Zomer 2018 verbreekt aller warmterecord.

Het is warm en zonnig in Nederland. De terrassen stromen vol en in vele tuinen en parken wordt de barbecue ontstoken. Maar niet iedereen staat te juichen bij deze warmte. Voor sommigen is de hitte  vervelend of zelfs bedreigend. Zeker als je buiten werkt. 

Wat te doen bij hitte?

Zonkracht
Als de temperatuur langere tijd boven de 27 graden blijft stijgt de temperatuur in huis ook. Als je niet goed tegen de hitte kunt, is het verstandig om maatregelen te nemen, om uitdroging of oververhitting te voorkomen. Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag. We hebben de laatste tijd  steeds vaker te maken met minstens zonkracht 7. Dit komt in Nederland normaal hooguit op 10 dagen per jaar voor. Zonkracht 8 treedt normaal zelfs maar eens in de 2 jaar op en alleen in de maanden juni en juli. In zuidelijker landen, zoals Frankrijk is zonkracht 9 of 10 in de zomer heel normaal.

Veel drinken
Ook als je geen dorst hebt is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Op z’n minst 2 liter, maar als u veel transpireert meer. Bijvoorbeeld water, thee of vruchtensappen die niet teveel suikers bevatten. Wees voorzichtig met alcohol, want dat onttrekt juist vocht aan het lichaam. Vindt je water te saai, voeg er dan schijfjes sinaasappel, citroen of komkommer aan toe of wat takjes munt. Neem als je op pad gaat ook altijd voldoende drinken mee.

Neem rust
Als je niet tegen de zon kunt. Blijf dan in de schaduw en vermijd lichamelijke inspanning.

Houd de warmte buiten
Als de zon niet naar binnen kan, warmt uw woning minder snel op. Sluit gordijnen dus aan de kant waar de zon staat en gebruik je zonnescherm als je die heeft. Lucht ’s ochtends vroeg en in de avond, als het wat is afgekoeld, maar houd de ramen overdag zoveel mogelijk dicht als het buiten warmer is dan binnen.

Blijf eten
Bij warmte neemt de eetlust vaak af, maar blijf voldoende eten om energie op te doen. Het kan goed werken om regelmatig kleinere hoeveelheden licht voedsel te eten. Transpireert je veel, dan doet je er goed aan op je zoutopname te letten. Soep, bouillon of een kleine hoeveelheid zoutjes vult het verloren zout eenvoudig aan.

Let op of je genoeg plast
Merkt je dat je veel minder plast dan normaal of wordt je urine donker, dan drinkt je waarschijnlijk niet genoeg. Voelt je jezelf daarnaast suf of duizelig en heb je last van hoofdpijn, neem dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts.

Kleding
Draag luchtige, liefst katoenen of linnen kleding en zet als je naar buiten gaat een hoed op.

Afkoelen
Een voetenbad biedt direct verkoeling en werkt goed op het heetste moment van de dag of vlak voordat je gaat slapen. Een natte handdoek in uw nek geeft ook veel verkoeling en een koele douche doet wonderen.

Slapen
Zorg voor ventilatie en gebruik lakens of dekbedhoezen in plaats van dekens of dekbedden. Een ventilator is een goed alternatief voor airconditioning.

Huisdieren
Ook huisdieren hebben flink te lijden van het warme weer. Merkt je dat je huisdier warm aanvoelt, snel ademt en lusteloos is, help hem dan af te koelen door hem wat nat te maken met lauw water. Geen ijskoud water gebruiken, want dan trekken de bloedvaten samen en kan het dier de warmte juist nog moeilijker kwijt. Houd je huisdier in de schaduw en maak geen lange wandelingen of fietstochten met honden. Honden kunnen hun warmte alleen via de tong en de voetzolen kwijt en hebben het snel warm. Zorg verder dat er altijd vers en koel drinkwater beschikbaar is.

Hieronder wat recente zomerfoto’s. Gemaakt in juli 2018.