Stress? Rotterdams opladen

Het komt vaak voor een burn-out? Ga dan is Rotterdams opladen.

Ons land gaat aan stress ten onder. Burn-out is volksziekte nummer 1. Een op de zes Nederlanders heeft last van burn-outklachten en dit aantal neemt alleen maar toe. Wat is de oplossing. Opladen in de natuur. De natuur in en en je lijf in beweging zetten. Terug naar waar we vandaan komen.

Rotterdammer Nick Platje komt in korte broek en op slippers aangewandeld. Het is geen toeval dat de sportieve en avontuurlijke Rotterdammer zijn verhaal in het Kralingse Bos doet. Het is deze plek waar het zes jaar geleden allemaal begon. Naast zijn werk als marinier neemt hij in zijn vrije uurtjes stadgenoten mee het bos in om er op natuurlijke wijze fit te worden, door ze er simpelweg te laten spelen.

Op expeditie

Zonder vooropgezet plan neemt hij de mensen die hij training geeft geregeld mee op expeditie naar Schotland. Buitenspelen in de bergen. Hij krijgt zoveel positieve reacties dat hij zijn baan bij het korps mariniers opzegt en zijn eigen reisorganisatie voor wildernisreizen opricht. ,,Ik deed het eigenlijk gewoon voor mezelf en vanuit een onderbuikgevoel dat ik dit moest doen.’’

Twee jaar later ‘verwildert’ de Rotterdammer maandelijks met een groep in de bergen. Dit keer staat Georgië op de agenda. Wandelen in het rauwe Kaukasus gebergte. Vergezeld door herders en paarden trekken ze diep de wildernis in om naar ‘de mooiste plek op aarde’ te gaan. Verder staan dit jaar nog een zesdaagse huttentocht door Natuurpark Alt Pirineu in Spanje op de planning, een detox in de woestijn van Iran en een kampeeravontuur in Kenia.

Het begon bij het korps mariniers, daar is de liefde voor het buiten zijn, kamperen, avonturen en reizen ontstaan.

De avonturier vertelt: ,,Ik merk echt een kantelpunt in de samenleving. Steeds meer mensen worden zich bewust van de voordelen van het buitenspelen in de natuur. Voor mij is het geen business, maar een lifestyle die ik al jaren aanhang. Het begon bij het korps mariniers, daar is de liefde voor het buiten zijn, kamperen, avonturen en reizen ontstaan.’’

De eenvoud van het buitenleven, de verrijkende ervaringen en de ontspanning die hij ervaart tijdens de expedities wil hij ook anderen meegeven. ,,Het leven in de stad is leuk, ik woon er tenslotte. Maar de stad is ook complex en een plek waar je je continu bezighoudt, geen moment rust pakt voor jezelf. Als ik in de bergen wandel, ontkoppel ik van de dagelijkse sleur hier in de stad. In de natuur heb je minder indrukken en je komt er in een soort flow. Als je daarin meegaat, voel je gewoon dat het matcht.’’

Meer dan ooit voelt ik mezelf genoodzaakt om dit te doen. Ook hij weet dat steeds meer mensen kampen met een burn-out. Wat hem betreft is voorkomen beter dan genezen.

Van nature creatief

,,Als we hele dagen binnen achter een computer zitten, wordt het vuur in ons gedoofd. Ik merk het zelf. Als ik hier in de stad mijn reizen aan het voorbereiden ben en de hele dag achter de computer heb gezeten, ben ik helemaal leeggezogen. We zijn van nature nieuwsgierig, creatief en willen op pad, maar de mens is ver van zichzelf af komen te staan.’’

Ik wil mensen laten zien hoe mooi de natuur is

Als gediplomeerd wildernisgids geeft de Rotterdammer zijn medereizigers ook kennis en kunde van de natuur mee. ,,Ik wil mensen laten zien hoe mooi de natuur is. Als mensen zich hier niet bewust van zijn, gaan ze zich ook niet inspannen voor het behoud ervan. Ik weet dat het vliegtuig pakken niet milieuvriendelijk is, dus volgend jaar pak ik vaker de trein en ga ik me meer richten op reizen dichterbij huis.’’

Op Facebook en het Instagram- account zijn volgers er vaker op uit te trekken. ,,De dagen dat je achter de computer zat, ga je je later niet herinneren hoor. Laatst kreeg ik een appje van iemand die een keer mee was geweest. Hij was in zijn eentje met een tent naar de bergen gegaan. ‘Zonder jou had ik dit nooit gedaan’, appte hij. Dat is precies wat ik wil: mensen een zetje in de juiste richting geven, mijn kennis van het buitenleven overbrengen. Mensen lekker zelf laten verwilderen. Daar zijn we voor gemaakt.’’

Bron: AD

De grote stad Rotterdam

De zomer ruikt niet echt lekker in de grote stad… Rotterdam. Af en toe een vleugje vers gebakken patat, zonnebrand of zomerbloeiers maar het ruikt toch vooral bijna uitsluitend naar uitlaatgassen: Welkom in het stadscentrum in de zomer. Zo nu en dan waait de verschaalde bierlucht van een terras of evenement voorbij, maar de auto’s nemen het helaas al snel weer over. 

Ik kom in de zomer niet graag in de stad, mede omdat mijn luchtwegen te gevoelig zijn maar ook omdat geur nou eenmaal belangrijk voor me is. Er is een directe link tussen ons reukvermogen en het brein, wij ruiken dingen vaak zonder ze werkelijk op te merken.

Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen zowaar een triljoen verschillende geuren onderscheiden. De hele dag ruiken wij dus misschien wel miljoenen geuren zonder het door te hebben, maar dit heeft wel degelijk invloed op onze geest. Hoe aantrekkelijk zou Rotterdam als stad kunnen worden als het hier ook nog eens lekker rook?

Omhoog voor groen

We missen in de stad eigenlijk veel kansen wat betreft luchtzuivering. Als je bovenop het Schieblok de weelderig groene DakAkker bezoekt kun je om je heen kijken en zien: de overige daken zijn triestig grijs. Hoe bijzonder zou het centrum van Rotterdam zijn als je op ieder moment in een oase van groen kunt komen door even de trap te nemen?

Hier zou menig Rotterdammer een frisse neus gaan halen. Om nog maar te zwijgen over hoe ongezond het inademen van al die fijnstof en gassen eigenlijk is. De specifieke geur van stikstofdioxiden en formaldehyde herken je waarschijnlijk niet, maar kosten op de meest vervuilde stukken wel vier tot negen maanden van je leven.

Planten zijn in dit geval een uitkomst. Zij zetten niet alleen CO2, een van de bekendste broeikasgassen, om in zuurstof maar hebben vaak ook de eigenschap dat ze dergelijke giftige stoffen uit de lucht kunnen filteren.

Dus het plan voor de toekomst is helder: groen op de daken en gezonde, gelukkige Rotterdammers, die weer gewoon de bloesem en vers gemaaid gras mogen ruiken in onze stad!

Door: Sarah Stolk | Bedankt voor je bericht

Rotterdammers volkstuintje

Volkstuintjes zijn immens populair. Ook in Rotterdam is het dringen geblazen voor een eigen stukje groen op een volkstuin. Wachttijden voor een stuk grond lopen dan ook flink op. Bij de Volkstuinvereniging van het Eiland Van Brienenoord hebben ze zelfs een inschrijfstop afgekondigd.

Het tuinieren op het Eiland van Brienenoord is het beste van twee wereld, vertellen meerdere volkstuinders. “Ik woon in een flat en heb daar alleen een balkon. Hier heb je alle vrijheid. Je zit hier aan de rivier. Je bent midden in de stad, maar toch buiten. Dat is het leuke hier”, legt Willem uit, die al sinds 1986 bij de Volkstuinvereniging is te vinden.

“Het gaat net zoals op de camping: ‘Hé, ben jij er ook weer?'”, vertelt tuinder Marcel. “Dat trekt mij op zich niet hoor, want ik bemoei me met niemand hier. Maar zo onder mensen die ook bezig zijn met die moestuin of vegetatie, gaat het automatisch.”

Mensen die het ook wel wat lijkt, hebben pech. Vanwege de inschrijfstop zullen er voorlopig geen nieuwe gezichten bijkomen op de volkstuinvereniging. Of toch wel? “Als ze een leuk bod op mijn huisje doen, dan kunnen ze het nemen”, zegt Willem. “Dan moet het wel een heel leuk bod zijn!”

Maar al gauw krabbelt hij terug. “Ik ben nog lang niet van plan om weg te gaan.”

Bron: RTV

Rotterdammers in armoede

Wie in armoede leeft, kan hulp inschakelen bij verschillende organisaties. De stichting Armoedefonds Nederland Zuid-Holland heeft een website gelanceerd. In een straal van 25 kilometer zijn 165 organisaties te vinden die mensen in armoede helpen.

Er staan landelijk al 1072 organisaties op. Aanleiding voor het project zijn de vele telefoontjes en e-mails die Stichting Armoedefonds Nederland dagelijks krijgt. ‘Bij wie kan ik in mijn stad, dorp of regio terecht als ik eraan wil werken om uit de armoede te komen?’ We merken dat veel mensen vastlopen in hun online zoektocht.

De Stichting Armoedefonds wil dan helpen met de website hulpbijarmoede.nl Voor de hulpzoekenden is er op de site de mogelijkheid hun woonplaats of postcode in te tikken en vervolgens in een straal van 5, 10 of 25 kilometer te kijken welke organisaties kunnen ondersteunen.

Opvallend is dat er in Rotterdam zo veel organisaties actief zijn. Dat zegt iets over de situatie in deze stad.’’ Stichting Armoedefonds Nederland roept alle organisaties in Zuid-Holland, die zich professioneel met armoedebestrijding of aan armoede gerelateerde zaken bezighouden op hun contactgegevens achter te laten. Zodat ze voor iedereen in de provincie en in de rest van Nederland voortaan goed vindbaar zijn.

Stichting Armoedefonds Nederland ziet de armoedeproblematiek in Nederland toenemen. Volgens de stichting is het meest opvallend dat het aantal mensen dat langdurig (langer dan vier jaar) met armoede wordt geconfronteerd geleidelijk groeit. ,,Hopelijk kunnen zij met deze website geholpen worden.’’

Zwemvaardigheid inwoners verhogen

Verschillen

De mogelijkheden om een zwemdiploma te halen verschillen behoorlijk per woonplaats’, vermeldt het onderzoek. De vergoedingen die de regelingen op gemeenteniveau bieden, lopen uiteen. Bijna een derde (29 procent) biedt een volledige vergoeding voor zwemdiploma A, maar in iets meer gevallen (32 procent) is alleen een financiële vergoeding tot een bepaald bedrag beschikbaar. ‘Zo is de hoogte van de bijdrage niet altijd voldoende voor het behalen van zwemdiploma A.

Stimuleringsregeling

Bijna alle Nederlandse gemeenten (96 procent) hebben een stimuleringsregeling voor zwemvaardigheid, twee derde biedt een gemeentelijke regeling aan zoals schoolzwemmen. Inkomen en leeftijd zijn factoren of iemand recht heeft op een subsidie voor het verbeteren van de zwemvaardigheid. Toch is niet iedereen op de hoogte van het bestaan van vergoedingen op het gebied van de zwemveiligheid.

Bekendheid

VSG gaat samen met NL Zwemveilig en de Nationale Raad Zwemveiligheid kijken hoe ze de bekendheid en bereikbaarheid van gemeentelijke en landelijke regelingen verder kunnen vergroten ‘zodat ook kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen leren zwemmen’.

Twintig hectare extra groen in de stad

De komende jaren investeert Rotterdam in twintig hectare extra groen in de stad. Dat staat in het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’. Er komt meer groen in de openbare ruimte, op daken en dichtbij huis.

De gemeente wil bewoners en scholen stimuleren hun tuinen en schoolpleinen groener te maken. Meer groene daken. Verder moet er meer groen komen bij werklocaties, zoals op bedrijventerreinen, kantorenlocaties en in het havengebied.

Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor een budget uitgetrokken van 12,5 miljoen euro tot eind 2022. Dit wordt gebruikt als stimuleringsgeld voor projecten en initiatieven van de gemeente en andere partijen. Daarnaast stelt het college 3,5 miljoen euro beschikbaar voor de versterking van ecologische verbindingen.

Aangezien maar 40% van de grond binnen de gemeentegrenzen eigendom is van de gemeente (openbare ruimte) en 60% van de grond in private handen is, zoeken we voor onze plannen de samenwerking met onder andere de bewoners, bedrijven, investeerders en woningcorporaties.

Wij hebben hun medewerking hard nodig.’ Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen gemeente en bewoners is de aanleg van het Essenburgpark. Dit park is dankzij inzet van bewoners in samenwerking met waterschap en gemeente gerealiseerd.

In de Nozemanbuurt in Delfshaven gaan bewoners aan de slag met plannen voor kleine groene verbeteringen in hun buurt. Vier gemeentelijke wijktuinmannen ondersteunen de Rotterdamse zelfbeheerders. Op het Middellandplein is extra groen opgeleverd en op de Soetendaalseweg in het Oude Noorden zijn grote plantvakken aangelegd. Er zijn plannen in voorbereiding voor meer groen op de Polderlaan, Le Fèvre de Montignylaan, bij het voorportaal van het Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen en het evenemententerrein in het Museumpark.

Een tuincoach geeft tuintips en beplantingsadvies aan bewoners, in straten waar door rioolvernieuwing de straat en de voortuinen worden opgehoogd. Een subsidie voor groene schoolpleinen start binnenkort. De gemeente stimuleert de aanleg van groene daken met een subsidieregeling voor particulieren.

Dit komt neer op 15 euro per vierkante meter groen dak. Ook met Europese subsidie komen er groene daken bij, zoals op het voormalig gemeentearchief op de Robert Fruinstraat en op De Peperklip.

Groen in de stad zorgt voor een mooier, gezonder en duurzamer leefklimaat. Bewoners kunnen recreëren en bewegen in een groene omgeving. Het verhoogt de waarde van vastgoed en draagt bij aan biodiversiteit. Verder is een groene stad beter bestand tegen de uitdagingen van een veranderend klimaat met meer extreme regenbuien, hete en droge periodes. Aldus de Wethouder.

34 supermarkten stoppen voedselverspilling

Stichting Voedselsurplus, initiatiefnemer van de donaties, heeft de supermarkten in contact gebracht met de sociale organisaties. “De supermarkten gaan voedselverspilling te lijf en steunen mooie initiatieven in de buurt” aldus de stichting,

“Op deze manier wordt voedselverspilling omgezet in lokale betrokkenheid”. De donaties leveren inmiddels een bijdrage aan meer dan 3.000 maaltijden per week. In de afgelopen twee jaar heeft dit een CO2-reductie van 250 ton opgeleverd. Stichting Voedselsurplus startte in 2017, ondersteund door de gemeente Rotterdam, in Charlois met het koppelen van supermarkten aan sociale organisaties en is al snel in andere delen van Zuid aan de slag gegaan.

In 2018 is de rest van Rotterdam aangesloten en inmiddels doneren 34 supermarkten hun overschotten aan sociale organisaties in de buurt. Sociale organisaties kunnen de voedingsmiddelen goed gebruiken. Het biedt hen mogelijkheden om het geld dat ze besparen op de inkoop in te zetten voor andere activiteiten.

Een grote groep organisaties doet mee, waaronder het Leger des Heils. Vanaf nu kunnen klanten van supermarkten ook zien of hun supermarkt meedoet aan het verminderen van voedselverspilling. Op de deur is een sticker aangebracht en op de schapkaartjes is te zien dat voedselverspilling wordt voorkomen en voedsel gedoneerd wordt aan sociale organisaties in de buurt.

Kledingruil in Rotterdam

Ben je op zoek naar een nieuwe garderobe? Opgelet! Op zaterdag 6 april is er een kledingruil XL op de gaafste plek van Rotterdam: BlueCity (circulaire broedplaats in het oude Tropicana zwembad).

Het is de grootste kledingruil van Rotterdam en ver daarbuiten! Te gast is onder meer Panter Schaap, twee duurzame mode-ontwerpers uit Rotterdam die komen vertellen over hoe de consument duurzame kledingkeuzes kan maken. Zowel mannen als vrouwen zijn welkom om te komen te ruilen.

De kleding die aan het einde van de dag overblijft wordt geschonken aan een goed doel. Naast het ruilfestijn zullen er ook vintage verkopers en vakmensen aanwezig zijn die het gesprek aangaan over duurzaamheid in de mode-industrie.

De Naaister Rotterdam zorgt dat jouw kleding wordt gerepareerd. En er is natuurlijk eten, drinken en muziek Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongebruikte kledingstukken in zijn kast heeft liggen. Door kleding met elkaar uit te wisselen zien een hoop kledingstukken het daglicht weer.

Zaterdag 6 april van 12.00 – 16.00 uur en de kaartjes kosten 7,00 euro.

Teveel stress!

Wat kan je doen om stress te verminderen, maar ook te voorkomen? Hoe ontstaat stress eigenlijk en hoe weet je of je stressgevoelig bent of niet? Wat kan je doen om je stressniveau te verlagen.

Stress is een gevoel van spanning, alertheid, nervositeit en daaruit volgt een reactie zoals een verhoogde hartslag of zweethanden. Stress ontstaat bijvoorbeeld door een hoge werkdruk of bij een overlijden van een dierbare.

Kan je ziek worden van stress? Ja, dat kan. “Langdurige stress kan uitmonden in overspanning en dat kan overgaan in een burn out. Dat kenmerkt zich door lichamelijke vermoeidheid. Je krijgt dan een soort verankering van psychische stress in het lichaam. Dat zou kunnen overgaan in een depressie.” Hart- en vaatziekten hebben een relatie tot stress. “Dat is wetenschappelijk onderzocht. Het heeft te maken met het samenknijpen van de aderen.

“Stressgevoelig De ene persoon is stressgevoeliger dan de ander. Je bent stressgevoelig als je een kort lontje krijgt, of een keer overspanning hebt gehad, of bij stress minder goed slaapt, maar ook als je een keer een depressie hebt gehad. “Er zijn ook mensen die in situaties van drukte of stress meer alcohol, slaapmiddelen of pijnstillers gaan gebruiken.”

Wie heeft last van stress? Met name ouderen en jongeren hebben last van stress. Bij ouderen komt dat vaak door technologische ontwikkelingen, bij jongeren gaat het vooral om studie- en partnerkeus.

Wat kan je doen? Laat uitzoeken of je stressgevoelig bent. Zo ja, ga dan meer bewegen, ga wandelen, eet goed en neem je rust. Heb je veel te doen op je werk? Ga even een rondje lopen om je hoofd leeg te maken. Thuisgekomen na een drukke dag? Ga lekker op de bank of op je bed liggen. Voldoende rust nemen is belangrijk, dus zorg dat je genoeg slaapt.

Ga vooral om met echte vrienden in plaats van Facebookvrienden en zet je telefoon gewoon is uit. We krijgen elke dag heel veel prikkels, ook via onze sociale netwerken. Zorg dat je niet de hele dag bezig bent met wat er gebeurt op sociale media.

Muziek kan je in een compleet andere stemming brengen, dus zet eens wat rustige muziek op. Over het algemeen ontspant muziek, maar kies dan wel voor jazz of andere rustige muziek. Humor ontspant ook, dus merk je dat er een stressvolle situatie is, maak dan een grap.

Mindfulness, yoga en meditatie kunnen je helpen om te ontstressen en tot jezelf te komen. Dagje Kralingse bos kan ook geen kwaad. Leg de lat eens wat lager en denk aan jezelf.

Als je hele hoge eisen aan jezelf stelt kan dat leiden tot veel stress als je die eisen niet haalt.

Boom valt in de prijzen

Hij viste vorig jaar nog achter het net bij de Europese Boom van het Jaar-verkiezing, maar nu heeft de Rotterdamse Breytenbachplataan alsnog een prijs op zak.

De ruim 150 jaar oude boom aan de Westersingel heeft een prijs gewonnen waardoor hij de komende drie jaar voor 15.000 euro aan extra aandacht krijgt. De wedstrijd is een initiatief van Bomenwacht Nederland, een bedrijf dat in opdracht van onder andere gemeenten onderzoek doet naar de gezondheid van bomen.

Om de zoveel tijd vraagt het bureau het publiek welke boom wel wat extra aandacht kan gebruiken. Een jury beoordeelt alle inzendingen en kiest dan een winnaar uit. Ditmaal waren er acht inzendingen. De 16 meter hoge plataan is de enige boom die het bombardement overleefde. In de jaren 60 kon op het nippertje kap worden voorkomen. Dankzij verankeringen, nieuwe kademuren en beluchtingskokers staat de boom er nog altijd goed bij.

Hij wordt weleens de duurste boom van Rotterdam genoemd. Zijn naam dankt hij aan de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach, die hem in 1986 uitriep tot ‘Het monument van de onbekende dichter’. De plataan dong vorig jaar ook mee naar de titel Europese Boom van het Jaar, maar die eer kwam toe aan de fluitende kurkeik is het Portugeese Alejento.

Staatsbosbeheer

Het is onze natuur.  Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 265.000 ha natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten.

Vanaf 1 januari 2017 beheren ze ook de recreatiegebieden van 7 natuur- en recreatieschappen in Zuid-Holland en Zeeland. In 2018 zijn enkele gebieden overgegaan naar Staatsbosbeheer en naar gemeenten. Wil je meer informatie over Staatsbosbeheer kijk dan is Staatsbosbeheer.nl

Rotterdammersvoorelkaar is een website waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Hulp vragen of iemand hulp bieden wanneer jou dat uitkomt.

Eenmalig, iedere week, alles daartussen in én bij jou in de buurt. Betrouwbaar, gemakkelijk en gratis! Heb je hulp nodig? Dan kun je op Rotterdammersvoorelkaar eenvoudig een vraag plaatsen. Je kunt ook jouw hulp aanbieden door jezelf te registreren en een aanbod te plaatsen of te reageren op een hulpvraag.

Het gebruik van Rotterdammersvoorelkaar is betrouwbaar en veilig en we gaan altijd zorgvuldig met je gegevens om. Je gegevens worden ook niet gebruikt voor commerciële doeleinden of aan andere partijen verstrekt zonder dat hier vooraf aan jou toestemming voor is gevraagd.

Doe mee en kijk voor meer informatie op Rotterdammersvoorelkaar.nl

Verlichting in Rotterdam

Door Antoinette Stas

Onze stad is mooi, daar is iedereen het wel over eens. Maar in de donkere maanden is Rotterdam nóg fraaier. Neem nu de prachtig uitgelichte Hef, het Wereldmuseum en Het Witte Huis, of Zadkine’s beeld De Verwoeste Stad dat altijd in de schijnwerpers staat. Openbare verlichting is nodig voor verkeers- en sociale veiligheid, maar met licht kan nog veel meer.

De Hef van Rotterdam

Bijna ongemerkt legt de gemeente met slimme verlichting de nadruk op de sterke punten van onze stad, zoals de Maasoever en bijzondere architectuur. Dat en nog veel meer staat in het Lichtplan Rotterdam. “Dit plan is een wereldwijd voorbeeld. Waar andere steden alleen lichtplannen maakten voor het verfraaien van de binnenstad, hebben wij een strategie en aanpak voor de openbare verlichting in de gehele stad geformuleerd”, licht het Stadsbeheer toe. “En afspraken over het beheer”, vult zijn collega  aan.

“Er waren zo’n 400 soorten armaturen, 50 soorten lichtmasten en 50 soorten lampen. Bij vervanging gebruiken we nu altijd standaardmaterialen, dat maakt het onderhoud een stuk efficiënter. Er zijn daarbinnen wel ‘specials’: bijvoorbeeld voor historische kernen zoals in Overschie, Delfshaven en Charlois is er speciale straatverlichting die past bij de sfeer.” Nachtelijke uren: “Een zeer belangrijk aspect is duurzaamheid.

In 25 jaar tijd is in Rotterdam het jaarlijkse energiegebruik voor openbare verlichting van 40 miljoen naar 24 miljoen kilowattuur. Dat is dankzij andere lampen zoals LED, maar ook door het dimmen van verlichting op doorgaande routes. In de nachtelijke uren, als er weinig verkeer op de weg is, verminderen we het licht met 50 procent. En in woonbuurten gaan we meer en meer gebruik maken van dynamisch dimmen. Dan is de straatverlichting gedimd totdat er een voetganger, fietser of auto door de straat beweegt.” Van geel naar wit “.

Door: 24 Liquid Media

Burgers spreken ons aan als we op andere verlichting overgaan”, er is in de loop der jaren wel het een en ander veranderd aan de kleur van het schijnsel. “Het licht in Rotterdam is van heel geel via een beetje geel naar warm wit gegaan, en er is nu minder omgevingslicht. Als ik dat tijdens bewonersavonden uitleg, begrijpt men dat heus wel.

Ik ben overigens heel blij met reacties, vooral over kapotte straatverlichting. Dat kan men op allerlei manieren melden: via de website van de gemeente, de Buitenbeter-app of door te bellen met 14 010. Daarbij moet men altijd wel het nummer van de lichtmast doorgeven! Ja, het is fijn dat burgers ons weten te vinden, want daar doen we het toch voor.”

Voedselbank professioneler

De Voedselbank Rotterdam is een grote en dynamische vrijwilligersorganisatie, waar per week zo’n 60.000 kilo etenswaar wordt herverdeeld onder gezinnen die het (even) niet breed hebben.

Met liefde en toewijding zorgen vrijwilligers ook in 2019 dat daarvan 7600 gezonde en gevarieerde pakketten worden samengesteld. Maar er gebeurt meer op de locatie in de Keilehaven. Naast een kantoor is er ook een flink distributiecentrum. Daar arriveert voedsel, wordt het tijdelijk opgeslagen maar ook vaak weer verder vervoerd.

Daar komt heel wat bij kijken. Herverdelen Door overschotten van supermarkten en telers opnieuw te verdelen, bestrijden de 400 vrijwilligers van de Voedselbank armoede in Rotterdam maar ook ver daar buiten. Tegelijk wordt verspilling tegen gegaan, waardoor het milieu minder wordt belast. De Voedselbank Rotterdam levert ook aan zo’n 27 collega-voedselbanken. Daarvoor is een degelijk wagenpark nodig, brandstof en natuurlijk een goede logistieke planning.

Door fondswerving, donaties en de juiste vrijwilligers lukt het dit volgens de wettelijke normen uit te voeren. Vrijwilligers Bij de Voedselbank Rotterdam is iedereen vrijwilliger, inclusief de directie. Dat zorgt voor een hecht team dat op elkaar rekent en van aanpakken weet, want op elke ochtend worden zomaar 700 boodschappenkratten gevuld. Net als veel andere vrijwilligersorganisaties wordt ook de Voedselbank Rotterdam steeds professioneler. Zoals bijvoorbeeld de voorbereidingen die op dit moment getroffen worden voor vernieuwing van de logistieke software.

Hiermee kan actueler ingespeeld worden op de actualiteit. Helpen? Bij de Voedselbank Rotterdam draait alles om vrijwilligers. Zij zijn van levensbelang voor de organisatie en in het bijzonder voor de kwaliteit van de voedselpakketten. Iedereen kan iets betekenen in dit intensieve proces en is van harte welkom om een keer te komen praten over welke functies er beschikbaar zijn. Kunt u een handje helpen? Wat hebben we nodig?

Omdat de Voedselbank een relatief groot bedrijf is hebben we vrijwilligers nodig op allerlei gebied. Naast de mensen die de voedselpakketten samenstellen in onze productieruimte hebben we ook planners om de zaken voor te bereiden. Maar ook chauffeurs met groot en klein rijbewijs voor de distributie van de pakketten en het ophalen van de grondstoffen. Winkelpersoneel voor onze kringloopwinkel en magazijnmedewerkers. Om dat allemaal goed te laten functioneren hebben we op de ondersteunende afdelingen, zoal ICT, Financiën, Fondsen- en voedselwerving, Cliëntenadministratie en personeelszaken ook gekwalificeerde vrijwilligers nodig voor de lopende zaken en projecten.

Op dit moment heeft de Voedselbank vooral leidinggevenden nodig, die in staat zijn de werkzaamheden van kleine groepen vrijwilligers te coördineren. Dat aantal kan variëren van enkele vrijwilligers, die een specifieke taak hebben, tot groepen van 20 vrijwilligers, die zich met in- en ompakwerkzaamheden bezig houden. Als één van de bovenstaande activiteiten je aanspreekt kijk dan eens op onze website of neem contact op met de afdeling personeelszaken van de Voedselbank 010-7271071.

Bron: Voedselbank Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.