Een deel van het Kralingse Bos, waaronder de Doorkijk en een deel van de Beatrixlaan, is uit voorzorg vanwege het risico op omvallende bomen afgesloten. De onveilige bomen worden voor de veiligheid met spoed gerooid.

Tijdens storm Ciara zijn meerdere bomen over de weg gevallen. Ook bij het opruimen na Ciara waaiden nog bomen om. Er is een reële kans dat nog meer bomen op paden en/of de rijweg terecht komen. Het gaat om essen, die 25 tot 30 meter lang zijn, waarvan de wortels zijn afgestorven. Daardoor zijn deze bomen onveilig.

Kapvergunning voor onveilige bomen
Voor onveilige essen, die binnen dertig meter van de (zuidzijde van de) Prinses Beatrixlaan en de Doorkijk staan, is daarom een kapvergunning aangevraagd. De vergunning is intussen verleend. De gemeente gaat direct over tot het rooien van deze bomen. Er staan op deze locatie ook eiken en esdoorns, die gezond zijn. Die blijven gewoon staan. Na afloop van de rooizaamheden kan het verkeer over de Prinses Beatrixlaan en het pad de Doorkijk weer rijden.

Werkzaamheden bosplantsoen
Een deel van het bosplantsoen in de omgeving van de Prinses Beatrixlaan is uit voorzorg afgezet. Dode fijnsparren vormen in dit stuk van het bos een risico. De fijnsparren zijn door de aanwezigheid van de letterzetter kever doodgegaan. De kans bestaat dat takken en stukken kroon afbreken, naar beneden vallen en op een nabijgelegen voet- of ruiterpad terechtkomen.

De letterzetter kever boort gangen onder de bast van volwassen, verzwakte naaldbomen en legt daar eitjes. De keverlarven eten zich vervolgens verder een weg onder de bast. De boom verzwakt en gaat uiteindelijk dood. Voor het rooien van deze bomen in het bosplantsoen is een vergunning aangevraagd.

Herstel
Stadsbeheer monitort hoe het bosplantsoen herstelt en welke ondersteuning er eventueel bij nodig is. Nu is namelijk al zichtbaar dat er ruimte is ontstaan voor jonge eiken, die groeien waar de essen gekapt gaan worden. Deze bomen zijn niet aangeplant, maar daar natuurlijk ontstaan.

Bron: gemeente Rotterdam

Honderd onveilige bomen in Kralingse Bos
Getagd op: