De maand juli is een topmaand voor teken. Een half miljoen Nederlanders wordt deze maand door een teek gebeten, verwacht het RIVM. De beestjes besmetten 2 procent van hun slachtoffers met de ziekte van Lyme.
Waar komen al die teken vandaan?
Het aantal teken in Nederland is de afgelopen 20 jaar alleen maar toegenomen. Dat heeft te maken met klimaatverandering: het voorjaar begint eerder en de nazomer duurt langer, waardoor teken langer actief zijn. Zij kunnen zich laven aan een toegenomen aantal reeën in ons land, de belangrijke gastheren voor de teek.
Een muizenplaag zorgt dit jaar vermoedelijk voor een extra voedingsbodem. ,,Er zijn heel veel meer muizen in Nederland. Daardoor kunnen teken makkelijker aan bloed komen om zich te voeden,” weet onderzoeker Kees van den Wijngaard van het RIVM.
Meer teken betekent meer zieken. Het aantal patiënten dat zich met de ziekte van Lyme bij de huisarts meldde, verviervoudigde de afgelopen 20 jaar.
Hoe voorkom ik een tekenbeet?
Met controleren voorkom je al een hoop ellende. Kijk vooral warme, vochtige plekken als oksels, liezen en bilspleet goed na, want daar kruipt de teek het liefst naartoe. En een teek komt zelden alleen. ,,Merk je één teek op, zoek dan vooral nog even door.”
Hoe kan ik de teek het beste verwijderen?
Met een pincet pak je het beestje zo dicht mogelijk bij je eigen huid en je trekt hem langzaam recht omhoog tot hij loslaat van de huid. Het is belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert. ,,Wacht niet tot je de volgende dag bij de huisarts terecht kunt. Het is nog beter om het beestje met je nagel los te peuteren dan niks te doen. De bacterie die Lyme veroorzaakt, zit in het lijfje.”
Wat gebeurt er als ik toch de ziekte van Lyme krijg?
Zo’n 20 procent van de teken draagt de Borrelia-bacterie bij zich; van de mensen met een tekenbeet krijgt zo’n 2 procent de ziekte van Lyme. Wees alert op een rode kring of vlek op de plek waar je gebeten bent door een teek. Dat is vaak het eerste stadium van de ziekte van Lyme. Andere symptomen kunnen gewrichtspijnen, hartritmestoornissen of een aantasting van het centrale zenuwstelsel zijn.
De meeste gevallen herstellen na een antibioticakuur, variërend van 10 dagen tot een maand, weet internist Joppe Hovius van de Lyme-poli bij het AMC. Sommigen houden ook na een behandeling klachten.
Het AMC wil samen met het RIVM en twee andere ziekenhuizen onderzoeken hoe dat komt. ,,De Borrelia-bacterie kan een chronische infectie veroorzaken. Hoe langer de klachten duren voordat de juiste behandeling is gevonden, hoe moeilijker je van die klachten af komt.” Met Europese collega’s doet Hovius onderzoek naar een vaccin dat mensen beschermt.
‘Je hebt Lyme, maar wil niet alleen ziek zijn’
Een rode kring is niet op je lijf ontdekt. Toch zijn er onverklaarbare kwalen: je slaapt slecht, constant moe en kampt met een hardnekkige oorontsteking. De ziekte van Pfeiffer. ,,Dat komt veel voor bij mensen met Lyme. Als de Pfeiffer is geweken, wordt de vermoeidheid niet minder, integendeel. Je krijgt last van uitvalsverschijnselen in je benen, opgezwollen gewrichten en geheugenproblemen.
Via de diagnoses ME en wekedelenreuma kan je uitkomen bij de ziekte van Lyme. Een volgezogen teek, moet dan een tijdje op je lichaam hebben gezeten.”
Met een zware antibioticakuur is Simone behandeld tegen Lyme. ,,In mijn beleving heb ik me daarna een hele tijd goed gevoeld.”
Wanneer je griep krijgt komt die extra hard aan. Het komt zelfs voor dat je in een rolstoel belandt en je kan dagen lang in bed liggen. Je moet stapje voor stapje weer opgebouwen.