strandDe deelgemeente Kralingen-Crooswijk stelde onlangs voor alle wijken en het Kralingse Bos een integraal wijkactieprogramma vast, kortweg een IWAP. Het IWAP is een werkdocument, waarin vier aandachtgebieden zijn opgenomen. Dat zijn sociaal, veilig, fysiek en economie. Het IWAP kwam tot stand na gesprekken met verschillende partners, zoals woningcorporaties, politie en gemeentelijke diensten. Ook de bewonersorganisaties hebben meegepraat over de inhoud van de IWAP’s.

Het Kralingse Bos is een prachtig natuurpark in de stad en in de directe omgeving van de wijken in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Jaarlijks komen er heel veel bezoekers recreëren, sporten, barbecueën, zonnen op het strandbad of genieten van de natuur. Een natuurpark als het Kralingse Bos met zoveel bezoekers is kwetsbaar en daarom is er een aantal spelregels opgesteld voor de recreanten en andere bezoekers aan het natuurpark. Bij de ingangen van het Kralingse Bos zijn informatieborden met daarop de spelregels en een plattegrond van het bos.

Aangezien er nog steeds veel bezoekers komen die de spelregels aan hun laars lappen, wordt de handhaving extra aangepakt. Barbecueën mag niet op de grond te gebeuren, maar 30 centimeter boven de grond en 2 meter van de bomen. Barbecuekolen moeten na afloop in de daarvoor bestemde speciale koolcontainers gedeponeerd worden en niet los op het gras. Om brandgevaar en schade aan bomen en gras te voorkomen wordt extra gecontroleerd. Ook opruimen van het afval na de barbecue hoort tot de spelregels die gelden in het Kralingse Bos. Een algemene klacht zijn de hondendrollen, vooral op de recreatievelden. Er geldt een opruimplicht op de velden en de verharding in het Kralingse Bos en in de zomermaanden mogen honden niet op het strandbad komen. Uitzondering is het hondenstrand. Bezitters van viervoeters die de hondenpoep op het strandbad en de recreatievelden niet opruimen, kunnen een flinke boete krijgen.

Aldus de bestuursdienst

Spelregels voor behoud Kralingse Bos
Getagd op: