Naast het strand aan de Kralingse Plas is het deze zomer waarschijnlijk mogelijk naar het strand te gaan in Hoek van Holland. De metro rijdt tot aan het begin van het strand. Nog een paar weken en dan is het zover. De metrobaan is al klaar en de eerste testenritten vinden plaats. De verwachting is dat de metro nog deze zomer voor het publiek gaat rijden.

De strandgangers die in het verleden met de trein kwamen herinneren zich de wandeltocht die nodig was voordat je bij het strand kwam. Met de metro is dat anders. Je stapt uit de metro, checkt uit en de handdoek kan vrijwel direct in het zand. En dat bij een kort ritje naar het station op het strand.

Maar om het te realiseren was het niet gemakkelijk. Je moet door de duinen en eindigt in het zand. Dat zand en de zoute zeelucht is niet de ideale combinatie voor een metro vol met elektronica. Het koste de plannenmakers veel tijd om hier oplossingen voor te vinden.

Testen
Momenteel wordt er proefgereden om te kijken of de baan helemaal in orde is. Ondertussen krijgen de bestuurders een opleiding over dit nieuwe stukje van het traject. Ook wordt het stationsgebouw nog wat geverfd en zijn technici bezig met het aansluiten van de poortjes.

“Er is heel lang over gepraat, maar hij rijdt. Het is comfortabel en een geweldige aankomst met uitzicht op zee.”

Bij het het metrostation staan een paar strandgangers te kijken. Het zou volgens de RET dit strandseizoen nog moeten lukken, maar een exacte datum is er niet. Er gaan hier duizenden mensen per dag gebruik van maken. De eerste testen zijn positief. Ook moet de vergunning nog worden afgerond om te mogen rijden. Begin juli is daar meer overbekend.

Stuifzand
Een metrobaan in een omgeving van zand. Gaat dat niet tot problemen leiden? Als oplossing is bedacht om de rails op pootjes te zetten. Door een verhoging stuift het zand zo onder de baan weg. In februari was er een zware storm. Dat was een mooie test om te kijken wat er met het zand gebeurt. Dat werd keurig onderdoor geblazen. Deze oplossing lijkt dus te werken.

Strandmetro naar Hoek van Holland
Getagd op: