Mensen zeggen vaak dat blote lichamen zo lelijk is. Mensen zijn er in het algemeen niet aan gewend om naakte lichamen te zien. De meeste lijven voldoen nu eenmaal niet aan het westerse schoonheidsideaal. Ieder mens is anders en ieder lichaam ziet er anders uit. Door veel verschillende mensen bloot te zien krijg je juist een veel realistischer beeld van het naakte lichaam dan je vaak op tv en in tijdschriften ziet, zeggen naturisten. Maar ook zij leggen weer ergens een grens: veel naturistenterreinen worstelen bijvoorbeeld met de vraag of ze mensen met piercings in bijvoorbeeld tepels, schaamlippen en penis wel moeten toelaten. Juist omdat zulke lichaamsversieringen de nadruk leggen op seksuele lading van het naakt-zijn. In mindere mate doet dat dilemma zich voor bij het al dan niet accepteren van zogeheten smoothies, dat zijn mensen die hun schaamhaar scheren.

Wat is de definitie van schoonheid?
In Nederland is dat een slank lijf en een bruine tint? Buiten Nederland denken ze daar heel anders over.

Dik is sexy, een witte huid is gezond en littekens op je buik zijn voor een vrouw de garantie om een leuke man aan de haak te slaan. Op welke planeet gelden deze schoonheidsregels? Heel simpel, gewoon op deze aarde. Het strikte schoonheidsideaal van slank zijn, lang haar hebben, een bruine tint op je gezicht en een mond vol witte tanden lijkt hier soms dé standaard die zou moeten gelden voor elke vrouw. Maar als je verder kijkt dan de westerse modebladen, blijkt schoonheid een kwestie van perceptie te zijn.

Dik zijn is sexy
In landen als Nederland of Amerika staat slank zijn als schoonheidsideaal op nummer één. Vrouwen, maar ook mannen gaan soms zo ver dat ze zich uithongeren of levensgevaarlijke dieetpillen innemen. Maar in Mauritanië, een West-Afrikaans land, geldt een compleet tegenovergestelde norm. Vrouwen moeten daar juist dik zijn om in aanmerking te kunnen komen voor een man. Meisjes worden vanaf hun 6e jaar al volgestopt met vette kamelenmelk en couscous. Ook daar gaan sommige vrouwen tot het extreme om hun schoonheidsideaal te bereiken. Bijvoorbeeld door illegale verdikkingsmiddelen te gebruiken, die eigenlijk voor dieren zijn bedoeld. Striae en cellulitis maken een vrouw extra gewild. Een man mag in Mauritanië daarentegen geen gram te veel wegen.

Witte huid is sleutel tot schoonheid
De zonnebanken in Nederland draaien overuren in de winter, want een bleek gezicht wil niemand. Dan lijk je ziek en ongezond. In Japan wordt een bleek en egaal gezicht juist weer wél als de sleutel tot schoonheid beschouwd. Japanse vrouwen gebruiken zelfs crèmes die hun gezicht witter maken. Ook zijn de uitwerpselen van de nachtegaal een populair gezichtsverzorgingsproduct. Van deze vogelpoep maken ze poeder, dat gemengd kan worden met zeep. Dit mengsel zou de huid van vrouwen jonger laten lijken. Om een egale, rimpelloze huid te krijgen, voegen veel Japanners collageen toe aan hun voedsel. Er is nog niet wetenschappelijk bewezen dat collageenrijk voedsel werkt tegen rimpels, maar veel Japanse vrouwen zweren erbij.

Een pleister mag gezien worden
In de meeste landen verbergen mensen liever dat ze operatief iets aan hun neus of borsten hebben laten doen. Maar Iran is hier een uitzondering op. Ondanks het conservatieve imago van het land, is Iran de metropool van neuscorrecties. Vrouwen moeten hun lichaam en haar bedekken, dus er ligt veel nadruk op hun gezicht. Er worden ongeveer 60.000 neuscorrecties per jaar uitgevoerd, voornamelijk bij vrouwen. En als een vrouw een neuscorrectie heeft gehad, dan komt ze daar trots voor uit. De operatie is zeer prijzig in Iran, de pleister wordt dan ook gezien als een statussymbool. Iraanse vrouwen laten de pleister soms wel twee jaar zitten. Er zijn zelfs vrouwen die een pleister dragen zonder dat ze een neuscorrectie hebben ondergaan.

Littekens trekken mannen aan
Littekens worden in Nederland meestal beschouwd als oneffenheden die je zo goed mogelijk moet verbergen. Maar dat is één manier waarop je er naar kan kijken. Bij de Karo-stam in Ethiopië denken ze er anders over. Jonge meisjes laten vanaf hun jeugd sneden in hun buik zetten, zodat er littekens ontstaan. De littekens zijn een teken van schoonheid. Hun functie is om een man aan te trekken die de vrouw vreugde schenkt. Als een Karo-meisje haar laatste litteken heeft ontvangen, is ze klaar om te trouwen en kinderen te krijgen.

Kersrode lippen?
Rode lippen worden in Nederland beschouwd als een teken van sensualiteit. De meeste lippenstiften zijn daarom te vinden in de kleur rood en roze. Maar de Maori-stam in Nieuw Zeeland heeft de voorkeur voor een andere kleur lippen. Daar tatoeëren ze de lippen van een vrouw blauw. Een vrouw met volle, blauwe lippen wordt daar beschouwd als gewild en aantrekkelijk. Het tatoeëeren is daar een heilig ritueel. Ook de kin van een Maori-vrouw wordt op traditionele wijze in kunstige patronen blauw getatoeëerd.

Wat zijn de voordelen van schaamhaar scheren?

  • Het is hygiënischer
  • Bacteriën houden van warme, vochtige plekjes. Je geeft ze minder kans zich tussen je haren te nestelen door de haren simpelweg te verwijderen
  • Het kan lustopwekkend zijn

Veel mannen vinden het mooier als hun schaamstreek kaalgeschoren is. Ook in bed vinden veel vrouwen het aangenamer als de ballen en penis geschoren zijn. Een kaal ‘zaakje’ kan zelfs lustopwekkend werken

  • Je hebt minder last van zweet

Transpiratie verdampt gemakkelijker als je schaamhaar niet in de weg zit. Je hebt dus minder snel last van natte plekken en ongewenste geurtjes in je broek als je hebt gesport.

  • Het oogt groter

Volgens ingewijden ziet je penis er groter uit als hij niet schuilgaat in een bush-bush van schaamhaar.

  • Je voorkomt jeuk en ingegroeide haartjes

Haargroei kan zorgen voor jeuk en ingegroeide haren. Als je je regelmatig scheert, zul je hier minder last van hebben.

Schaamhaar scheren: hoe doe je dat eigenlijk?

Heb je besloten om je schaamhaar te verwijderen? Dan kan dat het makkelijkst door je schaamhaar te scheren. Daarvoor volg je de volgende stappen:

  • Is je schaamhaar lang? Dan is het het beste om de haartjes eerst kort te knippen met een schaartje of trimmer. Zo voorkom je dat je scheermesje vast komt te zitten in de haartjes
  • Is dit de eerste keer dat je je schaamhaar scheert? Gebruik dan een goede scheerschuim of scheergel die ervoor zorgt dat het mesje soepel over je huid glijdt
  • Voordat je begint met scheren kun je het beste even controleren in welke richting je haartjes groeien. Het is het beste om met de groeirichting mee te scheren, zo voorkom je wondjes
  • Gebruik een scherp mesje. Je kunt bijvoorbeeld elke keer een nieuw mesje gebruiken
  • Pas op bij de gevoelige plekken van je schaamstreek. Neem hier de tijd voor en voorkom wondjes
  • Trek de huid die je wilt scheren met één hand strak, ook dit voorkomt wondjes

Ben je op zoek naar een alternatief voor schaamhaar scheren? Je kunt bijvoorbeeld je schaamhaar laten harsen of laseren.

Piercings en tatoeages
Een tatoeage is een afbeelding in je huid, die is aangebracht met speciale inkt. Het tatoeëren van het lichaam bestaat al eeuwen. Vroeger werd het vaak gedaan tijdens rituelen en was het een manier om te laten zien dat je bij een bepaalde stam hoorde. Er zijn allemaal verschillende afbeeldingen, zoals figuren, portretten en bloemen, die je op je lichaam kunt tatoeëren. Een tatoeage wordt gemaakt door inkt in de huid te injecteren.

Wat je ziet is het restant inkt dat in de diepere laag van de huid is blijven zitten. Je kunt afbeeldingen bijna overal op je lichaam laten zetten. Soms heb je niet eens in de gaten dat het om een tatoeage gaat, als bijvoorbeeld wenkbrauwen of lippen getatoeëerd zijn. Dit wordt permanente make-up genoemd. De meest populaire plaatsen voor een tatoeage zijn de onderrug en de enkels.

Een piercing is minder permanent. Je ziet piercings op verschillende delen van het lichaam. Zo kun je je tepels, tong, navel of geslachtsdelen laten piercen. Er wordt een gaatje in je lichaam gemaakt dat je kunt decoreren met een sieraad, ring of edelsteentje. Wanneer je het sieraad weghaalt, blijft het gat bestaan.

Waarom nemen mensen een tatoeage of piercing?

Tatoeages en piercings zijn vormen van lichaamsversiering. Veel mensen nemen er één, omdat ze het gewoon mooi vinden staan. Je kunt zo jezelf onderscheiden van anderen en laten zien wie je bent. De beslissing om een tatoeage of piercing te nemen, neem je zelf. Het kan je een gevoel van controle over je eigen lichaam geven. Er zijn ook mensen die een tatoeage of piercing nemen omdat ze belangrijke dingen in hun leven meemaken, bijvoorbeeld het bereiken van een bepaalde leeftijd, een geboorte, een hevige verliefdheid of het overleven van een ongeluk. Tatoeages kunnen ook dienen om aan te geven dat je bij een bepaalde groep aansluit.

Hoe gaat een piercing of tatoeage in zijn werk?

Tatoeages en piercings worden meestal in speciale winkels aangebracht. Deze winkels worden ook wel studio’s of shops genoemd. Elke tatoeëerder of piercer heeft een vergunning nodig en hij moet zich houden aan de richtlijnen voor hygienisch werken. De vergunning wordt verstrekt door de GG en GD.

Het is verboden een tatouage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar. Voor jongeren van 12 tot 16 jaar moet er toestemming van de ouders zijn. De ouders moeten ook aanwezig zijn bij het zetten van de tatoeage of piercing. Bij jongeren tussen de 12 tot 16 jaar mag er geen tatoeage op het hoofd, de hals , de polsen of handen gezet worden. Ook mag er geen piercing in de geslachtsdelen en bij de meisjes is de tepelpiercing verboden.

Voordat een tatoeage wordt gezet, moet eerst je huid geschoren en goed schoongemaakt worden. Vervolgens wordt de afdruk van de tatoeage op je huid gezet. Het zetten van de tatoeage gaat met behulp van een tatoeagemachine. Vanuit de machine gaan naalden de huid in. De naalden maken gemiddeld drie duizend stipjes per minuut. Eerst worden de buitenlijntjes gezet en daarna wordt het ingekleurd. Het zetten van een tatoeage kan 30 minuten tot een paar uur duren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het figuur.

Als de tatoeage klaar is, wordt hij schoongemaakt en ingevet. De pijn die je voelt, wordt wel omschreven als het schieten van een elastiekje, het krijgen van meerdere prikken, een beetje tintelen, verbranden in de zon, of alsof er een boor door je huid gaat. Je persoonlijke pijngrens, de grootte en plaats van de tatoeage en de handigheid van degene die de tatoeage aanbrengt, bepalen allemaal de hoeveelheid pijn die bij het tatoeëren komt kijken. Tatoeages op je borst of bovenarm doen de minste pijn; het meest gevoelig is de huid die vlak boven je botten ligt.

Wanneer je een piercing laat zetten, wordt de plek waar de piercing komt schoongemaakt. Met een viltstift wordt de precieze plek op je huid getekend. Op je huid wordt nu een tang gezet dat de huid strak trekt. Doordat deze tang wordt gebruikt, is je huid ook minder gevoelig op die plek en kan er ook precies in de eerder getekende gaatjes worden geprikt. Het enige dat de huid ingaat bij een piercing is een holle naald die gemaakt is van chirurgisch staal. Wanneer de naald door de huid geduwd is wordt het sieraad in de naald geplaatst en halen ze de naald door de huid heen. Veel mensen vinden de gedachte aan pijn erger dan de pijn op zich. De plekken die het meest pijn doen zijn de tepels en tussen de neusgaten. Het laten zetten van een piercing duurt ongeveer twee minuten.

Laat een tatoeage of piercing niet zetten als je onder invloed van drugs of alcohol bent. Nadat een tatoeage of een piercing gezet is moet deze ook “verzorgd” worden. In de shop zullen ze precies vertellen hoe je dat moet doen. Zo moet je de plek bijvoorbeeld goed schoonhouden en ervoor zorgen dat de tatoeage de eerste twee weken niet met water en zon in aanraking komt.

Wat zijn de risico’s van piercings en tatoeages?
Bij het zetten van een tatoeage of piercing kunnen infecties worden overgedragen. Ook kunnen er allergieën ontstaan. Allergieën, ook wel overgevoeligheid genoemd, kunnen bij een tatoeage ontstaan door de inkt. Bij een piercing kan dit door het materiaal van het sieraad. De huid eromheen wordt dan rood, gaat jeuken en doet soms pijn. Aan de hand van de volgende punten kun je bepalen of er in een tatoeagestudio hygiënisch wordt gewerkt:

  • Ziet de studio er schoon en professioneel uit?
  • Zijn de mensen die de tatoeage aanbrengen hiervoor opgeleid?
  • Is er een aparte werkruimte?
  • Is de werkruimte schoon?
  • Wordt er gedesinfecteerd na elke tatoeage of piercing?
  • Is er een sterilisatieapparaat?
  • Ligt er vinyl, tegels of laminaat op de grond?
  • Is er een goede verlichting in de werkruimte?
  • Trekt de tatoeëerder nieuwe handschoenen aan voor hij begint?
  • Gebruikt hij steeds een nieuw scheermesje?
  • Zet hij de tatoeagemachine in elkaar waar je bij bent?
  • Wordt de huid vooraf gedesinfecteerd?
  • Gebruikt hij nieuwe naalden voor elke klant?
  • Gebruikt hij bekertjes om de inkt in te doen en gooit hij die weg na iedere klant?

Als alle vragen met ja beantwoord kunnen worden, bestaat er weinig risico een infectie te krijgen. Natuurlijk is het niet makkelijk om dit allemaal in een oogopslag te zien. Als je twijfel hebt is het beter om nog even rond te kijken. Stel gerust ook vragen in de winkel zelf.

Een tongpiercing draagt extra risico’s met zich mee. De tong is een goed doorbloed orgaan. Na het plaatsen van de piercing kunnen er ernstige bloedingen optreden. Verder blijkt dat een tongpiercing beschadiging van het tandglazuur geeft.

Hoe kom je van piercings en tatoeages af?
Wanneer je spijt of genoeg hebt van een tatoeage en deze weg wilt laten halen, bestaan daar vier methoden voor. Je kunt lagen huid met chemicaliën wegbranden, ook kun je ze verder ook afschrapen, wegsnijden of met een laserbehandeling weg laten halen. De eerste drie methoden veranderen de huid erg en kunnen lelijke littekens geven. Een tatoeage weg laten halen met een laserbehandeling is prijzig en duurt vaak lang. Je krijgt nooit garantie dat de tatoeage helemaal verdwijnt.

Een piercing kun je gewoon uithalen als er geen zin meer in hebt. Meestal houdt je er een heel klein litteken aan over.

Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen
Het is verstandig om eerst een aantal studio’s te bezoeken voordat je een piercing of tatoeage laat zetten. Je kunt daar dan ook vragen stellen. Wanneer je een tatoeage wilt laten zetten moet je goed weten wat voor een tatoeage je wilt. Kies een tatoeage die jij het mooist vindt. Neem de tijd om een ontwerp uit te kiezen. Denk er goed over na en doe het niet te impulsief. Bedenk goed dat een tatoeage in principe blijvend is en dat het verwijderen ervan duur is.

Er zijn ook tijdelijke tatoeages in de handel die er heel mooi uitzien maar die niet de pijn, het risico en de kosten met zich meebrengen.

Bij het laten zetten van een piercing moet je ook goed weten wat je wilt. Een piercing is wel minder permanent dan een tatoeage, maar het moet gedaan worden door een professioneel piercer. Het gaat tenslotte om je eigen lichaam en gezondheid.

Bron: dokterdoker.nl