Back to the 70s

70s3Veertig jaar geleden geleden werd in Kralingen het eerste openlucht-popfestival van Nederland gehouden. Een terug blijk op het Holland Pop festival van 1970. Herinneringen aan dit legendarische Nederlandse flower power-tijd.

Drie dagen in juni 1970 stonden in het Kralingse Bos wereldacts als Santana, Jefferson Airplane en Canned Heat. Het festival wordt beschouwd als het definitieve begin van de jongeren- en popcultuur in ons land en het betekende de doorbraak van poporganisator Mojo.

Bedacht in een doorzonwoning
holland2Veertig jaar later is het bijna niet voor te stellen dat dit allereerste grootscheepse feest van seks, drugs en rock ’n roll in Nederland bedacht en voorbereid is in een doorzonwoning in Ommoord. De 37-jarige George Knap wilde iets bijzonders doen in het kader van de manifestatie C70. Samen met de toen 22-jarige Berry Visser besloot hij naar twee festivalterreinen te kijken: het eiland Brienenoord en het Kralingse Bos.

In ruim drie maanden werd het festival uit de grond gestampt. De politie tolereerde drugs binnen de hekken, maar alcohol werd geweerd. Amerikaanse bands als Jefferson Airplane, The Byrds, Canned Heat en Santana werden via een Londense agent geboekt. Het programma werd aangevuld met Engelse bands als Pink Floyd en Soft Machine.

Ton Hermans nam op 26-27 en 28 juni 1970 vele filmbeelden op met zijn 8 mm filmcamera. Geniet van deze unieke beelden.

Niet uit de kosten
poster_2Het festival kostte 1 miljoen gulden. Dit bedrag werd geleend van Coca Cola en gedacht werd dat met 50.000 bezoekers het festival wel uit de kosten zou komen. Uiteindelijk kwamen er 100.000 mensen, maar uit de kosten kwamen George en Berry niet. De Nederlandse bands die na het concert betaald zouden worden, kregen geen gage. Visser ging vervolgens door met Mojo, maar moest wel anderhalf jaar lang de helft van de opbrengst afdragen. Daarna groeide zijn bureau als kool en werd hij alleenheerser in Nederland.

Hier onder een kleine foto impressie. Indien nog oude foto’s in uw bezit zijn m.b.t. tot het festival zijn die welkom.