De actie loopt al een tijdje. In 2016 is er een handtekeningenactie gestart om ‘bloot’ uit de taboesfeer te halen. Op Twitter is de actie door de AANR (American Association for Nude Recreation) nieuw leven ingeblazen.

Waar gaat het om? Volgens de AANR zijn mensen ondanks alle vooruitgang die we op divers gebied maken, steeds verder van de natuur en hun eigen lichaam verwijderd geraakt. Bloot zijn hoort daar bij. Was naaktheid vroeger onderdeel van het bestaan, tegenwoordig lijkt het wel of het een steeds groter taboe wordt.

In de petitie staat: “Sociale naaktheid wordt ook wel nudisme genoemd (ook naturisme door sommigen). Het gaat niet om seks. Seks wordt naakt gedaan, maar niet alle naaktheid is seksueel. In nudisme is dat niet het moment en de plaats voor seks – er is een tijd en plaats voor alles.”.

Door de petitie weer onder de aandacht te brengen wil de AANR wereldwijd laten zien dat nudisme voor iedereen en alle leeftijden is. Dat naakt zijn alle sociale rangen en standen weghaalt en mensen helpt hun eigen lichaam te accepteren zoals het is. Daarnaast is er een bewezen gezondheidseffect in het naakt zijn, zo is te lezen in de petitie.

De aanmaak van vitamine D wordt verhoogd en gevoelens van stress en depressiviteit nemen af. Zwemmen zonder badkleding is prettiger, net zoals naakt slapen. Maar het belangrijkste is toch wel dat nudisme één maakt en iedereen gelijk aan elkaar wat een gevoel van vrijheid en acceptatie geeft. “We hoeven ons niet te schamen voor ons lichaam”, zo is in de petitie te lezen. “Mensen zijn de enige soort die geleerd wordt om ons te schamen voor ons lijf.

De handtekeningenactie is opgezet om openbare naaktheid te legaliseren, faciliteiten voor naaktrecreatie te verbeteren en meer evenementen te organiseren. “Nudisme is geen pornografie. Het promoten van niet -seksuele sociale naaktheid zou zoveel meer vrede en harmonie brengen in de wereld. Het is niet het doel om naaktheid op te dringen, maar om het op grotere schaal beschikbaar te maken en te laten accepteren.

Het is niet het doel om naaktheid op te dringen, maar om het op grotere schaal beschikbaar te maken en te laten accepteren. Als deze actie je aanspreekt teken dan de petitie.

Bloot uit de taboesfeer
Getagd op: