

Het alweer een tijdje geleden, maar is 2014 schopte het Kralingse Bos het zelfs tot één na mooiste park van Nederland. Daar is de Rotterdammer dan trost op.

In het Kralingse Bos zie, ruik en hoor je de natuur. Daar waar ooit Santana aan de snaren plukte, zingen nu de vogeltjes het hoogste lied.

Bron: AD