Rotterdam mag dan een wereldstad zijn; het is er wel een met groene longen. Het Hoge en Lage Bergse Bos, de Kralingse plas en bos en de schitterende begraafplaats Crooswijk geven de stad de broodnodige ‘groene adem’.

De fietsroute is 28.3 km

Het Polderpad is een fiets- en wandelroute tussen de rivieren de Schie en de Rotte. Te midden van een druk en verstedelijkt gebied brengt het Polderpad je dwars door het hart van vier groene droogmakerijen. Je ziet vogels, vee, boerderijen met monumentale bomen, hoge vaarten, dijken en gemalen.

Startpunt

1.| Rotterdam mag dan een wereldstad zijn; het is er wel een met groene longen. Het Hoge en Lage Bergse Bos, de Kralingse plas en bos en de schitterende begraafplaats Crooswijk geven de stad de broodnodige ‘groene adem’. Buiten Rotterdam lijkt het veel meer knokken om de groene ruimte. Dorpen, bedrijven en wegen rukken op. Flora en fauna komen steeds meer in de knel. Bovendien, en dat is minstens even belangrijk, heeft de randstedeling het steeds moeilijker om bij huis fijne, groene wandel- of fietsommetjes te vinden. Daarom ook probeert Natuurmonumenten steeds meer groen veilig te stellen én mooier te maken. Met bloemenweiden, sloten vol leven en her en der moerasjes.

2.|De Rotte – Vervolg je weg

3.|Libellen boven het water – Vervolg je weg

4.|De Prinsenmolen Van kpt 88 richting kpt 89

5.|Spoelingschepen – Vlak voor kpt 89 kom je op voorrangsweg (Molenlaan). Even linksaf en even verderop rechtsaf, weg oversteken richting Bergse Bos (Rottebandreef). Kort na Fazantenpad aan je linkerhand houd je op Y splitsing links aan. blijf fietspad (wordt Egelpad) steeds volgen.

6.|Weelderig bos – Bij manege Hilligersberg (P Zwijnenplaats) rechtsaf richting kpt 11. Eind niet linksaf, maar rechtsaf Bergweg-Zuid. Op rotonde rechtdoor richting Bergschenhoek. Weg onderdoor en oversteken en op fietspad linksaf richting Berkel en Rodenrijs.

7.|Boterdorpse polder – Je komt vanzelf bij kpt 20. Vervolgens naar kpt 21 en naar kpt 11.

8.|Bloemen, vlinders en vogels – Je steekt de weg over en blijft na kpt 11 in dezelfde zuidoostelijke richting rijden. Je vervolgt dus de Wilderse Kade. Einde weg (Grindweg) oversteken en links.  Eerste rechtsaf, Bosweg richting Rottemeren. Eerste rechtsaf, Marterpad en aan het einde linksaf Wezelpad. Op kruising rechtsaf (Reeënpad), even verderop bij wc-huisje links aanhouden en erna opnieuw links aanhouden (Fazantenpad). Einde rechtsaf, Rottebandreef. Molenlaan oversteken. linksaf. Je komt vanzelf bij kpt 89.

9.|Terbregghe Van kpt 89 naar kpt 82. Daar even links en meteen weer linksaf, Gazellelaantje.

10.|Kralingse bos Einde rechtsaf. Bij kpt 77, kpt 82 en vervolgens kpt 83 aanhouden.

11.|De Kralingse plas – Bij kpt 83 rechtsaf (Boezemlaan). Op Nieuwe Boezemstraat linksaf. Bij stoplicht rechtsaf, Nieuwe Crooswijkseweg. Tweede rechtsaf (Rusthoflaan). Op Kerkhoflaan linksaf, Crooswijksebocht rechtsaf.

12.|Begraafplaats Crooswijk – Bij kpt 84 linksaf en via Bergwegbrug (= niet richting kpt 88 maar volgende brug) rechtsaf snelweg onderdoor naar NS Rotterdam-Noord.

13.|Eindpunt – Je bent aangekomen bij het eindpunt van deze fietsroute! Wil je even bijkomen met een hapje of een drankje? Er zijn genoeg horecagelegenheden te vinden in de stad.

Bron: Natuurmonumenten

Fietsen langs de Kralingse Plas
Getagd op: