Een tiental gemeenten gebruikt inmiddels tegen de eikenprocessierups: de vlinderfilterkast. De rupsen kunnen niet uit te kasten, maar vijanden van de rups kunnen er wel in.

Vijanden
Ook in Rotterdam zijn de vlinderfilterkasten in gebruik genomen. De speciale kasten worden opgehangen in en bij eikenbomen en om nesten van de rupsen gebouwd. Deze kunnen er niet uit, maar vijanden van de rups zoals sluitwespen, vleermuizen en verschillende soorten vogels kunnen er wel in op de rupsen op te eten.

Resultaat
De kasten zijn ontworpen door een gespecialiseerd bedrijf en worden al in tien andere gemeentes in het land gebruikt. In Rotterdam hangen ze in het Kralingse Bos, Zuiderpark en Het Park. De stevige kast heeft kleine gaatjes waardoor de nachtvlinders, die uit de eikenprocessierups ontpoppen, er niet uit kunnen. Vijanden zoals de sluipwesp en sluipvlieg kunnen dat wel. Deze insecten leggen eitjes in de larve van de rups die dit niet overleeft. Tegelijkertijd ontstaat er op deze manier een nieuwe generatie natuurlijke vijanden. De kasten met de processierupsen blijven in ieder geval vijf jaar hangen om het resultaat te meten.

Succes
Tal van andere gemeenten testen verschillende methoden uit om de rupsen te bestrijden. En met succes. Uit een inventarisatie van de zogenaamde ‘plaagdruk’ die werd gepubliceerd blijkt dat de plaagdruk in 2021 de helft lager ligt dan in 2020. De verschillen tussen gemeenten zijn echter groot. Aan het onderzoek namen sinds juni 66 gemeenten deel. Ook vrijwilligers uit 44 gemeenten stuurden hun tellingen van het aantal nesten in. In totaal ontving het kenniscentrum eikenprocessierups meer dan 200 inventarisaties. Gemeenten en vrijwilligers kunnen nog steeds waarnemingen insturen. De volledige resultaten van de inventarisatie worden later dit jaar verwacht.

Wapen tegen eikenprocessierups
Getagd op: