Op 15 en 16 Oktober 2016 is het weer Kunstroute in Kralingen

Het hele programma is te zien op www.kunstroutekralingencrooswijk.nl

Wat valt er te zien?
Manuel Kneepkens maakt voornamelijk tekeningen op A-4 formaat. Waarom het formaat A-4? Ik ben een dichter die tekent. Niet een tekenaar die dicht A-4 is het formaat van een bladzij.

Hoe ga ik te werk?
Het begint met een ‘gedachteloze’ (intuïtieve) krabbel. Soms in een vergadering of tijdens een telefoongesprek komt het idee tot leven. Die tekening wordt dan meestal ingekleurd met acrylverf.

Heb ik een vooropleiding gehad?
Nee, ik ben een autodidact. De enige begeleiding die ik ooit gehad heb – als middelbaar scholier – is die van tekenleraar Henk Fonville op de Tekenclub van het Bernardinuscollege in Heerlen. Maar dat is inmiddels lang geleden…

Wat kost een A-4 tekening en waarom is dat zo weinig?
Het gros van de A-4 tekeningen gaan voor de materiaalprijs de deur uit, 20 euro. Ik vind het nu eenmaal leuk om tenminste eenmaal per jaar een anti-kapitalistische daad te stellen. Je moet wat in deze barre tijd en niet idereen heeft veel geld. Dat maakt het een stuk toegankelijke.

manuel_kneepkens

Het motto van een en ander blijft daardoor (gedachtig het woord van Vincent van Gogh, die de vurige wens koesterde, dat zijn werk ooit bij ieder arbeidersgezin aan de muur zou hangen – het is ‘enigszins’ anders gelopen…): ‘Iedereen in de Rijnmond een Kneep aan de muur, dat maakt pas gelukkig!’

Hoeveel A-4 tekeningen zijn er?
Het streven van deze pensionisto – nooit pensionado zeggen – want dan lig je op rug in Benidorm… – was: iedere dag een ‘goede’ tekening maken. Dat is niet gelukt. Ja, zeg, ik ben Picasso niet! Maar de productie is niettemin hoog. Als pensionisto wordt je nu eenmaal niet meer afgeleid door ‘trivialiteiten’ als een baan, vaderschap, politiek, etc. 165 tekeningen , die ‘goed’ zijn bevonden c.q. ‘ermee door kunnen’ zijn dus in de aanbieding.

Wat staat er op die A-4 tekeningen?
Veel dierentekeningen dit jaar (40). Ook veel zeemeerminnen en andere (half)naakten. Verder clowns, juristen, medici, fietsers, dichters, boektitels, the usual suspects.

Wat is het Kunstroute-adres?
Het adres is: Manuel Kneepkens
Voorschoterlaan 137
3062 KL Rotterdam

Tel. 010 4142591
mankneep@upcmail.nl

Antikapitalischtische daad!
Getagd op: