Wist je dat Nederland één van de weinige landen is waar naaktrecreatie in de wet is geregeld? In het Wetboek van Strafrecht staat in artikel 430a wanneer je strafbaar bent bij het bloot recreëren in de openbare ruimte.
Artikel 430a WvS luidt: Hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats, ongekleed bevindt op of aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, wordt gestraft met geldboete van de eerste categorie.
Het wetsartikel zegt feitelijk alleen wanneer je niet bloot mag recreëren (en dus strafbaar bent). Als je de tekst positief interpreteert, dan staat er dat je in Nederland bloot mag zonnen of wandelen op openbaar toegankelijke plekken die zijn aangewezen door de gemeenteraad of die geschikt zijn voor blootrecreatie.
Een blote zonaanbidder, zwemmer of wandelaar kan alleen een bekeuring krijgen, als hij dit doet op een plek die niet geschikt is voor naaktrecreatie.
De rechter bepaalt de geschiktheid
Als naaktrecreant kun je dus in principe zelf beoordelen of een niet aangewezen plek geschikt is voor naaktrecreatie. Alleen als handhaving (politie of boa) en jij van mening verschillen of een plek niet geschikt is, kan je een bekeuring krijgen. De strafrechter bepaalt in dat de geval of de plek niet geschikt was voor naaktrecreatie.
Als je het niet eens bent met je bekeuring, dan kun je hiertegen in verzet gaan en betaal je je bekeuring niet. De zaak komt dan automatisch voor de strafrechter, die zich dan moet uitspreken of de plek waar jij bloot was op moment van bekeuren wel of niet geschikt was voor naaktrecreatie.
In principe hoef jij als naaktrecreant hier niets voor te doen, want het is aan het Openbaar Ministerie om aan te tonen waarom de plek waar jij bent bekeurd op dat moment niet geschikt was voor naaktrecreatie. bekeuring (van de eerste categorie). Je krijgt voor deze overtreding géén strafblad.
Wanneer niet geschikt voor naaktrecreatie?
Uiteraard roept de formulering ‘niet geschikt’ in het wetsartikel 430a vragen op. Wanneer is een plek niet geschikt? Het zal voor de meeste mensen duidelijk zijn dat een strand vol badgasten in zwemkleding niet geschikt is als je daar in je eentje uit de kleren gaat voor een zonnebad of een skinnydip. Net zoals een winkelstraat of de openbare weg niet geschikt is voor een blote wandeling.
In 2015 stelde de Hoge Raad, het hoogste Nederlandse rechtsorgaan, dat de geschiktheid van een plek afhangt van de feiten en omstandigheden per geval. En die moeten telkens opnieuw bekeken worden. Een strand of een wandelpad dat op het ene moment ‘geschikt’ is voor naaktrecreatie, kan op het andere moment dus ‘niet geschikt’ zijn.
Meer informatie met betrekking tot artikel 430a vind je op de site wet op naaktrecreatie.