Overal waar de Japanse duizendknoop opduikt, richt hij schade aan. Daarom probeert Havenbedrijf Rotterdam met man en macht deze ‘exoot’ uit te roeien.

Vijf dingen die je moet weten over deze ‘terreurplant’ die ook in jouw tuin kan opduiken. ‘Je denkt misschien: wat een mooie, grote, groene plant. Maar het is een verschrikking, deze plant sloopt alles wat hij tegenkomt. Zelfs heet water van meer dan 100 graden, onder druk, houdt ‘m niet tegen.’ Havenbedrijf Rotterdam en verantwoordelijk voor onderhoud van de buitenruimte zag al honderden hoge stengels Japanse duizendknoop.

’Het is een oersterke plant. Stevig verankerd in de bodem, praktisch onbreekbaar en tot nu toe niet weg te krijgen uit de haven.’

Dit moet je weten over de Duizendknoop en andere exoten

  • In Europa zijn zo’n 12.000 exoten (ofwel, ‘uitheemse soorten’). Planten of dieren zijn exoot wanneer ze buiten hun oorspronkelijke en natuurlijke leefgebied worden gebracht.
  • Ongeveer 1200 hiervan zijn invasieve soorten. Dit zijn soorten die door hun aanwezigheid de groei van inheemse soorten bedreigen
  • Nadelen van exoten: bestrijding kost veel geld, ze verdringen inheemse soorten, beschadigen bouwwerken en verhardingen en kunnen allergieën (hooikoorts) veroorzaken. De schade loopt soms in de miljoenen.
  • De Japanse duizendknoop wordt door gemeenten in heel Nederland als groot probleem ervaren. Ook in de rest van Europa wordt naarstig naar manieren gezocht om de duizendknoop aan te pakken.
  • Het Havenbedrijf werkt landelijk samen met de gemeente Rotterdam, gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, Wageningen University & Research en onderzoeksinstituut Probos om de duizendknoop te bestrijden.

Duizendknoop gespot? Meldt het! Kom je de Japanse duizendknoop tegen in je tuin of in de openbare ruimte? Meld dit met de app BuitenBeter of het nummer 14010. Locaties in de haven kun je melden bij het Havenbedrijf Rotterdam via tel. 010-2521000.

Japanse duizendknoop
Getagd op: