Jammer om te zeggen, maar er zijn relatief meer mannen dan vrouwen op het naaktstrandje. Maar laat je als vrouw niet weerhouden om van deze plek te genieten. Een enkele keer komt het voor dat er meer vrouwen zijn dan mannen. Dit is echt een uitzondering. In de afgelopen jaren zie je wel steeds meer vrouwen alleen en/of met partner en kinderen het naaktstrandje bezoeken. Wat bevorderlijk is voor de sfeer en de toegankelijkheid.

Daarom is mond tot mond reclame, misschien wel de beste reclame die er is? Wanneer je echte nieuwsgierig bent naar deze unieke plek in Rotterdam en je als passant een kijkje wilt nemen. Besef dan wel dat mensen naakt zijn. Zo indien je besluit te blijven op het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Is het vanzelfsprekend dat je jezelf aanpast. Dat is wel zo plezierig voor jezelf als voor de andere bezoekers van het naaktstrandje.

De dress-code is dan Alles Uit.

Sfeer

Met de ideale temperatuur is het niet anders dan puur genieten. De sfeer op het naaktstrandje is ontspannen en ongedwongen. Zeker wanneer de zon aan een mooie blauwe strakke hemel staat. En wanneer je even genoeg hebt van al die zonnestralen is het heerlijk om naakt af te koelen in de Kralingse Plas. Want naakt zwemmen is in de lente tot aan de herfst toegestaan.

Na verkoeling kan je bijvoorbeeld een middagslaapje doen, lezen, muziek luisteren met koptelefoon, eten en/of drinken of een praatje maken met één van de andere bezoeker(s) van het naaktstrandje. Mits daar behoefte aan is. Het naaktstrandje aan de Kralingse Plas is een heerlijke plek die veel Rotterdammers weten te vinden en dat bijna in het centrum van de stad.

Het naaktstrandje is echter een klein gedeelte van het totale textielstrand en is door middel van begroeiing afgeschermd. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand en een klein gedeelte is grasweide.

Voorzieningen

Op het strand zijn helaas geen voorzieningen aanwezig. (toilet is op ongeveer 600 meter). Het naaktstrandje heeft één toegangsweg en is daardoor enigszins afgeschermd. Het zwemwater heeft een afgezet gedeelte en is ook geschikt voor kinderen. Je dient wel zelf toezicht te houden op je kind(eren). Helaas is er maar één afvalbak op het naaktstrandje en dat is soms te weinig.

Taboes

Die zijn er in principes niet. Wel dien je jezelf de vraag te stellen in hoeverre je wilt gaan? Je hoef je niet te schamen dat je geschoren bent, of tatoeage(s) en/of piercing(s) draagt of andere vormen van lichaamsversiering.

Deze zijn volledig geaccepteerd en horen inmiddels bij het hedendaagse leven. Vooral jezelf zijn en blijven daar gaat het om. Het gaat er niet om wat je bent, maar wie je bent. Realiseer je wel wanneer Alles Uit is. Kun je niet zien of iemand een politieagent is of loodgieter van beroep. Dat is juist het mooie van Alles Uit. Voor beiden beroepen veel respect.

Over piercing en tattoo

Op veel commerciële terreinen waar naturisme is toegestaan is het geen probleem. Bij verenigingen met een eigen terrein is het nog al eens een taboe, maar ook daar wordt het steeds geaccepteerd. Zo wordt er als reden/excuus altijd de jeugd aangevoerd. Terwijl menig jongere vaak meer lichaamsversieringen heeft dan een ouder iemand. Je kunt er ook over praten en vertellen dat het een vorm van levensstijl is. Maar of dat succesvol is bevalt te bezien. Het is raadzaam om van te voren met de organisatie contact op te nemen. Dan komt je niet voor verrassingen te staan.

Een ander alternatief zou kunnen zijn dat je op een terrein waar e.e.a. wat moeilijker ligt kleinere ringetjes of staafjes (minder zichtbare piercings) in te doen. Een piercing en/of een tattoo hoeft dan per definitie geen exhibithionisme te zijn. Al is de associatie niet gegrond.

Men zou zich moeten realiseren dat halsstarrigheid vasthouden aan en niet open staan voor. Ervoor kunnen zorgen dat je in de toekomst de deur dicht gooit! Gelukkig komen dergelijke problemen op het naaktstrandje aan de Kralingse Plas niet voor.

Naturisme is een levensstijl; gelijkheid als persoon, respect voor de natuur, respect voor de persoon in kwestie en begrip en waardering voor elkaar. Kortom totale acceptatie.

Even kort

Het naaktstrandje is aan de noordwest zijde van de plas. Waarvan een klein gedeelte is ingericht voor naaktrecreatie. Het gebied is aangegeven met borden. Die moeilijk zijn te zien vanaf het textielstrand. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand, met klein gedeelte grasweide.

Op het naaktstrandje zijn nogmaals geen voorzieningen aanwezig. (toilet op ongeveer 500 meter). Bij het parkeerterrein op 800 meter afstand zijn eetgelegenheden.  Het naaktstrandje heeft één toegang, en voorzien van een hout hekwerk en door bosschages afgescheiden. 

Het zwemwater heeft een langzaam aflopende bodem. Vooral op het gedeelte grenzend aan het textielstrand ligt veel rommel en schelpen op de bodem. Het heeft een afgebakend zwemgedeelte met een maximale diepte van ongeveer 1,60 meter. Het water is matig doorzichtig (minder dan 1,0 meter). Lees vroegtijdig de instructies over de zwemwaterkwaliteit. Bij hogere temperaturen kan het voorkomen dat er parasieten en/of larven als blauwalg in het water zit. Het is dan verstandig niet te gaan zwemmen in de Kralingse Plas.

Dit is de eerste dronevideo die Jens maakte. Een prachtig apparaat met veel mogelijkheden. Jens kan nog wat tips gebruiken. Zoals hij vertelde. 

Jezelf zijn

Rotterdam heeft voor vele jaren een (eigen, ech wel) naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Mensen gaan en komen en het is vaak druk. Naakt zijn met of zonder partner is daar je ding. Geloof dan in jezelf en wie je wilt zijn. Dat is pas fijn. Geniet van het leven het duurt maar even. Koester deze heerlijke plek. Want die is lang net gek. Soms even ontsnappen aan de realiteit en de hectiek van de dag. Jezelf bloot geven als het weer even mag.

Hieronder een aantal foto’s uit 2021