Op Gran Canaria is FKK verboden!

Het hele jaar zijn er milde temperaturen op Gran Canaria. Voor nudisten en naturistenvrienden een paradijs. Op de stadsstranden van Las Palmas is naaktzwemmen verboden terrein.

Iedereen die zwemt op het Canarische eiland of sist in de zon, moet ervoor gekleed zijn op de stadsstranden van de hoofdstad. Naaktzwemmen is in de toekomst verboden op Playa de las Canteras en de Playa de las Alcaravaneras. De provincie heeft een gemeentelijke verordening goedgekeurd. Zo kan de politie nudisten beboeten met maximaal 300 euro, als ze naakt gaan zwemmen op één van de stranden.

Dit wordt gemeld door de plaatselijke krant ” La Provincia “. De reden zijn botsingen tussen geklede en naakte strandbezoekers. Zo moesten ruzies worden opgelost door opgeroepen politieagenten. Op het strand El Confital, dat net buiten het stadscentrum ten noorden van Las Palmas ligt, wordt echter nog steeds bekroond als naaktstrand en kan worden bezocht in het Adam en Eva kostuum.

En ook op de andere stranden van het eiland kunnen nudisten naakt blijven baden, voor zover de stranden als nudistengebied zijn aangewezen. Deze omvatten de stranden van Puerto de las Nieves en Guayedra en de Playa del Inglés. Veel lokale bewoners en vakantiegangers eisen een aangewezen nudistengebied op de stadsstranden van Las Palmas. De burgemeester sloot deze maatregel niet uit tijdens een persconferentie.  Op sommige stukken strand wordt roken in het kader van het verbod op naaktzwemmen bestraft . Zoals gemeld door de Noorse ” Canariajournalen “. Voor de rook in aangewezen niet-rokers gebieden dreigen ook boetes van 300 euro.

Preutsheid in Nederland

Jongeren zijn preutser dan de rest van Nederland, en vrouwen zijn preutser dan mannen. Dat blijkt uit ons onderzoek onder 6320 respondenten.

Onze jeugd is losgeslagen, beweren sommigen. Nederland verpreutst, stellen anderen. Is Nederlandse preutsheid nu écht zo. Een van de opvallende uitkomsten: maar liefst 4 op de 10 deelt weleens een naaktfoto of -filmpje van zichzelf. Daarbij valt op dat het delen van pikant beeldmateriaal bij de jeugd (tot en met 23 jaar) minder vaak voorkomt dan bij oudere mensen.

Jongeren versus de rest

Van de Nederlandse jongeren heeft 39 procent weleens naaktfoto’s of filmpjes van zichzelf gedeeld met anderen. Onder 24 tot 34 jarigen is dit 46 procent. Zelfs de 35 tot 49 jarigen doen niet onder voor de jeugd: 40 procent heeft weleens dergelijk beeldmateriaal gedeeld. Bij andere vragen bleken jongeren zelfs veel preutser dan de rest van de bevolking. Zo hebben jongeren vaker een voorkeur voor seks in het donker, en voelen zij meer schaamte bij intiem doktersbezoek.

Vrouwen versus mannen

Ook blijkt uit het onderzoek dat mannen minder preuts (zeggen te) zijn dan vrouwen. 58 procent van de mannen beweert bij intieme gezondheidsklachten meteen en zonder schaamte naar de dokter te gaan, tegenover 46 procent van de vrouwen. Ook heeft slechts 10 procent van de mannen liever het licht uit of altijd het licht uit tijdens de seks, tegenover 30 procent van de vrouwen. En, mannen vinden het minder erg om in de sauna bekenden tegen te komen dan vrouwen.

Meer opvallende uitslagen

  • Topless is uit: 19 procent van de vrouwelijke ondervraagden zegt minder vaak topless te zonnen dan vroeger. Slechts 9 procent juist vaker, de rest doet dit even vaak of nooit.
  • 68 procent van de sportende respondenten maakt mee dat mensen in hun ondergoed douchen op de sportschool of -club.
  • Bijna 4 op de 10 loopt weleens naakt door het huis, ook als er huisgenoten thuis zijn (mannen vaker dan vrouwen).
  • 56 procent heeft een badkamerdeurbeleid waarbij de deur altijd openstaat en huisgenoten zo kunnen komen binnenlopen.

Naturisten zeggen wel eens, bloot slaat dood! Als je dus kijkt dan zie je dat meer schaamte door religie en het moeten voldoen aan een ideaal beeld alleen maar leidt tot meer verseksualisering van het gewone menselijk lichaam.

Jongere zien de extreemste porno maar douchen (vaak) met hun onderbroek aan. Hebben hun eigen moeder nog nooit bloot gezien. Hoe krijg je een mixed up samenleving. Wat is de oplossing? Opvoeding, school, media, begeleiding en meer naar jezelf luisteren, en doen wat jezelf gelukkig maakt. Zo lang een hoop feministen het licht niet zien, kun je nog wel even wachten op die vrije samenhangende (veilige) samenleving.

De uitslagen zijn gebaseerd op de antwoorden van 6320 deelnemers aan de Test Nederland-preutsheidonderzoek. Op deze website kunnen bezoekers aan allerlei tests en onderzoeken meedoen.

Sommige onderzoeken zijn opgezet in samenwerking met universiteiten. Zij kunnen de uitslagen gebruiken voor wetenschappelijke publicaties. De site werd in 2014 gelanceerd en bleek meteen een groot succes. De tests en onderzoeken trekken duizenden, en soms tienduizenden deelnemers.

Uitkijktoren naast naturistencamping

De gemeente Hellevoetsluis lijkt een uitkijktoren te ‘faciliteren’ naast een naturistencamping in Hellevoetsluis. In een nieuwe gebiedsvisie heeft de gemeente namelijk een uitkijktoren gepland naast de camping.

Kampeerders zijn woest op de komst ervan. “We geven ons graag bloot, maar aan bekenden, niet aan vreemden. Zo trek je waarschijnlijk fout volk aan”, zegt een naaktrecreant op de camping. De camping heeft bezwaar gemaakt tegen de plannen van de gemeente.

De toren leek even uit de plannen verdwenen te zijn, maar bij de definitieve vaststelling staat de uitkijktoren er toch weer in. Waarom een uitkijktoren? De gemeente wil op die plek een uitkijktoren om een uitzicht te creëren voor fietsers die over de toekomstige zonnepaneelvelden willen kijken.

De gemeente Hellevoetsluis is daar trots op en wil dit graag aan voorbijgangers laten zien.

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de gemeente laat schriftelijk weten: “de wethouders hebben enige tijd geleden al aangegeven dat het niet de bedoeling is dat je vanuit een uitkijkpost naar binnen kijkt bij de camping. Als er eventueel een uitkijkpost komt, moet dus goed gekeken worden naar de hoogte en afstand. Ook als het gaat om de wal om het zonneveld, moet rekening gehouden worden met de privacy van de campinggasten.”

De kampeerders zijn er niet gerust op en willen helemaal geen uitkijktoren. Daarom nodigen we het college graag uit om met of zonder kleren, te zien hoe een uitkijktoren de privacy op de camping kan aantasten. Wordt vervolgd.

Bron: RTV 

Bloot is jezelf zijn!

Bloot op het strand, bloot op vakantie, bloot in de achtertuin. Naaktrecreatie wordt steeds meer een onderwerp waar je gewoon over kunt praten. En dat vrije vakantiegevoel past hélemaal bij de vakantietrends voor 2019!

Het taboe verdwijnt Magazines, kranten, social media, blogs, tv en radio sneden het afgelopen jaar vaak het onderwerp naaktrecreatie aan. Voor het eerst naar de blootcamping gaan. De Nationale Toplessdag. Een exclusieve naaktzwemdag in het Tikibad. Van de talloze reacties die hierop volgden waren er opvallend veel positief van toon.

Het taboe begint te verdwijnen en dat is een trend, die de Nederlandse belangenorganisatie voor naaktrecreatie ziet opkomen. Vakantietrend “Bloot zijn is iets waar veel mensen zich prettig en vrij bij voelen’’.

“Ruim 2 miljoen Nederlanders ontspannen graag zo nu en dan bloot. Dit is een keuze waar gelukkig steeds meer begrip en respect voor is. Waarom mensen graag bloot zijn dat valt haast niet uit te leggen, dat is iets wat je eigenlijk alleen maar zelf kunt ervaren. Bijna iedereen heeft wel eens bloot gezwommen en herinnert zich het vrije gevoel dat dit geeft.

Juist in de drukke tijd waarin wij leven, is dat gevoel van vrijheid belangrijk. Om even niets te hoeven, echt even offline zijn en bewust te ontspannen. Het is een cadeautje aan jezelf. Je letterlijk en figuurlijk blootgeven helpt je om dit gevoel te bereiken.’’ Het past ook helemaal bij de vakantietrends duurzaam reizen en digital detoxen.

Mensen houden op blootlocaties veel bewuster rekening met hun omgeving. Geen strand zo schoon als een naaktstrand.  De ander ervaart het als een leefstijl en staat dicht bij de natuur. De een noemt zichzelf naturist, naturalist, nudist, bloterik of naaktrecreant. De ander geeft er helemaal geen naam aan.

Een praktische online locatiezoeker is opkomst, met reviews van andere vakantiegangers. Zodat het gemakkelijk wordt blootvakanties over de hele wereld op te zoeken.

België zoekt tweede plek voor naaktstrand

Het naturisme in België bloeit. De Federatie heeft meer leden dan voorheen. Die stijgende belangstelling is onder meer ook zichtbaar op het naaktstrand van Bredene, het enige officiële in het land. Daar is de ruimte soms schaars te noemen, en is de federatie opzoek naar uitbreiding elders.

,,We zijn een vragende partij voor een tweede naaktstrand”, vertelt federatie-voorzitter Koen Meulemans aan de krant. ,,Tijdens de zomer ligt 1.000 man tegen elkaar op een strookje van 400 meter in Bredene. Bij vloed lijken we wel haringen in een ton. We zijn in gesprek met enkele kustgemeenten.” Namen worden niet genoemd, omdat de gesprekken nog lopen. Wordt dus vervolgd.

The Great British Skinny Dip

In de documentaire The Great British Skinny Dip komen verschillende mensen aan het woord over hun hobby naturisme. Zo ook de 60-jarige Christine Wright. Doordat iemand erachter kwam dat ze naturist was, moest ze haar baan als schoolhoofd stopzetten.

In de documentaire vertelt de Britste Christine dat ze haar hobby jarenlang geheim hield. “Ik heb altijd mijn privéleven privé gehouden, omdat de meeste leraren dat doen”, zegt Christine tegen Daily Mail. “Want ze zouden het raar vinden als ze wisten dat ik mijn kleding uittrek. Sommige mensen denken dat als je naturist bent, je ook een pedofiel bent.”

‘Om mij pijn te doen’

“Ik heb het er op mijn werk nooit over gehad, totdat een bemoeial het ging rondbazuinen”, zegt Christine. “Die belde mijn werkgevers en vertelde dat ik naturist was, om mij pijn te doen.”

Christine moest daardoor vervroegd met pensioen, maar is nu een trotse naturist. Ze voert campagnes, werft mensen om met zijn allen te gaan naaktzwemmen en probeert de vooroordelen rondom haar hobby te verminderen.

Meer mensen moet meedoen
“Soms denk ik dat we in dezelfde positie zitten als de homogemeenschap twintig jaar geleden”, zegt ze. “We overtreden er geen wetten mee, maar sommige mensen vinden ons onfatsoenlijk. En de minderheid die tegen ons ingaat lijkt meer gehoor te krijgen dan de mensen die ons tolereren.”

Toen Christine vroeger aan het naaktzwemmen was, kwamen de mensen er gezellig bij. Nu wordt meteen de politie gebeld en dat vindt ze zonde. “Ik wil het juist delen, ik vind het leuk om te doen en ik wil dat meer mensen meedoen. Het is het beste gevoel ooit om in de natuur naakt te zijn, zoals het hoort.”

De documentaire The Great British Skinny Dip is uitgezonden op Channel 4 in Groot-Brittanië.

Moet je altijd bloot zijn?

Nee, natuurlijk niet. Als het koud is mag je ook op een naaktstrand en naturistenterrein gewoon je kleren aan. Niemand zal in zijn blootje buiten gaan zitten als het 10 graden is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op een warme dag je kleding aanhoudt. Je gaat immers niet voor niets naar een naturistenterrein! Kijk om je heen wat op het betreffende terrein gebruikelijk is of vraag er naar. Andere bezoekers helpen je graag.

Sommige (verenigings)campings hanteren wat striktere regels over bloot zijn. Dat kan vooral met tieners lastig zijn. Informeer vooraf bij een beozek aan een naturistenterrein als je er niet zeker van bent.

Nog steeds taboe
Het naturisme heeft wel een beetje een imagoprobleem. En dat geldt vooral voor de openbare naaktstranden. Omdat iedereen er vrij bloot mag rondlopen, trekt het soms gluurders en exhibitionisten aan. Berucht zijn de naaktstranden aan zee, waar in de duinen soms dingen gebeuren die niets met het basisidee van het naturisme te maken hebben. Vanwege de seksuele associaties die veel mensen hebben met het naakt zonnen of zwemmen, blijft het naturisme een beetje in de taboesfeer hangen.

‘Voor mensen die gewend zijn aan geklede recreatie is de associatie tussen bloot en seks vrij sterk’. Maar seks is juist geen drijfveer voor naturisten, zegt de NFN. Als je er eenmaal aan gewend bent, verdwijnt juist die associatie tussen seks en bloot, menen zij. Zoals het gezegde “Bloot slaat dood”.

Mooi of niet?
Een ander veelgehoord bezwaar tegen naaktrecreatie is dat blote lichamen zo lelijk zijn. Mensen zijn er in het algemeen niet aan gewend om naakte lichamen te zien. De meeste lijven voldoen eenmaal niet aan het westerse schoonheidsideaal. Ieder mens is anders en ieder lichaam ziet er anders uit. Door veel verschillende mensen bloot te zien krijg je juist een veel realistischer beeld van het naakte lichaam dan je vaak op tv en in tijdschriften ziet, volgens naturisten.

Nog altijd worstelen naturistenterreinen met vragen: of ze mensen met piercings in bijvoorbeeld tepels, schaamlippen en penis wel moeten toelaten. Juist omdat zulke lichaamsversieringen de nadruk leggen op seksuele lading van het naakt zijn. In mindere mate doet dat dilemma zich voor bij het al dan niet accepteren van zogeheten smoothies, dat zijn mensen die hun schaamhaar scheren.

Naturisten tips:

  • Probeer eerst een bezoekje aan de sauna. Daar is de afspraak dat iedereen naakt is en val je niet op.
  • Kijk of het je bevalt om naakt te zijn. Blijf je je ongemakkelijk voelen, dan is het misschien niets voor jou en ben je gewoon gelukkiger in zwembroek of bikini.
  • Bevalt het je wel, ga dan eens naar een naaktstrand, liefst een officiële, waar ook controle is.
  • En ga de eerste keer samen met iemand die al langer naakt recreeërt.

Een lijst met officiële naaktstranden is te vinden op de site.

The Bunyadi permanent een naaktrestaurant!

restaurant-iIn het voorjaar 2016 opende in Londen het naaktrestaurant The Bunyadi. Dit werd een groot succes. In de tijd dat het open was kwamen meer dan 45.000 bezoekers hun maaltijd in hun blootje eten. Er was zelfs een wachtlijst voor het pop-uprestaurant. Niet verwonderlijk dat de eigenaar op zoek is naar een nieuwe locatie voor een permanent naaktrestaurant.

De man achter naakt dineren restaurant The Bunyadi vertelde dat hij van plan is om binnen zes maandeneen permanente locatie te vinden waar hetzelfde principe geldt als in het pop-up restaurant: bloot dineren, sfeervolle met kaarsen verlichte tafels die afgescheiden worden door een bamboescherm én een verbod op het gebruik van mobiele telefoons. Dat er gezond, biologisch en vooral ook smakelijk voedsel geserveerd wordt hoeft volgens hem geen betoog.

Op menig naturistenterrein is het een gebruikelijk beeld: restaurantgasten die in hun blootje eten, al dan niet in de openlucht. In steden vind je dergelijke eetgelegenheden veel minder, en daar willen ze in Londen verandering in brengen. In pop-uprestaurant The Bunyadi kun je vanaf juni 2016 helemaal terug naar de basis en mag je ook naakt dineren.

The Bunyadi is dus een succes, maar klanten zijn niet verplicht om naakt te dineren: het restaurant wordt opgedeeld in tweeën: een pure, naakte sectie, en een deel voor geklede gasten. Klanten krijgen badjassen, kleedkamers en kastjes ter beschikking.

Waarom yoga zo goed voor je is

yogaWat is yoga? Een aantal jaar geleden werd yoga vooral in verband gebracht met religie, tradities en moeilijke poses die eigenlijk alleen maar goed uitgevoerd konden worden door ervaren yogi. Tegenwoordig is het beeld van yoga veranderd. Yoga is populair omdat je lichaam er soepeler van wordt – zonder dat je daarvoor op je hoofd hoeft te gaan staan en omdat je geest er rustiger van wordt. Zonder dat je daarvoor uren in dezelfde positie hoeft te zitten. Yoga heeft met alles uit iets extra’s toegevoegd?

Yoga is een levensfilosofie, maar wordt steeds meer los gezien en is daardoor steeds toegankelijker voor iedereen. Steeds meer mensen ‘ontdekken’ yoga. Het is ook makkelijk om aan yoga te doen. Er zijn honderden yogascholen, maar ook ontelbare filmpjes op Youtube waarmee je zelf thuis aan de slag kunt. En vergeet niet de vele yogaboeken die uitgebracht zijn en waar zowel beginners als gevorderen mee aan de slag kunnen. Zelf aan de slag gaan, of het nu in een school of thuis is. De basisprincipes van yoga zijn makkelijk te leren. Je bent zelf verantwoordelijk voor je lichamelijk- en geestelijk welzijn. Yoga helpt je dan ook het beste in jezelf naar boven te brengen en je bewuster te worden van je innerlijke kracht.

Waarom naakt aan yoga doen?

1. Je krijgt een positiever beeld van je lichaam. Vooral vrouwen voelen zich vaak ontevreden met hun lijf: te dik, te dun, te lang, te klein en een kwabje hier of pukkel daar. En dan natuurlijk die buik, die borsten, die taille… Wie yoga doet leert zichzelf accepteren. Wie bloot yoga doet zal ook sneller het lichaam accepteren voor wat het is. Schoonheidsidealen zijn opgelegd en door yoga naakt te beoefenen ontdek je dat je je daar niet aan hoeft te confirmeren. Je bent goed zoals je bent, met alle unieke kenmerken die je hebt.

2. Door in je blootje yoga te beoefenen krijg je volgens andere blote yogi een nog diepere staat van ontspanning van lichaam en geest en raak je meer in harmonie met de energie die door je lichaam stroomt.

3. Wanneer het weer het toelaat en je kunt yoga naakt buiten beoefenen profiteer je ook nog eens van het zonlicht. Dit bevordert de aanmaak van vitamine D. Ook komen er endorfines vrij die je stemming verbeteren. Ook mensen met bepaalde huidaandoeningen hebben profijt bij zonlicht. De combinatie bloot en yoga is dus niet alleen prettig, maar ook heilzaam.

4. Naakte yoga is goed voor je portemonnee. Je hoeft je immers niet te hullen in – soms prijzige – yogakleding ;-). Ook is er geen strijd wie het leukste yogapakje aanheeft: je lichaam is immers de mooiste verpakking die je hebt.

Filmpje van Nude Yoga Girl

Fotoangst bij topless zonnen

topless-zonnenZo’n driekwart van de Nederlandse vrouwen zont het liefst topless. Maar een groot deel van hen (41 procent) houdt uiteindelijk op het strand het bikinibovenstukje aan. Waarom? Ze zijn vooral bang dat foto’s van hun borsten op internet terechtkomen, zo is gebleken uit onderzoek van de website LotteLust onder 500 vrouwen.

Over de achtergronden van de ontdekte terughoudendheid stelt de redactie van de website: ,,Met het idee dat iedereen vandaag de dag beschikt over een smartphone en dus stiekem foto’s kan maken, voelen vrouwen zich niet vrij om topless te gaan zonnen.” Wat helpt, is steun uit de naaste omgeving. Besluit een vrouw op het strand haar boezem bloot te stellen of indien naakt aan de zonnestralen, dan voelt een derde van de ondervraagden zich hierdoor dermate gesteund en wordt het bovenstukje eveneens afgelegd. Echter, een belangrijk deel van de ondervraagde groep kiest ervoor om alleen in het buitenland topless te zonnen.

Taboe
toplessZo concludeert een vrouwen website dat topless zonnen een taboe aan het worden is en dat het lichaam van de vrouw steeds vaker wordt geseksualiseerd. ,,Zorgwekkende ontwikkelingen die slechte invloed kunnen hebben op jonge vrouwen.” De belangrijkste redenen voor vrouwen om topless te zonnen is overigens het voorkomen van tan lines (65 procent). Verder voelt 10 procent er zich sexy door en 6 procent doet het onder het mom van ‘als mannen het mogen, mogen vrouwen het ook’.

De ontwikkeling rond smartphones en andere beelddragers, die vrij onzichtbaar kunnen worden gebruikt, leidt bij een ander deel van de vrouwen juist tot een verschuiving richting naaktstranden, in zowel binnen- als buitenland. ,,Mensen voelen zich nog steeds wel prettig zonder al te veel kleren aan,” zei Maaike Brugman van de Naturisten Federatie Nederland vorig jaar tegen de Dagelijkse Standaard, ,,maar zijn bang gefotografeerd te worden en dientengevolge op het internet te belanden. Op een bloot strand denkt men klaarblijkelijk meer privacy te hebben, en minder last van pottenkijkers.” Volgens de woordvoerster van de belangenorganisatie van naturisten blijkt naakt recreëren onverminderd populair. Bijna twee miljoen Nederlanders kiezen in de vakantie wel eens voor zo’n relaxmoment, aldus Brugman.

Preutsheid jongeren zien niets in naturisme

Bij naturistenvereniging Zeelandia in Ritthem merken ze het al jaren: er komen steeds minder jongeren. “Het lijkt alsof veel mensen toch de preutsheid terug krijgen”.

Zegt secretaris Els de Hoon.

Bloot
Op de camping van vereniging Zeelandia is dat goed te zien. Veel oudere echtparen, weinig jonge gezinnen. “De boel vergrijst”, zegt Els de Hoon, “maar gelukkig komen er vaak kleinkinderen met opa en oma mee. En die komen later misschien weer wel.”

Jammer
Ook naturistische zwemvereniging Delta Natuur betreurt de vergrijzing van de vereniging. “We doen er alles aan om meer jonge mensen aan te trekken”, zegt voorzitter Mike van Lieshout, “maar dat is heel lastig.”

Optimistisch
Willem Smallegange van naturistische boerencamping Smalleganges Dijk in Burgh-Haamstede is optimistischer: “Ik zie toch een nieuwe trend, er komt weer meer belangstelling van jongeren”. Aan zijn kleine boerencamping met vijftien plaatsen is dat nu niet te zien. Momenteel staan er enkel oudere gasten.

Back to basic
“Af en toe komen er weer jonge campinggasten”, zegt Willem Smallegange, “Dat heeft te maken met de trend ‘back-to-basic’. Jongeren letten steeds meer op hun ecologische footprint en willen terug naar de kern.” We blijven optimistisch aldus  de oudere op naturistenvereniging Zeelandia.

Is topless zonnen uit

toplessDe afgelopen jaren was topless zonnen een taboe geworden. Hoe de vooruitzichten zijn voor 2016 is afwachten. Slechts 5 procent van alle vrouwen voelt zich nog geroepen om het topje uit te laten. 3 op de 4 vrouwen zont liever niet op het op het texielstrand, maar in een veilige omgeving zolals in de eigen tuin of balkon.

Dat blijkt uit onderzoek over zongedrag. Vooral jonge meiden houden liever de bikini aan. Vrouwen onder de 50 en er boven zien minder problemen om naakt te zonnen.bekini

Over het algemeen weet de huidige vrouw hoe zij verantwoord moet zonnen. 1 op de 2 ligt niet langer dan een uur in de zon, 87 procent drinkt veel water en vrijwel alle vrouwen smeren zich gretig in.

Slechts 13 procent weet onvoldoende over verantwoord zonnen.

Wat is er zo leuk aan een zonnebad? Het overgrote deel komt tot rust in de zon en neemt de tijd om bijvoorbeeld een boek te lezen. Naast ontspanning, heeft zonnen ook een sociale functie. 1 op 5 wil bijpraten in de zon. Het merendeel houdt meer van lezen, puzzelen en Sudoku-puzzels ontrafelen.

Is naturisme oubollig?

Veel mensen praten tegenwoordig over ‘de vergrijzing van het naturisme’, alsof naturisme oud en krakkemikkig is, en gedoemd te verdwijnen, als we niet met zen allen voluit voor ‘verjonging’ gaan.

Waar velen aan voorbij gaan, is dat de hele maatschappij veroudert (denk hierbij even aan de Rolling Stones ;-). Dus een krampachtige verjonging-om-de-verjonging (wat dat ook zou mogen inhouden), zelfs indien helemaal doorgezet, zal netto niks opbrengen. 

‘Verjonging’ wordt immers al te vaak ingevuld als ‘verbreding’, wat impliciet inhoudt dat we van die oubollige concepten als ‘bevorderen van zelfrespect, respect voor de natuur en respect voor anderen’ af moeten, en al helemaal van het ‘gemeenschappelijk naakt als kenmerk’, want dat laatste is in de ogen van velen de reden waarom jongeren niet naar de naturisten terreinen komen. De redenering is dan; laat ze toch hun kleren aanhouden, dan worden het vanzelf naturisten (en anders komen ze niet). 

We moeten ook vooral niet meer over naturisme spreken, maar wel over ‘naaktrecreatie’, want dat is breed en toegankelijker.

Daar valt ook wel wat over te zeggen. 

Over naaktrecreatie moeten we ons immers geen zorgen maken; Nog nooit hebben mensen zo massaal naakt gerecreëerd als nu; de sauna’s zitten overvol en er komen er steeds bij. Weinig mensen liggen wakker van de officiële naaktstranden of de buurman die naakt in zijn eigen omheinde tuin rondloopt. Dus wat dat betreft, (tenzij je in je blote kont over straat wil lopen, en de occasionele overlast op de stranden daargelaten) bestaat er een groot maatschappelijk draagvlak. Om streep loos bruin te worden kan je op heel veel plekken terecht.

Maar wat naturisme inhoudt, dat weten zo onderhand blijkbaar nog alleen de mensen op de verenigingsterreinen. Er komen te weinig nieuwe mensen bij. En dat is jammer. Als ze willen concurreren met sauna’s en wellness centra en campings-met-vertier-en-grote-glijbanen, zouden terreinen immense investeringen moeten doen. Maar daar draait het uiteindelijk niet om. 

De kracht van het naturisme schuilt precies in het aanbieden van een niet-commerciële, duurzame, ecologische, kindvriendelijke en sociale vrijetijdsbesteding. 

Maar net die troeven worden vandaag meer en meer onder de mat geveegd, ook door naturistenorganisaties, als zijnde ‘oubollig’ en ‘niet van deze tijd’. En dat terwijl allerlei tendensen in de maatschappij juist het tegenovergestelde zouden moeten doen vermoeden;

In Gent slaan jonge gezinnen aan het moes tuinieren, ecotoerisme zit in de lift, kinderen worden op natuurkamp gestuurd om terug aansluiting te krijgen met de natuur, jonge gezinnen wonen in steeds krappere flatjes en zijn opzoek naar een beetje groen om hun vrije tijd in door te brengen, co-housing projecten worden steeds meer gemeengoed, mensen praten over zelfvoorzienend wonen en willen hun ecologische voetafdruk verkleinen, ook bij de keuze van hun vakantiebestemming, meer en meer mensen komen alleen te staan en zijn opzoek naar een zinvolle tijdsbesteding (vergeet ook de ouderen als doelgroep niet, dat zou heel stom zijn aangezien de hele maatschappij dus vergrijst), het schoonheidsideaal wordt meer en meer bekritiseerd, en ga zo maar verder. Daarnaast zijn er helaas ook een aantal negatieve ontwikkelingen (waar momenteel vooral de sauna’s succes door boeken); vrouwen die worden lastiggevallen omdat ze in de publieke ruimte een stukje vel ‘teveel’ laten zien, laat staan dat ze nog durven topless te zonnen. Sommige passanten zien naaktstranden als hun persoonlijke speeltuin! 

Naturisten waren al ecologisch, duurzaam, bezig met respect voor het eigen lichaam toen de meerderheid die begrippen nog niet eens kende en er alleszins heel lacherig over deed. Maar net nu (een deel van) de maatschappij daar ook klaar voor is, pleiten velen ervoor de principes van het naturisme overboord gooien en gaat men voor ‘streep loos bruinen’ of ‘graag naakt zijn’ als voornaamste bindende factor. Hiermee ga je geen mensen op de terreinen krijgen. Streep loos bruin worden kunnen ze ergens anders ook.

Een flauw afkooksel van het naturisme, en dat in een tijd waar ook en vooral jonge mensen terug opzoek zijn naar authenticiteit.

Is het een gemiste kans?

Bron: Karin

Naaktstrand Zoetermeer

Overzicht van het oude naaktstrandje

De handtekeningenactie van de bezoekers van Noord-Aa heeft tot een eerste gesprek tussen gemeente, vaste bezoekers geleid. Samen bezochten zij op 20 oktober een aantal potentiële locaties in het recreatiegebied. Het was duidelijk en positief dat de gemeente een aantal van de wensen van de naaktrecreanten ter harte had genomen.

Maar zoals het hoort, zagen de naaktrecreanten ook nog wel een aantal haken en ogen. Naaktrecreanten en gemeente blijven daarom voorlopig in overleg op zoek naar een voor alle partijen goede oplossing.

Eind augustus haalden verontruste naaktrecreanten binnen enkele dagen 150 handtekeningen op om te protesteren tegen de voorgenomen herinrichtingsplannen voor het recreatiegebied Noord Aa in Zoetermeer. Behalve dat het naaktstrand er in oppervlakte en voorzieningen op achteruit zou gaan, zou het ook gaan grenzen aan de officiële homo-ontmoetingsplaats (HOP). Dit gaat ten koste van het familiekarakter van het huidige naaktstrand.

Wordt dus vervolgd. Is je zelf iets opgevallen dan horen we dat graag.

Florida wil Europese nudisten

Een gemeente in de Amerikaanse staat Florida wil Europese nudisten ertoe verleiden hun zomervakantie daar te vieren.

Pasco County tast in eerste instantie in de buidel voor een advertentiecampagne in Duitsland, aldus een woordvoerder woensdag.

Maar andere Europese landen zijn ook een grote en lucratieve markt met miljoenen nudisten”. De campagne moet in 2012 beginnen, maar het is nog niet duidelijk hoe de advertenties eruitzien. Volgens Pasco County zijn ze netjes ”en in zekere zin grappig”.

Het zonnige Pasco County staat al langer bekend als de nudistenhoofdstad van de Verenigde Staten. De plaats wil niet alleen naaktrecreanten lokken, maar gaat later ook werven in onder meer Groot-Brittannië.

Naaktmodel trekt geen bekijks

Een poedelnaakt model reisde met de trein in de ochtendspits van het Duitse Düsseldorf.

Maar het meisje trok nauwelijks bekijks. Gevalletje ‘kunstenaar slaat plank mis’?

De stunt was bedacht door de Zwitserse kunstenaar Milo Moire. Hij bedacht het kunstproject om de reizigers eens iets echts ongewoons voor te schotelen tijdens hun dagelijkse reis naar hun werk. Helaas kijkt niemand op of om.

Op het naakte lichaam van zijn model had hij de kledingsstukken geschreven die ze eigenlijk hoorde te dragen. Zo stonden er woorden als ‘slip’, ‘bra’ en ‘shirt’ op haar velletje te lezen.

Moire filmde de avonturen van zijn naakte model, alleen beleefde ze niets. Ze kocht keurig een kaartje, vond een zitplaats en liep tijdens haar overstap zonder problemen met de meute mee naar een ander perron. Met het kunstproject wilde hij de forenzen aanzetten tot een andere manier van denken. Maar of dat is gelukt?

Wel of geen badkleding in sauna

saunaWie naar de sauna wil moet tegenwoordig eerst goed op de website kijken en of dat al of niet bloot kan. Zomaar spontaan je handdoek inpakken is er niet meer bij met al die badkledingdagen die je tegenwoordig steeds vaker hebt. Voor de sauna’s en wellnessresorts een goede zaak: zo trekken ze ook bezoekers die anders niet naar de sauna zouden gaan. Voor mensen die boot in de sauna heel gewoon vinden is het minder leuk.