De gemeente Rotterdam wil een einde maken aan het terugkerende blauwalgprobleem in de Kralingse Plas. In 2012 is de bodem van de plas al eens gesaneerd, maar dat heeft nog altijd niets geholpen. Met de provincie en het hoogheemraadschap is een nieuwe oplossing voorhanden.
Volgens de gemeente zit het slib in de Kralingse Plas vol met fosfaat. Wat vervolgens een goede voedingsbodem is voor bacteriën die stoffen afscheiden en waar mensen ziek van kunnen worden.
Deskundigen willen de blauwalg definitief goed aanpakken en hebben inmiddels drie plannen opgesteld. Zo is het nodig om de waterplanten jaarlijks te maaien en de bacteriën te behandelen met waterstofperoxide en ultrasoon geluid. Deze kosten voor deze maatregelen, zijn voor de gemeente jaarlijks 200.000 euro.
Volgens de deskundigen zijn de maatregelen goedkoper dan het afdekken van de bodem met een laag zand. Dat zou volgens de gemeente 5,5 miljoen euro kosten, zonder de garantie dat de blauwalg nooit meer terugkeert.
De gemeente begint deze zomer met het maaien van de planten. Of de maatregel heeft geholpen, wordt na zomer/zwemseizoen geëvalueerd.
Wordt vervolgd.