ech welNog even wachten en dan trekken we er weer op uit. Lekker op vakantie of genieten van een activiteit.

Tijdens het ontdekken vallen er altijd dingen op die je aan het denken zetten. Waaronder “Plaatsnamen” en dan vooral hun bijvoeglijk gebruik.

In Rotterdam zijn ze daar heel duidelijk in. Je bent Rotterdammer of Rotterdamse je houdt van de Rotterdamse haven en onze Marathon. Heet gewoon ‘Rotterdam Marathon’.
Neen, wij zijn niet zo van de ‘Rotterdammer Marathon’, of wat ze daar dan ook in andere plaatsen van maken.

Moet zelf bekennen dat ik het niet allemaal zo snap, die bijvoeglijke vervoegingen; waarschijnlijk te weinig opgelet op school toen het werd behandeld. Maar ja, zoals gezegd, ik snap het ook gewoon niet. Waarom heet het niet gewoon Edamse kaas? Waarom moet het Edammer kaas heten?

Wij zeggen toch ook niet: ‘Rotterdammer haven’.
Wat dacht je van de overbekende haarlemmerolie? Dat mag gewoon aan elkaar geschreven worden en neen. Ik ben niet vergeten om het met een hoofdletter te schrijven want dat mag niet! Sneekermeer mag ook aan elkaar, evenals Mokerhei, maar dan wèl allebei met een hoofdletter. Nou, gooi het maar in mijn pet.

Leuker, of onbegrijpelijker. Kies zelf maar. De verwarring die kan ontstaan met inwoners van plaatsen. Zo is de inwoner van Kampen een Kamper. Nou daar krijgen inwoners van die plaats een heel ander beeld bij. En waarom heet een (mannelijke) inwoner van Lemmer een ‘Lemster’?

Als je over de grens op vakantie gaat wordt het allemaal nog veel leuker. Hoe denk je dat een inwoner van Hamburg heet? Die vind je vast het leukst. Kwalijker in mijn beleving wordt het als je nog verder weg gaat. Zo ontdekte ik dat een inwoner van Boedapest een Boedapester heet.

Een Boedapester, je moet het maar verzinnen! Zouden ze dat in Thailand begrijpen?.

Maar goed, wist je dat er ook plaatsen zijn die (gelukkig) geen bijvoeglijke vervoeging hebben. Nee, echt waar! Vaticaanstad kent geen officiële benaming voor de inwoners. De inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten trouwens ook niet.

Ik heb bij die laatste nog zitten denken aan een ‘Emiratelaar’, maar dat deed mij zo goeroe-achtig aan dat ik eigenlijk wel blij ben dat ze daar niks voor hebben verzonnen.

De ‘gaafste’ in Nederland vind ik trouwens een inwoonster van Weesp: een “Weespse”.
Probeer het is tien keer achter elkaar foutloos te zeggen. Succes.

Tot slot wil ik zeggen dat ik blij ben gewoon als Rotterdammer te zijn geboren. Ech wel!

Bron: Wim

Namen en Plaatsnamen
Getagd op: