De politiek wil dat de gemeente Rotterdam stopt met experimenteren met de natuur. Het gebruik van waterstofperoxide als bestrijdingsmiddel van blauwalg in de Kralingse Plas heeft waarschijnlijk gezorgd dat de visstand lager is dan in 2016.

De gemeente stopt dan ook met het gebruik van het blondeermiddel, al is niet zeker of dat ook echt de oorzaak is van de afname van het aantal vissen.

Uit onderzoek werd duidelijk dat de voedselvoorraad in de plas is aangetast. “Maar dat kan ook komen door onze nieuwe maaimethode? Het kan ook zijn dat de visstand van vorig jaar extreem hoog was door een zachte winter”, zegt wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam.

Structurele oplossing
GroenLinks was altijd al tegen de bestrijding met waterstofperoxide en wil nu helemaal dat de wethouder stopt met experimenteren en geld uitgeeft aan een structurele oplossing voor de blauwalg in de Kralingse Plas.

“Die oplossing is de sliblaag afdekken met een laag zand, zodat de blauwalg geen kans meer krijgt om te ontstaan. Er zit alleen wel een prijskaartje aan”, vertelt mevrouw Bokhove van GroenLinks.

Om deze manier de blauwalg aan te pakken is niet nieuw, maar werd nog niet toegepast omdat de gemeente, het hoogheemraadschap en de provincie Zuid-Holland niet tot een goede verdeelsleutel van de kosten konden komen.

Stopt het experimenteren met de Kralingse Plas
Getagd op:                     

Eén gedachte over “Stopt het experimenteren met de Kralingse Plas

  • 26/07/2019 om 00:20
    Permalink

    Eerst volgegooid met puin, waardoor de zon vrij spel heeft op de bodem van de plas. Hierdoor groeit het “gras” weelderig! Geen stroming in het water zorgt voor weinig zuurstof.

    Een laag zand op het slib? Misschien dat slib eruit halen? Omdat het daar niet thuis hoort? De Kralingse plas is niet diep genoeg, ook nog een zandlaag erin, en de watersport is verleden tijd!

    Vissterfte geen verband met waterstofperoxide? De verf van mijn onderwaterschip….. Wat zouden die vissen dan niet te verduren krijgen?

    Graaf hem af tot de veen laag, en zorg voor een constante doorstroming. Laat de natuur zijn werk doen, zodat jaren van slechte experimenten kunnen herstellen….

Reacties zijn gesloten.