Erop Uit

Naturistencamping Zwartewaal ten einde

Naturistencamping Natukreek in Zwartewaal houdt op te staan. De camping is overgenomen door een nieuwe eigenaar. Onder de naam van de Brielse Kreek zal op het huidige accommodatie een ‘gewoon’ recreatiepark herrijzen.

De mededeling kwam onverwachts voor de vaste klanten van de camping aan het Brielse Meer. ”We wisten nergens van. We zijn straks ons mooie plekje kwijt,” zegt een van de vaste gasten, die liever anoniem wil blijven.

”Sommige huurders moeten eind oktober 2018 verdwijnen, anderen mogen nog een jaar blijven. Maar of ze dat doen is maar de vraag. Het heeft dan niet meer dezelfde sfeer.”

Volgens exploitant Flevo-Natuur is de naturistencamping niet levensvatbaar. ”Wij hebben Natukreek in 2004 overgenomen en geprobeerd om het financieel dekkend te maken. Dat is ondanks alle pogingen helaas niet gelukt”, aldus de woordvoerder.

Flevo-Natuur stond dit jaar weer voor een nieuwe investering. Het geld dat in Zwartewaal wordt besteed, komt uit de winstgevende exploitatie van de andere camping, Flevo-Natuur in Zeewolde.

De naturisten van Natukreek kunnen een nieuwe plek in Zeewolde krijgen. Het is onbekend hoeveel mensen van dat aanbod gebruik gaan maken.


Hoe kom je helemaal tot rust

Houd tijdens de eerste vakantie dagen je ritme van thuis aan. Sta op de gewone tijd op en ga op je gebruikerelijke tijd naar bed. Laat naar bed gaan en uitslapen gooit je bioritme om. Een stabiel slaapscheme geeft je eerder een uitgerust en engergiek gevoel

Laat je laptop en werktelefoon thuis. Omvolledig te kunnen ontspannen op vakantie is het noodzakelijk om je werk volledig los te laten. Check en beantwoord geen mail.

Laat collega’sen klanten op tijd weten dat je op vakantie bent en zorg ervoor dat ze bij noodgevallen een collega kunnen bellen. Onbereikbaar zijn hoort ook bij vakantie. Het werk loslaten is een kwestie van willen, het draait echt wel door zonder jou.

Velen hebben de verwachting dat vakantie leuk moet zijn. Toch ontstaan vaak tijdens de eerste dagen irritaties. Geef elkaar de ruimte en tijd om af te kicken van het werkritme. Snap van jezelf dat je irritatie kunt voelen en neem jezelf minder serieus. Dan kun je meer om jezelf lachen.

Denk voor je vakantie alvast na over je terugkomst. Plan tijd in om nog even rustig bij te komen. Zorg dat je tijd hebt om even de was te doen, spullen op te ruimen, je post door te nemen. Zo schiet je niet direct in de stress zodra je terug bent.

Laat je laptop en werktelefoon thuis. Omvolledig te kunnen ontspannen op vakantie is het noodzakelijk om je werk volledig los te laten. Check en beantwoord geen mail.

Laat collega’sen klanten op tijd weten dat je op vakantie bent en zorg ervoor dat ze bij noodgevallen een collega kunnen bellen. Onbereikbaar zijn hoort ook bij vakantie. Het werk loslaten is een kwestie van willen, het draait echt wel door zonder jou.

Velen hebben de verwachting dat vakantie leuk moet zijn. Toch ontstaan vaak tijdens de eerste dagen irritaties. Geef elkaar de ruimte en tijd om af te kicken van het werkritme. Snap van jezelf dat je irritatie kunt voelen en neem jezelf minder serieus. Dan kun je meer om jezelf lachen.

Denk voor je vakantie alvast na over je terugkomst. Plan tijd in om nog even rustig bij te komen. Zorg dat je tijd hebt om even de was te doen, spullen op te ruimen, je post door te nemen. Zo schiet je niet direct in de stress zodra je terug bent.


Is Vera Playa in Alicante de plek voor alles uit!

Je bent op weg naar Spanje voor een heerlijke naturistenvakantie, maar wanneer de AL-7107 afdraait, zijn er verrassende ontmoetingen.

In een groot deel van Vera Playa is alles uit, niet alleen op het strand, maar ook op straat. Dat kan het hele jaar door.

Het is fantastische ervaring en een unieke vrijheid om vanuit je kamer in Vera Playa Club, het enige naturistische hotel op het Spaanse vasteland, zonder kleren naar buiten te kunnen stappen.Voor een tripje over The Strip, zoals in de volksmond de strook met winkels en horeca voor het hotel wordt genoemd; is het bezoeken van vrienden in café-bar Oh! la la, of een ontspannen wijkwandeling langs de kleine tweeduizend appartementen van blote-verhuurorganisaties.

Het strand is ruim genoeg en een plekje is goed te vinden, op het twee kilometer lange zandstrand El Playazo, waar de Pirate Bar al snel mijn favoriete stek was.

De oplettende lezer zal zeggen: dat kan ik op Montalivet of La Jenny ook, bloot vanuit mijn accommodatie naar het naaktstrand lopen. Dat klopt, alleen zijn dat terreinen waar je een toegangspoort door moet om te worden toegelaten.

Vera Playa kent zoiets niet, de naturistische zone is voor iedereen vrij toegankelijk en daarbinnen is het vooral aan jou om te besluiten iets te dragen of niet.

Voor het geval je onverhoopt in je nakie buiten het blootgedeelte terechtkomt, en dat kan zomaar gebeuren omdat strakke grensmarkeringen ontbreken, hoeft dat nog geen aanleiding te zijn voor stress.

Passerende agenten laten het bij een vriendelijke groet. ‘S-avonds is op straat als in bars en restaurants kleding de norm. Al heb ik daarvoor nergens echte aanwijzingen ontdekt, een verwijzing op een internetpagina over Vera Playa uitgezonderd.

Om Vera Playa te bereiken, of om andere delen van de kust te ontdekken, is een auto onontbeerlijk. Getuige de vele Nederlandse kentekens maakt menig landgenoot de reis van zo’n 2200 kilometer – gemeten vanaf Utrecht – met eigen vervoer, maar dan wel voor een periode van zeker vier weken. Voor wie korter gaat, is vliegen op Alicante of Almería een interessante mogelijkheid om dan per huurauto naar het vakantiedoel te gaan.

Op basis van eerdere ervaringen in onder andere Kroatië en Italië is  een goed autoverhuurbedrijf verlangrijk, Een verhuurder die een all-in-pakket kan aanbieden, waarin alle verzekeringen zijn inbegrepen als dekking van schades aan glas, banden, dak of bodem zitten. Één pakket dus. Want de mooiste privéstranden van dit deel van Andalusië liggen langs onverharde wegen.

Kies dan voor een stoere robuste auto, die met omstandigheden geen e moeite blijkt te hebben.

Vliegen en huren is goed bevallen. Wellicht dat het een volgende keer toch weer anders gaat. Het plan voor een volgende keer is geboren, om met een camper naar het zuiden te trekken nabij bar-restaurant El Chumbo direct bij het naaktstrand te parkeren, zoals ik veel Duitsers, Nederlanders en Fransen heb zien doen. Die bouwden aan een Barriada Palomares een kampeerterreintje, waar al naar gelang iets of niets werd aangetrokken. Het is nog zo’n mooi voorbeeld van de vrijheid van Vera Playa

Met dank aan: John


In Parijs naakt hapje doen

Nudisten die graag een hapje willen doen in de stad Parijs, komen vaak van een koude kermis thuis. Er is geen één restaurant die zomaar naakte mensen binnenlaat, laat staan om ze te bedienen.
Restaurant O’Naturel in Parijs doet dat wel en is een uitzondering op de regel: liefhebbers van naaktrecreatie kunnen hier hun hart ophalen en zonder kleerscheuren uit eten.

Bij binnenkomst moeten de bezoekers behalve hun kleren, ook hun mobiele telefoons achterlaten. Wel is het verplicht om de daar uitgereikte pantoffels te dragen. Voor vrouwen geldt dit niet helemaal, zij mogen desgewenst hun eigen schoeisel aanhouden.

De aankleding van de eetgelegenheid is simpel en naakt: witte muren en zwarte stoelen. De keuken wordt naar verluidt omschreven als ’edel bistro’.


Regulering naaktrecreatie Delftse Hout!

Op 30 november 2017 vergaderde de gemeenteraad van Delft over naaktrecreatie in de Delftse Hout. D66, GroenLinks, Onafhankelijk Delft en Stadsbelangen stemden voor een motie om het voormalige naaktstrand weer officieel aan te wijzen als plek voor naaktrecreatie.

Aanleiding voor deze motie was een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Helaas werd de motie verworpen omdat alle andere partijen op advies van de burgemeester (CDA) tegen stemden. De wetgever heeft bepaald dat naaktrecreatie is toegestaan op plaatsen die daarvoor door de gemeente zijn aangewezen en op plaatsen die geschikt zijn voor naaktrecreatie.

Dit lijkt dubbel op want we moeten aannemen dat de gemeente alleen plaatsen voor naaktrecreatie zal aanwijzen die geschikt zijn voor naaktrecreatie.

De wetgever wil echter voorkomen dat naaktrecreatie onmogelijk wordt gemaakt door gemeenten die geen enkele plek voor naaktrecreatie aanwijzen. Het is daarom ook toegestaan om naakt te recreëren op een daarvoor geschikte stille en rustige plek. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is dat gemeenten zelf duidelijkheid verschaffen door één of meer plaatsen aan te wijzen voor naaktrecreatie.

De redenering van de burgemeester was: er mag nu al naakt worden gerecreëerd op de plek die eerder een naaktstrand was dus waarom zouden we deze plek opnieuw als naaktstrand aanwijzen. De burgemeester legt hiermee ten onrechte de verantwoordelijkheid bij de rechter. Niet de rechter maar de gemeente behoort de naaktrecreatie te reguleren. Alleen als de gemeente dit niet doet of niet goed doet, is het aan de rechter om te spreken.

Het gerechtshof heeft gesteld dat de oude-burgemeester fout zat toen hij geen naaktrecreatie meer toestond op de plek die eerder als naaktstrand was aangewezen. Het was verstandig geweest als de gemeenteraad van Delft deze uitspraak van het gerechtshof had gerespecteerd en het naaktstrand weer in ere had hersteld.

Helaas trapten de gemeenteraadsfracties van STIP, PvdA en SP in de drogredeneringen van de burgemeester. Ik heb mij groen en geel geërgerd aan de domheid van de gemeenteraadsleden van deze partijen. De fracties van VVD, CDA en ChristenUnie moeten net als burgemeester niets van naaktrecreatie hebben.

Ongeveer twee miljoen Nederlanders maken zo nu en dan gebruik van een van de 90 stranden langs de kust en in het binnenland. Zij vinden het fijn om zonder kleding te zonnen, te zwemmen of op vakantie gaan. Daarnaast zijn er nog ontzettend veel mensen die het heerlijk vinden om naar de sauna te gaan.


Naturistenresort in Thailand

Thailand heeft een nieuw naturistenresort. Dankzij vier Thaise zussen. Phuan Naturist Village ligt tussen Sattahip en Pattaya, ligt op slechts twee uur rijden van de hoofdstad Bangkok.

De ontstaansgeschiedenis van Phuan – dat in de nationale taal ‘vriend’ betekent – is opmerkelijk. Een van de zussen had zich aangesloten bij de organisatie Thailand Naturist en raakte door het bezoeken van resorts in het buitenland en naturistische evenementen in eigen land in de ban van het naturisme. Uiteindelijk besloten ook de andere drie zussen zich te verdiepen in de levenswijze. Een en ander leidde tot de wens een eigen resort in Thailand op te zetten.

Phuan Naturist Village is volgens de zussen ‘een geweldige plek voor naturisten uit alle windstreken om in Thailand 24/7 te komen genieten van naaktheid, in combinatie met de legendarische Thaise gastvrijheid’. Het resort telt vijf eenvoudige bungalows en vier villa’s met 2 slaapkamers. Verder is er een groot zwembad (van zo’n 17 bij 7 meter) met een waterval, een speelkamer, karaoke, fitnessapparatuur en sauna, alles omgeven door palmbomen.

De accommodatie – de 6de binnen de Naturist Association Thailand, Ltd. – ligt volgens de initiatiefnemers perfect om de toeristische hotspots rond Pattaya te ontdekken. De zussen richten zich op families, maar ook alleenreizenden zijn welkom. Singles worden in Thailand gezien als broers, zussen of neven.” Phuan Naturist Village houdt zich overigens verre van seksuele activiteiten, is hun laatste boodschap aldus de zussen.


Op de bres voor Callantsoog

Eind augustus werden blote recreanten op Nederlandse oudste naaktstrand op straffe van een bekeuring gesommerd om naar het officiele naaktstrand te begeven of zich aan te kleden. Het gaat om een deel van het strand dat op enkele jaren geleden nog behoorde tot het officiele naaktstrand, dat later werd verkort. Omdat men anders te ver moet lopen om op het officiele naaktstrand te bereiken, bleef men hier komen en genieten. Dit leidde echter nooit tot problemen. Onlangs vroeg men de gemeente haar principiele houding te laten varen en pleit voor een praktische oplossing. Wordt vervolgd.


Spaanse naaktrecreatie in de ban

De autoriteiten van San Pedro del Pinatar, een badplaats in het zuidoosten van Spanje, willen de gemeentelijke stranden vrijwaren van alle denkbare excessen. In alle vroegte het beste plekje reserveren langs de waterkant door er een handdoek neer te leggen of een parasol uit te klappen, was al verboden. Nu heeft het gemeentebestuur ook de strijd aangebonden met de naaktrecreant.

Op alle stranden van San Pedro del Pinatar is het kleren aanhouden. Tot voor kort mocht je op twee van de zes strandgedeelten, beide gelegen buiten de bebouwde, bloot van zon, zee en strand genieten.

De aanleiding voor het besluit is op z’n minst bijzonder te noemen. Problemen op de naaktstranden deden zich bijvoorbeeld niet voor. Neen, volgens de gemeente komen er steeds meer toeristen naar San Pedro del Pinatar en gaan die steeds meer naar de meer afgelegen stranddelen. Daar waar de naturisten zich bevinden. En die mix achten de gemeentebestuurders niet wenselijk.

De oppositie, bestaande uit de PSOE, Ciudadanos en IU, is fel gekant tegen de maatregel en noemt deze ‘buitengewoon beperkend’. Al sinds het einde van de dictatuur onder generaal Franco is nudisme op de stranden van het relatief toeristische San Pedro de Pinatar een normaal verschijnsel en gaat dat goed samen met strandgangers die ervoor kiezen wel hun badkleding aan te houden zo schrijft inspanje.nl.


Naaktstrand Vrouwenpolder

In de gemeente Veere is naaktrecreatie toegestaan op de aangewezen 4 naaktstranden.

Het naaktstrand is vlakbij het strandpaviljoen. Op het eerste gedeelte van het strand zijn ook nog veel geklede bezoekers.

Omdat het gebied ontzettend groot is, is er ruimte voor iedereen. Wat vaak niet het geval is op bijvoorbeeld Hoek van Holland.

Een leeg duinpannetje is altijd wel te vinden. Je loopt dan wel het risico een bekeuring te krijgen. Sinds 2003 deelt de politie bekeuringen uit aan mensen die naakt in de duinen liggen, ook wanneer je kleding aan hebt. Dit vanwege de natuurwaarde en de natuurbescherming. Daarom wordt er ook met regelmaat gecontroleerd. Het natuurgebied bij Oranjezon is tegen betaling toegankelijk en dan uitsluitend op de gemarkeerde wandelroutes.

Naar het naaktstrand is hets wel een stukje lopen, maar zeker de moeite waard!

Hoe kom je op het strand(en). Vanaf Vrouwenpolder de Koningin-Emma weg volgen. Bij camping Oranjezon de duinen over en dan links en dan nog 500 meter lopen. Een kortere route is via het waterwingebied. Hiervoor moet je wel een wandelkaart kopen.

Of ga langs de noordzijde van het waterwingebied en vogelreservaat Oranjezon vanaf paal 8,6 richting Oostkapelle overgaand in het naaktstrand van Oostkapelle. Of tussen paal 8,6 en 10,9 en tussen duinovergang 73 en duinovergang 75.  Dus mogelijkheden genoeg.

Per bus is het slecht bereikbaar (30 minuten lopen). Toegang vanaf Vroondijk bij camping de Zandput of vanaf Koningin Emmaweg bij camping Oranjezon. Daar zijn ook parkeerplaatsen op ongeveer 1 km. Bij beide strandopgangen is een paviljoen op het strand.

Strandpaviljoen Aloha Beach is vlak voor het begin van het naaktstrand. Naaktrecreatie op het terras is niet meer toegestaan. Het strandpaviljoen is begin 2014 compleet vernieuwd.

Het strand bij Vrouwenpolder is groot en er is genoeg ruimte voor naaktrecreatie. Zo kun je een mooie lange naturistische wandeling maken richting Oostkappele. Eten en drinken is niet altijd mogelijk. Het strand is slecht bereikbaar voor minder validen.

Op het naaktstrand zijn toiletten en douches beschikbaar.

Wil je live zien hoe het strand eruit ziet klik dan op hier.


Je gaat op vakantie. Wat is dan slim inpakken!

  • Pak weinig in om licht te reizen. Als al je spullen in je handbagage passen, doe dit dan. Probeer de helft van je spullen in te pakken en twee keer zoveel geld mee te nemen. Je kunt nieuwe items kopen onderdeel maken van je avontuur.
  • Pak een slaapmasker en oordopjes in. Deze kunnen van pas komen in het vliegtuig, de trein of je hotelkamer.
  • Benut de ruimte in je koffer op een slimme manier. Rol je kleren op in plaats van ze op te vouwen. Stop sokken, ondergoed en accessoires in schoenen. Benut alle ruimte die je hebt.
  • Stop een sarong of pashmina in je handbagage. Je kunt deze gebruiken als deken in het vliegtuig of als sjaal tijdens een avondje uit.
  • Stop het in zakken.  Afsluitbare zakjes kunnen gebruikt worden voor je accessoires, vacuümzakken voor ruimtebesparing en vuilniszakken voor meerdere doeleinden (bijv. zak voor vuile was, schoenhoezen).
  • Sla snacks op het vliegveld over en neem je eigen snacks mee. Je bespaart wat geld en je hoeft niet met een lege maag te wachten als je vliegtuig vertraging heeft.
  • Creëer compartimenten.  Twee woorden: packing cube. Als je meer dan één stad bezoekt tijdens je reis, houden packing cubes je koffer georganiseerd en hoef je niet steeds alles helemaal in en uit te pakken.
  • Deel je inpakruimte. Reis je met z’n tweeën? Verdeel je kleding tussen twee koffers voor het geval dat een van de twee koffers zoekraakt tijdens de vlucht.
  • Neem een verlengsnoer met meerdere stopcontacten mee. Hoewel nieuwere hotels USB-poorten in hun kamers hebben, is het fijn om een extra stopcontact te hebben om al je elektronica in een keer op te laden.En maak fotokopieën voordat je weggaat. Maak twee fotokopieën van je paspoort als je naar het buitenland gaat. Gebruik je smartphone om foto’s te maken van je auto in de parkeergarage van het vliegveld en doe dit ook van je bagage en de inhoud voor het geval dat deze zoekraakt

Friesland krijgt een naturistencamping

Gemeente Súdwest-Fryslân gaat volgend jaar april 2017 de eerste naturistencamping van Friesland open. De Buorkerij in Dedgum is ten zuiden van Bolsward en was voorheen een natuurkampeerterrein.

De nieuwe eigenaren, gepokt en gemazeld in de horeca, hebben grootse plannen met ‘De Boerderij’. Op het terrein van 2,5 hectare komt bijvoorbeeld een zwemvijver. Verder is een nieuwe keukenvoorziening gepland, en wordt de begroeiing aangepast. ,,Het is nu iets te open”.

De officiële opening staat gepland voor zaterdag 22 april 2017, maar de eerste boeking is al binnen. ,,Dat zijn mensen die De Buorkerij als natuurcamping kennen.

Straks eindelijk bloot kamperen in Friesland. Het eerste seizoen duurt tot 1 oktober.


Naaktstrand op Corsica

Bij het zoeken op officiële naaktstranden op Corsica levert op de Fédération Française de Naturisme geen enkele hit op. Het betekent gelukkig niet dat het Franse eiland in de Middellandse Zee een witte vlek is als het gaat om streeploos bruinen.

Sterker nog: in het departement Haute-Corse is aan de oostkust een enorm strand, waar naaktrecreanten zich in de Caraïben zullen wanen, met die kristalheldere zee en de ontelbare parasols met hun rieten daken. Bij Linguizzetta liggen namelijk enkele naturistenaccommodaties direct naast elkaar en de stranden van Camping Naturiste Bagheera, Corsica Natura, Les Eucalyptus en A Chiosura vormen aaneengesloten een kilometerslang lint voor liefhebbers van zon, zee en zand.

Verder naar het zuiden
De andere naaktstranden liggen eveneens aan de oostkust van het eiland, maar dan verder naar het zuiden. Net onder Bagheera, van elkaar gescheiden door de Marine de Bravone, ligt Riva Bella Thalasso & Spa Resort. De accommodatie in Aléria – de voormalige Romeinse hoofdstad van Corsica heeft eveneens vele honderden meters idyllisch zandstrand voor naaktrecreatie. In en bij de toeristische kustplaats Porto-Vecchio liggen nog twee andere mogelijkheden om de badkleding in de ban te doen. Dat is op Villata en La Chiappa

Mogelijkheden aan de westkust
Aan de veel grilliger westkust van Corsica zijn naar verluidt een kleine twintig kleinere stranden, waar naaktrecreatie wordt getolereerd. Op deze plekken is het altijd een afweging: is naturisme mogelijk of zouden bijvoorbeeld de (vele) geklede bezoekers er aanstoot aan kunnen nemen.

Voor de zekerheid nog even de regels in Frankrijk, als het gaat om naakt recreëren.
In Frankrijk mag je alleen bloot recreëren op speciaal daarvoor aangewezen locaties, zoals naaktstranden, campings en naturistenclubs. Volgens de wet is seksueel exhibitionisme strafbaar, maar over natuurlijk bloot zijn wordt niks gezegd’.

Corsica heeft nog één ijzer in het vuur als het om officiële naaktrecreatie gaat. In het binnenland, ten westen van Porto-Vecchio, ligt U Furu. De naturistencamping is gesitueerd langs de rivier de Furcone en richt zich op natuurliefhebbers en rustzoekers.


Naaktstranden Tenerife

We weleens de Canarische eilanden bezoekt een regelmatig alles uit wil doen kan goed terecht op Tenerife. Want Tenerife kent de volgende naaktstranden.

Playa La Tejita

playa-la-tejitaLigging: Aan de zuidkust dicht bij de zuidelijke luchthaven, gelegen tegen de prachtige Montaña Roja.

Ongerept, niet toeristisch, gouden zandstrand (met enkele kiezels). Waarschuwing: Naturisten bezoeken dit strand frequent! Het is niet verplicht, maar u kunt er een aantal verwachten!

Er zijn geen voorzieningen in de buurt het is tenslotte een ongerept strand, met uitzondering van de man die koude drankjes en plakken watermeloen en ananas verkoopt.

Geschikt om te zwemmen. De golven kunnen hier vrij hoog zijn, dus let wel op. Als je voorzichtig bent is het een geweldige plek om in de zee te stoeien. Er is een klein aanbod van ligbedden, niet dicht op elkaar zodat je niet dat ‘sardientjes’ gevoel krijgt. Wel kan het er soms hard waaien.

Playa de Los Patos / Playa del Pozo

tenerife-naakstrandednLigging: In La Orotava op de grens met Puerto de la Cruz.

Twee mooie, grote, donkere zandbaaien aan de voet van steile kliffen in een volledig ongerepte locatie op de dramatische en prachtige noordwestkust. Er zijn geen voorzieningen in de buurt.

De Playa Bollullo strandbar ligt op ongeveer tien minuten lopen, klimmend over de rotsen, en er is een uitstekend restaurant op de top van de klif. U kunt ook kiezen voor een picknick.

Geschikt om op het strand te kamperen, volledig afgelegen en u kunt helemaal bruin worden.

Kortom, indrukwekkende, ongerepte stranden, ver buiten de toeristische radar, die je in de meeste gidsen niet tegenkomt. Vergeet niet uw eigen parasol mee te nemen want het is een lange weg terug als u die vergeten bent, er is tenslotte zeer weinig schaduw.

Routebeschrijving: Neem afrit 32 van de snelweg TF5 en sla linksaf, onder de brug door naar de rotonde de borden volgen naar Playa Bollullo. Bij Restaurant San Diego, rechtsaf langs Camino Del Ancón eindigt de weg en vanaf hier loopt u naar de stranden.

playa-de-los-patos

Nog een ander strand in de  buurt van Puerto de la Cruz is El Ancon. Het is niet gemakkelijk te vinden, maar ze liggen direct naast het voor de lokale bevolking zeer populaire strand Playa Bollullo. Het bereiken ervan gaat gepaard met een beetje klimmen, maar dat is aan de ene kant dragelijk, aan de andere kant de moeite waard, omdat de twee stranden fantastisch aan de voet van de steile kliffen liggen en ongelooflijk fijn zand hebben.


Bloot in Parijs?

Wie graag in een stad bloot wil zijn kan in de zomer van 2017 in Parijs terecht. De Parijse gemeenteraad stemde onlangs in met een voorstel van de Groene Partij om een stuk van het park als naturistische zone te besteden. De partij zegt dat Frankrijk de belangrijkste naturistische bestemming is voor toeristen uit heel Europa en daarom ook in een stad als Parijs de mogelijkheid moet bieden om op bepaalde plekken uit de kleren te kunnen gaan.roger-le-gall

Naast de twee miljoen Fransen die geregeld alles uit doen, komen er jaarlijks ook twee miljoen buitenlandse naturisten naar Frankrijk om op de vele naaktstranden, naturistische hotels en campings en vakantieparken te genieten. Dat maakt Frankrijk naturistische bestemming nummer 1 en vooral bij Nederlanders, Belgen en Britten.

In verschillende andere Europese steden, zoals Barcelona, Berlijn en München, is naturisme al op enkele plaatsen mogelijk. Voor naturisme in grote steden is Duitsland dan weer koploper: in München kun je op zes plekken naakt lopen en in Berlijn is een deel van het Tiergarten-park gereserveerd voor naturisten.

Waar de locatie in Parijs komt is nog niet bekend. Het kan één van de twee bossen in de stad zijn: Vincennes of Boulogne. In ieder geval komt er ook een afscheiding en reglementen zodat de aanwezige recreanten geen bekeuring krijgen omdat naaktlopen in de Franse hoofdstad eigenlijk verboden is. De boete bedraagt maar liefst 10.000 euro of een jaar gevangenisstraf. Tot nu toe is het Roger Le Gall zwembad de enige plek waar de kleren op bepaalde avonden in de week uit kunnen. Maar die plek blijkt veel te klein en is in de zomer gesloten.


Naturistenstrand in Almere

Goed nieuws voor naaktrecreanten. De gemeente Almere heeft besloten dat ook komend jaar naturisten weeralmere gebruik mogen maken van het zuidelijke deel van het Almeerderstrand. De gemeente heeft daartoe overlegd met de huidige eigenaar Staatsbosbeheer.

Het naaktstrand bij het Zilverstrand, de vaste locatie van de blote zonaanbidders is zeker tot 2017 niet te gebruiken door de verbreding van de A6. Het vorig jaar aangeboden alternatief was om het hondenstrand een deel te verkleinen en dat ter beschikking te stellen als naaktstrand. Dat is ook de locatie voor dit jaar.

In juni kwamen de gesprekken tussen de gemeente, en andere naturistische partijen in een stroomversnelling. De gemeente handelde vervolgens snel, met een naaktstrand voor de rest van dit zomerseizoen tot gevolg en dat is een goede tijdelijke uitkomst voor de vele naaktrecreanten in Almere en omgeving. Het strand is kleiner dan het voormalig naaktstrand op het Zilverstrand. Deze locatie is al sinds 2013 gesloten vanwege verbreding van de snelweg A6.

Door het zomerreces was er geen tijd meer het betreffende stuk strand officieel aan te wijzen als naaktstrand. In de praktijk is zo’n officiële benoeming ook niet nodig. Net als op elk naaktstrand gelden hier de regels van goed gedrag. Bovendien is het recht op naaktrecreatie juridisch geregeld. In Nederland kun je volgens de wet op elke daarvoor geschikte plek bloot zonnen. Dat je daarbij niet zichtbaar bent vanaf de openbare weg, zodat de meeste andere bezoekers ook naakt recreëren of hier geen problemen mee hebben, zijn de belangrijkste criteria.

In Nederland recreeren naar schatting zo’n twee miljoen mensen.


Blote lichaam onbeperkt

bodypaint2Spaghetti-avonden, pizzabakken, boogschieten, knutselen, theater, sport en spel. De animatie op naturistenterreinen loopt bodypaint1behoorlijk parallel met die op textielcampings, leert een snelle rondgang op internet. Los van het feit dat bij al deze activiteiten bloot zijn gewoon lekker is, kan er soms sprake zijn van een praktisch voordeel. Want wat te denken van bodypainting!

Werkelijk niets hindert de kunstenaar in dit geval om het lichaam van man, vrouw, jongen of meisje binnen een mum van tijd om te toveren tot een waar kunstwerk. Deze vorm van creativiteit wordt inmiddels dan ook op veel naturistencampings en –terreinen aangeboden, zo blijkt uit dezelfde rondgang op het wereldwijde web.

Betrekkelijk dicht bij huis is bodypainting bijvoorbeeld mogelijk op camping De Reenert bij Heiderscheid in Luxemburg. Het terrein, gelegen in het natuurpark Boven-Sure in de Ardennen, is voor velen een ideale stop op de heen- of terugreis van bestemmingen als Spanje en Frankrijk. In dat laatste land zijn de mogelijkheden voor het (laten) beschilderen van het blote lichaam onbeperkt. Op Domaine Naturiste des Lauzons, CHM Montalivet, La Grande Cosse en Domaine de la Sablière kun je je naakte lichaam heerlijk met een penseel of spray laten bewerken.


Wadlopen voor naturisten

wadlopenWil je eens kennismaken met wadlopen. Dan is er regelmatig een oversteek naar Schiermonnikoog over een vrijwel harde zandbodem. Misschien ligt er ergens wel wat slik, maar dat is nooit meer dan ca. 50 meter. Kun je zonder problemen een stevige wandeling aan van ca. drie uur. Dan is dit je kans.

Aan het begin van de dag gaan we per schip naar de eerste geul op een drooggevallen zandbank. We laten ons afzetten en lopen verder naar Schiermonnikoog. Geen diepe geulen, geen zwaar slik, maar gewoon lopen met voldoende aandacht voor de weidsheid van ons werelderfgoed ‘de Waddenzee’.

Na aankomst op het eiland zijn er twee opties:

1) We lopen door naar een boerderij waar we ons kunnen schoonspoelen. Hier kunnen fietsen worden gereserveerd om op eigen gelegenheid het eiland te verkennen.

2) Na aankomst op het eiland lopen we via een onbewoonde kwelder rechtdoor naar de Noordzee. Hier kunnen we via het strand teruglopen naar de bewoonde wereld.

De gehele tocht, vanaf het schip tot aan de bewoonde wereld, kan naturistisch worden gelopen.

De veerboot vaart terug naar Lauwersoog vanaf Schiermonnikoog om 19:30 uur .

Minimum leeftijd kinderen:
Er is geen echte minimum leeftijd voor kinderen. Je kunt zelf het beste beoordelen of jouw kind in staat is om zolang achter elkaar in een normaal tempo te lopen. Wees hierin wel reëel, de groep is zo snel als de zwakste schakel…en het getij wacht niet.

Voor meer informatie:
Jan Veldman – janenlammy@kpnmail.nl – 0592- 88 03 78
Albert Baving – albertbaving@home.nl – 050-5771511 / 06-20964601


Surf en naaktstrand Meerwijck

meerwijckVoorjaar 2015 kwam het voortbestaan van het naaktstrand in Meerwijck zwaar onder druk te staan. Reden van sluiting zijn seksuele excessen die rond het naaktstrand en elders in het recreatiegebied plaatsvonden. Uit gesprekken bleek dat het gezamenlijk strandgebruik  met de surfers tot een gemengd publiek en grotere sociale controle zou leiden.

Het strand heeft een echte gedaanteverwisseling ondergaan. De nieuwe inrichting is vooral open. Dit is niet alleen nodig om seks te ontmoedigen, maar ook om de oppervlakte te vergroten. Er maken tenslotte meer mensen gebruik van het strand.

Medio mei is het strand opgeleverd en gras en groen moeten hier en daar nog wat aangroeien. Met name meer groen aan de rand geeft straks voldoende beschutting en privacy. Dit zou in de zomer van 2016 al goed gerealiseerd moeten zijn. In elk geval heeft dit punt de volle aandacht van gemeente en NFN.

Gezien de rustige en ‘laid back’-mentaliteit van zowel surfers als naaktrecreanten zullen beide groepen goed samengaan. Gezamenlijk hebben ze dan ook voor gezorgd dat het strand een nieuw gezicht heeft gekregen. De surfers hebben bijvoorbeeld stellages op het strand gezet waar ze hun apparatuur kunnen optuigen of laten drogen. Ook staan er houten bankjes en wordt het veld opgevrolijkt door gekleurde strandbordjes. Het is er zeker gezelliger op geworden.


Open dag 5 juni naturistenterreinen

Net als voorgaande jaren zetten veel naturistenterreinen in Nederland hun deuren weer open voor bezoekers tijdens de ‘Wereld Naturistendag’. Op deze ‘open dag’ kunnen mensen laagdrempelig gratis kennismaken (want naakt niet verplicht) met de terreinen.

Zelf ontdekken hoe de sfeer is en wat naturisme voor je kan betekenen. De open dag is dit jaar op zondag 5 juni 2016.

Deze datum valt samen met de Wereldnaturistenweek. Waarin wereldwijd aandacht wordt gegeven aan naturisme en naaktrecreatie. Veel terreinen hebben op 5 juni een programma.


Zwemvereniging Calamares organiseerd naaktzwemmen

Ruim 29 jaar organiseerde zwemvereniging Calamares naaktzwemmen in het Rotterdamse Alexanderbad. Maar het bad is vernieuwd en heeft nu zoveel glas, dat naaktzwemmen praktisch niet meer haalbaar is. “Je kijkt dan makkelijk van buiten naar binnen en daar zit niemand op te wachten. Of je moet het hele bad afplakken, en dat is niet te doen”, zegt Bianca Lucas van vereniging Calamares. En dus komt er op 30 maart een einde aan dit stuk naaktzwemgeschiedenis.

Maar niet getreurd. Calamares heeft een nieuw onderkomen gevonden in Zwembad Zuid in Schiedam. “Veel van onze zwemmers gaan mee, maar zeker ook nieuwkomers zijn van harte welkom!”

Er wordt gezwommen in een bad van dertig graden.

Vanaf 13 april kan je iedere woensdagavond terecht van 20.30 – 21.45 uur in Zwembad Zuid, Westfrankelandsedijk 3, 3115 HG Schiedam. Calamares kent geen zomerstop. Naaktzwemmen kan dus het hele jaar door! Meer informatie bij Bianca Lucas 0628177091 Dagelijks tussen 13-14 uur en 17-18 uur) of anders even mailen naaar stichtingbluefountain@gmail.com

De vereniging stelt het bad open voor alle geïnteresseerden.


Scheveningen, Kijkduin en Westduinpark

naturisme_man_vrouwNajaar 2015 startte de gemeente Den Haag een consultatieronde in opmars naar een nieuw strandbeleid en nieuwe strandnota. NFN neemt hieraan deel met als inzet het behoud van de drie Haagse naaktstranden. Eind december meldde de Haagse wethouder Brevis dat het hem niet meer ging lukken om nog in 2015 de nieuwe plannen voor de Haagse stranden te presenteren. De verwerking van de commentaren en suggesties van vele bezoekers aan de verschillende consultatierondes kost de gemeente meer tijd dan was voorzien. De nieuwe plannen zullen begin 2016 jaar worden gepresenteerd.

De gemeente Den Haag wil de stranden beter gaan promoten en het aanbod meer afstemmen op de wensen van de bezoekers. Tenslotte telt de hofstad maar liefst drie naaktstranden: Scheveningen, Kijkduin en het Westduinpark.

Alle drie worden ze goed bezocht en voorzien dus in een behoefte. Daarnaast passen ze alle drie ook uitstekend binnen de karakterisering die de gemeente voor deze stranden voor ogen staat: resp. eigengereidheid, kleinschalig toerisme en stiltestrand.

Tijdens de bijeenkomsten bleek dat veel strandbezoekers, sporters en gebruikersverenigingen tevreden zijn met de huidige zonering. Daardoor worden niet onmiddellijk grote veranderingen verwacht.

Scheveningen
Het naaktstrand van Scheveningen ligt tussen de strandslagen Zwarte Pad en Meijendelseslag, tussen paal 95,7 en 98.

Er zijn een paviljoen en sanitaire voorzieningen op het zuidelijke deel van het strand.

Bereikbaarheid:
Per bus of tram is het redelijk bereikbaar. Met de fiets is het te bereiken via het fietspad vanaf de watertoren aan de Pompstationsweg en opgang nr. 17. Daar is een onbewaakte fietsenstalling.

Een parkeerterrein voor auto’s ligt op circa 1 km afstand bij het Zwarte Pad aan de noordrand van Scheveningen.

Kijkduin
Het naaktstrand ligt aan de linkerkant van Kijkduin, ter hoogte van strandopgang 1, tegenover de achteringang van camping Ockenburg. Vanaf paal 108 richting Monster, tussen dam 20 en 21.

Bereikbaarheid:
Bus 24 vanaf Den Haag Centraal brengt je naar halte Kijkduin, dan nog over hetstrand 20 minuten lopen is in zuidelijke richting.

Per auto: parkeer gratis voor de ingang van het vakantiepark op Machiel Vrijenhoeklaan 450, Den Haag.

Westduinpark
De ingang van het naaktstrand bij Westduinpark ligt aan Laan van Poot. Het is een stuk van 500 meter tussen paal 104 en 105 rond paviljoen @TheBeach.

Het paviljoen heeft een nieuwe eigenaar en de verstandhouding tussen hem en de naaktrecreanten is goed. Omdat naaktecreanten alleen het vernieuwde paviljoen onvoldoende draaiende houden, is er geen naaktrecreatie binnen of op het terras. Wel is er nu een apart uitgiftepunt aan de achterzijde waar je bloot kunt bestellen.

Er is in de buurt een douche.

Per bus en auto redelijk bereikbaar.

Bij de strandopgangen zijn onbewaakte fietsenstallingen.


Naaktstrand Noordwijk als beste bevonden!

noordwijk infoDoor de centrale ligging en in het hart van de Bollenstreek heeft Noordwijk de bijnaam ‘Bloemenbadplaats van Europa’. Het 13 kilometer lange strand grenst aan een groot gedeelte van een prachtig natuurgebied het Hollands Duin. Op twee rustige gedeeltes van het strand, ten noorden van Noordwijk is naaktrecreatie toegestaan.

Het naaktstrand is vlakbij de Duindamseslag (afrit 24), meest zuidelijke naaktstrand van Noordwijk. Het tweede naaktstrand van Noordwijk is Langevelderslag.

Naaktrecreatie is toegestaan tussen paal  78,0 en 79,5. (ongeveer tussen strandopgang 22 en 24). Het wordt d.m.v. borden aangegeven.noordwijk strand

Op het naaktstrand zijn geen voorzieningen aanwezig. Bij de strandopgang Duindamseslag staat het strandpaviljoen “De Zeespiegel”. Je dient wel rekening te houden dat op het naaktstrand geen direct bad toezicht aanwezig is. De dichtstbijzijnde reddingspost staat bij de standopgang Duindamseslag.

Vanaf 1 mei wordt de zwemwaterkwaliteit weer gecontroleerd. Het naaktstrandje heeft een eigen officiële zwemwaterlocatie: Noordwijk aan Zee.

Bron: Kees


Maasvlakte 2

maasvlakte2Het naaktstrand aan de Tweede Maasvlakte is ontstaan in opdracht van de gemeente Rotterdam, en door de samenwerking tussen Projectbureau Maasvlakte 2.

Bij alle strandopgangen staan borden waarop het naaktstrand is aangegeven. Het is een breed strand met een weids uitzicht. Ligt tussen het textielstrand (links) en het sportstrand (rechts).

De 3 strandopgangen van het nieuwe badstrand op Maasvlakte 2 hebben een trap die ontworpen is door Jan Konings. De Rotterdamse kunstenaar bedacht een 9 meter brede betonnen trap die meerdere functies heeft en door zijn strakke maar toch ook speelse vorm goed aansluit op de duinen. De trappen van Jan Konings hebben naast elkaar treden van 20, 40 en 80 cm. Dat maakt dat ze, behalve om de duinen over te steken, ook goed bruikbaar zijn als zitelement om het zand tussen de tenen weg te halen, op mede-strandgangers te wachten, te picknicken of gewoon in de luwte te zitten.

Jan Konings liet zich voor zijn ontwerp inspireren door onder andere de monumentale trap in Odessa die voorkomt in de beroemde film ‘Pantserkruiser Potemkin’ van Eisenstein uit 1925, en door de Egyptische piramides waarvan de onderste rijen stenen vaak door toeristen beklommen worden.

Bereikbaarheid:
Volg de N15 vanuit Rotterdam/Den Haag. Rijd de Europaweg op. Houd links aan naar de Maasvlakteboulevard. Route naar strand staat aangegeven op de Maasvlakte 2.

Het naaktstrand ligt aan de 1e parkeerplaats rechts van de strandopgang. Links op het duin staat het gebouw van de reddingsbrigade.

Makeringsborden zijn verdwenen, maar die zullen z.s.m. opnieuw worden geplaatst.
Zodat het weer goed zichtbaar wordt waar het naaktstrand begint en eindigt.
Faciliteiten en mogelijkheden

Bij de 1e parkeerplaats is een uitgiftpunt van snacks en dranken. Hier zijn ook enkele toiletten.


Naturistisch zeilen

turkije1Heerlijk varen met een moderne, jonge Gület, een karakteristiek houten tweemaster van bijna 30 meter lang met 8 ruime hutten met een vast tweepersoonsbed of twee éénpersoonsbedden. Alle cabines hebben airco, een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet. Je vaart langs de schitterende Turkse kust een perfecte combinatie van rustig luieren, genieten van het uitzicht over de blauwe zee.
Naaktzwemmen in de met rotsen omzoomde baaien. De bemanning vaart het schip, zodat je geen zeilervaring nodig heeft.

Aan de voorkant van de boot bevindt zich een zonnedek met matrassen voor iedere gast, waar je heerlijk kunt zonnen en luieren. Verder is er een achterdek met een ruime eettafel waar de maaltijden worden geserveerd.

Zeilen is het hoofdthema. De imposante zeilen van de houten tweemaster zullen zoveel als mogelijk worden gehesen, zodat je optimaal van rust en vrijheid kunt genieten.

En voor de inwendge mens is gezorgt. Turkije kent een goede en uitgebreide keuken het is dus genieten van de voedzame maaltijden.

Tijdens onze reis was er 1 keer per week een barbecue. Jammer dat de frisdranken en alcoholische dranken zijn niet bij de prijs waren inbegrepen.

Tijdens onze reis bestond het gezelschap aan boord uit maximaal 16 personen en uit verschillende nationaliteiten. Er was een Nederlands sprekende reisleiding.

Alleengaande kunnen terecht van 1 t/m 8 oktober.

Het was voorons een heerlijke ervaring.

Inzending: Monica en Jan


 

le_perron1België niet te ver wegle_perron2

Op zoek naar een spannende slaapplek, zonder de rompslomp van tent of caravan en liefst niet te ver weg? Trek dan eens naar het oosten van België, naar naturistenterrein Le Perron in Waimes. De camping heeft een metamorfose ondergaan en de sfeer is die van gemoedelijkheid en vriendschap. Een geweldig terrein dat tevens een prima basiskamp voor wandelaars en fietsers.
Op de accommodatie van naturistenvereniging Athena, gelegen ten oosten van het bekendere Malmedy, kun je overnachten in zogeheten Pods.


Naaktstranden buiten Europa

Apollo Beach | Florida, USA
Apollo Beach is meer centraal gelegen in de Sunshine State dan Haulover. Het strand ligt aan het noordelijke uiteinde van Caneveral National Seashore, een onontwikkeld gebied (wat hierbij wil zeggen: met weinig voorzieningen) gedeeld door strandliefhebbers en een aantal bedreigde diersoorten onder bescherming van de U.S. National Park Service.
Je kan er parkeren, maar zorg er dan wel voor dat je op tijd arriveert. Daarnaast hoef je ook niet te verwachten dat je een ‘shuttle launch’ mee kan maken: Apollo is de hele week gesloten wanneer er een spaceshuttle de lucht ingaat.

Hanlan’s Point Beach Toronto, Canada
Hanlan’s Point Beach was een geslaagd experiment: naakte zonnebaders die dagelijks op het strand kwamen, haalden de lokale autoriteiten over om het strand officieel een naaktstrand te maken. Het werd hierdoor populairder dan de ‘textiel’ stranden!
Het strand is bereikbaar met de veerboot vanuit het centrum van Toronto. Daarna moet je nog tien minuten lopen naar het gebied waar je naakt mag zijn. De Hanlan’s Beach Naturists hebben ervoor gezorgd dat je er ook naakt mag volleyballen en jeu de boules mag spelen.

Gunnison Beach | New Jersey
Gunnison Beach is het grootste naturistische strand aan de Atlantische kust van de Verenigde Staten. Het is een van de vele stranden in het noorden van New Jersey’s Gateway National Recreation Area. Gunnison ligt op het Sandy Hook schiereiland en heeft een panoramische uitzicht over New York Harbor en de beroemde skyline van Lower Manhattan.
Het strand is wettelijk erkend als naaktstrand, inclusief de officiële borden, een lifeguard en politiebescherming. Doordat Gunnison vlakbij New York ligt, trekt het in een zonnige zomer meer dan 5.000 bezoekers per dag.

Samurai Beach | Australië
samuraiDe Olympische Spelen zijn alweer een tijdje voorbij, maar je hoeft geen vier jaar te wachten voor de volgende. Hier klinken namelijk de Olympische Spelen van een totaal ander soort: de jaarlijkse ‘Nude Olympics’ die ieder november wordt gehouden op Samurai Beach aan de oostkust van Australië.
Het strand ligt binnen de grenzen van Tomaree National Park, ongeveer 190 kilometer ten noorden van Sydney. Het ruige ongerepte Samurai Beach was een van de eerste legale naaktstranden Down Under.

Anse de Grand Saline / Anse du Gouverneur
Al de stranden op het kleine St. Barts zijn topless toegangbaar (dankzij de oude Franse invloed) en twee van hen zijn echte naaktstranden. Anse de Grand Saline en Anse du Gourverneur. Ze zijn misschien minder bekend dan het naaktstrand op St. Maarten – Orient Bay Beach – maar deze vrij lange stranden zijn een stuk minder druk.
Aan de andere kant, beide stranden hebben geen faciliteiten als eten of drinken, kleedruimtes of zelfs openbare toiletten. Dus wees wel voorbereid.


Naaktstranden in Portugal

Naturisten krijgen er in Portugal waarschijnlijk een aantrekkelijk strand bij. Als de gemeenteraad van Faro het plan steunt, wordt Ilha Deserta – het zuidelijkste puntje van continentaal Portugal – toegankelijk voor blote zonaanbidders en aanbidsters. Ilha Deserta, ook bekend onder de naam Barreta, is een grote onbewoonde zandbank die alleen toegankelijk is per boot.

Het nieuwe naaktstrand wordt omgeven door de Atlantische Oceaan en het water van de Rio Formosa. De wateren rond Isla Deserta zijn dermate schoon en geschikt om te zwemmen, dat ze de Blauwe Vlag mogen dragen. De Algarve, de zuidelijke regio van Portugal, had met Praia do Barril op het eiland Tavira al het eerste officiële naaktstrand van het land. Eind vorig jaar waren er langs de Portugese kust zes gelegaliseerde plekken voor naturisten en nudisten, alle ten zuiden van de rivier de Taag. Portugal kent één camping waar naaktrecreatie mogelijk is.

Overigens is er ook minder positief nieuws over het naturisme in Portugal. De Federação Portuguesa de Naturismo (FPN) probeert met man en macht Praia da Estela open te houden, het enige getolereerde naaktstrand in het noorden van het land.

Maar er zijn genoeg alternatieve in Portugal waar het mogelijk is naakt te recreëren. Edwin Winkels deelt zijn ervaringen over Portugal in het bijzonder.

De stranden van Lissabon | niet op elk strand is naakt toegestaan

Het mooie Lissabon is te herkennen aan de steile betegelde straten, de heerlijke eierentaartjes en de sterke zeebries. De vele stranden zijn echter verleidelijke dichtbij en de lokale bevolking trekt massaal naar de kust om in de zon te liggen en zich in de winter te vergapen aan de ruige zee. Hier is een lijst van de vijf beste stranden in Portugal.

Costa da Caparica – het strand voor iedereen
Costa da Caparica is goed toegankelijk voor de inwoners van Lissabon en er is voor ieder wat wils. Zo zijn er veel eetgelegenheden; van familierestaurants tot kleine cafés, bars en homobars. Het is er druk, vooral tijdens de zomer, maar dit zorgt voor een feestelijke sfeer. De bushalte van Caparica is slechts vijf minuten lopen vanaf het strand.

Carcavelos – Het koele strand
Carcavelos heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis. In de achttiende eeuw was het bekend vanwege de sterke, zoete, witte wijn, en vanaf het strand kan je het fort São Julião da Baraa zien liggen. In dat fort werden twee eeuwen geleden politieke gevangen opgesloten. Vandaag de dag is Carcavelos bekend vanwege het strand, dat vooral populair is onder tieners en twintigers die een balletje willen trappen met hun vrienden. Bars en surfers zijn op deze plek overal te vinden. Het is ongeveer 600 meter ten zuiden van het treinstation van Carcavelos.

Guincho – Het surferstrand
Dankzij de hoge golven zijn er veel surfevenementen op dit strand. De sterke wind trekt tijdens de zomer veel windsurfers en kitesurfers aan. In de winter zijn er veel surfers, verhuurwinkels en surfscholen verspreid over het strand. Guincho is te bereiken met de bus en is ongeveer 5 kilometer vanaf het station van Cascais.

Praia da Adraga – Het strand van de natuurliefhebbers
De BBC vermeldde Praia da Adraga in de lijst van ‘de mooiste stranden van Europa’. Het ligt afgelegen achter een rotspartij, waartegen krachtige golven opslaan met op de achtergrond een strakblauwe lucht. Ver van de drukke menigte, met alleen af en toe een visserman of surfer die over het strand loopt, is dit de perfecte plek voor verliefde stelletjes.  Het is dichtbij Sintra, 15 kilometer ten noorden van Guincho.

Meco – het nudistenstrand
Meco ligt in het Serra da Arrabida Natural Park, 40 kilometer ten zuiden van Lissabon. Het is één van de schoonste stranden van Lissabon, met hoge kliffen en een prachtig uitzicht op de baai. Het strand werd populair tijdens de jaren zeventig als één van de eerste naaktstranden. Het afgelegen strand heeft nog steeds deze reputatie en er komen jaarlijks veel Europese nudisten op af (er zijn ook speciale traditionele delen op het strand voor families). Meco Beach ligt bij een traditioneel vissersdorp. Het beschikt over een aantal buslijnen, vanaf Praça de Espanha naar Sesimbra afslaant naar Santana, en uiteindelijk aankomend bij Meco village.

TIP | Algarve naaktstrand
Indien je naar de Algarve gaat en je bezoek Portimao. Neem dan is een kijkje op Praia da Rocha- Praia do Vau

Volg vanaf Praia da Rocha de weg naar Alvor en Praia do Vau. Start video bij de rotonde voor Hotel “Presidente” Volg de weg richting Estrela do Vau en Alvor. Bij volgende rotonde 2de afslag (rechtdoor) bij appartementencomplex Lote 10 links af (lopend) met auto volg je de weg tot aan de volgende rotonde en keer terug over dezelfde weg op de andere weghelft. (gescheiden weghelften) Sla rechtsaf bij het appartementencomplex Lote 10 en parkeer de auto hier. Aan het eind ziet je een hek waar het natuurgebied begint. Loopt het gebied in en houd rechts aan. Loop dan rechtdoor (hobbelige bergachtige pad) na een paar honderd meter houd je links aan en kom je bij een oudvervallen huisje. Hier loop je langs een omheining en ga dan naar links. Volg het pad tot je langs een stenen schuurtje loopt. Voor in de verte zie je al de zee. Loop naar de rand van de rotsen en zak via het pad af naar beneden. Dan kom op het naaktstrand.


15 procent van de Duitsers geniet naakt 

Maar liefst 15 procent van de Duitsers geniet graag helemaal naakt van de zon, zo blijkt uit een Amerikaanse enquête. Van de Nederlanders gaat zes procent graag naar het naaktstrand.

Dat meldt de Huffington Post. Het Amerikaanse enquêtebureau Harris Interactive hield in opdracht van reiswebsite Expedia een grote enquête onder 8.599 volwassen mensen in 21 landen om er achter te komen wat mensen het liefst doen tijdens een strandvakantie.

Ook over het naaktstrand werden vragen gesteld en daaruit blijkt dat naakt zonnen het populairst is bij de Duitsers. Zo’n 15 procent van de Duitsers gaat graag helemaal uit de kleren tijdens de vakantie.

Ook in India en Spanje ligt men graag naakt in de zon. Acht procent van de ondervraagden uit die landen trekt alles uit op het strand. Nederlanders, Zweden, Denen en Mexicanen staan op de derde plaats met zes procent.

De Engelsen en Amerikanen zijn wat preutser. Slechts twee procent van de Britten en Amerikanen gaat graag naar het naaktstrand.


Alle naaktstranden van Europa

En vraag die regelmatig gesteld wordt is waar je in de buurt van een bepaalde bestemming een naaktstrand kunt vinden. Wat zou het dan toch handig zijn als je een plattegrond hebt waar alle naaktstranden opstaan met bijbehorende informatie. Nou, die kaart die is er. Op dde onstaande link vind je een interactieve kaart waar alle vrij toegankelijke naakstranden en andere recreatieplekken waar nudisme toegestaan is op vermeld staan. Niet alleen naaktstranden in populaire landen zoals Frankrijk en Spanje vind je hier terug, maar ook in bijvoorbeeld Servië, Ierland en Bulgarije.

De kaart is gebaseerd op het populaire Google Maps. Je kunt dus gebruik maken van het inzoomen, verplaatsen en alle andere opties die Google Maps gebruikt. Als je met je muis over een plek gaat waar door middel van een icoontje een naaktstrand aangegeven staat dan krijg je de informatie over het betreffende strand te zien. Handig voor een ieder die naakt wil zonnen en zwemmen op vakantie.

Bekijk de kaart


Bewaak samen de kwaliteit van de openbare naaktstranden

Bezoekers van naaktstranden in Nederland kunnen hun ervaringen delen met via het speciale e-mailadres strand@nfn.nl. Omdat niet altijd en iedere dag de naaktstranden door NFN worden bezocht. Daarom kun je helpen deze in kaart te brengen wat er op naaktstranden speelt en leeft.

Green Deal Schone Stranden
Voldoet het strand  niet aan wat je volgens aan Green Deal Schone Stranden mag verwachten? Meld het dan! Is het strand moeilijk te vinden en zijn er strandborden gewenst? Dan horen we dat graag, of bevalt de sfeer op het strand je of valt het juist tegen?

Wat er speelt op de naaktstranden in Nederland
Je e-mail komt direct bij een NFN-medewerkers terecht. Het is niet onze intentie om elke melding meteen aan te kaarten bij een gemeente of recreatieschap. Natuurlijk kunnen wij niet alle meldingen onmiddellijk opvolgen. Maar we krijgen met jullie hulp zo wel een goed beeld van wat er op de naaktstranden in Nederlanden speelt. En in urgente gevallen of bij meerdere meldingen, dan trekken wij uiteraard aan de bel!

Wil je andere bezoekers helpen bij het vinden van een fijne plek om te zonnen? Schrijf dan je recensie in het gastenboek of mail deze aan ons door.

Misschien heb je nog ideeën voor het naaktstrandje aan de Kralingse Plas?


Almere heeft weer een klein naaktstrandje
almereVanaf 14 juli is het weer toegestaan om in Almere bloot te zonnen. De Almeerse naturistenverenigingen hebben na veel lobbyen van het College een klein een stukje strand toegewezen gekregen. Naaktrecreanten kunnen daarvoor terecht op het zuidelijke deel van het Almeerderstrand. Het College van Almere besloot het hondenuitlaatstrand in Almere in te krimpen, waardoor er ruimte vrijkomt voor naaktrecreatie.

Officieel
De borden die het hondenstrand markeren worden verplaatst en het zuidelijk deel van het Almeerderstrand is per niet langer aangemerkt als hondenstrand, waardoor naaktrecreatie mogelijk is. ,,Dit deel van het strand werd door sommige al gebruikt voor bloot recreëren, dat mag zolang er geen bezwaren zijn, maar het is fijn dat het nu officieel is”, aldus een opgeluchte Smits.


Lekker bloot in Nederland

Mooie zandstranden, schitterende baaitjes. Officiële plekken waar je naakt in Nederland in de zon mag liggen of op ‘gedoogplekken’. We kunnen een eindeloze opsomming maken van de lekkerste plekken op aarde, maar in Nederland kun je ook goed terecht. We maken een keuze uit de vele tips die we tegenkomen, of die lezers ons sturen. De lijst met naaktstranden is vast niet compleet, vul het alsjeblieft aan met jouw tips en suggesties. Zo kunnen we allemaal genieten van een zonnige, blote zomersedag.

DrentheKaart Nederland
De Grote Moere
Engelgaarde

Flevoland
Ellerstrand
Laakse Strand
Naaktstrand Larserbos Gesloten
Zilverstrand (opgeheven) Tijdelijk gesloten

Friesland
De Potten Sneek
Naaktstrand Groene Ster

Gelderland
’t Hilgelo
Berendonck
Bisonbaai
De Groene Heuvels
Het Stroombroek
Lathumse Plas (RGV Rhederlaag)
Naaktstrand Bussloo
Wijlerbergmeer

Groningen
Hoornse Plas
Naaktstrand Meerwijck recreatie strand

Limburg
Isabellagriend (bij Oolderplas)
Naaktstrand Mookerplas
Pietersplas

Noord Brabant
Berkendonk
E3 (naakt)strand (opgeheven) Gesloten
Engelermeer
Galderse Meren Gesloten
Hemelrijk
Naaktstrand Kraaijenbergse Plassen
Noordplas

Noord-Holland
’t Twiske / Baaiengat
Amsterdamse Bos
Callantsoog
Egmond (zuid)
Gaasperplas
Geestmerambacht
Heemskerk / Castricum
Heemskerk / Wijk aan Zee
IJmuiden – Zuid Kennemerland
Julianadorp / Groote Keeten
Naaktstrand Bakkum
Naaktstrand Bergen
Naaktstrand Egmond (noord)
Naaktstrand Strandslag Falga
Schoorl
Sint Maartenszee
Spaarnwoude
Velsen-Bloemendaal
Zandvoort aan zee
Zuiderduin

Overijssel
Het Rutbeek
Wijthmenerplas

Utrecht
Maarsseveense Plassen (gratis strand)
Naturistenvereniging Maarsseveense Plassen (betaald strand)

Waddeneilanden
Ameland (oost)
Ameland (west)
Naaktstrand noord Texel
Schiermonnikoog (oost)
Schiermonnikoog (west)
Strand Terschelling
Texel – Den Hoorn
Vlieland

Zeeland
Breskens (Groede)
Domburg Westkapelle
Naaktstrand Cadzand Gesloten
Neeltje Jans
Renesse / Nieuw Haamstede
Strand Oostkapelle
Strand Westenschouwen/ Nieuw Haamstede
Vrouwenpolder

Zuid Holland
Brielse Meer
Delftse Hout Gesloten
Den Haag Westduinpark
Hoek van Holland / paviljoen Joehwill
Kijkduin
Kralingse bos
Naaktstrand Lickebaertbos
Noordwijk
Rockanje
Rotterdam Europoort
Scheveningen / Wassenaar
Vlietland
Wilhelminapark
Zevenhuizerplas
Zoetermeerse Plas


Bloot fietsen door Amsterdam

worldnakedWie blote fietsers wil zien of zelf bloot een ritje wil maken, gaat 4 juli naar Amsterdam. Ondanks de hitte wordt de nieuwste editie van de World Naked Bike Ride gewoon gehouden, zo heeft de organisatie van het evenement bekendgemaakt.

Deelnemers verzamelen tussen 12.00 en 13.00 uur aan de oostkant van NS-station Amsterdam Amstel. Daarna wordt in groepjes naar Park Frankendael gereden om de kleren uit te doen. Om 13.45 uur begint de eigenlijk rit. De route is globaal Park Frankendael, Weesperzijde, Magere Brug, Rembrandtplein, Spui, Museumplein en Vondelpark. De finish wordt tussen 16.00 en 16.30 uur verwacht. De organisatie denkt dat enkele tientallen rijders en rijdsters zich aan de tocht zullen wagen. Dit initiasief zou voor Rotterdam ook niet misstaan.