De laatste jaren is het echt een wereldwijde rage om op 1 januari het koude water te trotseren. Zo waren er vorig jaar in Nederland meer dan 50.000 mensen enthousiast om de plons te wagen. Een aantal van die duiken ging zelf bloot.
De nieuwjaarsduik is niet voor iedereen weggelegd
Het is dan ook niet voor iedereen geschikt: vooral mensen met hart- en vaatziekten moeten oppassen. Door het grote temperatuurverschil moet je hart sneller bloed rondpompen om je lichaam warm te houden, Daardoor stijgt de bloeddruk plotseling en dat kan bij hen voor problemen zorgen.
Om onderkoeling te voorkomen moet je niet te lang in het water blijven. Even dippen en weer doorgaan. Regelmatig (milde) kou opzoeken is overigens erg gezond. Dat stimuleert en activeert het bruine vet van ons lichaam. Dat vet houdt ons warm door andere vetten (bijvoorbeeld dat van de oliebollen) en suikers te verbranden.
De nieuwjaarsduik is echt een Nederlandse traditie
Voor zover bekend werd de eerste (geklede) Nieuwjaarsduik bijna honderd jaar geleden gehouden (1920) in Canada door de Vancouver Polar Bear Swim Club. In 1960 waaide dit fenomeen over naar Nederland (Zandvoort). Wanneer de eerste Blote Nieuwjaarsduik is gehouden is niet exact zeggen, maar we weten dat Delta Natuur al in 2001 in Vrouwenpolder (Zeeland) met een graadje of vier de kou trotseerde.
Nieuwjaarsduik Kralingse Plas
In 2019 gingen ruim 100 mensen de Kralingse Plas in voor de nieuwjaarsduik. Om de roes van oudejaarsavond van zich af te schudden en 2019 fris te beginnen. Het is nog niet zeker of de nieuwjaarsduik op 1 januari 2020 doorgaat. Om vervolgens vanaf het strand aan het Langepad samen met andere te water te gaan.
Aanvullende informatie zien we graag tegemoet.