Noord-Holland is een openbaar naaktstrand rijker

De provincie Noord-Holland is een openbaar naaktstrand rijker. Dankzij een samenwerking, die er toe leidde dat de gemeenteraad Wijdemeren vóór aanwijzing van een nieuw in te richten naaktstrandje bij de Loosdrechtse Plassen stemde.

Omdat er in de regio zo weinig naaktstranden zijn, deed de gemeente Wijdemeren een naaktstrand aan te wijzen aan De Strook.

Het gaat hier om het meest oostelijke kant van het bestaande strand De Strook en betreft het rustigste gedeelte. Wat tot voorheen volledig een textielstrand was. Op het textielgedeelte zijn de voorzieningen waar ook naaktrecreanten gebruik van kunnen maken. Uiteraard wel met kleding aan. Het is de bedoeling dat het strandje in het seizoen 2024 voor naaktrecreanten is ingericht.

Meerwaarde naaktstrand
Het College stond hier aanvankelijk negatief tegenover, vanwege zogenaamde overlast bij het gratis strandje aan de Maarsseveense Plassen. De camping en NFN relativeerden dit echter en wisten zodoende de gemeenteraad toch te overtuigen van de toeristische meerwaarde voor de gemeente.

In brieven naar de gemeenteraad weerlegden de camping en de bezwaren van het College en benadrukten nog eens de meerwaarde van een naaktstrand voor een gemeente als Wijdemeren, dat zich in grote mate richt op toeristen en recreanten. Men benadrukte verder onder andere dat, door de ligging en inrichting van het beoogde naaktstrandje, het strand bij voorbaat ongeschikt is voor seksuele handelingen.

Bron: DSV

De gemeente stemde in met de aanwijzing van een naaktstrandje, met een proefperiode van twee jaar.

 • Algemeen
 • Officieel naaktstrand
 • Grasveld
 • Natuurwater
 • Beschutte ligging
 • Gratis toegang
 • Parkeren op < 1 km
 • Huisdieren welkom
 • Geschikt voor mindervaliden
 • Faciliteiten
 • Eetgelegenheid
 • Toilet

Gemeentestranden zijn schaars in de gemeente Wijdemeren. Toen de gemeenteraad positief besloot over het naaktstrand, verzochten de raadsleden tegelijkertijd het College van Burgemeester en Wethouders om op zoek te gaan naar méér strandmogelijkheden binnen de gemeentegrenzen.

Het nieuw in te richten strand is nu nog niet open.


Vijf tips voor verlengd vakantiegevoel

Je komt opgeladen terug van vakantie en binnen de kortste keren verval je weer in de sleur van voor je vakantie. Dezelfde stress, dezelfde collega’s en dezelfde deadlines. En weg is het uitgeruste gevoel. Hoe kun je wat langer nagenieten van je vrije dagen?

 1. Stel nog één extra dag je out-of-office reply in
  Om niet meteen om te komen van de stress, is het een handig trucje om je out-of-office reply op je eerste werkdag nog aan te laten staan. “Veel mensen staan meteen weer in de stressstand als ze een enorme mailbox moeten wegwerken.”

“Om daar nog wat extra tijd voor te kopen, kun je je out-of-office reply een dag extra aan laten staan. Dan verwachten mensen minder snel een antwoord en kun jij een dagje extra je mails wegwerken, zonder dat je meteen weer op volle kracht aan het werk bent.”

 1. Accepteer dat je weer terug bent (en dat het leven soms een sleur is)
  Langer dan een paar dagen het échte vakantiegevoel vasthouden lukt niet. Het is een utopie om dat wel te willen. Dus accepteer waar je bent. Je bent op je werk en dat is de situatie voor de komende tijd. Je wordt er alleen maar ongelukkiger van om terug te verlangen naar je vakantie.

Accepteer ook dat het leven van tijd tot tijd een sleur is. “Wij ervaren nou eenmaal veel in ons leven als sleur. Zelfs de gelukkigen die zoveel geld hebben dat ze niet hoeven werken, ervaren het niets hoeven doen als sleur. Het hoort een beetje bij het leven.

 1. Zet je vakantiebril ook op als je naar je collega’s kijkt
  Op vakantie sta je automatisch in een nieuwsgierige, verwonderende stand, omdat alles nieuw is. “Als je op een plek loopt die je niet kent, heb je een verwonderende bril op. Bij collega’s hebben we die verwondering minder. Zeker als we al wat langer op een plek werken en allerlei ideeën over collega’s hebben. Probeer wel een keer met een verwonderende blik naar je collega’s te kijken.”
 2. Maak thuis eens een (alcoholvrije) cocktail
  Het vakantiegevoel kun je zelf deels ook oproepen als je thuis op de bank zit. Maak bijvoorbeeld zelf een (alcoholvrije) cocktail. “Pak een longdrinkglas, stop er wat ijs in. Zet dat muziekje wat je zo leuk vindt aan. Eet of drink thuis wat jou zo goed deed voelen op vakantie.”
 3. Onderneem leuke activiteiten in je omgeving in je vrije tijd
  In Nederland zijn óók leuke terrassen, Rotterdam heeft óók leuke musea. “Veel mensen gaan alleen naar musea als ze op vakantie zijn. Maar dat kan ook gewoon in Nederland. Het Depot van Boijmans is sinds kort open, en dat is echt prachtig. Je kunt hier ook allerlei leuke activiteiten ondernemen, waar je van ontspant.”

BONUSTIP
Is het slimmer om één lange vakantie te houden, of meerdere korte vakanties? “Als je op vakantie gaat, probeer daar dan ook echt te zijn met je hoofd. Veel mensen hebben een paar dagen nodig om in de vakantiemodus te komen en te ontspannen, dan zijn korte vakanties minder voordelig dan lange vakanties.


Naaktstrand Rhederlaag: ‘Van alle kanten zichtbaar’

Naturisten balen van de ‘kaalslag’ op en rond het naaktstrand van het Rhederlaag bij Lathum. Door de kap en het snoeien van bomen en struiken zouden recreanten op het naaktstrand nu ‘van alle kanten’ zichtbaar zijn. ,,Wat ben ik geschrokken”, meldt een bezoeker van het naaktstrand.

Op het Rhederlaag is naaktrecreatie toegestaan op het strand De Koppenburg, aan de zuidwestzijde van Grand Café Rutgers, bij de ingang van het Riverparc. Volgens de bezoeker, die om privacyredenen anoniem wil blijven, hebben de gasten vanaf het terras bij het grand café eersteklas uitzicht op het naturistenstrand, nu de bomen en struiken zijn gesnoeid.

Je vind het naaktstrand bij de rode stip

Gekortwiekt
De beheerder erkent dat er werkzaamheden zijn uitgevoerd in het recreatiegebied. ,,Er zijn een paar bomen gesnoeid en gekortwiekt”, vertelt de woordvoerder. ,,Er is één boom gekapt. Een populier is geknot, van een paar bomen zijn takken afgezaagd. Dat was nodig omdat die situatie gevaarlijk werd vanwege afvallende takken.”

Hele jaar door recreanten
Wel zien we dat er steeds meer het hele jaar door wordt gerecreëerd op het Rhederlaag. Ook op het naaktstrand. We hebben nu te maken met de warmste dagen in februari ever, er wordt al volop gezwommen. Een paar weken terug werden zelfs gaten in het ijs gemaakt waar mensen het water in gingen. Nu er meer mensen in de wintermaanden in het gebied recreëren, valt het blijkbaar eerder op als er bomen zijn geknot en gesnoeid.”

Aapjes kijken?
De anonieme bezoeker vraagt zich af of de ‘kaalslag’ bezoek aan het naturistenstrand wil ontmoedigen: ,,Of is aapjes kijken daarvoor de reden?”

De bomen en struiken moeten in de wintermaanden worden gesnoeid en geknot. ,,Dat kan nu eenmaal niet in de zomer. Bovendien worden er bomen herplant op het Rhederlaag, er komen tientallen nieuwe bomen. Oók rond het naaktstrand. Op schuttingen in dat gebied zit niemand te wachten.”

Hoge waardering
Het naaktstrand op het Rhederlaag krijgt een hoge waardering van bezoekers. Op de website Blootkompas.nl scoort het strand een 8. Vorige maand vertelde een van de bezoekers dat Leisurelands op verzoek een trap naar de sanitaire voorzieningen heeft aangelegd en dat vorig jaar de douches zijn vernieuwd. ‘Het terrein maakt deelt uit van een zeer uitgebreid recreatiegebied’, luidt de omschrijving. ‘Terrein is nogal open, maar redelijk beschut.’


In 2021 bloot kamperen op Texel

Er zijn geen plannen om het naaktterrein op korte termijn te sluiten.

Blootkampeerders kunnen dus ook in 2021 terecht op camping Loodsmansduin. En dat is goed nieuws voor iedereen die wil kamperen midden in de duinen!

In het voorjaar 2018 maakte het management bekend dat het naturistengedeelte verkleind zou worden en verplaatst naar een minder mooi gedeelte van de camping.

Dit om ook geklede recreanten van dit fraaie stukje terrein te laten genieten en omdat er niet genoeg boekingen zouden zijn gedurende het seizoen. Dit leidde tot veel onrust en schriftelijke protesten van vaste bezoekers.

In eerste instantie hield het management voet bij stuk, maar plotseling en onverwacht verklaarde het meer tijdig nodig te hebben om tot een goed besluit te komen; het naaktgedeelte bleef nog open voor twee jaar.

Loodsmansduin is de enige camping op onze mooie Waddeneilanden met een gedeelte speciaal voor naaktrecreanten. Het ligt in het ongerepte Nationaal Park Duinen van Texel. Het dichtstbijzijnde naaktstrand ligt op twee kilometer afstand.


Naaktstrand Ellerstrand blijft behouden

De gemeente Dronten heeft gemeld dat het naaktstrand opnieuw wordt opgenomen in de nieuwe plannen voor de stranden en dat is positief nieuws voor Flevoland.

In het najaar van 2019 maakte de gemeente Dronten niet zonder ambitie en met enig gevoel voor humor bekend “het Ibiza van Nederland” te willen worden. De nieuwe strandnota heeft dan ook tot doel om door een gevarieerder aanbod meer recreanten naar de 60 kilometer lange kustlijn te trekken. En daar hoort ook weer een naaktstrand bij!

Men heeft een aantal tips gekregen om de inrichting van het strand te verbeteren. Ook hiervoor is ruimte in de nieuwe plannen. Uiteindelijk zal de gemeenteraad de plannen nog moeten goedkeuren.

Het Ellerstrand is het enige naaktstrand in de Gemeente Dronten. Het nieuwe strandbeleid was reden om afgelopen november in gesprek te gaan met de verantwoordelijke wethouder om ervoor te zorgen dat dit strand behouden zou blijven.

NFN Open & Bloot is sinds jaar en dag belangenbehartiger voor naaktrecreatie in Nederland en spannen zich in voor het behoud van de bestaande stranden en zorgen ervoor dat er nieuwe bijkomen.

Is je ook iets opgevallen m.b.t. naaktrecreatie dan is aanvullende informatie welkom.


Frankrijk is top

Voor naturisten is Frankrijk nog altijd dé topper. Naast Frankrijk zijn er ontwikkelingen in Portugal, Italië, Spanje en Thailand. Jaarlijks met bijna vijf miljoen bezoekers van resorts, campings en naaktstranden blijft Frankrijk ’s werelds topbestemming voor mensen die in de vakantie graag alles uit doen.

Meer dan de helft van de naaktrecreanten, kwam volgens cijfers van de Fédération Française de Naturisme uit het buitenland. Onder deze 2,6 miljoen naaktrecreanten vormden de Nederlanders opnieuw een voorname groep. De Franse federatie concludeert dat het naturisme een heuse pijler is van de nationale economie.

,,Met 20.000 accommodaties, 60.000 bedden, een jaarlijkse omzet van 350 miljoen euro en directe en indirecte werkgelegenheid voor zo’n 3000 mensen bevestigt Frankrijk zijn eerste plaats als toeristische bestemming voor naturisten wereldwijd en biedt het bovendien de grootste capaciteit voor naturistenaccommodatie in Europa.”

Europa telt 13,8 miljoen mensen, die iets met de blote levensstijl hebben en bij voorkeur recreëren op naturistenterreinen, naaktcampings of -stranden. Europa is hiermee als continent koploper, want volgens de Franse rekenmeesters doen wereldwijd in totaal 16 miljoen mensen met een zekere regelmaat aan naturisme. De rest van de wereld steekt met 2,2 miljoen liefhebbers dus nog altijd schril af bij dit continent.

Veel bezoekers jonger dan 30 jaar

Van de 67 miljoen Fransen hebben er inmiddels vier miljoen kennisgemaakt met een vorm van naaktrecreatie. Maar nog interessanter: elf miljoen Fransen en Françaises zouden het naturisme wel eens willen ervaren, zo wees onderzoek van het nationale toeristenbureau Atout France uit. En: vier op de tien bezoekers van Franse naturistencentra bleken volgens die studie jonger dan 30 jaar.

Om nog maar eens aan te geven hoe het naturisme in Frankrijk is ingeburgerd: het land telt liefst 73 erkende naaktstranden, waaronder negen langs rivieren, meren en beken. De meeste stranden zijn te vinden in Languedoc-Roussillon (regio Occitanie, Middellandse Zee) en Aquitaine (regio Nouvelle-Aquitaine, Atlantische Oceaan). Langs deze kusten liggen ook veel van de bekende naturistencentra.

Al deze bestemmingen liggen in de onderste helft van Frankrijk. Maar ook daarboven zijn volop blote mogelijkheden, zowel wat accommodaties als stranden betreft. Gezien vanuit Nederland en België is bijvoorbeeld het officiële naaktstrand van Berck-sur-Mer het meest nabij. De kleine badplaats ligt aan de zogeheten Opaalkust in het departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France).

Maar Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als er (bijna) overal wel mogelijkheden zijn om in de vakantie de kleren in de tent, caravan, camper, tas of koffer te laten.


Het Eiland van Brienenoord

Het Kralingse Bos is het meest geliefde bos van de Rotterdammers. Maar wist je dat pal onder de Van Brienenoordbrug in Rotterdam een prachtig natuurgebied is. Je wandelt je door een natuurgebied met bos, grasvlakten, open water, kleine poelen en langs een heuse getijdengeul.

Regelmatig is er een wandeling met een boswachter. Schotse Hooglanders grazen de begroeiing kort en er komen allerlei soorten vogels, planten en vlinders voor.

De natuurspeeltuin, het eindeloze viswater en de volkstuinjes zijn een verademing voor bewoners van de stadsjungle. Met recht hét rustpunt in de grootste werkstad van ons land en echt een rare plek. Alsof je in het decor van een film bent beland. Unieke ervaring een rondje Eiland van Brienenoord.

Tevens kun je er een stukje joggen aan het einde van de dag. Wandelen kan natuurlijk ook, je loopt het eiland in driekwartier rond. Een unieke ervaring is de grote hoeveelheid verkeer die aan de oostkant boven je hoofd over de A16 heen dendert. Als je geluk hebt klinkt de bel van een brugopening. Als de bomen van de Van Brienenoordbrug dalen, wordt het opeens heel erg stil…. Sta ook even stil bij de resten van het bouwdok in het westen.

Hier werden omstreeks 1962 de tunnelsegmenten voor de metro van Rotterdam gemaakt. De prachtige sky-line van de Maasstad daarachter behoeft natuurlijk geen nadere beschrijving. Die imponeert altijd – ongeacht het weer of het tijdstip.

 • het strandbad voor zwemmers en (naakt)zonaanbidders
 • op de plas kan men roeien en zeilen
 • er zijn losloopgebieden voor de hond
 • op de velden is er plek voor een picknick of barbecue

Bezoek met kinderen tot 11 jaar ook de avontuurlijke natuurspeeltuin. De volkstuinvereniging van Brienenoord en het Zuid-Hollands Landschap hebben er iets moois van gemaakt. Stadskinderen hebben zo dichtbij huis een natuurlijk en avontuurlijke speelplek. Er zijn boomstammen, rivierzand en wilgentakken om mee te spelen. En verder een klimrek, een bijenhotel, picknicktafel, nestschommel en een wilgentunnel. In speciale perken kunnen ze tuinieren met groente, fruit en kruiden. De natuurspeeltuin ‘De Blije Bij’ is dagelijks open van zonsopgang tot zonsondergang. De toegang is vrij, via de volkstuinvereniging, Brienenoord 17, Rotterdam.

Het Eiland van Brienenoord is in de 19e eeuw ontstaan. Toen vormden zich in de Nieuwe Maas enkele slibplaten. Deze platen groeiden aan elkaar vast en raakten begroeid met riet, biezen en griend. Het was eigendom van de adellijke familie Van Brienen. Begin 20ste eeuw bleek de aangeslibde plaat de doorstroming te beperken. Het buitenste deel van de plaat werd daarom afgegraven en boven op het binnenste deel gestort. Zo kreeg het Eiland Van Brienenoord zijn huidige vorm. Het Eiland van Brienenoord is een schitterend stukje natuur in Rotterdam. 


Vriendelijke naaktstranden Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Door de aangename temperaturen wordt het ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. Tenerife is voor iedereen vriendelijk.

Op Tenerife vindt je vulkanische landschappen, pittoreske bergdorpjes, groene bossen, kuststeden evenals zwarte en gouden zandstranden. De hoogste berg van Spanje, de Pico del Teide is gelegen op het eiland en wordt omgeven door een indrukwekkend natuurpark. Vruchtbare valleien zijn er op Tenerife, evenals kliffen, met een woeste branding.

Las Gaviotas

Tot de populaire toeristische resorts behoren in het zuidelijke deel van het eiland, Playa de Las Americas en Los Cristianos. In het noorden liggen de hoofdstad Santa Cruz en het voormalige vissersdorp Puerto de la Cruz.

Naaktstranden bevinden zicht ook in Puerto de la Cruz. Santa Cruz en La Laguna: in de buurt van Santa Cruz ligt het kleine zwarte zandstrand van Las Gaviotas. Het is een populair naaktstrand en het wordt als vriendelijk beschouwd.

Bij Playa de Las Americas is nog een ander naaktstrand te vinden.


Naaktstranden Benidorm

De badplaats Benidorm is een prima naturismebestemming aan de Costa Blanca in Spanje.  Benidorm is vooral een bekende en populaire zomer zon bestemming, maar in de winter is de badplaats geliefd bij gepensioneerden uit Nederland, België, Duitsland en diverse Scandinavische landen.

De klimatologische omstandigheden in Benidorm zijn bijna het hele jaar ideaal om uit de kleren te gaan. Zowel ’s zomers als ’s winters is het weer aangenaam in Benidorm, zo niet warm. Door de bergen achter de stad bereikt slecht weer Benidorm vaak niet. Benidorm is de droogste strandstreek van Europa.

Belangrijkste naaktstranden in de omgeving van Benidorm zijn:

Playa del Raco Conill, dit strand ( 160 meter lang en 4 meter breed) vindt je ten noorden van Villajoyosa, op zo’n vijf kilometer ten zuiden van het playa de Benidorm. Gevormd door rotsen en omgeven door een rotswand, is het een prachtige kleine baai, die een beetje moeilijk bereikbaar is, iets wat veel naturisten weten te waarderen.

Om er te komen neemt je de weg naar Villajoyosa en slaat u linksaf bij de oude casino. U kunt natuurlijk ook met de taxi gaan, of buslijn 2 nemen vanaf La Cala tot aan de halte Hotel Mar Blau, parque d’ Elche in Poniente. Een bar aan het strand is aanwezig.

Cala Tio Ximo, is een ander naaktstrand in de omgeving van Benidorm, dit strand is gelegen in Rincón de Loix. Het strand wordt omringd door steile kliffen. Het strand bestaat uit fijn zand en keien. Het kristalheldere water en een rotsachtige bodem is een ideale plek om te snorkelen. Als je houdt van wandelen. loopt je tot het eind van het strand genaamd playa de Levante, voorbij het waterski gedeelte en over de heuvel die rechtstreeks leidt naar de kleine baai Ti Ximo. Het is niet meer zo druk als voorheen. Ondanks het kleine formaat, zijn er diverse faciliteiten.

Cala Mallaeta. We keren terug naar Villajoyosa hier vindt je Cala Mallaeta. Dit kleine strand wordt omgeven door prachtige kliffen, het is voor velen een van de mooiste stranden in de stad. Er zijn helaas geen faciliteiten, dichtbij vindt je ook nog het strand Cala Fonda, waar je streeploos bruin kunt worden.

Iets verder gelegen in Allicante, in de buurt van de vuurtoren Punta Albir vindt je ook nog drie afgelegen baaien: La Mina, El Metje en Cala del Amerador, waar naturisme wordt gepraktiseerd. Hoewel de badplaats Benidorm dus zelf geen naaktstranden heeft, vindt je zoals zojuist gelezen wel enkele naaktstranden in de nabije omgeving.


Kralingse Bos

Het Kralingse Bos is het grootste stadspark van Rotterdam. Het is ongeveer 250 ha groot: 100 ha water, 100 ha bos en 50 ha open ruimtes zoals velden en ligweiden.

Het Kralingse Bos en de Kralingse Plas bieden volop recreatiemogelijkheden:

Barbecueën

Voor het houden van een barbecue in het Kralingse Bos gelden speciale regels. Barbecueën in het Kralingse Bos mag alleen als dat geen gevaar, hinder of overlast oplevert voor de omgeving. Uiteraard moet je de gebruiksregels volgen en rekening houden met anderen.

Gebruiksregels barbecue:

 • hou minstens 2 meter afstand van bomen en struiken
 • afval moet in de vuilcontainers worden gegooid
 • hete kolen mogen niet op het gras worden achtergelaten
 • doet de kolen na afloop in de daarvoor bestemde koolcontainers
 • het barbecuetoestel moet op een stabiele ondergrond staan
 • de warmtebron mag de ondergrond niet raken (minstens 20 cm van de grond)
 • aanwijzingen van brandweer, politie en stadstoezicht moeten worden opgevolgd
 • barbecueën mag alleen op de velden bij het strandbad (Langepad) De plek is aangegeven d.m.v. borden
 • open vuur is verboden
 • houd rekening met andere en spelende kinderen
 • ruim je afval op, waaronder ook sigarettenpeuken 

De burgemeester kan bij langdurige droogte of brandgevaar het barbecueën verbieden.

Zwemwater

Zwemmen in de Kralingse Plas? Pas op voor zwemmersjeuk en blauwalg!

De officiële naam voor zwemmersjeuk is “Trichobilharzia”. De larven van een wormsoort die bij ganzen en eenden voorkomt, kunnen een klein stukje in de menselijke huid binnen dringen. Dit veroorzaakt een allergische reactie bij de mens. Meer info is te vinden op deze site 

Ga voor actuele informatie over het zwemwater naar de website zwemwater.nl of bel 0800 – 90 36 (gratis).


1300 soorten dieren en planten in Nieuwe Dordtse Biesbosch

In de Nieuwe Dordtse Biesbosch zijn 1343 soorten dieren en planten gezien, waaronder de lepelaar en de koninginnepage. Dat blijkt uit een telling van de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch en Staatsbosbeheer. Ook een nieuw soort korstmos is er opgedoken. Dat heeft een speciale naam gekregen: genoteca biesbossie.

Het nieuwe stuk Biesbosch ligt tussen de Sliedrechtse- en Dordtse Biesbosch in. Voorheen groeiden er mais en suikerbieten. Maar nu is het een terrein met riet en water. Vogels zoals lepelaars zijn er dol op, weet boswachter Jacques van der Neut. “Die beesten hadden voorheen geen plek hier. Nu zijn ze uitermate welkom.”

In de jaren negentig ontstond het idee al om de twee delen Biesbosch aan elkaar te rijgen. Maar niet iedereen was daar even blij mee. Boeren spanden de ene procedure na de andere aan om het gebied zijn agrarische functie te laten behouden. Uiteindelijk trokken ze aan het kortste eind.

“Wij hebben land en dus inkomen moeten inleveren”, zegt een boerin aan de rand van het nieuwe natuurgebied. “Maar voor de burgers is er een prachtig gebied om te recreëren bijgekomen.” Of ze zelf met haar man ook wel eens een ommetje maakt in de Nieuwe Dordtse Biesbosch? Het is er nog niet van gekomen. “Maar”, belooft ze, “ik zal het proberen.”

Bron: RTV


Berendonck officieel naaktstrand

Het naaktstrandje op een stukje zuidoever van De Berendonck is officieel in gebruik genomen. De interesse is groeiende, vrees voor misbruik in de vorm van seksuele escapades is er niet. Het gebeurt er al jaren, in onofficiële vorm. De waterplas van De Berendonck – op de grens van Wijchen en Nijmegen  heeft z’n nudistenstrand.

Activistisch

Naaktrecreatie wint  steeds aan populariteit volgens  NFN. Vooral steeds meer gezinnen gaan naar het naaktstrand .  Het kledingloos vermaak kent  een revival en mag niet vergeleken worden met de seksuele revolutie uit de jaren ’60 en ’70. ,,Nu is het veel meer een moment van rust creëren in de 24/7-samenleving. We zijn lang niet meer zo activistisch als een halve eeuw geleden: zaken als vrouwenrechten en nudisme zijn nu veel beter geregeld.”

Het naaktstrand Berendonck vindt plaats op het terrein van Leisurelands, dat de Berendonck de afgelopen maanden sowieso een oppepper gaf: nieuwe toilethokjes en visstekjes, en natuurlijk de komst van de sauna. En dan de officiële status van het nudistenstrand. Er werd al langer bloot van zon en water genoten, maar er waren ook seksuele uitspattingen van zowel heterostellen als homo’s.

Anonimiteit

,,Je hebt vaker wat randverschijnselen, met name de voyeurs. Maar echte problemen zijn zeldzaam. We hebben nu een stuk of vijf officiële naaktsstranden en alleen bij Bussloo gaat het soms lastig met seksende stellen.

Berendonck krijgt steeds meer een parkachtig karakter: veel bomen, weinig lage struiken en goede lage doorzichten. Daarnaast zijn alle Leisurelandsmedewerkers – zoals de beheerder van de Berendonck – Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar), waardoor toezicht bij eventuele moeilijkheden makkelijker aan te pakken is. Een oprechte nudistenplek dus, waar een groep van zo’n vijftig liefhebbers met regelmaat gebruik van gaat maken.

Berendonck heeft een verzorgingsgebied van 250.000 mensen. Daarom is het goed om deze voorziening nu officieel hier te hebben ingericht.”

750 locaties

Volgens  Naturisten Federatie Nederland (NFN) zijn er in Nederland ongeveer 750 plekken – buiten de deur – om bloot te lopen. Dat is inclusief de ongeveer honderd officiële naaktstranden – dus met voorzieningen als toilet, vuilnisbakken en fietsenstalling – én alle sauna’s.

Daarnaast zijn ook veel meer plekken waar – door de jaren heen – veel naaktrecreanten zijn neergestreken; zoals de Bisonbaan en het Wylerbergmeer. Volgens een peiling zijn er zo’n 2 miljoen Nederlanders die minstens eens per jaar naakt recreëren. En dat is dan zelfs zonder de saunabezoekers mee te tellen.


2019 geen Blauwe Vlag voor het Hoekse strand

Voor het eerst in jaren voldoet het strand van Hoek van Holland in 2019 niet aan de strenge eisen voor de prestigieuze Blauwe Vlag. Het zwemwater is minder goed dan normaal. Rockanje en Ouddorp behoren wel tot de beste stranden van het land.

Dat De Hoek dit jaar het internationale keurmerk niet krijgt, is vooral een klap voor de ondernemers van een van de meest populaire stranden van de Rotterdamse regio.

De strandtenteigenaar zegt. ,,We zijn hier boos over’’ Hij vindt het onterecht dat het strand de Blauwe Vlag niet krijgt. Volgens hem zou bij één meting de kwaliteit van het water niet goed genoeg zijn geweest omdat in Katwijk een overstort van het riool is geweest. Het vervuilde water zou door de stroming in Hoek van Holland terecht zijn gekomen.

De ondernemers vinden het heel jammer omdat ze zich het hele jaar door inzetten voor een goed strand. ,,En zo’n Blauwe Vlag is toch iets waar waarde aan wordt gehecht. Vooral door Duitsers.’’

Ook bij de organisatie van de Blauwe Vlag, dat jaarlijks wordt uitgereikt aan stranden en jachtjavens die schoon en veilig zijn, balen ze ervan. Volgens de coördinator nan de Blauwe Vlag Nederland, voldeed het Rotterdamse strand namelijk aan alle eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne. ,,Dat is allemaal uitstekend in orde.’’

Alleen de kwaliteit van het zwemwater was minder. Waar dat aan ligt, weet volgens hem niemand. ,,Is het de klimaatverandering, de droogte, komt het uit Rotterdam of zijn het de schepen? Daar moet onderzoek naar worden gedaan.’’

Gevoelig

Hetzelfde probleem speelt ook op andere stranden in dit deel van Zuid-Holland. Monster, ’s-Gravenzande, Scheveningen en Katwijk, kregen ook geen Blauwe Vlag. ,,De Blauwe Vlag is een soort APK voor je strand. Met name de Duitse markt is daar zeer gevoelig voor.’’ Dat Hoek van Holland het Keurmerk niet krijgt, betekent niet dat het onveilig is voor badgasten om daar te zwemmen. ,,Het water is gewoon goed. Je wordt er niet ziek van of zo. Maar voor de Blauwe Vlag moet het ‘uitstekend’ zijn.’’

De Hoekse gebiedscommissie luidde eerder dit jaar al de noodklok over de kwaliteit van het zwemwater. Vorig jaar gold zelfs voor enkele dagen een negatief zwemadvies vanwege een ‘hoge overschrijding’ van het aantal poepbacteriën.

Platinum

Daar waar Hoek van Holland ‘slecht’ scoort, doen de Noordzeestranden van Rockanje en Ouddorp het beter dan ooit. Die kregen niet alleen de Blauwe Vlag, maar ook de prestigieuze Platinum Quality Coast Award. Een internationale onderscheiding voor meest duurzame kustgebieden in Europa. In heel Nederland kregen vijftig kuststranden en zeven binnenstranden, waaronder die van Nesselande (Rotterdam) en het Hellevoetse Quackstrand, een Blauwe Vlag.


Hoekse Lijn op drukke stranddagen

Als de metro dan eindelijk gaat rijden, moet de Hoekse Lijn op drukke stranddagen en tijdens evenementen vaker en langer naar Hoek van Holland rijden. Dat stelt de gemeente Rotterdam naar aanleiding van het concept vervoerplan 2020 van de RET.

In het verleden is afgesproken dat in de zomer de frequentie van de Hoekse Lijn hoger zou worden. ,,Hiervan is in het plan niets terug te vinden’’, stelt de gebiedscommissie Hoek van Holland. ,,Daarnaast is de afspraak gemaakt dat de metro tot 00.30 uur zou rijden naar Hoek van Holland. De gemeente is het met de gebiedscommissie eens dat het vervoerplan aangepast moet worden.

Deze zomer kunnen we nog niet vanuit Rotterdam met de metro naar het strand in Hoek van Holland. Maar wellicht vanaf september wel. Al moeten er dan komende tijd niet wéér nieuwe problemen bij de Hoekse Lijn opduiken. Op dit moment worden er testen uitgevoerd. Als de nieuwe metrolijn doorstaat en de vergunning in orde is, wordt het beheer overgedragen aan de RET. Ook de RET gaat dan nog enkele weken testen. Na die periode kunnen de eerste reizigers mee. De metro rijdt dan volgens een beperkte dienstregeling. Als de grootste kinderziektes verholpen zijn, kan de metro volgens de complete dienstregeling gaan rijden. Op dat moment stopt ook het vervangend busvervoer.

De RET zegt dat in het strandseizoen wel degelijk extra metro’s gaan rijden. ,,Tijdens de dienstregeling in de zomervakantie rijdt overdag ieder kwartier een metro naar Hoek van Holland”. Extra inzet bij warme dagen wordt ingepland, extra inzet bij evenementen staat nooit in het vervoerplan omdat die gaat over de ‘vaste’ dienstregeling.”

Strand Hoek van Holland

Tramlijn 25 De Hoekse Lijn is niet de enige aanpassing die Rotterdam graag doorgevoerd ziet. De gemeente wil ook dat tramlijn 25 regelmatiger gaat rijden. De tramverbinding blijkt in Schiebroek een goed alternatief voor de overvolle RandstadRail, maar kamp met een ‘onregelmatige dienstvoering’. Ook wordt aandacht gevraagd voor Park 16Hoven. De nieuwe wijk aan de noordrand van Rotterdam groeit als kool, maar er rijdt nog geen openbaar vervoer.

De gemeente wil hier een busverbinding, die ook het Franciscus Gasthuis aandoet. De wijkraden in Hoogvliet en Rozenburg zien graag dat de metro tijdens de jaarwisseling verder doorrijdt zodat ook inwoners van deze Rotterdamse stadsdelen naar de vuurwerkshow op de Erasmusbrug kunnen reizen. ,,De oud en nieuw-metro heeft niet tot doel de hele gemeente te bedienen. Er wordt slechts gereden naar de grote P+R locaties aan de randen van de stad.

Ook in het centrum zelf wordt niet op alle stations gestopt.’’ De gemeente is blij dat eind dit jaar in alle bussen van de RET kan worden gepind. Rotterdam vraagt het vervoersbedrijf of het pinnen daarna ook in de trams mogelijk kan worden gemaakt. ,,De RET is nog in de onderzoekende fase als het gaat om electronisch betalen op de tram”, aldus een woordvoerster.


Bloot zonnebaden in Rotterdam!

Naast het heerlijke naaktstrandje aan de Kralingse Plas kun ook terecht op andere plekken in Rotterdam, waar eveneens naaktrecreatie is toegestaan. Allicht dichterbij of als afwisseling.

Zevenhuizerplas

Bij dit grote meer naast Ommoord, Zevenkamp en Nesselande vind je ook een naaktstrand. Op het naaktstrandje is een (mobiel) toilet aanwezig, verder zijn er geen voorzieningen. Trek in een ijsje? Dan zul je toch even je zwembroek aan moeten trekken om naar restaurant te wandelen.

Maasvlakte 2

Op een strandgeseelte van de Maasvlakte 2 met een lengte van ongeveer 500 meter mag je ook in je blootje zonnebaden. Het naaktstrand begint 90 meter ten zuiden van de meest noordelijke strandopgang van het recreatiestrand, en loopt tot 410 meter ten noorden van de noordelijke strandopgang.

Hoek van Holland

Open en bloot zonnebaden in Hoek van Holland is toegestaan tussen paal 116,12 en 116,62, grofweg tussen Stuifenzand en ‘s-Gravenzande. Het gebied waar naaktrecreatie is toegestaan, staat duidelijk met borden aangegevn. Naaktrecreatie in de duinen is niet meer toegestaan. Op het naakstrand zijn sinds 2016 ook geen toiletten meer aanwezig, er staat wel een toilet bij de strandopgang.

Foto: google


Nieuwe Zilverstrand nog moeilijk te vinden

In 2018 werd het Zilverstrand in Almere heropend. Het strand heeft ook een naaktgedeelte. Tussen de sluiting van het oude Zilverstrand in 2013 is er op het nieuwe strand ook weer een naaktstrand. Het ligt tussen twee textiel gedeelten en heeft een open en ruime inrichting.

Opening Zilverstrand Almere reacties waren gemengd: bezoekers waren enthousiast, anderen viel het tegen. Daarom nodigde strand eigenaar Staatsbosbeheer in februari vaste bezoekers van het naaktstrand en de Almeerse naturistenverenigingen Chamavi en De Waterlelie in februari uit om de huidige situatie van het strand toe te lichten. Het strand voldoet namelijk ook (nog) niet aan de verwachtingen van de eigenaar. Beplanting Zilverstrand Almere dat een open inrichting weinig begroeiing met zich meebrengt is een feit. En de nieuwe aanplant heeft natuurlijk tijd nodig om aan te groeien.

Alleen mede door de extreem droge zomer in 2018 is een gedeelte van de aanplant niet aangeslagen. In het zaaiseizoen (najaar 2019) vervangt Staatsbosbeheer de dode planten. Mooi en schoon naaktstrand Daarnaast waren er nogal wat klachten over puin en rommel die op het zand lagen. Dit bleek het gevolg van een “zuinige” aannemer die een minimale zandlaag op de onderliggende grondlaag had aangebracht.

Staatsbosbeheer heeft in de loop van 2018 het strand een aantal malen opgeschoond. In 2019 zullen nog een aantal schoonmaakbeurten plaatsvinden. Naaktstrand past in polderlandschap. Natuurlijk heeft Staatsbosbeheer meer stranden, maar de organisatie beheert vooral natuur.

En bij de oplevering van het nieuwe Zilverstrand was hier door de oorspronkelijke opdrachtgever (Rijkswaterstaat) geen rekening mee gehouden. Daarom wordt nu een gedeelte van de duinen afgegraven en komen hier poelen voor in de plaats. Dit past in de visie van Staatsbosbeheer meer in het polderlandschap van de omgeving. Daarnaast is het een welkome voorziening voor amfibieën en reeën die het Gooimeer overzwemmen. Het afgegraven zand zou dan weer op het strand gegooid kunnen worden.


Ternerife – Playa Los Callados

Bij Callao Beach Club is een naaktstrand en ligt op het einde van Los Cristianos. Om er te komen is het 200 meter lopen voorbij Arona Gran hotel, rechtsaf naar beneden op een onverharde weg langs een oude caravan. Op de hoek links zie je de strandtent.

De service is goed als het eten en drinken. Met uitzichten op zee en  naburige rotspartijen. De bar prijzen zijn redelijk en de cocktails zijn kleurrijk. Bij de strandtent staan reuze gemakkelijke ligbedden, waar het niet is toegestaan naakt te zonnen, wel met een mooi zeezicht.

Het is zalig relaxen en te luisteren naar de zee, en er heerst een ontspannen sfeer. De belangrijkste attractie is de natuurlijke uitstraling en de ongereptheid. De meeste klanten overdag komen voor een drankje en hebben de mogelijkheid om in de zon te zitten.

Deze plaats is slechts een korte wandeling van de stad en zeker een bezoek waard. Deze plek op Tenerife is zeker aan te bevelen om gewoon is lekker te chillen.

Zeer mooie opnamen vanuit de lucht.


Renesse zeer gezellig

Voor wie het niet weet. Renesse ligt op Schouwen-Duiveland en staat vooral bekend als dé badplaats voor jongeren. Vroeger was het uitgaansleven hier berucht, maar tegenwoordig is het zeer gezellig met de vele cafés, bars en discotheken.

Renesse ligt in het uitgestrekte natuurgebied Kop van Schouwen met 21 km aan strand. Schouwen-Duiveland is het meest noordelijke schiereiland van Zeeland en heeft twee strand gedeeltes waar naaktrecreatie is toegestaan.  

Naaktrecreatie is toegestaan van paal 6,94 tot 7,99. Het gebied staat op het strand aangegeven met borden. In de praktijk wordt naakt gerecreëerd tot ongeveer paal 8,99 (hier wordt het strand weer smaller), met uitzondering van het gebied bij de drukke strandopgang bij paal 7,99. Op het zeer brede strand (circa 600 meter), zijn in tegenstelling met de overige Zeeuwse stranden geen golfbrekerpalen aanwezig. Aan de duinzijde zijn ook mogelijkheden om in de eerste (lage) duinen te recreëren.

Op het naaktstrand zijn geen voorzieningen aanwezig. Aan de oostzijde (richting Renesse) staat het strandpaviljoen “De Zwaluw”. Het naaktstrand wordt, vooral aan de waterlijn, ook veel gebruikt door textielrecreanten rn er is geen badtoezicht.

Vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit gecontroleerd. De dichtstbijzijnde officiële zwemwaterlocatie is Renesse Luieweg Badstrand op 1300 meter afstand.


Naturistencamping Zwartewaal ten einde

Naturistencamping Natukreek in Zwartewaal houdt op te staan. De camping is overgenomen door een nieuwe eigenaar. Onder de naam van de Brielse Kreek zal op het huidige accommodatie een ‘gewoon’ recreatiepark herrijzen.

De mededeling kwam onverwachts voor de vaste klanten van de camping aan het Brielse Meer. ”We wisten nergens van. We zijn straks ons mooie plekje kwijt,” zegt een van de vaste gasten, die liever anoniem wil blijven.

”Sommige huurders moeten eind oktober 2018 verdwijnen, anderen mogen nog een jaar blijven. Maar of ze dat doen is maar de vraag. Het heeft dan niet meer dezelfde sfeer.”

Volgens exploitant Flevo-Natuur is de naturistencamping niet levensvatbaar. ”Wij hebben Natukreek in 2004 overgenomen en geprobeerd om het financieel dekkend te maken. Dat is ondanks alle pogingen helaas niet gelukt”, aldus de woordvoerder.

Flevo-Natuur stond dit jaar weer voor een nieuwe investering. Het geld dat in Zwartewaal wordt besteed, komt uit de winstgevende exploitatie van de andere camping, Flevo-Natuur in Zeewolde.

De naturisten van Natukreek kunnen een nieuwe plek in Zeewolde krijgen. Het is onbekend hoeveel mensen van dat aanbod gebruik gaan maken.


Hoe kom je helemaal tot rust

Houd tijdens de eerste vakantie dagen je ritme van thuis aan. Sta op de gewone tijd op en ga op je gebruikerelijke tijd naar bed. Laat naar bed gaan en uitslapen gooit je bioritme om. Een stabiel slaapscheme geeft je eerder een uitgerust en engergiek gevoel

Laat je laptop en werktelefoon thuis. Omvolledig te kunnen ontspannen op vakantie is het noodzakelijk om je werk volledig los te laten. Check en beantwoord geen mail.

Laat collega’sen klanten op tijd weten dat je op vakantie bent en zorg ervoor dat ze bij noodgevallen een collega kunnen bellen. Onbereikbaar zijn hoort ook bij vakantie. Het werk loslaten is een kwestie van willen, het draait echt wel door zonder jou.

Velen hebben de verwachting dat vakantie leuk moet zijn. Toch ontstaan vaak tijdens de eerste dagen irritaties. Geef elkaar de ruimte en tijd om af te kicken van het werkritme. Snap van jezelf dat je irritatie kunt voelen en neem jezelf minder serieus. Dan kun je meer om jezelf lachen.

Denk voor je vakantie alvast na over je terugkomst. Plan tijd in om nog even rustig bij te komen. Zorg dat je tijd hebt om even de was te doen, spullen op te ruimen, je post door te nemen. Zo schiet je niet direct in de stress zodra je terug bent.

Laat je laptop en werktelefoon thuis. Omvolledig te kunnen ontspannen op vakantie is het noodzakelijk om je werk volledig los te laten. Check en beantwoord geen mail.

Laat collega’sen klanten op tijd weten dat je op vakantie bent en zorg ervoor dat ze bij noodgevallen een collega kunnen bellen. Onbereikbaar zijn hoort ook bij vakantie. Het werk loslaten is een kwestie van willen, het draait echt wel door zonder jou.

Velen hebben de verwachting dat vakantie leuk moet zijn. Toch ontstaan vaak tijdens de eerste dagen irritaties. Geef elkaar de ruimte en tijd om af te kicken van het werkritme. Snap van jezelf dat je irritatie kunt voelen en neem jezelf minder serieus. Dan kun je meer om jezelf lachen.

Denk voor je vakantie alvast na over je terugkomst. Plan tijd in om nog even rustig bij te komen. Zorg dat je tijd hebt om even de was te doen, spullen op te ruimen, je post door te nemen. Zo schiet je niet direct in de stress zodra je terug bent.


Is Vera Playa in Alicante de plek voor alles uit!

Je bent op weg naar Spanje voor een heerlijke naturistenvakantie, maar wanneer de AL-7107 afdraait, zijn er verrassende ontmoetingen.

In een groot deel van Vera Playa is alles uit, niet alleen op het strand, maar ook op straat. Dat kan het hele jaar door.

Het is fantastische ervaring en een unieke vrijheid om vanuit je kamer in Vera Playa Club, het enige naturistische hotel op het Spaanse vasteland, zonder kleren naar buiten te kunnen stappen.Voor een tripje over The Strip, zoals in de volksmond de strook met winkels en horeca voor het hotel wordt genoemd; is het bezoeken van vrienden in café-bar Oh! la la, of een ontspannen wijkwandeling langs de kleine tweeduizend appartementen van blote-verhuurorganisaties.

Het strand is ruim genoeg en een plekje is goed te vinden, op het twee kilometer lange zandstrand El Playazo, waar de Pirate Bar al snel mijn favoriete stek was.

De oplettende lezer zal zeggen: dat kan ik op Montalivet of La Jenny ook, bloot vanuit mijn accommodatie naar het naaktstrand lopen. Dat klopt, alleen zijn dat terreinen waar je een toegangspoort door moet om te worden toegelaten.

Vera Playa kent zoiets niet, de naturistische zone is voor iedereen vrij toegankelijk en daarbinnen is het vooral aan jou om te besluiten iets te dragen of niet.

Voor het geval je onverhoopt in je nakie buiten het blootgedeelte terechtkomt, en dat kan zomaar gebeuren omdat strakke grensmarkeringen ontbreken, hoeft dat nog geen aanleiding te zijn voor stress.

Passerende agenten laten het bij een vriendelijke groet. ‘S-avonds is op straat als in bars en restaurants kleding de norm. Al heb ik daarvoor nergens echte aanwijzingen ontdekt, een verwijzing op een internetpagina over Vera Playa uitgezonderd.

Om Vera Playa te bereiken, of om andere delen van de kust te ontdekken, is een auto onontbeerlijk. Getuige de vele Nederlandse kentekens maakt menig landgenoot de reis van zo’n 2200 kilometer – gemeten vanaf Utrecht – met eigen vervoer, maar dan wel voor een periode van zeker vier weken. Voor wie korter gaat, is vliegen op Alicante of Almería een interessante mogelijkheid om dan per huurauto naar het vakantiedoel te gaan.

Op basis van eerdere ervaringen in onder andere Kroatië en Italië is  een goed autoverhuurbedrijf verlangrijk, Een verhuurder die een all-in-pakket kan aanbieden, waarin alle verzekeringen zijn inbegrepen als dekking van schades aan glas, banden, dak of bodem zitten. Één pakket dus. Want de mooiste privéstranden van dit deel van Andalusië liggen langs onverharde wegen.

Kies dan voor een stoere robuste auto, die met omstandigheden geen e moeite blijkt te hebben.

Vliegen en huren is goed bevallen. Wellicht dat het een volgende keer toch weer anders gaat. Het plan voor een volgende keer is geboren, om met een camper naar het zuiden te trekken nabij bar-restaurant El Chumbo direct bij het naaktstrand te parkeren, zoals ik veel Duitsers, Nederlanders en Fransen heb zien doen. Die bouwden aan een Barriada Palomares een kampeerterreintje, waar al naar gelang iets of niets werd aangetrokken. Het is nog zo’n mooi voorbeeld van de vrijheid van Vera Playa

Met dank aan: John


Regulering naaktrecreatie Delftse Hout!

Op 30 november 2017 vergaderde de gemeenteraad van Delft over naaktrecreatie in de Delftse Hout. D66, GroenLinks, Onafhankelijk Delft en Stadsbelangen stemden voor een motie om het voormalige naaktstrand weer officieel aan te wijzen als plek voor naaktrecreatie.

Aanleiding voor deze motie was een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Helaas werd de motie verworpen omdat alle andere partijen op advies van de burgemeester (CDA) tegen stemden. De wetgever heeft bepaald dat naaktrecreatie is toegestaan op plaatsen die daarvoor door de gemeente zijn aangewezen en op plaatsen die geschikt zijn voor naaktrecreatie.

Dit lijkt dubbel op want we moeten aannemen dat de gemeente alleen plaatsen voor naaktrecreatie zal aanwijzen die geschikt zijn voor naaktrecreatie.

De wetgever wil echter voorkomen dat naaktrecreatie onmogelijk wordt gemaakt door gemeenten die geen enkele plek voor naaktrecreatie aanwijzen. Het is daarom ook toegestaan om naakt te recreëren op een daarvoor geschikte stille en rustige plek. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is dat gemeenten zelf duidelijkheid verschaffen door één of meer plaatsen aan te wijzen voor naaktrecreatie.

De redenering van de burgemeester was: er mag nu al naakt worden gerecreëerd op de plek die eerder een naaktstrand was dus waarom zouden we deze plek opnieuw als naaktstrand aanwijzen. De burgemeester legt hiermee ten onrechte de verantwoordelijkheid bij de rechter. Niet de rechter maar de gemeente behoort de naaktrecreatie te reguleren. Alleen als de gemeente dit niet doet of niet goed doet, is het aan de rechter om te spreken.

Het gerechtshof heeft gesteld dat de oude-burgemeester fout zat toen hij geen naaktrecreatie meer toestond op de plek die eerder als naaktstrand was aangewezen. Het was verstandig geweest als de gemeenteraad van Delft deze uitspraak van het gerechtshof had gerespecteerd en het naaktstrand weer in ere had hersteld.

Helaas trapten de gemeenteraadsfracties van STIP, PvdA en SP in de drogredeneringen van de burgemeester. Ik heb mij groen en geel geërgerd aan de domheid van de gemeenteraadsleden van deze partijen. De fracties van VVD, CDA en ChristenUnie moeten net als burgemeester niets van naaktrecreatie hebben.

Ongeveer twee miljoen Nederlanders maken zo nu en dan gebruik van een van de 90 stranden langs de kust en in het binnenland. Zij vinden het fijn om zonder kleding te zonnen, te zwemmen of op vakantie gaan. Daarnaast zijn er nog ontzettend veel mensen die het heerlijk vinden om naar de sauna te gaan.


Naturistenresort in Thailand

Thailand heeft een nieuw naturistenresort. Dankzij vier Thaise zussen. Phuan Naturist Village ligt tussen Sattahip en Pattaya, ligt op slechts twee uur rijden van de hoofdstad Bangkok.

De ontstaansgeschiedenis van Phuan – dat in de nationale taal ‘vriend’ betekent – is opmerkelijk. Een van de zussen had zich aangesloten bij de organisatie Thailand Naturist en raakte door het bezoeken van resorts in het buitenland en naturistische evenementen in eigen land in de ban van het naturisme. Uiteindelijk besloten ook de andere drie zussen zich te verdiepen in de levenswijze. Een en ander leidde tot de wens een eigen resort in Thailand op te zetten.

Phuan Naturist Village is volgens de zussen ‘een geweldige plek voor naturisten uit alle windstreken om in Thailand 24/7 te komen genieten van naaktheid, in combinatie met de legendarische Thaise gastvrijheid’. Het resort telt vijf eenvoudige bungalows en vier villa’s met 2 slaapkamers. Verder is er een groot zwembad (van zo’n 17 bij 7 meter) met een waterval, een speelkamer, karaoke, fitnessapparatuur en sauna, alles omgeven door palmbomen.

De accommodatie – de 6de binnen de Naturist Association Thailand, Ltd. – ligt volgens de initiatiefnemers perfect om de toeristische hotspots rond Pattaya te ontdekken. De zussen richten zich op families, maar ook alleenreizenden zijn welkom. Singles worden in Thailand gezien als broers, zussen of neven.” Phuan Naturist Village houdt zich overigens verre van seksuele activiteiten, is hun laatste boodschap aldus de zussen.


Op de bres voor Callantsoog

Eind augustus werden blote recreanten op Nederlandse oudste naaktstrand op straffe van een bekeuring gesommerd om naar het officiele naaktstrand te begeven of zich aan te kleden. Het gaat om een deel van het strand dat op enkele jaren geleden nog behoorde tot het officiele naaktstrand, dat later werd verkort. Omdat men anders te ver moet lopen om op het officiele naaktstrand te bereiken, bleef men hier komen en genieten. Dit leidde echter nooit tot problemen. Onlangs vroeg men de gemeente haar principiele houding te laten varen en pleit voor een praktische oplossing. Wordt vervolgd.


Spaanse naaktrecreatie in de ban

De autoriteiten van San Pedro del Pinatar, een badplaats in het zuidoosten van Spanje, willen de gemeentelijke stranden vrijwaren van alle denkbare excessen. In alle vroegte het beste plekje reserveren langs de waterkant door er een handdoek neer te leggen of een parasol uit te klappen, was al verboden. Nu heeft het gemeentebestuur ook de strijd aangebonden met de naaktrecreant.

Op alle stranden van San Pedro del Pinatar is het kleren aanhouden. Tot voor kort mocht je op twee van de zes strandgedeelten, beide gelegen buiten de bebouwde, bloot van zon, zee en strand genieten.

De aanleiding voor het besluit is op z’n minst bijzonder te noemen. Problemen op de naaktstranden deden zich bijvoorbeeld niet voor. Neen, volgens de gemeente komen er steeds meer toeristen naar San Pedro del Pinatar en gaan die steeds meer naar de meer afgelegen stranddelen. Daar waar de naturisten zich bevinden. En die mix achten de gemeentebestuurders niet wenselijk.

De oppositie, bestaande uit de PSOE, Ciudadanos en IU, is fel gekant tegen de maatregel en noemt deze ‘buitengewoon beperkend’. Al sinds het einde van de dictatuur onder generaal Franco is nudisme op de stranden van het relatief toeristische San Pedro de Pinatar een normaal verschijnsel en gaat dat goed samen met strandgangers die ervoor kiezen wel hun badkleding aan te houden zo schrijft inspanje.nl.


Naaktstrand Vrouwenpolder

In de gemeente Veere is naaktrecreatie toegestaan op de aangewezen 4 naaktstranden.

Het naaktstrand is vlakbij het strandpaviljoen. Op het eerste gedeelte van het strand zijn ook nog veel geklede bezoekers.

Omdat het gebied ontzettend groot is, is er ruimte voor iedereen. Wat vaak niet het geval is op bijvoorbeeld Hoek van Holland.

Een leeg duinpannetje is altijd wel te vinden. Je loopt dan wel het risico een bekeuring te krijgen. Sinds 2003 deelt de politie bekeuringen uit aan mensen die naakt in de duinen liggen, ook wanneer je kleding aan hebt. Dit vanwege de natuurwaarde en de natuurbescherming. Daarom wordt er ook met regelmaat gecontroleerd. Het natuurgebied bij Oranjezon is tegen betaling toegankelijk en dan uitsluitend op de gemarkeerde wandelroutes.

Naar het naaktstrand is hets wel een stukje lopen, maar zeker de moeite waard!

Hoe kom je op het strand(en). Vanaf Vrouwenpolder de Koningin-Emma weg volgen. Bij camping Oranjezon de duinen over en dan links en dan nog 500 meter lopen. Een kortere route is via het waterwingebied. Hiervoor moet je wel een wandelkaart kopen.

Of ga langs de noordzijde van het waterwingebied en vogelreservaat Oranjezon vanaf paal 8,6 richting Oostkapelle overgaand in het naaktstrand van Oostkapelle. Of tussen paal 8,6 en 10,9 en tussen duinovergang 73 en duinovergang 75.  Dus mogelijkheden genoeg.

Per bus is het slecht bereikbaar (30 minuten lopen). Toegang vanaf Vroondijk bij camping de Zandput of vanaf Koningin Emmaweg bij camping Oranjezon. Daar zijn ook parkeerplaatsen op ongeveer 1 km. Bij beide strandopgangen is een paviljoen op het strand.

Strandpaviljoen Aloha Beach is vlak voor het begin van het naaktstrand. Naaktrecreatie op het terras is niet meer toegestaan. Het strandpaviljoen is begin 2014 compleet vernieuwd.

Het strand bij Vrouwenpolder is groot en er is genoeg ruimte voor naaktrecreatie. Zo kun je een mooie lange naturistische wandeling maken richting Oostkappele. Eten en drinken is niet altijd mogelijk. Het strand is slecht bereikbaar voor minder validen.

Op het naaktstrand zijn toiletten en douches beschikbaar.

Wil je live zien hoe het strand eruit ziet klik dan op hier.


Je gaat op vakantie. Wat is dan slim inpakken!

 • Pak weinig in om licht te reizen. Als al je spullen in je handbagage passen, doe dit dan. Probeer de helft van je spullen in te pakken en twee keer zoveel geld mee te nemen. Je kunt nieuwe items kopen onderdeel maken van je avontuur.
 • Pak een slaapmasker en oordopjes in. Deze kunnen van pas komen in het vliegtuig, de trein of je hotelkamer.
 • Benut de ruimte in je koffer op een slimme manier. Rol je kleren op in plaats van ze op te vouwen. Stop sokken, ondergoed en accessoires in schoenen. Benut alle ruimte die je hebt.
 • Stop een sarong of pashmina in je handbagage. Je kunt deze gebruiken als deken in het vliegtuig of als sjaal tijdens een avondje uit.
 • Stop het in zakken.  Afsluitbare zakjes kunnen gebruikt worden voor je accessoires, vacuümzakken voor ruimtebesparing en vuilniszakken voor meerdere doeleinden (bijv. zak voor vuile was, schoenhoezen).
 • Sla snacks op het vliegveld over en neem je eigen snacks mee. Je bespaart wat geld en je hoeft niet met een lege maag te wachten als je vliegtuig vertraging heeft.
 • Creëer compartimenten.  Twee woorden: packing cube. Als je meer dan één stad bezoekt tijdens je reis, houden packing cubes je koffer georganiseerd en hoef je niet steeds alles helemaal in en uit te pakken.
 • Deel je inpakruimte. Reis je met z’n tweeën? Verdeel je kleding tussen twee koffers voor het geval dat een van de twee koffers zoekraakt tijdens de vlucht.
 • Neem een verlengsnoer met meerdere stopcontacten mee. Hoewel nieuwere hotels USB-poorten in hun kamers hebben, is het fijn om een extra stopcontact te hebben om al je elektronica in een keer op te laden.En maak fotokopieën voordat je weggaat. Maak twee fotokopieën van je paspoort als je naar het buitenland gaat. Gebruik je smartphone om foto’s te maken van je auto in de parkeergarage van het vliegveld en doe dit ook van je bagage en de inhoud voor het geval dat deze zoekraakt.

Friesland krijgt een naturistencamping

Gemeente Súdwest-Fryslân gaat volgend jaar april 2017 de eerste naturistencamping van Friesland open. De Buorkerij in Dedgum is ten zuiden van Bolsward en was voorheen een natuurkampeerterrein.

De nieuwe eigenaren, gepokt en gemazeld in de horeca, hebben grootse plannen met ‘De Boerderij’. Op het terrein van 2,5 hectare komt bijvoorbeeld een zwemvijver. Verder is een nieuwe keukenvoorziening gepland, en wordt de begroeiing aangepast. ,,Het is nu iets te open”.

De officiële opening staat gepland voor zaterdag 22 april 2017, maar de eerste boeking is al binnen. ,,Dat zijn mensen die De Buorkerij als natuurcamping kennen.

Straks eindelijk bloot kamperen in Friesland.


Naaktstrand op Corsica

Bij het zoeken op officiële naaktstranden op Corsica levert op de Fédération Française de Naturisme geen enkele hit op. Het betekent gelukkig niet dat het Franse eiland in de Middellandse Zee een witte vlek is als het gaat om streeploos bruinen.

Sterker nog: in het departement Haute-Corse is aan de oostkust een enorm strand, waar naaktrecreanten zich in de Caraïben zullen wanen, met die kristalheldere zee en de ontelbare parasols met hun rieten daken. Bij Linguizzetta liggen namelijk enkele naturistenaccommodaties direct naast elkaar en de stranden van Camping Naturiste Bagheera, Corsica Natura, Les Eucalyptus en A Chiosura vormen aaneengesloten een kilometerslang lint voor liefhebbers van zon, zee en zand.

Verder naar het zuiden
De andere naaktstranden liggen eveneens aan de oostkust van het eiland, maar dan verder naar het zuiden. Net onder Bagheera, van elkaar gescheiden door de Marine de Bravone, ligt Riva Bella Thalasso & Spa Resort. De accommodatie in Aléria – de voormalige Romeinse hoofdstad van Corsica heeft eveneens vele honderden meters idyllisch zandstrand voor naaktrecreatie. In en bij de toeristische kustplaats Porto-Vecchio liggen nog twee andere mogelijkheden om de badkleding in de ban te doen. Dat is op Villata en La Chiappa

Mogelijkheden aan de westkust
Aan de veel grilliger westkust van Corsica zijn naar verluidt een kleine twintig kleinere stranden, waar naaktrecreatie wordt getolereerd. Op deze plekken is het altijd een afweging: is naturisme mogelijk of zouden bijvoorbeeld de (vele) geklede bezoekers er aanstoot aan kunnen nemen.

Voor de zekerheid nog even de regels in Frankrijk, als het gaat om naakt recreëren.
In Frankrijk mag je alleen bloot recreëren op speciaal daarvoor aangewezen locaties, zoals naaktstranden, campings en naturistenclubs. Volgens de wet is seksueel exhibitionisme strafbaar, maar over natuurlijk bloot zijn wordt niks gezegd’.

Corsica heeft nog één ijzer in het vuur als het om officiële naaktrecreatie gaat. In het binnenland, ten westen van Porto-Vecchio, ligt U Furu. De naturistencamping is gesitueerd langs de rivier de Furcone en richt zich op natuurliefhebbers en rustzoekers.


Naaktstranden Tenerife

We weleens de Canarische eilanden bezoekt een regelmatig alles uit wil doen kan goed terecht op Tenerife. Want Tenerife kent de volgende naaktstranden.

Playa La Tejita

playa-la-tejitaLigging: Aan de zuidkust dicht bij de zuidelijke luchthaven, gelegen tegen de prachtige Montaña Roja.

Ongerept, niet toeristisch, gouden zandstrand (met enkele kiezels). Waarschuwing: Naturisten bezoeken dit strand frequent! Het is niet verplicht, maar u kunt er een aantal verwachten!

Er zijn geen voorzieningen in de buurt het is tenslotte een ongerept strand, met uitzondering van de man die koude drankjes en plakken watermeloen en ananas verkoopt.

Geschikt om te zwemmen. De golven kunnen hier vrij hoog zijn, dus let wel op. Als je voorzichtig bent is het een geweldige plek om in de zee te stoeien. Er is een klein aanbod van ligbedden, niet dicht op elkaar zodat je niet dat ‘sardientjes’ gevoel krijgt. Wel kan het er soms hard waaien.

Playa de Los Patos / Playa del Pozo

tenerife-naakstrandednLigging: In La Orotava op de grens met Puerto de la Cruz.

Twee mooie, grote, donkere zandbaaien aan de voet van steile kliffen in een volledig ongerepte locatie op de dramatische en prachtige noordwestkust. Er zijn geen voorzieningen in de buurt.

De Playa Bollullo strandbar ligt op ongeveer tien minuten lopen, klimmend over de rotsen, en er is een uitstekend restaurant op de top van de klif. U kunt ook kiezen voor een picknick.

Geschikt om op het strand te kamperen, volledig afgelegen en u kunt helemaal bruin worden.

Kortom, indrukwekkende, ongerepte stranden, ver buiten de toeristische radar, die je in de meeste gidsen niet tegenkomt. Vergeet niet uw eigen parasol mee te nemen want het is een lange weg terug als u die vergeten bent, er is tenslotte zeer weinig schaduw.

Routebeschrijving: Neem afrit 32 van de snelweg TF5 en sla linksaf, onder de brug door naar de rotonde de borden volgen naar Playa Bollullo. Bij Restaurant San Diego, rechtsaf langs Camino Del Ancón eindigt de weg en vanaf hier loopt u naar de stranden.

playa-de-los-patos

Nog een ander strand in de  buurt van Puerto de la Cruz is El Ancon. Het is niet gemakkelijk te vinden, maar ze liggen direct naast het voor de lokale bevolking zeer populaire strand Playa Bollullo. Het bereiken ervan gaat gepaard met een beetje klimmen, maar dat is aan de ene kant dragelijk, aan de andere kant de moeite waard, omdat de twee stranden fantastisch aan de voet van de steile kliffen liggen en ongelooflijk fijn zand hebben.


Naturistenstrand in Almere

Goed nieuws voor naaktrecreanten. De gemeente Almere heeft besloten dat naturisten weeralmere gebruik mogen maken van het zuidelijke deel van het Almeerderstrand. De gemeente heeft daartoe overlegd met de huidige eigenaar Staatsbosbeheer.

Het naaktstrand bij het Zilverstrand, de vaste locatie van de blote zonaanbidders is zeker tot 2017 niet te gebruiken door de verbreding van de A6. Het vorig jaar aangeboden alternatief was om het hondenstrand een deel te verkleinen en dat ter beschikking te stellen als naaktstrand. Dat is ook de locatie voor dit jaar.

In juni kwamen de gesprekken tussen de gemeente, en andere naturistische partijen in een stroomversnelling. De gemeente handelde vervolgens snel, met een naaktstrand voor de rest van dit zomerseizoen tot gevolg en dat is een goede tijdelijke uitkomst voor de vele naaktrecreanten in Almere en omgeving. Het strand is kleiner dan het voormalig naaktstrand op het Zilverstrand. Deze locatie is al sinds 2013 gesloten vanwege verbreding van de snelweg A6.

Door het zomerreces was er geen tijd meer het betreffende stuk strand officieel aan te wijzen als naaktstrand. In de praktijk is zo’n officiële benoeming ook niet nodig. Net als op elk naaktstrand gelden hier de regels van goed gedrag. Bovendien is het recht op naaktrecreatie juridisch geregeld. In Nederland kun je volgens de wet op elke daarvoor geschikte plek bloot zonnen. Dat je daarbij niet zichtbaar bent vanaf de openbare weg, zodat de meeste andere bezoekers ook naakt recreëren of hier geen problemen mee hebben, zijn de belangrijkste criteria.

In Nederland recreëren naar schatting zo’n twee miljoen mensen.


Wadlopen voor naturisten

wadlopenWil je eens kennismaken met wadlopen. Dan is er regelmatig een oversteek naar Schiermonnikoog over een vrijwel harde zandbodem. Misschien ligt er ergens wel wat slik, maar dat is nooit meer dan ca. 50 meter. Kun je zonder problemen een stevige wandeling aan van ca. drie uur. Dan is dit je kans.

Aan het begin van de dag gaan we per schip naar de eerste geul op een drooggevallen zandbank. We laten ons afzetten en lopen verder naar Schiermonnikoog. Geen diepe geulen, geen zwaar slik, maar gewoon lopen met voldoende aandacht voor de weidsheid van ons werelderfgoed ‘de Waddenzee’.

Na aankomst op het eiland zijn er twee opties:

1) We lopen door naar een boerderij waar we ons kunnen schoonspoelen. Hier kunnen fietsen worden gereserveerd om op eigen gelegenheid het eiland te verkennen.

2) Na aankomst op het eiland lopen we via een onbewoonde kwelder rechtdoor naar de Noordzee. Hier kunnen we via het strand teruglopen naar de bewoonde wereld.

De gehele tocht, vanaf het schip tot aan de bewoonde wereld, kan naturistisch worden gelopen.

De veerboot vaart terug naar Lauwersoog vanaf Schiermonnikoog om 19:30 uur .

Minimum leeftijd kinderen:
Er is geen echte minimum leeftijd voor kinderen. Je kunt zelf het beste beoordelen of jouw kind in staat is om zolang achter elkaar in een normaal tempo te lopen. Wees hierin wel reëel, de groep is zo snel als de zwakste schakel…en het getij wacht niet.

Voor meer informatie:
Jan Veldman – janenlammy@kpnmail.nl – 0592- 88 03 78
Albert Baving – albertbaving@home.nl – 050-5771511 / 06-20964601


Scheveningen, Kijkduin en Westduinpark

naturisme_man_vrouwNajaar 2015 startte de gemeente Den Haag een consultatieronde in opmars naar een nieuw strandbeleid en nieuwe strandnota. NFN neemt hieraan deel met als inzet het behoud van de drie Haagse naaktstranden. Eind december meldde de Haagse wethouder Brevis dat het hem niet meer ging lukken om nog in 2015 de nieuwe plannen voor de Haagse stranden te presenteren. De verwerking van de commentaren en suggesties van vele bezoekers aan de verschillende consultatierondes kost de gemeente meer tijd dan was voorzien. De nieuwe plannen zullen begin 2016 jaar worden gepresenteerd.

De gemeente Den Haag wil de stranden beter gaan promoten en het aanbod meer afstemmen op de wensen van de bezoekers. Tenslotte telt de hofstad maar liefst drie naaktstranden: Scheveningen, Kijkduin en het Westduinpark.

Alle drie worden ze goed bezocht en voorzien dus in een behoefte. Daarnaast passen ze alle drie ook uitstekend binnen de karakterisering die de gemeente voor deze stranden voor ogen staat: resp. eigengereidheid, kleinschalig toerisme en stiltestrand.

Tijdens de bijeenkomsten bleek dat veel strandbezoekers, sporters en gebruikersverenigingen tevreden zijn met de huidige zonering. Daardoor worden niet onmiddellijk grote veranderingen verwacht.

Scheveningen
Het naaktstrand van Scheveningen ligt tussen de strandslagen Zwarte Pad en Meijendelseslag, tussen paal 95,7 en 98.

Er zijn een paviljoen en sanitaire voorzieningen op het zuidelijke deel van het strand.

Bereikbaarheid:
Per bus of tram is het redelijk bereikbaar. Met de fiets is het te bereiken via het fietspad vanaf de watertoren aan de Pompstationsweg en opgang nr. 17. Daar is een onbewaakte fietsenstalling.

Een parkeerterrein voor auto’s ligt op circa 1 km afstand bij het Zwarte Pad aan de noordrand van Scheveningen.

Kijkduin
Het naaktstrand ligt aan de linkerkant van Kijkduin, ter hoogte van strandopgang 1, tegenover de achteringang van camping Ockenburg. Vanaf paal 108 richting Monster, tussen dam 20 en 21.

Bereikbaarheid:
Bus 24 vanaf Den Haag Centraal brengt je naar halte Kijkduin, dan nog over hetstrand 20 minuten lopen is in zuidelijke richting.

Per auto: parkeer gratis voor de ingang van het vakantiepark op Machiel Vrijenhoeklaan 450, Den Haag.

Westduinpark
De ingang van het naaktstrand bij Westduinpark ligt aan Laan van Poot. Het is een stuk van 500 meter tussen paal 104 en 105 rond paviljoen @TheBeach.

Het paviljoen heeft een nieuwe eigenaar en de verstandhouding tussen hem en de naaktrecreanten is goed. Omdat naaktecreanten alleen het vernieuwde paviljoen onvoldoende draaiende houden, is er geen naaktrecreatie binnen of op het terras. Wel is er nu een apart uitgiftepunt aan de achterzijde waar je bloot kunt bestellen.

Er is in de buurt een douche.

Per bus en auto redelijk bereikbaar.

Bij de strandopgangen zijn onbewaakte fietsenstallingen.


Naaktstrand Noordwijk als beste bevonden!

noordwijk infoDoor de centrale ligging en in het hart van de Bollenstreek heeft Noordwijk de bijnaam ‘Bloemenbadplaats van Europa’. Het 13 kilometer lange strand grenst aan een groot gedeelte van een prachtig natuurgebied het Hollands Duin. Op twee rustige gedeeltes van het strand, ten noorden van Noordwijk is naaktrecreatie toegestaan.

Het naaktstrand is vlakbij de Duindamseslag (afrit 24), meest zuidelijke naaktstrand van Noordwijk. Het tweede naaktstrand van Noordwijk is Langevelderslag.

Naaktrecreatie is toegestaan tussen paal  78,0 en 79,5. (ongeveer tussen strandopgang 22 en 24). Het wordt d.m.v. borden aangegeven.noordwijk strand

Op het naaktstrand zijn geen voorzieningen aanwezig. Bij de strandopgang Duindamseslag staat het strandpaviljoen “De Zeespiegel”. Je dient wel rekening te houden dat op het naaktstrand geen direct bad toezicht aanwezig is. De dichtstbijzijnde reddingspost staat bij de standopgang Duindamseslag.

Vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd. Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Noordwijk aan Zee.

Bron: Kees


Maasvlakte 2

maasvlakte2Het naaktstrand aan de Tweede Maasvlakte is ontstaan in opdracht van de gemeente Rotterdam, en door de samenwerking tussen Projectbureau Maasvlakte 2.

Bij alle strandopgangen staan borden waarop het naaktstrand is aangegeven. Het is een breed strand met een weids uitzicht. Ligt tussen het textielstrand (links) en het sportstrand (rechts).

De 3 strandopgangen van het nieuwe badstrand op Maasvlakte 2 hebben een trap die ontworpen is door Jan Konings. De Rotterdamse kunstenaar bedacht een 9 meter brede betonnen trap die meerdere functies heeft en door zijn strakke maar toch ook speelse vorm goed aansluit op de duinen. De trappen van Jan Konings hebben naast elkaar treden van 20, 40 en 80 cm. Dat maakt dat ze, behalve om de duinen over te steken, ook goed bruikbaar zijn als zitelement om het zand tussen de tenen weg te halen, op mede-strandgangers te wachten, te picknicken of gewoon in de luwte te zitten.

Jan Konings liet zich voor zijn ontwerp inspireren door onder andere de monumentale trap in Odessa die voorkomt in de beroemde film ‘Pantserkruiser Potemkin’ van Eisenstein uit 1925, en door de Egyptische piramides waarvan de onderste rijen stenen vaak door toeristen beklommen worden.

Bereikbaarheid:
Volg de N15 vanuit Rotterdam/Den Haag. Rijd de Europaweg op. Houd links aan naar de Maasvlakteboulevard. Route naar strand staat aangegeven op de Maasvlakte 2.

Het naaktstrand ligt aan de 1e parkeerplaats rechts van de strandopgang. Links op het duin staat het gebouw van de reddingsbrigade.

Makeringsborden zijn verdwenen, maar die zullen z.s.m. opnieuw worden geplaatst.
Zodat het weer goed zichtbaar wordt waar het naaktstrand begint en eindigt.
Faciliteiten en mogelijkheden

Bij de 1e parkeerplaats is een uitgiftpunt van snacks en dranken. Hier zijn ook enkele toiletten.


Naturistisch zeilen

turkije1Heerlijk varen met een moderne, jonge Gület, een karakteristiek houten tweemaster van bijna 30 meter lang met 8 ruime hutten met een vast tweepersoonsbed of twee éénpersoonsbedden. Alle cabines hebben airco, een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet. Je vaart langs de schitterende Turkse kust een perfecte combinatie van rustig luieren, genieten van het uitzicht over de blauwe zee.
Naaktzwemmen in de met rotsen omzoomde baaien. De bemanning vaart het schip, zodat je geen zeilervaring nodig heeft.

Aan de voorkant van de boot bevindt zich een zonnedek met matrassen voor iedere gast, waar je heerlijk kunt zonnen en luieren. Verder is er een achterdek met een ruime eettafel waar de maaltijden worden geserveerd.

Zeilen is het hoofdthema. De imposante zeilen van de houten tweemaster zullen zoveel als mogelijk worden gehesen, zodat je optimaal van rust en vrijheid kunt genieten.

En voor de inwendge mens is gezorgt. Turkije kent een goede en uitgebreide keuken het is dus genieten van de voedzame maaltijden.

Tijdens onze reis was er 1 keer per week een barbecue. Jammer dat de frisdranken en alcoholische dranken zijn niet bij de prijs waren inbegrepen.

Tijdens onze reis bestond het gezelschap aan boord uit maximaal 16 personen en uit verschillende nationaliteiten. Er was een Nederlands sprekende reisleiding.

Alleengaande kunnen terecht van 1 t/m 8 oktober.

Het was voorons een heerlijke ervaring.

Inzending: Monica en Jan


Naaktstranden buiten Europa

Apollo Beach | Florida, USA
Apollo Beach is meer centraal gelegen in de Sunshine State dan Haulover. Het strand ligt aan het noordelijke uiteinde van Caneveral National Seashore, een onontwikkeld gebied (wat hierbij wil zeggen: met weinig voorzieningen) gedeeld door strandliefhebbers en een aantal bedreigde diersoorten onder bescherming van de U.S. National Park Service.
Je kan er parkeren, maar zorg er dan wel voor dat je op tijd arriveert. Daarnaast hoef je ook niet te verwachten dat je een ‘shuttle launch’ mee kan maken: Apollo is de hele week gesloten wanneer er een spaceshuttle de lucht ingaat.

Hanlan’s Point Beach Toronto, Canada
Hanlan’s Point Beach was een geslaagd experiment: naakte zonnebaders die dagelijks op het strand kwamen, haalden de lokale autoriteiten over om het strand officieel een naaktstrand te maken. Het werd hierdoor populairder dan de ‘textiel’ stranden!
Het strand is bereikbaar met de veerboot vanuit het centrum van Toronto. Daarna moet je nog tien minuten lopen naar het gebied waar je naakt mag zijn. De Hanlan’s Beach Naturists hebben ervoor gezorgd dat je er ook naakt mag volleyballen en jeu de boules mag spelen.

Gunnison Beach | New Jersey
Gunnison Beach is het grootste naturistische strand aan de Atlantische kust van de Verenigde Staten. Het is een van de vele stranden in het noorden van New Jersey’s Gateway National Recreation Area. Gunnison ligt op het Sandy Hook schiereiland en heeft een panoramische uitzicht over New York Harbor en de beroemde skyline van Lower Manhattan.
Het strand is wettelijk erkend als naaktstrand, inclusief de officiële borden, een lifeguard en politiebescherming. Doordat Gunnison vlakbij New York ligt, trekt het in een zonnige zomer meer dan 5.000 bezoekers per dag.

Samurai Beach | Australië
samuraiDe Olympische Spelen zijn alweer een tijdje voorbij, maar je hoeft geen vier jaar te wachten voor de volgende. Hier klinken namelijk de Olympische Spelen van een totaal ander soort: de jaarlijkse ‘Nude Olympics’ die ieder november wordt gehouden op Samurai Beach aan de oostkust van Australië.
Het strand ligt binnen de grenzen van Tomaree National Park, ongeveer 190 kilometer ten noorden van Sydney. Het ruige ongerepte Samurai Beach was een van de eerste legale naaktstranden Down Under.

Anse de Grand Saline / Anse du Gouverneur
Al de stranden op het kleine St. Barts zijn topless toegangbaar (dankzij de oude Franse invloed) en twee van hen zijn echte naaktstranden. Anse de Grand Saline en Anse du Gourverneur. Ze zijn misschien minder bekend dan het naaktstrand op St. Maarten – Orient Bay Beach – maar deze vrij lange stranden zijn een stuk minder druk.
Aan de andere kant, beide stranden hebben geen faciliteiten als eten of drinken, kleedruimtes of zelfs openbare toiletten. Dus wees wel voorbereid.


Naaktstranden in Portugal

Naturisten krijgen er in Portugal waarschijnlijk een aantrekkelijk strand bij. Als de gemeenteraad van Faro het plan steunt, wordt Ilha Deserta – het zuidelijkste puntje van continentaal Portugal – toegankelijk voor blote zonaanbidders en aanbidsters. Ilha Deserta, ook bekend onder de naam Barreta, is een grote onbewoonde zandbank die alleen toegankelijk is per boot.

Het nieuwe naaktstrand wordt omgeven door de Atlantische Oceaan en het water van de Rio Formosa. De wateren rond Isla Deserta zijn dermate schoon en geschikt om te zwemmen, dat ze de Blauwe Vlag mogen dragen. De Algarve, de zuidelijke regio van Portugal, had met Praia do Barril op het eiland Tavira al het eerste officiële naaktstrand van het land. Eind vorig jaar waren er langs de Portugese kust zes gelegaliseerde plekken voor naturisten en nudisten, alle ten zuiden van de rivier de Taag. Portugal kent één camping waar naaktrecreatie mogelijk is.

Overigens is er ook minder positief nieuws over het naturisme in Portugal. De Federação Portuguesa de Naturismo (FPN) probeert met man en macht Praia da Estela open te houden, het enige getolereerde naaktstrand in het noorden van het land.

Maar er zijn genoeg alternatieve in Portugal waar het mogelijk is naakt te recreëren. Edwin Winkels deelt zijn ervaringen over Portugal in het bijzonder.

De stranden van Lissabon | niet op elk strand is naakt toegestaan

Het mooie Lissabon is te herkennen aan de steile betegelde straten, de heerlijke eierentaartjes en de sterke zeebries. De vele stranden zijn echter verleidelijke dichtbij en de lokale bevolking trekt massaal naar de kust om in de zon te liggen en zich in de winter te vergapen aan de ruige zee. Hier is een lijst van de vijf beste stranden in Portugal.

Costa da Caparica – het strand voor iedereen
Costa da Caparica is goed toegankelijk voor de inwoners van Lissabon en er is voor ieder wat wils. Zo zijn er veel eetgelegenheden; van familierestaurants tot kleine cafés, bars en homobars. Het is er druk, vooral tijdens de zomer, maar dit zorgt voor een feestelijke sfeer. De bushalte van Caparica is slechts vijf minuten lopen vanaf het strand.

Carcavelos – Het koele strand
Carcavelos heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis. In de achttiende eeuw was het bekend vanwege de sterke, zoete, witte wijn, en vanaf het strand kan je het fort São Julião da Baraa zien liggen. In dat fort werden twee eeuwen geleden politieke gevangen opgesloten. Vandaag de dag is Carcavelos bekend vanwege het strand, dat vooral populair is onder tieners en twintigers die een balletje willen trappen met hun vrienden. Bars en surfers zijn op deze plek overal te vinden. Het is ongeveer 600 meter ten zuiden van het treinstation van Carcavelos.

Guincho – Het surferstrand
Dankzij de hoge golven zijn er veel surfevenementen op dit strand. De sterke wind trekt tijdens de zomer veel windsurfers en kitesurfers aan. In de winter zijn er veel surfers, verhuurwinkels en surfscholen verspreid over het strand. Guincho is te bereiken met de bus en is ongeveer 5 kilometer vanaf het station van Cascais.

Praia da Adraga – Het strand van de natuurliefhebbers
De BBC vermeldde Praia da Adraga in de lijst van ‘de mooiste stranden van Europa’. Het ligt afgelegen achter een rotspartij, waartegen krachtige golven opslaan met op de achtergrond een strakblauwe lucht. Ver van de drukke menigte, met alleen af en toe een visserman of surfer die over het strand loopt, is dit de perfecte plek voor verliefde stelletjes.  Het is dichtbij Sintra, 15 kilometer ten noorden van Guincho.

Meco – het nudistenstrand
Meco ligt in het Serra da Arrabida Natural Park, 40 kilometer ten zuiden van Lissabon. Het is één van de schoonste stranden van Lissabon, met hoge kliffen en een prachtig uitzicht op de baai. Het strand werd populair tijdens de jaren zeventig als één van de eerste naaktstranden. Het afgelegen strand heeft nog steeds deze reputatie en er komen jaarlijks veel Europese nudisten op af (er zijn ook speciale traditionele delen op het strand voor families). Meco Beach ligt bij een traditioneel vissersdorp. Het beschikt over een aantal buslijnen, vanaf Praça de Espanha naar Sesimbra afslaant naar Santana, en uiteindelijk aankomend bij Meco village.

TIP | Algarve naaktstrand
Indien je naar de Algarve gaat en je bezoek Portimao. Neem dan is een kijkje op Praia da Rocha- Praia do Vau

Volg vanaf Praia da Rocha de weg naar Alvor en Praia do Vau. Start video bij de rotonde voor Hotel “Presidente” Volg de weg richting Estrela do Vau en Alvor. Bij volgende rotonde 2de afslag (rechtdoor) bij appartementencomplex Lote 10 links af (lopend) met auto volg je de weg tot aan de volgende rotonde en keer terug over dezelfde weg op de andere weghelft. (gescheiden weghelften) Sla rechtsaf bij het appartementencomplex Lote 10 en parkeer de auto hier. Aan het eind ziet je een hek waar het natuurgebied begint. Loopt het gebied in en houd rechts aan. Loop dan rechtdoor (hobbelige bergachtige pad) na een paar honderd meter houd je links aan en kom je bij een oudvervallen huisje. Hier loop je langs een omheining en ga dan naar links. Volg het pad tot je langs een stenen schuurtje loopt. Voor in de verte zie je al de zee. Loop naar de rand van de rotsen en zak via het pad af naar beneden. Dan kom op het naaktstrand.


15 procent van de Duitsers geniet naakt 

Maar liefst 15 procent van de Duitsers geniet graag helemaal naakt van de zon, zo blijkt uit een Amerikaanse enquête. Van de Nederlanders gaat zes procent graag naar het naaktstrand.

Dat meldt de Huffington Post. Het Amerikaanse enquêtebureau Harris Interactive hield in opdracht van reiswebsite Expedia een grote enquête onder 8.599 volwassen mensen in 21 landen om er achter te komen wat mensen het liefst doen tijdens een strandvakantie.

Ook over het naaktstrand werden vragen gesteld en daaruit blijkt dat naakt zonnen het populairst is bij de Duitsers. Zo’n 15 procent van de Duitsers gaat graag helemaal uit de kleren tijdens de vakantie.

Ook in India en Spanje ligt men graag naakt in de zon. Acht procent van de ondervraagden uit die landen trekt alles uit op het strand. Nederlanders, Zweden, Denen en Mexicanen staan op de derde plaats met zes procent.

De Engelsen en Amerikanen zijn wat preutser. Slechts twee procent van de Britten en Amerikanen gaat graag naar het naaktstrand.


Lekker bloot in Nederland

Mooie zandstranden, schitterende baaitjes. Officiële plekken waar je naakt in Nederland in de zon mag liggen of op ‘gedoogplekken’. We kunnen een eindeloze opsomming maken van de lekkerste plekken op aarde, maar in Nederland kun je ook goed terecht. We maken een keuze uit de vele tips die we tegenkomen, of die lezers ons sturen. De lijst met naaktstranden is vast niet compleet, vul het alsjeblieft aan met jouw tips en suggesties. Zo kunnen we allemaal genieten van een zonnige, blote zomersedag.

DrentheKaart Nederland
De Grote Moere
Engelgaarde

Flevoland
Ellerstrand
Laakse Strand
Naaktstrand Larserbos Gesloten
Zilverstrand (opgeheven) Tijdelijk gesloten

Friesland
De Potten Sneek
Naaktstrand Groene Ster

Gelderland
’t Hilgelo
Berendonck
Bisonbaai
De Groene Heuvels
Het Stroombroek
Lathumse Plas (RGV Rhederlaag)
Naaktstrand Bussloo
Wijlerbergmeer

Groningen
Hoornse Plas
Naaktstrand Meerwijck recreatie strand

Limburg
Isabellagriend (bij Oolderplas)
Naaktstrand Mookerplas
Pietersplas

Noord Brabant
Berkendonk
E3 (naakt)strand (opgeheven) Gesloten
Engelermeer
Galderse Meren Gesloten
Hemelrijk
Naaktstrand Kraaijenbergse Plassen
Noordplas

Noord-Holland
’t Twiske / Baaiengat
Amsterdamse Bos
Callantsoog
Egmond (zuid)
Gaasperplas
Geestmerambacht
Heemskerk / Castricum
Heemskerk / Wijk aan Zee
IJmuiden – Zuid Kennemerland
Julianadorp / Groote Keeten
Naaktstrand Bakkum
Naaktstrand Bergen
Naaktstrand Egmond (noord)
Naaktstrand Strandslag Falga
Schoorl
Sint Maartenszee
Spaarnwoude
Velsen-Bloemendaal
Zandvoort aan zee
Zuiderduin

Overijssel
Het Rutbeek
Wijthmenerplas

Utrecht
Maarsseveense Plassen (gratis strand)
Naturistenvereniging Maarsseveense Plassen (betaald strand)

Waddeneilanden
Ameland (oost)
Ameland (west)
Naaktstrand noord Texel
Schiermonnikoog (oost)
Schiermonnikoog (west)
Strand Terschelling
Texel – Den Hoorn
Vlieland

Zeeland
Breskens (Groede)
Domburg Westkapelle
Naaktstrand Cadzand Gesloten
Neeltje Jans
Renesse / Nieuw Haamstede
Strand Oostkapelle
Strand Westenschouwen/ Nieuw Haamstede
Vrouwenpolder

Zuid Holland
Brielse Meer
Delftse Hout Gesloten
Den Haag Westduinpark
Hoek van Holland / paviljoen Joehwill
Kijkduin
Kralingse bos
Naaktstrand Lickebaertbos
Noordwijk
Rockanje
Rotterdam Europoort
Scheveningen / Wassenaar
Vlietland
Wilhelminapark
Zevenhuizerplas
Zoetermeerse Plas

Wijzigingen voorbehouden en aanvullingen zijn welkom. Geef ze aan ons door .

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.