Een egel die vast zit met zijn kop in een bekertje, een vastzittende vishaak in de keel van een vogel en een geit met een boterhamzakje in zijn maag. Het slechts wat voorbeelden. Zwerfvuil is dan ook voor dieren levensgevaarlijk. Ze raken erin verstrikt, gewond of gaan dood.

Wanneer je afval laten rondslingeren zijn dieren daar vaak de dupe van, zegt de Dierenbescherming. Ook honden die soms loslopen.

Niet alleen honden zijn de dupe van zwerfvuil. Het kan op verschillende manieren een gevaar vormen voor alle dieren. Zeker voor dieren die in de vrije natuur leven. Verslikking, verstikking of verwonding, het kan allemaal gebeuren.

Wanneer een egel zijn kop in een plastic bekertje steekt en deze er niet meer uitkrijgt, dan kan de egel niet meer eten en zal die sterven als het niemand opmerkt.

Ondervoed
Zwerfvuil hindert vogels bij het zoeken naar voedsel. Het kan ervoor zorgen dat dieren ondervoed raken en komen te overlijden.

Zo kwam een ondervoede eidereend binnen. De vogel had een grote haak door de luchtpijp waardoor die niet meer kon eten. Gelukkig hebben we de vogel kunnen redden.

Een dier redden lukt niet altijd, zeggen ze bij de Dierenbescherming en Vogelklas Karel Schot. Soms is euthanasie op een humane wijze beter voor het dier. Vorig jaar behandelde VKS 233 dieren die verstrikt waren geraakt in zwerfvuil en 80 gevallen waarbij dieren besmeurd waren met olie of andere vervuilende producten.
De Dierenambulance West ziet minimaal één keer per week een dier voorbijkomen dat zich heeft verslikt of verstikt is geraakt door zwerfafval.

De oplossing
Een oplossing is er zeker, maar vraagt een gedragsverandering en bewustwording van mensen. Daarnaast zou het natuurlijk mooi zijn als er minder plastic gebruikt gaat worden in het algemeen. De Dierenambulance West deed online een oproep aan mensen om hun afval in de vuilnisbakken te gooien. Aanleiding voor dit bericht was een geitje dat kauwde op een plastic zak en het doorslikte.

Dieren slachtoffer van zwerfafval
Getagd op: