Uitzicht op de skyline van Rotterdam

De Skyline van Rotterdam is de hoogste en ook het meest herkenbare vergezicht van Nederland. De hoge wolkenkrabbers, kantoorgebouwen, appartementencomplexen en de Euromast geven de Maasstad de allure van een wereldstad. Zeker in combinatie met de grote arm van de Maas en het havengebied aan de Noordzee. Ook de Erasmusbrug kan hier natuurlijk zelden in ontbreken.

Vanaf boven het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

Aan de noordwest zijde van de Kralingse Plas is een klein gedeelte ingericht voor naaktrecreatie. Rechts op de foto. Het gebied is aangegeven met borden. Het naaktstrandje bestaat voornamelijk uit een zandstrand. Een klein gedeelte is grasweide. Op het strand zijn geen voorzieningen aanwezig.

Molens aan de Kralingse Plas

Vroeger stonden in en om Rotterdam veel molens. Rond 1900 moeten er vanuit De Ster meer dan 150 molens zichtbaar geweest zijn. Ten noordwesten stonden meer dan 70 grote molens die de polders langs de Rotte drooghielden en in de richting van het centrum stonden de stadskorenmolens. Verder stonden direct aan de Kralingse Plas nog een aantal molens. Van deze molens zijn er maar een klein aantal over.

Het hertenkamp is aan de oostzijde van het bos

Aan de oostzijde van het bos bevindt zich het hertenkamp, waar damherten en pauwen rondlopen. In de buurt van het hertenkamp staan ook enkele volières. De acht boswachters die in het bos werkzaam zijn, geven voorlichting en verzorgen de dieren en volières.

Uitzicht over de Kralingse Plas

Het is soms moeilijk te beseffen dat je in zo grote wereld stad als Rotterdam. Toch de gelegenheid hebt om even te onthaasten. Het Kralingse Bos is zo unieke plek waar je zelfs naakt kan recreëren.

Het naaktstrandje in de herfst

Wanneer de dagen korte en kouder worden. Verandert ook het kleurpalet van het Kralingse Bos. Je kunt weliswaar niet meer naakt zonnen, maar een wandeling en van de natuur als omgeving genieten kan altijd.

Het naaktstrandje vanuit de lucht

Vanaf boven zie je links het naaktstrandje aan de Kralingse Plas. Het is niet echt groot, maar een heerlijke plek om een dagje naakt te recreëren. In de zomermaanden wordt deze gezellige plek veel bezocht.

Uitzicht vanaf het naaktstrandje op de Kralingse Plas

Het Kralingse Bos heeft misschien wel de rol van Central Park in New York. Het is dan genieten van de rust op slechts enkele minuten verwijderd van het drukke stadsleven!

Ingang naaktstrandje

De foto die je ziet is genomen in één van wintermaanden. Je ziet dat de Kralingse Plas bedekt is met ijs. Het kleurenpalet onderscheid zich in dat van de zomermaanden, maar is mooi om te zien. Wandelen langs de waterlijn van de Kralingse Plas is een aanraden.

Genomen aan de zijkant richting uitkijktoren The Boathouse

Het langer aanlegsteiger in de Kralingse Plas is niet alleen geschikt om op te wandelen of om er vanaf te duiken, maar voorziet in de zomermaanden een komen en gaan van bootjes.

Winter in het Kralingse Bos

Even lekker naar buiten. Dat kan zowel in de zomer als in de winter. Het Kralingse Bos heeft het allemaal. Genoeg te doen voor jong en oud.

Ingang naaktstrandje

Achter de ingang is het toegestaan naakt te recreëren. Je ligt beschut en je kan er naaktzonnen en zwemmen. Een kijkje nemen mag altijd, maar besef wel dat wanneer je blijft de dress code alles uit is. Zowel plezierig voor jezelf als voor de bezoekers van het naaktstrandje aan de Kralingse Plas

 

Fietsen langs de Kralingse Plas

Rotterdam mag dan een wereldstad zijn; het is er wel een met groene longen. Het Hoge en Lage Bergse Bos, de Kralingse plas en bos en de schitterende begraafplaats Crooswijk geven de stad de broodnodige ‘groene adem’.

De fietsroute is 28.3 km

Het Polderpad is een fiets- en wandelroute tussen de rivieren de Schie en de Rotte. Te midden van een druk en verstedelijkt gebied brengt het Polderpad je dwars door het hart van vier groene droogmakerijen. Je ziet vogels, vee, boerderijen met monumentale bomen, hoge vaarten, dijken en gemalen.

Startpunt

1.| Rotterdam mag dan een wereldstad zijn; het is er wel een met groene longen. Het Hoge en Lage Bergse Bos, de Kralingse plas en bos en de schitterende begraafplaats Crooswijk geven de stad de broodnodige ‘groene adem’. Buiten Rotterdam lijkt het veel meer knokken om de groene ruimte. Dorpen, bedrijven en wegen rukken op. Flora en fauna komen steeds meer in de knel. Bovendien, en dat is minstens even belangrijk, heeft de randstedeling het steeds moeilijker om bij huis fijne, groene wandel- of fietsommetjes te vinden. Daarom ook probeert Natuurmonumenten steeds meer groen veilig te stellen én mooier te maken. Met bloemenweiden, sloten vol leven en her en der moerasjes.

2.|De Rotte – Vervolg je weg

3.|Libellen boven het water – Vervolg je weg

4.|De Prinsenmolen Van kpt 88 richting kpt 89

5.|Spoelingschepen – Vlak voor kpt 89 kom je op voorrangsweg (Molenlaan). Even linksaf en even verderop rechtsaf, weg oversteken richting Bergse Bos (Rottebandreef). Kort na Fazantenpad aan je linkerhand houd je op Y splitsing links aan. blijf fietspad (wordt Egelpad) steeds volgen.

6.|Weelderig bos – Bij manege Hilligersberg (P Zwijnenplaats) rechtsaf richting kpt 11. Eind niet linksaf, maar rechtsaf Bergweg-Zuid. Op rotonde rechtdoor richting Bergschenhoek. Weg onderdoor en oversteken en op fietspad linksaf richting Berkel en Rodenrijs.

7.|Boterdorpse polder – Je komt vanzelf bij kpt 20. Vervolgens naar kpt 21 en naar kpt 11.

8.|Bloemen, vlinders en vogels – Je steekt de weg over en blijft na kpt 11 in dezelfde zuidoostelijke richting rijden. Je vervolgt dus de Wilderse Kade. Einde weg (Grindweg) oversteken en links.  Eerste rechtsaf, Bosweg richting Rottemeren. Eerste rechtsaf, Marterpad en aan het einde linksaf Wezelpad. Op kruising rechtsaf (Reeënpad), even verderop bij wc-huisje links aanhouden en erna opnieuw links aanhouden (Fazantenpad). Einde rechtsaf, Rottebandreef. Molenlaan oversteken. linksaf. Je komt vanzelf bij kpt 89.

9.|Terbregghe Van kpt 89 naar kpt 82. Daar even links en meteen weer linksaf, Gazellelaantje.

10.|Kralingse bos Einde rechtsaf. Bij kpt 77, kpt 82 en vervolgens kpt 83 aanhouden.

11.|De Kralingse plas – Bij kpt 83 rechtsaf (Boezemlaan). Op Nieuwe Boezemstraat linksaf. Bij stoplicht rechtsaf, Nieuwe Crooswijkseweg. Tweede rechtsaf (Rusthoflaan). Op Kerkhoflaan linksaf, Crooswijksebocht rechtsaf.

12.|Begraafplaats Crooswijk – Bij kpt 84 linksaf en via Bergwegbrug (= niet richting kpt 88 maar volgende brug) rechtsaf snelweg onderdoor naar NS Rotterdam-Noord.

13.|Eindpunt – Je bent aangekomen bij het eindpunt van deze fietsroute! Wil je even bijkomen met een hapje of een drankje? Er zijn genoeg horecagelegenheden te vinden in de stad.

Bron: Natuurmonumenten