De vergrijzing onder naturisten is in volle gang. Jongeren houden tijdens het zonnen op het strand liever hun zwembroek of bikini aan dan dat ze naakt genieten. Preutsheid en schaamte zijn de belangrijkste redenen. De Naturisten Federatie Nederland (NFN) constateert dat jonge mensen naturisme vaak als taboe zien.

Geen jonge strandgasten
Naturisme, jongeren moeten er weinig van hebben. Een keer naar de sauna is wel lekker, maar op het strand spiernaakt bruinen, laten ze liever over aan ouderen. Op naturistenstranden vind je haast geen jonge strandgasten meer van 15 tot 30 jaar oud.

Bevrijdend gevoel
Naturist Regina Gerner is al bijna haar hele leven naturist. “Het geeft een bevrijdend gevoel,” zegt Gerner. “En als je naar naturistencampings gaat, zul je ook merken dat de sfeer veel beter is onder elkaar. De mensen zijn rustiger, houden rekening met elkaar en zorgen ervoor dat de camping netjes blijft.” Gerner hoopt dat meer jongeren zich aan zullen sluiten bij een naturistenvereniging, “want zij zijn de toekomst”.

Naturisme en seks
Er zijn mensen die naturisme met seks associëren. De badgasten bij de Maarsseveense Plassen zien die link niet direct, maar “als ik een knappe kerel in de sauna zie, zou ik toch wel graag een beschuitje met hem willen eten,” zegt Sanne. Zonaanbidder Quinten Maduro (25) zegt ook niet direct aan seks te denken, want “je begeeft je in een bepaalde setting waarin naaktheid als gewoon wordt bevonden”.

Naturisme in regio Rotterdam
In Nederland zijn heel veel plekken voor naaktrecreatie, zoals ook in de regio Rotterdam en omgeving. Bijvoorbeeld in Overschie, het Kralingse Bos of Alexander, maar ook in Hellevoetsluis of Brielle kun je als naturist terecht en in Maasland is er ook plek.

Bron: dichtbij

Naturisme en vergrijzing
Getagd op: