Vorig jaar werd vooral teruggekeken op het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940. 75 jaar na dato staat 2016 in het teken van vooruitkijken en dat belooft wat te worden. Rotterdam doet dat met de culturele manifestatie ‘Rotterdam viert de stad!’. Zo is er voor elk wat wils, waaronder 75 verhalen van Rotterdammers, films, tentoonstellingen, theater, dans, kunstroutes en nog veel meer om Rotterdam nog meer op de kaart te zetten. En dat terwijl de stad al steeds populairder wordt bij zowel internationale als nationale bezoekers.

En de Erasmusbrug die dit jaar 20 jaar is, viert dit feestje mee en zal prachtig versierd worden. Ook de Doelen hebben een jubileum: het culturele icoon viert haar 50ste verjaardag.

De organisatoren hopen op een mooie lentedag als op 20 maart ‘Rotterdam viert de stad! opent  met een geweldig buitenprogramma. Een van de onderdelen is ‘DOMINOES’ een ruim 3 kilometer lange route van grote gipsen dominoblokken baant zich dan een weg dwars door de straten van de stad.

Ook krijgen 7 markante wederopbouwgebouwen, waaronder de Doelen, met ‘Head Lights’ letterlijk een gezicht. Met laserprojecties en animaties worden de 75 Rotterdammers uitgebeeld die samen symbool staan voor de stad van vandaag. De gebouwen worden overdag met elkaar verbonden door diverse kunstroutes. In de avond geeft de lichtprogrammering je de kans om de stad op een nieuwe manier te ontdekken. En met het vallen van de laatste dominosteen van DOMINOES wordt op het Schouwburgplein een 20 meter hoge interactieve licht- en laserinstallatie in de vorm van een jonge Rotterdammer onthult. Het symbool voor vernieuwing en een stad die nog steeds jong is.rotterdam

Op de agenda:
• In het Luxor Theater zijn er optredens van Gerard Cox en Joke Bruijs, die iedere avond bekende gasten als Martin van Waardenberg en Richard Groenendijk ontvangen.
• Museum Rotterdam heeft onderdak gevonden in het Timmerhuis van Rem Koolhaas en presenteert onder meer ‘de mensen achter de skyline’.
• Het International Film Festival Rotterdam (IFFR). In deze 45e editie, die start op 27 januari, tonen 6 jonge filmmakers hun visie op het thema ‘wederopbouw’.

‘Rotterdam viert de stad’ duurt tot en met 31 juli

Lonely Planet (LP) heeft 40 bestemmingen benoemd. Nederland staat één keer in de vier lijsten: Rotterdam komt op plaats 5 als het gaat om de top 10 van steden. Australië komt geregeld in de opsommingen voor, net als de Verenigde Staten en Italië. Botswana als land op nummer 1 is wel een verrassing.

 

Vooruitkijken in Rotterdam
Getagd op: