Het is juni 2016 en de Blauwalg wordt met waterstofperoxide aangepakt. De blauwalgplaag in de Kralingse Plas is voor jaren omstreden en zorg voor stank en minder recreatieplezier. Om alle risico’s te verkleinen, mag er tijdelijk niet worden gezwommen in het meer. Ook vraagt de gemeente het varen zoveel mogelijk te beperken. Blauwalg is een terugkerend probleem in het water van de Kralingse Plas.
Door zeer lage concentraties waterstofperoxide (10.000 maal lager dan mondwater van de drogist) toe te voegen aan het water, wil de gemeente de strijd aanbinden met de blauwalg – een bacterie die misselijkheid en huiduitslag veroorzaakt. De gemeente begint de aanpak vóór de vakantie ‘om de kans op een zomer lang ongehinderd zwemplezier te vergroten’.
Zowel het waterschap, de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk als de oppositie hadden er op aangedrongen het probleem grondig aan te pakken. Vrijwel iedere zomer wordt het water verklaard tot verboden terrein voor zwemmers en honden omdat de ziekmakende bacterie er welig tiert. Ook vissen sterven dan massaal door de bacterie.