De bekendste hardlooproute van Rotterdam, ‘een rondje Kralingse Plas’, telt niet langer een kleine 5 kilometer. Althans, niet meer. Door een opknapbeurt van de paden zijn alle hardlopers en wandelaars genoodzaakt om te lopen.

Alle fietspaden zijn onlangs vervangen maar de wandelpaden zijn nog steeds versleten. ,,Het asfalt zit vol gaten en hobbels”, zegt Paul van der Weijden van de gemeente. ,,En na een regenbui ontstaan grote plassen.”
 
In het hele Kralingse Bos worden daarom de wandelpaden opgeknapt of vervangen. De gemeente legt drainage aan waardoor het water niet langer op het pad blijft staan. En waar mogelijk hoogt ze de paden op zodat schade door boomwortels beperkt blijft.
 
De werkzaamheden zijn op de westelijke ingang van het park gestart gegaan, rondom het klimfort en het peuterbad. Omdat dit gebied is aangewezen als evenemententerrein, maakt de gemeente de paden direct een stuk breder. Tegelijkertijd werken de stratenmakers in de noordelijke punt bij de homo-ontmoetingsplaats.

Midden in de zomer zijn de paden in het bosrijke noordelijke deel – waar de vlonder over het water ligt – aan de beurt. Ook de paden in het oosten – waar een pad direct langs het water loopt – worden dan opgeknapt. Het stuk rond de kinderboerderij en het naaktstrand volgt in september. De paden langs de zuidrand, de Kralingse Plaslaan, komen in oktober aan bod.
 
Het blijft mogelijk om het bekende ‘rondje Kralingse Plas’ te lopen, benadrukt Van der Weijden. Maar: dat rondje wordt wel langer dan wandelaars en hardlopers gewend zijn. ,,Omdat de paden tijdens de opknapbeurt zijn afgesloten, moeten zij een paar honderd meter omlopen. Dit geeft de gemeente duidelijk aan via gele borden.”

Wandelpaden rondje Kralingse Plas worden opgeknapt