Bloot…… Mag dat zomaar?

Wist je dat Nederland één van de weinige landen is waar openbaar bloot zonnen in de wet is geregeld? Of je nu poedelnaakt wilt op het strand, aan een rivier of in je tuin.

De volgende tips staan garant voor streeploos én zorgeloos bruin worden!

Signaleer bordjes
Zie je aan het strand een bord waar “bloot of naaktstrand” op staat? Dan heeft de gemeente bepaald dang t je op deze plak bloot mag zonnen. Soms staat er “FKK”, wat staat voor “Frei Körper Kultur”. Deze term van onze oosterburen zegt alles over hoe vrij het voelt als je bloor ontspant.

Geen bordjes te bekennen
Geen bord en tóch liggen er mensen in hun blootje te zonnebaden. Bijna altijd kun je hier dan ook gerust gaan liggen. Zo’n plek is dan niet officieel aangewezen door de gemeente, maar wel geschikt om bloot te zonnen.
Vaak gaat het om wat afgelegen plekken die al geruime tijd als blootlocatie worden gebruikt.

Check voor meer info de site blootcompas.nl

Gezond verstand
Hoe bepaal je of een niet aangewezen plek geschikt is voor blootrecreatie? Belangrijk is dat je niet zichtbaar bent vanaf fr openbare weg en dat je anderen niet ongewenst confronteert met jouw blote verschijning. Veel andere regels zijn er niet. Je bent niet verplicht om bij andere te liggen en kunt dus ook buiten het officiële bordje van het naaktstrand zonnen. Houd wel altijd rekening met anderen en gebruik je gezond verstand.

Verstoor de openbare orde niet
Ga niet uit de kleren op een drukke textielstrand of op een open ligweide aan een wandelpad. Ga ook niet bloot op plekken waar je ook niet in badkleding zou lopen, zoals op straat of in een winkelcentrum. De openbare orde verstoren is onhandig. Sterker nog: dat mag niet en je riskeert een boete.

Baas in eigen tuin
In je eigen huis bepaal je zelf wat je doet, maar houd wel rekening met de omgeving en je buren. Lekker bloot relaxen op je balkon of in je tuin mag, zolang je niet zichbaar bent vanaf de openbare weg. Zonnen de buren in driedelig grijs? Zorg er dan liever voor dat ze jouw blote bips zo min mogelijk kunnen zien.

Ken je rechten
In Nederland is openbare naaktrecreatie geregeld in de wet (art.430a WvS). De essentie: blootrecreatie mag op aangewezen én op geschikte plekken. Krijg je toch een bekeuring en ben het er niet mee eens? Dan is het aan de rechter om te bepalen of jouw stekje geschikt was.

Alles Uit is de meest pure vorm van jezelf kunnen zijn