De Rotterdamse bomen hebben de extreem droge zomer van 2018 goed doorstaan. Maar nog een zomer zonder regen kan volgend jaar wel eens grote gevolgen hebben voor het groen in de stad.
,,Hier is er één die het toch niet gered heeft.” Zegt de adviseur Bomen bij de gemeente Rotterdam, hij kijkt treurig naar de kale kastanjeboom die recht voor hem staat. Waar de andere bomen in de buurt door de warme februarimaand al vol in bloei staan, blijft dit exemplaar duidelijk achter. ,,Dat gaat ook niet meer bijtrekken. Het doet elke keer pijn om dit te zien. Of dit door de droogte van vorige zomer komt? Dat is moeilijk te zeggen, omdat veel kastanjebomen in Rotterdam door de Bloedingsziekte zijn aangetast. Maar het helpt zeker niet mee.”
Het werd tijdens de droge zomer van 2018 een steeds vertrouwder beeld in de stad: wegen en grasvelden vol boomschors. De kale bomen zorgden bij bewoners soms voor paniek: overleven de bomen het wel? Zeker, was destijds het antwoord al van bomenkenner. Diverse bomen hebben een strategie tegen droogte. Ze draaien de bladeren om of laten schorsplaten los, zoals de plataan. Maar, waarschuwde hij destijds, jonge bomen hebben het veel lastiger tijdens de droogte.
Jonkies
Voor de adviseur en zijn collega’s was daarom de grote vraag: hebben de jonkies de afgelopen zomer overleefd? Ja, is het voorlopige antwoord op die vraag. Groenmedewerkers van de gemeente Rotterdam gaan elk jaar rond mei de stad in om alle ruim 160.000 kastanjes, platanen en andere bomen te controleren. Straat voor straat, boom voor boom worden de dode bomen vastgelegd. De inspecteurs zijn voor de ronde van dit jaar aan de slag gegaan, maar de eerste indrukken zijn positief. ,,Ik ben verbaasd hoe groen de stad er nu bijstaat”. ,,Dat is echt goed nieuws en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Maar de zomer is wel echt een aanslag op de conditie van de bomen geweest.”
Er moet dus nog zeker niet te vroeg worden gejuicht volgens de bomenexpert. Voor de jonge bomen wordt de aankomende zomer namelijk essentieel. ,,Deze droogte heeft het groen vaak nog met de eigen reserves kunnen oplossen. Nu hebben vooral de bomen die het al zwaar hadden een duwtje de verkeerde kant op gekregen. Maar nog een zomer met deze droogte kan fataal worden voor veel jonge bomen. Dan hebben we wel een probleem.”
De oplossing is tweeledig. Naast de extra zorg die vanuit de gemeente richting de bomen gaat, is er ook hulp van bovenaf nodig. ,,Het is vervelend om te zeggen, omdat het voor de mensen niet leuk is. Maar een week lang regen zou ideaal zijn. Niet af en toe een keiharde bui, maar heel de week druilerig. Dan kan de vochtbalans in de bodem herstellen. Wanneer die regen zou moeten vallen? Het liefst nu al, maar eigenlijk ook nog een keer later in de zomer. Sorry.”
160.000
Gemiddeld overleven 1.000 van de ruim 160.000 Rotterdamse bomen het jaar niet. Of de droogte van afgelopen jaar voor een stijging van het aantal sterfgevallen heeft gezorgd, weet ik niet. Pas halverwege juli zijn de resultaten van de inspectierondes bekend. ,,Dan kunnen we precies zien hoeveel bomen het niet gered hebben. Maar dan is het nog lastig om precies te zeggen of de droogte de doorslaggevende reden is geweest. In een stad als Rotterdam is het voor de bomen een strijd om elke vierkante meter. Gasleidingen, een opengebroken weg, pekel in de winter of zelfs een brede stoep: vele omstandigheden rond de boom kunnen invloed hebben op de conditie of zelfs het afsterven van de boom.”